به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه که با شبکه خبری «اسکای نیوز» گفتوگو میکرد، تصریح کرد: «از نظر تئوریک، میشد از جنگ سوریه جلوگیری کرد، اگر ما تسلیم همه مطالباتی میشدیم که خواسته یا ناخواسته با موضوعات مختلف به ما تحمیل میشد که مهمترین آنها ترک سوریه و دست کشیدن از حقوق و منافع سوریه بود. به همین دلیل گفتم از لحاظ تئوریک، چون در عمل به این سمت نخواهیم رفت، اما اگر فرضا به این سمت میرفتیم، این بدان معناست که جلوی جنگ را میگرفتیم، ولی بعدا باید بهای بسیار بیشتری را میپرداختیم».
رئیسجمهور سوریه ادامه داد: «ما انتظار نداشتیم که وسعت ویرانی به این بزرگی باشد زیرا نمیدانستیم چه طرحهایی علیه در حال آماده شدن است. ما پیشبینی نکرده بودیم، چراکه نمیدانستیم چه نقشههایی کشیده شده است، میدانستیم سناریوهایی علیه سوریه آماده میشود و از ابتدای جنگ میدانستیم که این یک جنگ طولانی خواهد بود، نه یک بحران گذرا، همانطوری که برخیها این فکر را میکردند».
وی در ادامه گفت: «ما در سوریه نسبت به سناریوهایی که برای ایجاد حالت رعب و وحشت ساخته و در رسانهها منتشر میشد، آگاه بودیم، اما این سناریوها به طور کلی در ذهن ما نبود، به خصوص که ما در حال جنگ بودیم. هدف غرب از راهاندازی جنگ در لیبی قذافی نبود، بلکه خود کشور لیبی بود، صدام حسین نبود، بلکه عراق بود و هدف رئیس جمهور بشار نبود، سوریه بود».
اسد خاطرنشان کرد، «تروریسم وجود دارد و دولت سوریه با آن مبارزه میکند. تروریستها قتل و غارت و ویران میکردند و میسوزاندند. هیچ دولتی، حتی اگر از نظر مخالفان «دولت بد» نامیده شود، وجود ندارد که وطن را نابود کند، بنابراین، تروریسم عامل تخریب است و نقش دولت بر اساس قانون اساسی و عرف ملی و دفاع از کشور است».
رئیس جمهور سوریه اضافه کرد، «آیا مقابله با تروریسم همان چیزی است که کشور را ویران کرد؟ بگذاریم تروریسم کشور را بسازد؟! این غیر منطقی است. هر کسی که مسئولیت ویرانی در سوریه را بر عهده دارد، کسی است که در کنار تروریسم ایستاده و جنگ را طراحی کرده است. کسانی مسئول هستند که نیت جنگ را کردند، برای جنگ برنامه ریزی کردند، کسانی که حمله کردند، نه کسانی که به آنها حمله شد».
اسد تصریح کرد: «دوستانی که در کنار ما ایستادهاند، تأثیر مهمی در پایداری ومقاومت سوریه داشتند، اما دوستان نمیتوانند به جای ما در جنگ، نبرد و استقامت باشند، زیرا مقاومت واقعی، مقاومت و پایداری مردم است».
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بازگشت سوریه به اتحادیه عرب آیا ظاهری است یا خیر و این امر متکی بر روابط عربی- عربی است، آیا این روابط تغییر کردهاند؟، گفت: «فکر نمیکنم عمیقا تغییر کرده باشد. آگاهی از میزان خطراتی که ما را به عنوان کشورهای عربی تحت تأثیر قرار می دهد، وجود دارد اما هنوز به مرحله راه حل نرسیده است، تا زمانی که راه حلی برای مشکلات وجود نداشته باشد، روابط به شکل ظاهری باقی خواهد ماند».
اسد گفت: «ما آغازگر قطع روابط با کشورهای منطقه نبودیم و هیچ اقدامی علیه هیچ کشور عربی انجام ندادیم. ما میگوییم آنچه گذشته است گذشته است، ما همیشه به آینده نگاه میکنیم. آیا راه بهتر دیگری وجود دارد؟ اگر راه بهتر دیگری وجود دارد که امیدواریم توصیه شود، ما در زمان بازگشت به اتحادیه عرب هیچ اعتراضی نداشتیم، اما در طول تاریخ خود به دنبال درگیری یا مشکل نیستیم، این بخشی از خط مشی ما یا اصل سیاست ما است».
رئیس جمهور سوریه ادامه داد: «در طول سال های گذشته کمتر از نیم میلیون پناهنده به سوریه بازگشتند و هیچ یک از آنها زندانی نشدند، چرا این بازگشت متوقف شد؟ به دلیل واقعیت شرایط زندگی متوقف شد، چگونه یک آواره بدون آب، برق، مراکز پزشکی و مدرسه برای فرزندانش میتواند برگردد؟».
وی با بیان اینکه امیدی به گفتوگو با آمریکا نیست، تصریح کرد: «از سالیان گذشته با آمریکاییها گفتگوهایی داشتهایم اما همگی بینتیجه بوده؛ هیچ امیدی به هیچ مذاکرهای با آمریکا نداریم».
رئیس جمهور سوریه تصریح کرد: «گفتوگوها با واشنگتن سالها به صورت متناوب بوده است و ما حتی برای یک لحظه امید نداشتیم که آمریکاییها تغییر کنند، زیرا آمریکاییها میخواهند و میخواهند، میگیرند و میگیرند و چیزی نمیدهند، این ماهیت رابطه با آمریکاییها از سال 1974 است. بنابراین ما امیدی نداریم، اما سیاست ما در سوریه این است که هیچ دری را بسته نگذاریم».
اسد با اشاره به درخواست ترکیه برای دیدار اسد و اردوغان گفت: «بدون جدول زمانبندی برای خروج ترکیه از سوریه، چرا باید با اردوغان دیدار کنم؟ هدف ما واضح است و آن خروج ترکیه از سوریه است اما اردوغان به دنبال مشروعیت بخشیدن به حضور ارتش خود در سوریه است».
وی عنوان کرد که «تروریسم موجود در سوریه ساخته ترکیه است؛ جبهه النصره یا احرار الشام همگی اسامی مختلفی هستند که ترکیه خالق آنهاست و تا همین لحظه آنها را حمایت میکند».
رئیس جمهور سوریه در ادامه گفتوگوی خود با اسکای نیوز عربی با اشاره به حمایت ایران و روسیه از سوریه در مبارزه با تروریسیم تأکید کرد، «روابط با ایران و روسیه ثابت کرد که سوریه میداند چگونه دوستان خود را به شکلی درست انتخاب کند».
اسد تأکید کرد که «ترکیه کشوری همسایه است و طبیعی بود که ما به دنبال بهبود روابط با آن باشیم و اگر در آینده پس از خروج ترکیه از سوریه، شرایط متفاوتی برای بهبود روابط پیش بیاید، طبیعی است که به همان سیاست ایجاد روابط خوب با همسایگان برگردیم. اینها اصول هستند نه سیاستهای زودگذر».
وی در پاسخ به سوالی درباره بحران داخلی لبنان گفت: «تا زمانی که ما برای حل بحران لبنان مداخله نکرده ایم، نمی توانیم از حمایت از هیچ نامزدی یا ایستادگی در برابر هر نامزدی صحبت کنیم.اگر لبنانی ها اراده ای برای حل بحران خود نداشته باشند، هیچ طرف خارجی، نه سوری و نه غیر سوری، نمی تواند به حل بحران لبنان کمک کند».
رئیس جمهور سوریه در خصوص قانون تحریمهای «سزار» آمریکا علیه سوریه خاطر نشان کرد: «قانون سزار مانعی بر سر راه بهبود اقتصاد است، بدون شک، اما ما از چندین راه توانستیم این قانون را دور بزنیم، این بزرگترین مانع نیست، بزرگترین مانع تخریب زیرساخت ها توسط تروریست ها است. بزرگترین مانع، تصویر جنگ سوریه است که مانع از ورود سرمایهگذاران به بازار سوریه میشود . ولی مانع بزرگتر از همه زمان است، با اقتصاد میتوانید روابط اقتصادی را در عرض چند هفته یا چند ماه از بین ببرید، اما برای احیای آن به سالها زمان نیاز است».
نظر شما