۳۰ مرداد ۱۴۰۲، ۱۳:۲۷
کد خبرنگار: 2158
کد خبر: 85201696
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مسجد جامع بروجرد شاهکار معماری اسلامی ایران + فیلم

۳۰ مرداد ۱۴۰۲، ۱۳:۲۷
کد خبر: 85201696
مسجد جامع بروجرد شاهکار معماری اسلامی ایران + فیلم

بروجرد - ایرنا - مسجد جامع بروجرد یکی از بناهای تاریخی که بر روی یک آتشکده بنا شده و ترکیبی از معماری باستانی و اسلامی ایران است.

به گزارش ایرنا، مسجد جامع بروجرد یکی از مساجد زیبایی است که در محله قدیمی جعفری شهر بروجرد واقع شده و بر روی یک آتشکده زمان ساسانیان بنا گردیده که معماری این مسجد ترکیبی از سبک معماری باستانی و اسلامی است.

مسجد جامع بروجرد یکی از منحصر به فردترین جاذبه های گردشگری در استان لرستان و بروجرد به شمار می رود و قدمت آن به قرون دوم و سوم قمری برمی گردد.

مسجد جامع بروجرد مجموعه‌ای است که شامل مسجد، آب انبار، ساختمان غریب خانه، میدان و دیگر متعلقاتی که مربوط به مسجد می شود، است، بنای مسجد جامع از نظر شکل از نوع مساجد تک ایوانی است که دارای ۲ درب ورودی در قسمت‌های شرقی و غربی است، بنا شامل یک حیاط مرکزی، ایوان، فضای گنبدخانه و شبستان‌های اطراف آن و یک شبستان وسیع زمستانی در طرف شمال حیاط مرکزی است، بنابر شواهد موجود، صفویان، زندیان و قاجاریان تعمیرات بنیادی در مسجد انجام داده و بخش‌هایی به آن افزوده‌اند.

مسجد جامع بروجرد یکی از شاهکارهای تاریخ معماری کشور است و جز مجموعه چهارطاقی‌های ایران به شمار می رود، این مسجد جامع دارای گنبدخانه ای است که در ضلع جنوبی آن قرار دارد و از بخش‌های قدیمی تر این بنا به شمار می رود، نکته جالبی که در مورد این بنای تاریخی وجود دارد این است که در آن هم معماری اسلامی و هم معماری باستانی را مشاهده می کنیم.

درون مسجد جامع بروجرد ۲ درب شرقی و غربی وجود دارد که به صحن اصلی مسجد باز می شود و در سمت جنوب صحن، گنبد و ایوان اصلی مسجد قرار دارد که قدیمی ترین بخش این مسجد به شمار می رود و در ضلع شمالی مسجد با ارتفاع کمتر از سایر بخش های دیگر مسجد نیز واقع شده که در تابستان برای این منطقه فضای خنکی را فراهم می آورد.

ایوان جنوبی دارای دو گلدسته است که بعدها به مجموعه افزوده شده است، از دیگر دیدنی‌های مسجد جامع، منبر چوبی مسجد است که نه عدد، پله دارد و اینک در ایوان میانی مسجد قرار گرفته است.

قسمت اصلی مسجد فضایی گنبددار است که ایوانی هم در برابر آن قرار گرفته است، مطابق با آنچه که در قرون چهارم و پنجم قابل بررسی است و همچنین الحاقات و تعمیرات آن می توان متوجه شده که محوطه سازی مسجد در قرون بعدی صورت گرفته است، در زمان سلجوقیان بنا آباد بوده و اعتبار زیادی داشته است، در همین دوره تزییناتی به بنا افزوده شد. تزیینات مسجد، تزییناتی بر پایه آجر است و در حد مختصری هم تزیینات کاشی‌کاری و تزیینات گچ‌کاری در آن به چشم می‌خورد، کتیبه‌ای آجری نیز از این دوره باقی مانده است، این کتیبه آجری، به خط کوفی در دیوار جنوبی گنبدخانه و بالای محراب گواه این مطلب است، متن کتیبه چنین است: «بسم الله اللهم اغفر امر هذه القبه الصدر لا جل مجدالدین جمال الاسلام عزالملک ابوالعز محمد بن طاهر بن سعید اطا اله بقائه».

اعتقادات متفاوتی در مورد مسجد جامع بروجرد وجود دارد که یکی از آن ها این است که می گویند امام حسن مجتبی(ع) به بروجرد سفر کرده و در این مسجد نماز خوانده و سخنرانی کرده است، البته هیچ سند معتبری در این زمینه وجود ندارد و تنها بر اساس گفته ها و اعتقادات مردمی آن را ذکر کردیم.

این بنا که از مهم‌ترین یادگارهای معماری گذشته ایران است در سال ۱۳۱۴ ثبت آثار ملی شد، این مسجد شناسنامه‌ای برای قدمت بروجرد محسوب می‌شود که هر ساله گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می‌کند.

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha