به گزارش ایرنا، توجه به تعلیم و تربیت علاوه بر اینکه در دین مقدس اسلام همواره مورد تاکید و اهتمام بزرگان است، بعنوان یکی از شاخص های رفاه در جوامع بشری نیز همواره مورد توجه بوده است، تا حدی که در هر جامعه ای توجه به امر تعلیم و تربیت و ایجاد زیرساخت های آموزشی بیشتر شده است، توانمندی سرمایه اجتماعی و نیروی انسانی در آن جامعه به وضوح قابل رویت است.
تاکید بر لزوم ایجاد عدالت آموزشی در نظام مقدس جمهوری اسلامی یکی از اصول غیرقابل انکار است که در این راستا در دولت سیزدهم علاوه بر اینکه تحقق طرح تحول بنیادین به جدیت در حال پیگیری است، امر مقدس مدرسه سازی تا حدی مورد توجه قرار گرفته که این مهم بعنوان نهضت مدرسه سازی شمرده شده و تلاش می شود تمامی فرزندان این مرز و بوم در زیر چتر نظام مقدس جمهوری اسلامی به تعلیم و تربیت بپردازند.
امروز حتی در دورافتاده ترین مناطق پرچم افتخار ایران اسلامی بر فراز مدارس و فضاهای آموزشی برافراشته شده و فرزندان و آینده سازان این مرز و بوم در سایه انقلاب اسلامی به تعلیم و تربیت می پردازند و از برکت این اصل مهم تا حد زیادی بهره مند شده اند.
لرستان نیز به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و پراکندگی مناطق یکی از استان هایی است که در دولت سیزدهم مورد توجه نهضت مدرسه سازی قرار گرفته و طی سال های اخیر اقدامات باارزشی در راستای مدرسه سازی و ایجاد فضاهای استاندارد تعیلم و تربیت در این منطقه انجام شده است.
لرستان به دلیل پراکندگی مناطق روستایی و عشایری یکی از استان های نیازمند مدرسه سازی و توجه ویژه مسئولان به حوزه تعلیم و تربیت است، سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی در این زمینه خدمات ارزنده ای شکل گرفته تا حدی که امروز چهار هزار و ۵۵۷ مدرسه در لرستان وجود دارد و از این مجموع سه هزار و ۸۸۷ مدرسه دولتی، ۶۸۰ مدرسه غیردولتی را پذیرای ۳۴۸ هزار و ۹۶۵ دانش آموز کرده است اما همچنان مناطقی در این استان وجود دارد که نیازمند مدرسه سازی و یا بازسازی و نوسازی مدارس هستند.
به برکت خدمات جمهوری اسلامی، نرخ باسوادی جمعیت ۱۰ تا ۴۹ ساله در مرکز استان و همچنین شهرستان بروجرد بالاتر از میانگین کشوری است اما با توجه به محرومیت و همچنین ضعف عملکرد در برخی از مناطق، میانگین نرخ باسوادی کل استان ۹۴/۶ بوده و ۲ درصد از میانگین کشوری پایین تر است.
اکنون نرخ باسوادی از ۳۶ درصد قبل از انقلاب به ۸۴ درصد رسیده و ساخت مدارس در این استان رشد ۱۴ درصدی داشته است، اما همچنان به گفته مسئولان بیش از یک هزار مدرسه نیازمند تخریب و بازسازی در استان وجود دارد که شتاب مدرسهسازی و حضور پررنگ تر خیران را در این میان ضروری تر می کند.
در این میان طی سال گذشته با ایجاد طرح "شهید پناهی" لزوم بر برچیده شدن مدارس سنگی و کپری فوریت گرفته است و استان لرستان به دلیل موقعیت جغرافیایی با دارا بودن تعداد بیشتری از این مدارس پس از سیستان و بلوچستان در اولویت طرح شهید پناهی قرار دارد، تا حدی که براساس برنامه ریزی های انجام شده ۱۶۸ مدرسه در قالب این طرح در لرستان احداث خواهد شد.
احداث ۱۸۷ طرح آموزشی در لرستان
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان با بیان اینکه یکی از چالش های این استان در حوزه مدارس انباشت فضاهای تخریبی و نیازمند بازسازی است ، گفت: این مدارس یکی از مشکلات پیش روی فضای تعلیم و تربیت لرستان به شمار می رود ، ۱۸۷ طرح آموزشی در قالب ۶۷۰ کلاس درس در این استان در حال احداث است و تلاش می شود با وجود کمبود اعتبارات این طرح ها تکمیل و بهره برداری شوند.
"یونس بهاروند ایرانیا" افزود: ۵۰ درصد مدارس استاندر لرستان براساس شناسنامه مدارس مستحکم ، ۲۸ درصد تخریبی و ۲۲ درصد نیازمند مقاوم سازی هستند.
وی با اشاره به برکات طرح شهید "پناهی" در لرستان عنوان کرد: این طرح در مناطق محروم و روستایی استان اجرا و جایگزین مدارس کانکسی می شوند ، لرستان با ۱۶۸ طرح شهید "پناهی" دومین استان در راستای اجرای این طرح است.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان یادآور شد: از مجموع این طرح ها ۱۰۳ طرح در دست اجراست که تا پایان مهرماه سال جاری حدود ۷۷ طرح تحویل آموزش و پرورش می شود و تا پایان سال ۱۴۰۲ نیز حدود ۱۰۰ طرح در ۱۰۰ روستای استان غیر از دیگر طرح های عادی بهره برداری خواهد شد.
یونس بهاروند ایرانیا افزود: ۲۴۴ کلاس درس نیز در قالب ۷۶ طرح تا آغاز سال تحصیلی جدید تحویل آموزش و پرورش خواهد شد.
وی اضافه کرد: همچنین ۳۰۰ مدرسه استان نیازمند تخریب و بهسازی سرویس های بهداشتی هستند.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان با تاکید بر لزوم تامین تجهیزات مدارس افزود: در هنرستان های استان کمبود تجهیزات به شدت قابل رویت است و تلاش می شود با تامین اعتبارات بیشتر تجهیزات مورد نیاز برای هنرستان های استان تامین شود.
۱۴۸ مدرسه در دولت سیزدهم در لرستان بهره برداری شده است
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان گفت: در دولت سیزدهم با اجرای طرح های نوسازی و بهسازی مدارس در سطح استان اقدامات قابل توجهی شده است که در این راستا در سال ۱۴۰۱ تعداد ۶۹ مدرسه در قالب ۲۳۲ کلاس درس و در سال ۱۴۰۲ تعداد ۷۹ پروژه در قالب ۲۴۴ کلاس درس در این استان بهره برداری شده است.
بهاروند ایرانیا گفت: در این راستا تاکنون ۴۷۶ درس به فضاهای آموزشی استان لرستان افزوده شده است.
وی با بیان اینکه در قالب طرح شهید" پناهی" ۱۶۸ مدرسه در این استان احداث می شود، اظهار داشت: در این راستا تاکنون تعداد ۱۰۳ پروژه فعال شده و عملیات اجرایی این طرح ها در حال انجام است.
وی با بیان اینکه به دلیل کمبود اعتبارات طرح های آموزشی در استان وجود دارد که امکان تکمیل آنها تاکنون فراهم نشده است، ادامه داد: طرح های تخریبی و نیمه تمام اولویت طرح های نوسازی مدارس است که امیدواریم با تخصیصی اعتبار بتوان دیگر طرح های آموزشی استان را انجام داد.
مدیرکل نوسازی لرستان بر لزوم تخصیص اعتبار برای تخریب و نوسازی مدارس استان تاکید کرد وگفت: علاوه بر مدارس کانکسی لرستان حدود ۶۰ مدرسه سنگی نیز در این استان وجود دارد.
بهاروند ایرانیا افزود: ۸۷ طرح مدرسه سازی برای نقاط مختلف این استان در حال اجراست که ۶۷ طرح آن با ظرفیت ۱۷۰ کلاس درس ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و مهرماه امسال قابل استفاده است.
۶۰۰ میلیارد ریال جهت تجهیز مدارس لرستان هزینه شد
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان گفت: ۶۰۰ میلیارد ریال طی سال گذشته برای تجهیز مدارس استان هزینه شده که از این میزان ۶۰ میلیارد ریال برای تجهیز هنرستان ها تخصیص یافته است.
بهاروند ایرانیا با اشاره به اهمیت مهارت آموزی و لزوم توجه بیشتر به هنرستان های استان افزود: اکنون پنج هنرستان در دست ساخت است و تا پایان سال هنرستان های الیگودرز و دورود بهره برداری می شوند، همچنین امسال ۳۵ میلیارد ریال تجهیزات برای هنرستان های استان خریداری شده است.
وی گفت: اکنون ۸۷ طرح احداث فضاهای آموزشی برای استان در دست اجرا می باشد و سال گذشته حدود چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار دولتی به نوسازی مدارس لرستان اختصاص یافته که این اعتبار حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد محقق شده است.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان ادامه داد: همزمان بخشی از اعتبارات این طرح ها را بنیاد برکت و بخشی را دولت تامین می کند که به لحاظ اجرایی در سطح کشور پیشرو هستیم، همچنین تا ماه آینده ۱۰۱ طرح وارد مناقصه و سعی می شود اول مهر همه طرح ها کامل و عدالت آموزشی محقق شود.
بهاروند ایرانیا همچنین با اشاره به سیل سال ۹۸ در استان بیان کرد: این سیل باعث خساراتی در لرستان شد و نوسازی مدارس تا اول مهر ۹۸ حدود ۱۰۶ طرح را آغاز کرد که با کمک خیران و اعتبارات دولتی ۷۸ مدرسه با ۲۵۰ کلاس درس آماده و عملیات اجرایی هفت مدرسه تکمیل شد، ولی اعتبارات به پیمانکار پرداخت نشد و اکنون ۲۸ مدرسه در استان نیمه کاره مانده است.
وی افزود: یک هزار و ۲۶۰ میلیارد ریال مطالبات پیمانکار ساخت مدارس آسیب دیده از سیل ۹۸ لرستان است که باید پرداخت شود اما هنوز موفق به دریافت این اعتبار نشده ایم که انتظار می رود این رقم برای رفع نقص ها به استان پرداخت شود.
استانداردسازی مدارس لرستان نیازمند یک هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار است
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان با اشاره به اینکه ۶ هزار و ۵۴۲ کلاس درس استان استانداردسازی شده است، گفت: استانداردسازی ۶۰۰ کلاس درس در دست اقدام است و امید می رود استانداردسازی یک هزار و ۶۷۶ کلاس دیگر نیز تا پایان دولت انجام شود.
بهاروند ایرانیا با اشاره به اینکه استانداردسازی سیستم گرمایشی مدارس از سال ۹۲ و همزمان با کشور در دستور کار قرار گرفت، اظهار کرد: هشت هزار و ۸۱۸ کلاس درس نیازمند استانداردسازی سیستم گرمایشی بودند که از سال ۹۲ تا ۱۴۰۱، سیستم گرمایشی ۶ هزار و ۵۴۲ کلاس درس استان استاندارد شده است.
وی بیان کرد: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، در صورت تامین اعتبار یک هزار و ۶۷۶ کلاس درس دیگر تا پایان دولت سیزدهم استانداردسازی خواهد شد.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان ادامه داد: در حوزه سیستم های گرمایشی هشت هزار و ۸۰۰ کلاس درس غیر استاندارد در سال های در این استان وجود داشت که اکنون حدود هفت هزار کلاس درس از این مجموع استاندارد سازی شده است و با محاسبات انجام شده باقیمانده این کلاس ها نیز در دولت سیزدهم با تامین اعتبار استاندارد سازی خواهند شد.
بهاروند ایرانیا یادآور شد: تاکنون ۶ هزار و ۵۴۲ کلاس درس استان استانداردسازی شده است و امید می رود استانداردسازی یک هزار و ۶۷۶ کلاس دیگر نیز تا پایان دولت انجام شود.
وی ادامه داد: اکنون ۹ هزار و ۴۷۹ کلاس درس مدارس لرستان از سیستم گرمایشی استاندارد بهره مند هستند، ولی این سیستم در ۲ هزار و ۸۰۱ کلاس درس غیر استاندارد است که هم اکنون استانداردسازی ۶۰۰ کلاس با اعتبار ۲۵ میلیارد ریال و پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصد در حال انجام است.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان عنوان کرد: به جز کلاس های در دست اقدام، هم اکنون برای گرمایش یک هزار و ۱۴۴ کلاس درس استان از بخاری گازی، ۹۸۷ کلاس درس از بخاری نفتی و ۷۰ کلاس درس از بخاری های چوب سوز استفاده می شود.
بهاروند ایرانیا با بیان اینکه ۹۰ درصد سیستم گرمایشی استاندارد در سطح مدارس استان شوفاژ است، ادامه داد: اکنون ۶۰۰ کلاس درس مدارس نیازمند تخریب و بازسازی، از بخاری گازی استاندارد استفاده می کنند، اما نوع مدارس تخریبی است.
وی اظهار داشت: مدارسی که از بخاری گازی، نفتی و یا چوب سوز استفاده می کنند در نواحی فاقد گازرسانی و اغلب در مناطق عشایری ززو ماهرو، بزنوید و کوهدشت هستند، بنابراین چاره ای جز استفاده از این بخاری ها ندارند.
وی بر لزوم ایجاد سالن های چندمنظوره در این استان تاکید کرد و افزود: تلاش می شود در مدارسی که فضای کافی موجود باشد، این سالن ها احداث شوند تا در موقعیت های مختلف مورد استفاده قرار گیرند.
احداث یک هزار و ۵۰ مدرسه خیرساز در لرستان
رییس مجمع خیرین مدرسه ساز لرستان گفت: تاکنون یک هزار و ۵۰ مدرسه در قالب سه هزار و ۶۵۴ کلاس درس در این استان احداث شده است و ۹ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار توسط خیرین داخل و خارج کشور به لرستان آورده شده است.
"محمدعلی رضوی" افزود: یک هزار مدرسه تخریبی در استان لرستان شناسایی شده است که نیازمند بازسازی و تخریب هستند و این امر نیازمند اعتبارات دولتی و توجه خیرین به مدارس این استان است.
وی یادآور شد: ۹۰۰ مدرسه خیرساز در قالب سه هزار و ۵۴۵ کلاس درس از سال ۷۸ تاکنون تحویل آموزش و پرورش استان شده اما تعداد زیادی مدرسه نیازمند تخریب، بازسازی و مقاوم سازی است ، همچنین چند طرح نیمه تمام نیازمند تامین اعتبار برای تکمیل هستند.
رییس مجمع خیرین مدرسه ساز لرستان با اشاره به فعالیت یک هزار و ۱۱۵ خیر مدرسه ساز در لرستان ادامه داد: در حالیکه مناطق محروم و دورافتاده لرستان نیازمند نگاه ویژه در امر مدرسه سازی و توجه به ادامه تحصیل دانش آموزان هستند، اما همچنان در مناطق شهری استان نیز مدارس غیر استاندارد و نیازمند تخریب و بازسازی وجود دارد.
نظر شما