به گزارش خبرنگار ایرنا، همه ساله با آغاز ماه محرم عزاداریهای مردم در جای جای آذربایجان غربی موسوم به رنگین کمان اقوام و ادیان الهی تا سیزدهم محرم ادامه مییابد.
در این عزاداریها که پس از نشستن پای منبر روحانیان و علما در مساجد آغاز میشود، مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به نوحهسرایی و مرثیهخوانی در رثای یاران امام حسین(ع) از جمله حضرت حربن یزید ریاحی، مسلم بن عقیل، حضرت رقیه(س)، علیاکبر (ع)، علیاصغر (ع)، حضرت عبدالله و حضرت قاسم (ع) فرزندان امام حسن (ع)، حضرت ابوالفضلالعباس(ع) و دیگر انصار و یاران اباعبدالله الحسین (ع) میپردازند.
نکته حائز اهمیت در این عزاداریها حضور دستههای سوگوار در خیابانها، معابر و کوچهها و حتی منازل اهالی است و مردم نیز پشت سر دستههای عزاداری در اماکن مختلف حاضر میشوند؛ دادن نذریهای مختلف از جمله شیر، شربت، کیک و خرما از دیگر شاخصههای این عزاداریهای شبانه است.
دیگر شاخصه عزاداری مردم آذربایجان غربی در ایام سوگواری اباعبدالله الحسین (ع)، حضور پرشور مردم در دسته های عزاداری در شبهای این ماه است.
در این آیین که در برخی نقاط از اواخر ذیحجه و در برخی نقاط از شب اول ماه محرم آغاز میشود مردم عزادار طبق یک قرار عاشقانه و قانون نانوشته، در محل عزاداری دستههای سینه زنی و زنجیرزنی حاضر و آماده سوگواری برای مظلومان دشنت کربلا میشوند.
در حدود ۱۰ شبی که این اتفاق به ویژه در معابر شهر ارومیه میافتد، زن و مرد، پیر و جوان گرداگرد دستههای عزاداری را میگیرند و با زنجیرزنی، سینه زنی و شاه حسین گویی، به سر و سینه زده و گریه میکنند.
این مراسم آن قدر در روح و روان مردم ارومیه نقش بسته که با اتمام این شبهای عزاداری در شب شام غریبان یا شی دوازدهم محرم، انگار که این خانوادهها گمشدهای دارند و مدام حسرت شبهای ابتدایی محرم را میخورند؛ آنان با اتمام این عزاداریها، تا محرم سال بعد به انتظار این مراسم مینشینند.
عزاداریهای شبانه دستههای حسینی ابراز ارادت به ساحت مقدس شهدای کربلاست
یکی از اعضای هیاتهای عزاداری آذربایجانغربی در مورد حسی که نسبت به این آیینها دارد، گفت: عزاداری شبانه دستههای حسینی بهانهای برای ابراز ارادت به ساحت مقدس امامحسین (ع) و شهدای کربلاست؛ شهیدانی که درس ایثار و شهادت و آزادگی را به بشریت دادند.
رضا محمدزاده افزود: این عزاداریهای شبانه که با حضور در معابر ادامه مییابد، برکتهای بسیار زیادی برای مردم دارد و بسیاری از عاشقان سالار شهیدان با حضور در دستههای عزاداری به آرامش میرسند.
وی اضافه کرد: طبق یک رسم دیرینه زمانی که یکی از اعضای هیاتهای عزاداری یا ساکنان محله بیمار شود، هیات عزاداری جهت دلجویی در شبهای اول ماه محرم به جلوی منزل این فرد میرود و عزاداران برای شفای بیمار به خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) متوسل میشوند.
این عزاداری ها برکات عظیمی برای مردم دارد
امیرحسین محمدی یکی از نوجوانان ارومیه ای که به قول خودش پای ثابت عزاداری های شب های محرم است، نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه این دستهها در حفظ شعائر دینی بسیار موثر است، اظهار کرد: بسیاری از مردم با حضور در هیاتها و حتی حاشیه دستههای عزاداری، ارادت خود را به خاندان اهل بیت (ع) نشان میدهند.
وی افزود: نمیتوان اثرگذاری این دستهها را انکار کرد زیرا بسیاری از اتفاقهای خوب در کنار هیاتهای عزاداری اتفاق میافتد و برکتهای زیادی نصیب اعضای هیات و مردم محله میشود.
وی اضافه کرد: اشکریختن در رثای امام حسین (ع) و ائمه اطهار (ع) برکت بسیار زیاد و اثر قابل توجهی در زندگی انسان دارد و باید قدر آن را دانست.
او ادامه داد: با وجود خستگی از کار روزانه، حضور در این دسته های عزاداری در معابر و ابراز ارادت به ساحت مقدس شهدای کربلا و امام حسین (ع)، برای من واجب است و هر شب در این مراسم می آیم و با زنجیرزنی، به نوعی خود را در عزای حسین (ع) شریک میکنم.
محرم، فرصت مناسب برای همدلی، جهاد تبیین و نشر خوبی هاست
معاون تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی هم در این باره گفت: محرم فرصت مناسبی برای انسجام اجتماعی، همدلی، جهاد تبیین و نشر خوبیهاست که باید از این فرصت به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم و استفاده های زیادی نیز البته صورت می گیرد.
حجت الاسلام رحمان خضرلو افزود: سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان متولی برنامههای ماه محرم محوریت جریان مردمی را در اولویت اقدامات فرهنگی قرار داده و در این راستا چهار کار ویژه از جمله روایت، حمایت، تسهیل گری، هدایت و راهبری را در دستور کار خود قرار داده است.
وی اظهار کرد: همزمان با فرا رسیدن ایام محرم و به منظور تبلیغ امور دینی و مذهبی یک هزار و ۵۰۰ مُبلغ به مساجد، حسینیهها و بقاع متبرکه مناطق مختلف این استان اعزام شدند.
وی در خصوص برنامه های محرمی این نهاد بیان کرد: طراحی و راه اندازی سامانه صدور مجوزهای عزاداری بصورت آنلاین به آدرس اینترنتی https://ido-ag.ir/moharram جهت تسهیل در صدور مجوز، تهیه و تدوین دستورالعمل و الزمات اجرایی مراسم عزاداری محرم سال ۱۴۰۲، برگزاری همایش ویژه مدیران، مادحین، روحانیون و ارکان هیاتهای مذهبی، دستههای عزاداری و تشکلهای دینی در سطح استان از جمله این برنامههاست.
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی گفت: شعار محرم امسال هیاتهای مذهبی کشور «در زیرخیمهاش همه یک خانوادهایم» است؛ شعاری که به خانواده و انسجام اجتماعی ایران و سبک زندگی اجتماعی و خانوادگی پرداخته و میتواند عاملی برای وحدت میان هیاتهای مذهبی باشد.
نظر شما