محمدصادق معتمدیان در گفت و گوبا خبرنگار ایرنا با تبیین بسیاری از پیونده های عمیق بین ایران و آذربایجان غربی، اظهارداشت: از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال جمهوری آذربایجان در سال ۱۹۹۱، جمهوری اسلامی ایران همواره در مسیر برقراری نزدیکترین و دوستانه ترین مناسبات با جمهوری آذربایجان تلاش کرده و حمایت های جمهوری اسلامی ایران در سخت ترین شرایط سیاسی و اقتصادی این کشور در اولین سال های استقلال از مواردی است که در ذهن و خاطره مردم و مقامات آذربایجان باقی مانده است.
وی اضافه کرد: علاوه بر اینکه اشتراکات تاریخی، فرهنگی، دینی و زبانی، ایران و جمهوری آذربایجان را به یکدیگر پیوند می دهد، مناسبات خوب بین دو کشور در سال های گذشته ناشی از یک اراده قوی سیاسی در هر دو طرف بوده که خوشبختانه برای ارتقای مناسبات و همکاریهای سیاسی تاثیرات مثبت داشته به گونه ای که روسای جمهوری دو کشور در چند سال اخیر بارها با یکدیگر ملاقات داشته اند.
وی اظهار کرد: از سوی دیگر، جمهوری آذربایجان با توجه به همسایگی و مرزهای مشترک بین دو کشور، جایگاه مهمی را در روابط خارجی کشورمان دارد؛ در واقع، سیاست خارجی هر کشوری از همسایگان آن شروع می شود و این مفهوم بر این اصل استوار است که کشورهای همسایه ناگزیر هستند که با یکدیگر در تعامل باشند و همگرایی را جایگزین واگرایی کنند بنابراین، سمت و سوی "سیاست همسایگی" با چنین نگاه تعاملی به روابط بین ایران و جمهوری آذربایجان حاکم است.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان به عنوان دو همسایه با بیشترین اشتراکات تاریخی، فرهنگی و مذهبی و قرار گرفتن بر سر مهمترین کریدور جهانی شمال – جنوب زمینه فراوانی برای همکاری دوجانبه و همگرایی منطقه ای دارند، ادامه داد: در سال های اخیر برخی رژیم ها و طرف های ثالث تلاش کردند مانع از نزدیکی و پیوند هر چه بیشتر دو کشور دوست، برادر، همسایه و مسلمان شوند که البته با درایت مقامات و رهبران دو کشور همواره ناکام مانده اند.
معتمدیان زبان ترکی و قومیت آذری را وجه اشتراک دیگری میان آذربایجان و اقوام شمال غرب ایران عنوان کرد و گفت: این ویژگی میتواند عاملی قوی برای همکاریهای بیشتر بین دو ملت شود؛ ایران جامعه متکثر از نظر اقوام دارد که از بزرگترین گروههای قومی آن آذریها هستند.
وی، آداب و رسوم را از دیگر اشتراکات فرهنگی دو کشور دانست و افزود: برگزاری اعیاد و مراسم مختلف از جمله عید باستانی نوروز در آذربایجان که با آداب و مراسم خاصی برگزار میشود، همچنین برگزاری مراسم چهارشنبه آخر سال، پهن کردن سفره هفتسین و کاشت سبزه و پخت سمنو بین دو کشور از آیینهای مشترک دو ملت است.
وی با تاکید بر اینکه وجود اشتراکات فرهنگی میان دو کشور همسایه ایران و آذربایجان ناشی از گذشته تاریخی مشترک است، اضافه کرد: استفاده از عوامل مشترک فرهنگی مانند دین مشترک، قوم و زبان مشترک آذری با مردمان شمال غرب ایران، هنر مشترک و سایر موارد میتواند همکاریهای دو کشور را گسترش دهد.
استاندار آذربایجان غربی تاکید کرد: ایران در مشترکات با جمهوری آذربایجان به یکسانی مذهبی در کنار همسانی زبانی و فرهنگی آذریهای ایران و جمهوری آذربایجان توجه میکند و از این شاخص در نزدیکی بیشتر با باکو بهره میگیرد ضمن اینکه نشر فرهنگ و هویت شیعی میتواند خط اصلی و اساس راهبرد ایران باشد.
معتمدیان در بخش دیگری در تبیین شاخص های توسعه آذربایجان غربی و نگاه مثبت دولت جمهوری اسلامی به استان های آذری زبان اظهار کرد: با روی کار آمدن دولت سیزدهم با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» به ریاست آیتالله سید ابراهیم رییسی و حضور نیروهای انقلابی و توسعهمحور، این امید در دل مردم استانهای کمتربرخوردار و مرزی نظیر آذربایجانغربی زنده شد که شاید نگاهی متفاوت از دولتهای گذشته و با تغییرات اساسی در چارچوب خدماتی و عمرانی به این استان ایجاد شود.
وی ادامه داد: بیتوجهی مدیران دولتی به ظرفیت مرزها در استان، نبود نگاه توسعهمحور و عدالتمحور در نقاط مختلف و نیز عدم برخورداری مدیران از ظرفیت کافی بهمنظور اعمال سیاستهای متناسب با زیستبوم استان از جمله مهمترین عواملی بود که موجب عقبماندگیهای شدید در حوزههای خدماتی و عمرانی در آذربایجانغربی شده بود و همین امر موجب میشد این استان در بیشتر شاخصهای اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی به یکی از آخرین رتبههای کشور تبدیل شود.
وی با بیان اینکه در انتصاب استانداران این مناطق به آشنایی مدیران ارشد استانی به مناطق آذری زبان توجه زیادی شد و در عمل نیز افرادی این چنین منصوب شدند، گفت: این مدل انتخاب مدیرانی واقف و آشنا به استانهای آذری زبان از جمله آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و زنجان نیز موید این نکته است که دولت در تعیین مدیران ارشد به مولفه های شناخت از جغرافیای محل خدمت بسیار اهمیت می دهد.
استاندار آذربایجان غربی توجه به روند روبه رشد شاخص های توسعه در این استانها از جمله میزان اعتبارات تخصیصی در سفرهای ریاست جمهوری و نیزرشد بودجه سالیانه، سفرهای مقامات ارشد و اجرای پروژه های بزرگ مقیاس، توجه به معیشت نوار مرزی، توسعه گذرگاه های مرزی را مورد تاکید قرار داد و اضافه کرد: این امر در کنار واگذاری برخی اختیارات ویژه به آذربایجان غربی در دیپلماسی مرزی و نیز جانشینی کمیسیون همکاری مشترک ایران و ترکیه موید این است که دولت مردمی به توسعه همه جانبه منطقه به ویژه این استان به عنوان یکی از استانهای آذری زبان تاکید ویژه دارد.
معتمدیان درخصوص شاخص های توسعه آذربایجان غربی در ماه های گذشته از دولت سیزدهم نیز اظهار کرد: احیای ۲۴۰ واحد تولیدی راکد، افتتاح دو پروژه بزرگ مقیاس نجات دریاچه ارومیه، رشد در گازررسانی و آبرسانی، رشد سرانه آموزشی، بهره برداری از ۲۴۰ کیلومتر انواع راه، افتتاح پایانه مرزی رازی، ساماندهی پایانه های مرزی، بیشترین کاهش نرخ بیکاری کشور در آذربایجان غربی، اجرای ۱۱۰ درصدی تعهد اشتغال همه و همه گویای نگاه ویژه دولت به این خطه است.
وی همچنین با اشاره به نگاه مثبت دولت و تاکید بر ضرورت راه اندازی سایت ایرنا آذری، ادامه داد: معمولاً در کشورهای مختلف، تعدد اقوام و قومیتها یکی از نگرانیهای آنهاست به همین دلیل دشمنان انقلاب اسلامی ایران از ابتدای پیروزی آن درصدد بودند تا از تنوع قومی و مذهبی برای اختلافافکنی استفاده کنند اما بیش از چهار دهه حیات جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که رویکرد فرصتمحور جمهوری اسلامی به اقوام ایرانی با توجه به مشترکات تاریخی و دینی، زمینههای مشارکت اقوام مختلف را در دفاع و سازندگی کشور فراهم آورده است.
استاندار آذربایجان غربی تاکید کرد: گستردگی و اهمیت زبان آذری در جغرافیای ایران، بیش از پیش بر ضرورت تقویت این زبان و نیز بهره گیری از این ظرفیت عظیم برای تحکیم هویت ملی و محلی با توجه به تهدیدات دشمن برای ضربه زدن به هویت ملی از طریق ایجاد انشقاق در بین اقوام ایرانی تاکید دارد بنابراین رسانه به عنوان یکی از ارکان مهم تقویت پیوندها و اشتراکات زبانی و دینی و مذهبی می تواند بسیار نقش آفرین باشد.
معتمدیان افزود: جمعیت آذری زبان ساکن در استانهای آذری زبان می توانند از این ظرفیت رسانه با زبان خودشان در جهت بهره گیری از آگاهی بخشی از رویدادهای ملی و محلی و نیز تویت مناسبات ملی استفاده کند.
وی تاکید کرد: دولت مردمی با علم به این مساله مهم که تنوع قومی در ایران به دلیل وجود مؤلفههای حقیقی همبستگی میان اقوام و قرار گرفتن هویت قومی به عنوان جزء لاینفک هویت ملی- یک فرصت قلمداد میشود و هرچه مؤلفههای هویت قومی با توجه به هویت ملی تقویت شود، هویت و همبستگی ملی نیز تقویت خواهد شد، از ظرفیت تاسیس ایرنای آذری زبان استقبال و حمایت می کند.
وی در خصوص دیگر اقدامات دولت سیزدهم در آذربایجان غربی نیز اظهار کرد: شنبه های محرومیت زدایی از جمله اقداماتی بود که در این استان کلید خورد و نتایج خوبی نیز به ویژه در راستای محرومیت زدایی از حاشیه نشینان ارومیه داشت به طوری که بسیاری از اقدامات اساسی و خدمات شهروندی در اختیار ساکنان محروم این مناطق قرار گرفت.
استاندار آذربایجان غربی اضافه کرد: بهبود وضعیت معابر مناطق حاشیه نشین، زمینه سازی برای احداث مدرسه، مراکز بهداشتی درمانی، مراکز حضور پلیس در راستای ارتقای امنیت اجتماعی این مناطق، بهبود قابل توجه خدمات در حوزه های آبرسانی، ایجاد شبکه فاضلاب، روشنایی معابر، گازرسانی و جدول گذاری و همچنین احداث مراکز تفریحی از جمله اقداماتی بود که صورت گرفته و البته با قدرت و قوت ادامه دارد.
معتمدیان یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته را اجرای طرح ابتکاری یکشنبه های تولید در آذربایجان غربی عنوان کرد و ادامه داد: در این قالب نیز طی ۷۷ هفته پیاپی، از مراکز تولیدی و کارخانه های ارومیه و برخی دیگر از شهرهای استان بازدید صورت گرفت و مصوباتی نیز داشت که زمینه احیای بسیاری از واحدهای تولیدی فراهم شد.
وی با بیان اینکه سفرهای شهرستانی از جمله مهمترین اقدامات صورت گرفته طی بیش از یک و نیم سال اخیر در آذربایجان غربی بوده، گفت: همه ۲۰ شهرستان استان با اجرای این طرح، مورد بازدید قرار گرفت و حتی برخی از روستاهایی که مدیر شهرستانی نیز در سال های گذشته از آنجا بازدید نکرده بود، مورد بازدید قرار گرفت که مورد توجه روستاییان و مردم شهرستان های مختلف قرار گرفت.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه این استان به علت دارابودن بیش از ۹۶۷ کیلومتر مرز، یکی از استان های با ظرفیت مطلق مرزی در کشور به شمار می رود، افزود: در راستای بهره مندی از مزایای این امر، توسعه دیپلماسی منطقه ای در دستور کار قرار گرفت و توانستیم ضمن توسعه همکاری ها با استان های شمال عراق و شرق ترکیه، زمینه بهبود روزافزون مراودات را فراهم کنیم.
معتمدیان از جمله برنامه های دولت سیزدهم را تکمیل پروژه های نیمه تمام در همه نقاط کشور اعلام کرد و ادامه داد: در همین راستا نیز از همان ابتدای حضور در استان، برنامه ریزی هایی صورت گرفت و با اولویت هایی که تمهید شد، صدها پروژه نیمه تمام در بخش های مختلف عمرانی اجرایی شده و به اتمام رسیده است که البته این روند با قدرت ادامه دارد.
وی همچنین احیای دریاچه ارومیه را یکی از تاکیدات رییس جمهور عنوان کرد و گفت: در این راستا، در دولت سیزدهم برنامه های قابل توجهی به ویژه در حوزه سخت افزاری برنامه ریزی و اجرا شد و با سپردن دبیری کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه به استاندار آذربایجان غربی، اقدامات اجرایی سرعت قابل توجهی یافت که نتیجه آن، افتتاح ۲ طرح مهم در این راستاست.
وی افزود: افتتاح بزرگترین طرح زیست محیطی منطقه به عنوان انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه با اتمام کار تونل ۳۶ کیلومتری و کانال بعد از آن، و همچنین اجرای کامل مدول سوم تصفیه خانه فاضلاب ارومیه و خط انتقال ۱۱ کیلومتری به سمت دریاچه، از جمله اقداماتی بود که در این حوزه انجام شد و این روند همچنان تا پایان کار اقدامات سخت افزاری احیا ادامه خواهد داشت.
استاندار آذربایجان غربی تاکید کرد: اجرای طرح های احیای دریاچه ارومیه با قدرت ادامه دارد و دولت با همه توان در این مسیر گام بر می دارد تا این نگین آبی آذربایجان را احیا کرده و زمینه رضایت بیش از پیش مردم را فراهم کند.
به گزارش ایرنا، وبسایت آذری خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان یازدهمین زبان خارجی ایرنا با حضور مدیرعامل ایرنا و مقامات سفارت ایران و مدیران رسانه ای جمهوری آذربایجان در باکو افتتاح شد. به گفته علی نادری مدیرعامل ایرنا، دفتر ایرنا در باکو نیز بزودی فعال خواهد شد.
نظر شما