بیش از ۴۸ هزار هکتار زمین زراعی در کشور با آب‌های نامتعارف کشت می‌شود

تهران- ایرنا- کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در گزارشی اعلام کرد: مستند به اظهارات دستگاه‌های ذی‌ربط، بیش از ۴۸ هزار هکتار از زمین­‌های زراعی در سطح کشور زیر­کشت محصولات کشاورزی است که با آب‌­های نامتعارف کشت و تولید می‌شود.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در نشست علنی امروز - سه شنبه ۲۷ تیرماه- مجلس شورای اسلامی در جریان قرائت گزارش این کمیسیون درباره استفاده از آب‌های آلوده و غیرمتعارف در کشت محصولات کشاورزی، با اشاره به وضعیت تولید محصولات کشاورزی با استفاده از آب های نامتعارف و فاضلاب، اظهار داشت: وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به مکاتبه این کمیسیون سطح زیر کشت محصولات آبیاری شده با فاضلاب خام را سه هزار و ۴۰۷ هکتار شامل ۲ هزار و ۸۲۸ هکتار محوصلات زراعی و ۵۷۹ هکتار محصولات باغی در کشور اعلام کرده‌ است.

علی خضریان اضافه کرد: همچنین وزارت نیرو در پاسخ به مکاتبه کمیسیون سطح کشت محصولات کشاورزی را با استفاده از آب های آلوده و فاضلاب در جنوب تهران (شهر ری) حدود ۱۵ هزار و ۵۰۰ هکتار و برای کل استان تهران ۲۶ هزار و ۱۱۷ هکتار اعلام کرد.

این نماینده مجلس در ادامه ارائه گزارش کمیسیون اصل ۹۰ گفت: براساس اندازه گیری، میزان آب های جاری از کوهستان‌ها در تهران حدود ۱۲۰ میلیون مترمکعب در سال است که این تعداد با روان آب‌های داخل شهر به حدود ۳۴۲ میلیون مترمکعب در سال می‌رسد که با آن بیش از ۶۰ هزار هکتار از اراضی را می توان زیرکشت برد.

خضریان بیان داشت: این کمیسیون در ابتدای فعالیت خود در مجلس یازدهم برای ساماندهی و رصد و رسیدگی بهتر به مشکلات کشور بر مبنای شکایات واصله، اقدام به تشکیل کارگروه‌های تخصصی کرد که کارگروه «امنیت غذایی» از جمله این موارد بود.

وی ادامه داد: پیرو وصول گزارش هایی مبنی بر ادامه استفاده از فاضلاب و آب‌های آلوده و نامتعارف برای کشت محصولات کشاورزی در استان تهران و برخی استان‌های کشور که گزارش های اولیه آن در سال ۱۳۷۴ ارائه شده بود، کارگروه امنیت غذایی این موضوع را در دستور کار خود قرار داد.

این نماینده مجلس در تشریح اقدامات کمیسیون و نتایج حاصله و پیشنهادهای مرتبط یادآور شد: توسعه ناپایدار و بی‌توجهی به آمایش سرزمین در کمتر از نیم‌قرن موجب تخلیه منابع آب زیرزمینی در بسیاری از دشت های کشور شده و تبعات منفی آن به‌صورت پدیده فرونشست بویژه در کلان شهرها و حاشیه جنوبی دشت تهران به طرز بسیار نگران‌کننده‌ای جلوه پیدا کرده است. به علاوه این موضوع، کشاورزان را با محدودیت جدی منابع آب (به عنوان اصلی‌ترین عامل کشت) مواجه کرده است؛ به‌طوری که فرصت استفاده از هر نوع آبی را برای سرپا نگه‌داشتن کشاورزی‌شان غنیمت می‌شمارند.

وی یادآورشد: بر اساس این گزارش کمبود آب، موضوع توجه به وضعیت کیفی آب را از نظر پنهان ساخته است. حال آنکه شبکه جریان‌های سطحی آب برخی شهرها از جمله تهران، مشهد و اصفهان پس از عبور از محیط‌های مستعد آلایندگی که با ورود پساب واحدهای صنعتی متعدد همراه است، در نهایت به صورت آب آلوده در دسترس کشاورزان قرار می گیرد.

این نماینده مجلس در تشریح بخش دیگری از کمیسیون اصل ۹۰ درباره استفاده از آب‌های آلوده و غیرمتعارف در کشت محصولات کشاورزی افزود: الگوی کشت غالب کشاورزی در استفاده از آب‌های نامتعارف، غلات، صیفی‌جات، سبزیجات و سایر محصولاتی است که مستقیماً به سبد غذایی شهروندان وارد می‌شود. بنابراین در مساله مدیریت آب‌های نامتعارف و آبیاری اراضی کشاورزی علاوه بر آلودگی منابع آب و خاک، با تهدید سلامتی عمومی نیز مواجه هستیم.

سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت: بر اساس گزارش سازمان غذا و دارو آب نامتعارف مورد استفاده در ۱۰ محصول کشاورزی، حاوی فلزات سنگین و آلودگی‌های بیولوژیک و شیمیایی است.

وی افزود: این کمیسیون با توجه به وصول گزارش های متنوع در سنوات اخیر، ضمن پیگیری و برگزاری جلسات متعدد، موضوع «وضعیت تولید، انتقال، تصفیه و استفاده از آبهای نامتعارف در کشت محصولات کشاورزی» به عنوان یکی از آسیب های جدی سلامت در کشور را در دستور کار خود قرار داد. مسائل مختلفی در این حوزه از جمله متولی موضوع آلودگی محصولات کشاورزی با آب‌های آلوده، راه‌کارهای کوتاه‌مدت و بلندمدت حل موضوع، موضوع نگاه تک‌بعدی به مساله (مثل توجه صرف به ساخت تصفیه‌خانه) و نپرداختن به عوامل متعدد تاثیرگذار مورد رصد کمیسیون قرار گرفته‌اند.

خضریان با اشاره به پیشنهادات کمیسیون متبوع خود برای رفع چالش‌ها و مشکلات مذکور، جلوگیری از هدر رفت آبهای زیرزمینی در کشور از طریق اجرای صحیح و اصولی آبیاری در کشاورزی با روش های نوین از جمله آبیاری زیرزمینی در باغات، زمان آبیاری، رعایت اصول مهندسی آبیاری قطرهای و همچنین بکارگیری شرکت های دانش بنیان که بتوانند به صورت تضمینی و تعهدی با حداقل هزینه، تأسیسات و تجهیزات آبیاری زیرزمینی را اجرا کنند، استفاده از آفت کشهای استاندارد با نظام مند کردن استفاده از سموم تولیدات داخلی و هدایت مبارزه بیولوژیکی به جای شیمیایی برای جلوگیری از آلودگی آبهای سطحی و عمقی و تولید محصولات سالم و ارگانیک، لزوم استفاده هر کارخانه از دستگاه تصفیه کوچک آبهای آلوده و فاضلاب و تهیه آب استاندارد برای بخش کشاورزی و حتی برای فضای سبز کارخانه را از جمله این راهکارها برشمرد.

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha