گروه جامعه ایرنا - بیش از ۲ دهه است که قانون انتقال زندانها به خارج از شهرها به تصویب رسید. قانون انتقال زندانها و مراکز اقدامات تأمینی و تربیتی موجود به خارج از شهرها هفتم آذر ۱۳۸۰ در مجلس شورای اسلامی تصویب و ۱۵ آذر همان سال به تأیید شورای نگهبان رسید.
قانون انتقال زندانها و مراکز اقدامات تأمینی و تربیتی موجود به خارج از شهرها هفتم آذر ۱۳۸۰ در مجلس شورای اسلامی تصویب و ۱۵ آذر همان سال به تأیید شورای نگهبان رسید.
براساس این قانون، سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور به منظور انتقال زندانها و مراکز اقدامات تأمینی و تربیتی داخل شهرها به خارج از آن، به استثنای بازداشتگاهها، مکلف است اراضی و مستحدثات مربوط، اعم از عرصه و اعیان راحسب مورد مطابق این قانون و آئیننامه اجرائی آن به وزارت مسکن و شهرسازی واگذار کند و وزارت مزبور نیز موظف است ظرف حداکثر ۱۰ سال، ضمن تأمین اراضی مناسب، از محل فروش اراضی و مستحدثات مزبور با تغییر کاربری یا بدون آن و اعتباراتی که هر ساله در بودجه کل کشور درردیف مستقل پیشبینی میشود نسبت به ایجاد زندانها و مراکز اقدامات تأمینی و تربیتی مورد نیاز وفق این قانون و آئیننامه اجرائی آن اقدام کرده، پس از تکمیل دراختیار سازمان زندانها قرار دهد.
آییننامه این قانون ۱۳۸۶ تصویب شد و پس از آن هم بند (پ) ماده (۱۱۳) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به مساله قانون انتقال زندانها و مراکز اقدامات تأمینی و تربیتی موجود به خارج از شهرها تاکید کرد و که براساس آن «در اجرای تبصره جزء (۱) بند (پ) ماده (۱۱۳) قانون، سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی موظفند نسبت به ایجاد یک ردیف اعتباری مجزا با عنوان انتقال زندانهای قابل فروش به خارج شهرها اقدام و ترتیبی اتخاذ کنند تا بر اساس طرح توجیهی تدوین شده در سازمان در خصوص طرحهای خاص که امکان احداث آن از محل اعتبارات عمومی مصوب دولتی سازمان و یا شیوه و روش ایجاد شده در این آیین نامه فراهم نمیشود و به صورت موردی، بودجهای مجزا و سالیانه، متناسب با زمانبندی اجرای هر طرح تخصیص یابد.»
اجرای برنامه انتقال زندانها به منظور رفاه حال و آسایش شهروندان و دور بودن محیط زندان از فضای جامعه است که مقدمات ابتدایی آن برای برخی از زندانها از قبیل زندانهای مرکزی شهرستانهای مشهد، زنجان، تبریز، کرمانشاه، یزد، بیجار در استان کردستان فراهم شده است
حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه در دوران تحول و تعالی دستگاه قضا نسبت به انتقال زندان ها در دستور کار قرار دارد و آنطور که دستگاه قضایی میگوید، اجرای برنامه انتقال زندانها به منظور رفاه حال و آسایش شهروندان و دور بودن محیط زندان از فضای جامعه است که مقدمات ابتدایی آن برای برخی از زندانها از قبیل زندانهای مرکزی شهرستانهای مشهد، زنجان، تبریز، کرمانشاه، یزد، بیجار در استان کردستان فراهم شده است.
موضوع انتقال زندنها به خارج از محیط شهر با سفر فرودین ماه امسال رئیس قوه قضائیه به استان البرز پررنگ شد و غلامعلی محمدی رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور در این سفر گفت که سعی داریم در سال جاری زندانها را با استفاده از مصوبه مولدسازی به بیرون شهرها منتقل کنیم.
بیشتر بخوانید:
پس از آن رئیس قوه قضائیه ۲۱ فروردین امسال در نشست شورای عالی قوه قضاییه اظهارداشت: موضوع انتقال زندانها از مناطق شهری باید پس از مصوب شدن در بخشهای مربوطه و فراهم آمدن مقدمات لازم، در اسرع وقت اجرایی شود تا شیرینی آن در کام مردم بماند و نباید در این زمینه تاخیر و اتلاف وقتی صورت گیرد.
محسنی اژهای افزود: در قضیه انتقال زندان سمنان که از مصوبات سفر بهمن سال ۱۳۹۹ هیئت عالی قضایی بود، شاهد تاخیر در اجرای کامل این امر بودیم؛ موضوعی که سبب میشود شیرینی یک اقدام امیدوارکننده برای مردم، کم شود؛ آن دسته از تصمیمات امیدوارکننده برای مردم، به شرطی شیرینی را به کام آنها مینشاند که با سرعت تحقق یابند.
در این نشست شورای عالی قضائی رئیس قوه قضائیه با اشاره به ضرورت ساماندهی زندانهای مستقر در استان البرز به منظور رفاه حال ساکنان و مردم این استان به رئیس سازمان زندانها دستور داد تا تمهیدات و مقدمات لازم را برای تعطیلی زندان رجاییشهر و اقدامات بعدی انجام دهد.
بیشتر بخوانید:
دستور رئیس قوه قضاییه به رئیس سازمان زندانها درباره تعطیلی زندان رجاییشهر
تعطیلی زندان رجایی شهر
زندان رجاییشهر با نام قبلی زندان گوهردشت در شمال شهر کرج قرار داشت و متهمان جرائم عمومی و برخی زندانیان سیاسی در آنجا نگهداری میشدند.
حدود چهار ماه پس از دستور رئیس قوه قضائیه مبنی بر نقل و انتقال این زندان معروف، اخیرا خبر تعطیلی زندان رجایی شهر و انتقال زندانیان آن به زندان قزلحصار مطرح شد و این اقدام در راستای اجرای مصوبات سفر ۱۷ فروردین امسال رئیس قوه قضائیه به استان البرز مبنی بر انتقال زندان رجایی شهر، با توجه به انجام مقدمات از سوی سازمان زندانهای کشور و هماهنگیها در این استان انجام شد.
رئیس کل دادگستری استان البرز ۱۴ مرداد با تاکید بر اینکه تعطیلی زندان رجائی شهر به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص آن در شهر، همواره یکی از مطالبات جدی شهروندان و مسئولان استان از دستگاه قضایی در سالهای اخیر بوده است، تصریح کرد: با توجه به مشکلات ایجاد شده به واسطه وجود این ندامتگاه از جمله گرههای ترافیکی، نقل و انتقال زندانیان و رفت و آمد خانوادههای آنها، حاشیهنشینی و سکونت خانوادههای غیر بومی زندانیان در حاشیه شهرهای استان، معضلات و آسیبهای فرهنگی و اجتماعی، در سفر رئیس قوه قضائیه به استان این دغدغهها از سوی دادگستری کل استان و سایر مسئولان استان البرز طرح شد و حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای تاکید موکد بر اهتمام ویژه دادگستری کل استان البرز در پیگیری انتقال زندان یادشده کرد.
براساس اعلام مرکز رسانه قوه قضائیه، زندانیان رجایی شهر به زندان قزلحصار انتقال یافتند.
فیلم تخلیه زندان رجایی شهر کرج را اینجا ببینید.
حسین فاضلی هریکندی با یادآوری اینکه بخش دیگری از اجرای مصوبه سفر رئیس قوه قضائیه ناظر به «بررسی، امکانسنجی و ارائه پیشنهاد در خصوص نحوه مدیریت و یا انتقال زندان قزلحصار» استف گفتد: اجرای این مصوبه نیز از اولویتهای دادگستری کل استان البرز بوده و پیگیری و برنامهریزیهای لازم در حال انجام است که امیدواریم با مساعدت و حمایت ویژه رئیس قوه قضائیه شاهد تحقق آن باشیم.
انتقال زندان قزلحصار مصوب شد
در همین راستا، ۱۷ مرداد امسال نیز استاندار البرز با اعلام اینکه انتقال زندان رجایی شهر از محدوده کرج انجام شد، گفت: انتقال زندان قزلحصار نیز مصوب و در دستور کار است.
مجتبی عبداللهی یاد آورشد: انتقال زندان های ملی از استان البرز از سال ها پیش، دغدغه مسئولان و مطالبه مردم بود و با انسجام و عزم ویژه استانی و ملی تمام زندانیان زندان رجایی منتقل شدهاند و برای مکان فعلی این زندان نیز طرحها و برنامههایی با هدف انتفاع مردم در دستور کار قرار دارد.
دستور رئیس قوه قضائیه برای انتقال زندان مرکزی مشهد به خارج از شهر
زندان دیگری که باید از موقعیت کنونی جابه جا شود، زندان مرکزی مشهد است. بهمن ۱۴۰۰ رئیس قوه قضائیه در جریال سفر به استان خراسان رضوی از زندان مرکزی مشهد بازدید و دستور داد که روند انتقال این زندان به خارج از شهر هر چه سریعتر اجرایی شود که با اقدامات سازمان زندانها این کار در حال انجام است البته یکم تیر امسال رییس کل دادگستری خراسان رضوی گفت: انتقال زندان مشهد مطالبه مردمی است اما مشکل این طرح کمبود اعتبار است و انتقال زندان مشهد اعتبار چندهزار میلیاردی می خواهد.
غلامعلی صادقی افزود: برای انتقال زندان مشهد ١٠٠ هکتار زمین توسط دادگستری استان تملک شده و پیشنهاد می شود از محل منابع مولدسازی اداره کل زندانها اعتبار ساخت آن تامین شود.
وی اضافه کرد: طبق قانون، کاربری زمین زندان مرکزی مشهد باید به بالاترین نوع خود تبدیل شود که با این اقدام قیمت آن حدود ۶ هزار میلیارد تومان می شود و پس از این تغییر کاربری میتوان با مذاکره با بخش خصوصی زمینه انتقال زندان مرکزی و ساخت زندان جدید را فراهم کرد.
انتقال زندان کرمانشاه؛ دغدغه مدیریت شهری
۱۴ تیر اسال نیز استاندار کرمانشاه با بیان اینکه زندان یکی از ضرورتهای غمانگیز است، به مسأله انتقال زندان کرمانشاه اشاره کرد و گفت: مساله زندانهای استان به ویژه انتقال زندان کرمانشاه به خارج از بافت شهری قطعا یکی از دغدغههای مدیریت شهری است.
محمدطیب صحرایی افزود: برای انتخاب زمین مناسب، کارهای کارشناسی صورت گرفته تا همه جوانب به نحو شایسته پیش برود و تلاش ما این است که در کوتاهترین زمان انتقال زندان شکل گیرد.
انتقال زندان بیجار به خارج از بافت شهری
رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور که در اردیبهشت امسال به کردستان سفر کرده بود درباره انتقال زندان بیجار به خارج از بافت شهری، گفت: مصوبه مولدسازی کمک مطلوبی برای انتقال زندانهای داخل بافت شهری به خارج از شهرها است.
موضوع انتقال زندانها به خارج از شهرها طرحی با قدمت بیش از ۲ دهه است و در سالهای اخیر ۶۳ زندان به خارج از شهرها منتقل شدند و مطابق اعلام ناصر حاج محمدی مدیرکل دفتر فنی مهندسی سازمان زندانهای کشور، باید ۲۰ زندان اصلی واقع در مراکز استانها به خارج از محدوده شهری منتقل شود و این اقدام باید مبتنی بر امکانسنجی و با در نظر گرفتن زیرساختهای لازم انجام شود.
نظر شما