به گزارش ایرنا از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آیین افتتاح هفته فرهنگی ویتنام در تهران همزمان با پنجاهمین سالروز روابط دیپلماتیک این کشور با ایران با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وونگ دین هیو رئیس مجلس جمهوری ویتنام، لوئونگ کونوک هویی سفیر ویتنام در تهران و جمعی از مسوولان در باغ موزه سینما برگزار شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این آیین اظهارداشت: در گذشته کشورها بر مبنای اقتصاد و نیز قدرت نظامی تقسیم میشدند اما امروز بر اثر توسعه قدرت معنا، تقسیمبندی کشورها بر مبنای قدرت فرهنگی نیز مورد توجه قرار گرفته است. در تقسیمبندی بر مبنای فرهنگ حتماً جمهوری اسلامی ایران و ویتنام به عنوان قدرتهای فرهنگی درونزا شناخته خواهند شد.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: روابط ایران و ویتنام همواره بر مبنای دوستی و برادری بوده است و ملموسترین نقطه اتصال تاریخی دو کشور وجود آرامگاه الکساندر درودیس در اصفهان است که به عنوان پدر زبان جدید ویتنامی شناخته میشود.
وی افزود: در دوران معاصر نیز ایران و ویتنام روابط رسمی دیپلماتیک دوجانبه را در سال ۱۹۷۳ بنا نهاد و سفارتخانههای دو کشور در دهه ۹۰ گشایش یافت. بر همین مبنا سال ۲۰۲۳ مقارن با پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: در ۵۰ سال گذشته روابط دوجانبه ایران و ویتنام در بستری از سه مولفه احترام و مودت، توسعه روابط در عرصههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و همکاری متقابل در عرصه نهادهای چندجانبه و بینالمللی شکل گرفته است.
اسماعیلی اظهارداشت: استقلال طلبی، عدالت، آزادیخواهی و تجربیات مشترک دو کشور در مبارزه برای استقلال، آزادی و پیگیری سیاست مبتنی بر چند جانبهگرایی، مخالفت با یک جانبهگرایی، احترام به قوانین بینالملل و تمامیت ارضی و حاکمیت کشورها موجب شده تا تاریخ روابط سیاسی دو کشور تقریباً عاری از هر گونه نقطه مبهم یا تاریک باشد.
وی تاکید کرد: دو کشور در ۵۰ سال گذشته همواره بر عزم خود برای توسعه روابط تاکید کرده اند و سفر روسای جمهور ۲ کشور و رئیس مجلس ایران به ویتنام و سفر رئیس جمهور ویتنام به ایران و اکنون سفر رئیس مجلس ویتنام نیز تنها در طول ۱۰ سال گذشته تبلور این اراده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به روابط دوستانه دو کشور اشاره کرد و افزود: زمینههای مساعد و فرصتهای توسعه روابط دوجانبه بسیار فراوان است که از جمله آنها وجود فرهنگ مشترک آسیایی است. حضور ملتها در یک جغرافیای واحد که در طول تاریخ روابط سنتی و دیرینه داشتهاند به طور طبیعی در نهایت منجر به ایجاد رویهای از رفتارها میشود که به رغم اختلافات، در آن سویههایی از اشتراکات نیز به چشم خواهد خورد.
اسماعیلی یادآور شد: ایران و ویتنام نیز از این قاعده مستثنی نبوده و روابط سرزمینی با چین قدیم و تجارت در جاده ابریشم ارتباطاتی را ایجاد و سطحی از اشتراکات را خلق کرده است در این چهارچوب و به عنوان مصادیق رفتارهایی مانند احترام به بزرگان، پدر و مادر، میهماننوازی، خانواده محوری، جایگاه مهم مضامین روحی و آسمانی در اعتقادات، معنویتگرایی و ... از جمله اشتراکات فرهنگ آسیایی بین ایران و ویتنام است.
وی همچنین گفت: ظرفیت همکاریهای فرهنگی بین دو کشور بسیار زیاد است و میتوان ظرفیتهای بالقوه را به بالفعل تبدیل کرد. مردم ایران تصویری زیبا و ستودنی از مردم ویتنام در اذهان خود دارند و آنها را به عنوان مردمی مهربان، سختکوش و در عین حال مقاوم و تسلیمناپذیر میشناسند. توسعه این شناخت منوط به افزایش ارتباطات و اجرای برنامه و فعالیتهای فرهنگی است. برگزاری نمایشگاه «میراث هنری ایران، مهد تمدن» توسط سفارت ایران در ویتنام به مدت سه هفته در موزه مردمشناسی هانوی در سال گذشته گام مهمی در این راستا بود.
رئیس شورای فرهنگ عمومی اظهار داشت: در سالهای اخیر راهبرد نگاه به شرق به راهبردی جدی از سوی جمهوری اسلامی ایران در منظومه نگاه ژئوپلتیکی و جغرافیایی تبدیل شده است چرا که ایران از جمله کشورهایی است که به لحاظ موقعیت جغرافیایی و سیاسی از مزیت ژئواستراتژیک، ژئو اکونومیک و ژئوپلیتیک بهرهمند است. این راهبرد، هویتسازی جدیدی در گفتمان سیاست خارجی ایجاد کرده و علاوه بر این دولت مردمی نیز آسیامحوری را یکی از مهم ترین راهبردهای خود در سیاست خارجی تعریف کرده است.
اسماعیلی تاکید کرد: هنوز فضاها و ظرفیتهای متعددی برای همکاری به ویژه در زمینه توسعه روابط فرهنگی بین دو کشور وجود دارد که امیدوارم با فعال شدن ارادههای موجود شاهد شکوفایی بیش از پیش این ظرفیتها باشیم.
در بخش دیگری از این آیین، لوئونگ کونوک هویی سفیر ویتنام در تهران از نمایش فیلم سینمایی این کشور که موضوع آن خانواده محور و توجه و کمک یک مادر نسبت به فرزندش است، خبر داد.
همچنین در بخش دیگری از این آیین کلیپی با مضمون معرفی جاذبههای طبیعی، قومیتی و ملی کشور ویتنام به نمایش درآمد.
پیش از آغاز این آیین، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در نمایشگاه فرهنگی و هنری ویتنام که از ۱۸ تا ۲۰ مرداد در محوطه باغ موزه سینما برگزار میشود از بخشهای مختلف هفته فرهنگی جمهوری سوسیالیستی ویتنام در تهران بازدید کرد و در گفت و گو با برخی هنرمندان ویتنامی در جریان فعالیتهای فرهنگی، هنری و صنایع دستی این کشور قرار گرفت.
وزیر فرهنگ با تماشای خلق یکی از آثار هنری هنرمند ویتنامی (نقاشی) خود نیز به خلق اثری هنری به تبعیت از این هنر پرداخت و به طور ملموس آن را تجربه کرد.
به گزارش ایرنا، رئیس مجلس ویتنام و هیأت پارلمانی این کشور به دعوت رئیس مجلس شورای اسلامی برای دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران ۱۷ مردادماه سفر خود به ایران را آغاز کرد.
نظر شما