وعده صادق؛ مشکل چند ساله بوی نامطبوع بهار رفع شد

همدان- ایرنا- تلاش و پیگیری های مجموعه محیط زیست همدان و همراهی فرماندار و دادستان شهرستان بهار موجب محقق شدن یکی از وعده های دولت سیزدهم مبنی بر کاهش انتشار بو توسط واحدهای آلاینده در شهرستان بهار از توابع استان همدان شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان بهار با ۱۱۹ هزار نفر جمعیت، سه بخش، ۶ دهستان و ۷۷ روستا، ۶ شهریور ۱۴۰۱ همزمان با سفر رییس جمهور به همدان میزبان علی سلاجقه معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست بود و در این سفر انتشار بوی نامطبوع حاصل از فعالیت واحدهای صنعتی و خدماتی به عنوان یکی از مهمترین مشکل زیست محیطی این شهرستان و دغدغه مردم بهار مطرح شد.

در سفر علی سلاجقه به عنوان نماینده هیات دولت به شهرستان بهار و نشست با مسئولان این شهرستان، «رفع آلایندگی هوا ناشی از فعالیت واحدهای صنعتی مصوب شد» تا با رفع این مشکل به دست دولت سیزدهم دغدغه و نارضایتی مردم این منطقه کاهش یابد.

واحدهایی شامل اسیدسازی، واحد تولید ایزوگام، کارتن سازی، ۲ کشتارگاه دام و طیور و دپو کود مرغی و استفاده از آن در مزارع کشت سیب زمینی از مهمترین علل اصلی انتشار بوی نامطبوع در شهر بهار عنوان شد.

البته نزدیکی شهر بهار و به خصوص شهرک فرهنگیان به شهرک صنعتی بهاران و وزش باد به سمت منطقه مسکونی در شب نیز موجب گلایه مندی ساکنان این منطقه شده بود که در ۲ سال گذشته با تلاش و پیگیری های محیط زیست همدان و همراهی مسئولان شهرستانی روند کاهشی بخش قابل توجهی از بوی نامطبوع را شاهد بودیم که تا رسیدن به رفع کامل انتشار بوی نامطبوع مسیر چندانی باقی نمانده است.

نصب تجهیزات کاهش آلایندگی، تغییر ساعت کاری واحدهای آلاینده و جلوگیری از استقرار واحدهای آلاینده از فعالیت های صورت گرفته توسط محیط زیست برای پیشگیری از انتشار بوی آزار دهنده در شهرستان بهار بوده است که این اقدام و فعالیت ها در دومین سفر سلاجقه به همدان که ۶ ماه پس از سفر نخست روی داد، مورد توجه او قرار گرفت.

علی سلاجقه اسفند سال گذشته با حضور در شهرک صنعتی بهاران از ۲ شرکت از جمله «تولید اسید مهاجر غرب و شرکت دیانا کاغذ» به عنوان واحدهای صنعتی پیشگام در کنترل آلودگی هوا بازدید کرد.

به گفته وی، پساب ناشی از فعالیت کارخانه کاغذ دیانا بسیار نامطلوب بود که با بهره گیری از ظرفیت های موجود، تامین اعتبار مورد نیاز و کمک ظرفیت های دانش بنیان این مشکل رفع شد.

شرکت دیانا کاغذ تولید کننده ورق کارتن به روش بازیافت از کارتن های مستعمل، طرح های مختلف در واحد شامل واحد اوزون زنی، نصب و راه اندازی سیستم بیوفیلتر، اجرای سه سیستم اسکرابر یا همان تصفیه هوا، برای خنثی کردن گازهای آلاینده خط تولید– فیلتر پرس، هیتکس چنجر ( رطوبت گیر هوای سالن خط تولید) با ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار اجرا کرد.

شرکت تولید اسید مهاجر غرب هم با ۲۲۰ میلیارد ریال نسبت به بهسازی خط تولید اسید سولفوریک و اجرای سیستم دو جذبی برای بازیافت گاز دی اکسید گوگرد منتشره به هوا اقدام کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان نیز در جریان این سفر از موافقت سلاجقه رییس این سازمان برای راه اندازی ایستگاه پایش کیفی هوا در شهرستان بهار خبر داد و گفت: در سفر رییس سازمان حفاظت محیط زیست موضوع راه اندازی ایستگاه پایش کیفی هوا در شهرستان بهار طرح موضوع شد که مورد موافقت وی قرار گرفت.

سیده مریم محمدی افزود: بنابراین اعتبار مورد نیاز برای خرید دستگاه بومی به زودی اختصاص می یابد تا بهار به عنوان هشتمین شهرستان به ایستگاه پایش کیفی هوا مجهز شود.

اجرای مصوبه زیست محیطی سفر رییس جمهور در بهار

خرداد امسال یکی از مصوبات مهم سفر دور نخست رییس جمهور و اعضای هیات دولت به استان رفع آلودگی ها و نصب دستگاه پایش کیفی هوا در مناطق مختلف بود که با مجهز شدن همه شهرستان های این استان به ویژه بهار به دستگاه پایش کیفی هوا، این مصوبه محقق شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان ۲۰ خرداد در آیین بهره‌برداری از دستگاه پایش کیفیت هوا شهرستان بهار افزود: دستگاه آنالیز آنلاین سنجش و پایش ذرات هوای محیطی شهر بهار از محل مصوبات سفر رییس جمهور به استان همدان بهره برداری شد.

محمدی درباره آلایندگی بو شهرستان بهار نیز گفت: بیش از ۹۰ درصد کانون های صنعتی ایجاد بوی نامطبوع در حوزه شهرستان بهار مهار شده و به تمامی واحدهای صنعتی آلاینده حوزه شهرستان تا نیمه اول سال جاری فرصت داده شده تا اقدامات کنترلی خود را تکمیل کنند.

وی با بیان اینکه بوی نامطبوع منتشره در شهر بهار برآیندی از همه کانون های آلودگی است، افزود: با توجه به استفاده از کود مرغی برای کشت سیب زمینی، شاهد انباشت کود در نقاط گوناگون شهر بهار هستیم که پس از آبیاری زمین های کشاورزی، بوی کود در فضای شهر منتشر می‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان از سازمان جهاد کشاورزی خواست نسبت به جذب سرمایه‌گذار و احداث مرکز فرآوری کود مرغی در شهرستان بهار اقدام کند و از کودهای فرآوری شده که مشکلات محیط زیستی کودهای فعلی را ندارند استفاده شود.

محمدی افزود: موضوعات محیط زیستی شهرستان بهار بسیار حائز اهمیت است به گونه ای که بخش عمده ای از پایش های شبانه این اداره کل به نظارت بر فعالیت واحدهای صنعتی این منطقه اختصاص دارد .

بهار در محاصره واحدهای صنعتی

رییس اداره حفاظت محیط زیست بهار نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شهرستان بهار به دلیل نزدیکی به مرکز استان و مزایای اقتصادی و اجتماعی ناشی از این مجاورت از دیرباز کانون توجه مسئولان، سرمایه گذاران و صاحبان صنایع استان بوده است.

فاطمه موسوی افزود: به نحوی که با استقرار و جانمایی سه شهرک صنعتی بزرگ شامل شهرک صنعتی بهاران، شهرک صنعتی غذایی بهار و شهرک صنعتی سفال و سرامیک لالجین، ۲ ناحیه صنعتی چشمه قصابان و صالح آباد و صنایع و واحدهای بزرگ استان شامل کشتارگاه بزرگ دام و کشتارگاه اصلی طیور و کارخانه قند هگمتان در زمره صنعتی ترین شهرستان های استان همدان بوده به گونه ای که بهار در محاصره مجموعه ای از واحدهای صنعتی با دسته بندی های مختلف قرار دارد.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر روند توسعه شهر بهار به سمت بزرگراه کربلا موجب کاهش فاصله مناطق مسکونی با نواحی صنعتی متمرکز این شهرستان و ترافیک و تردد انواع وسایل نقلیه در این بزرگراه به سمت شمال شهر و حریم شهرک صنعتی بهاران و ناحیه صنعتی چشمه قصابان شده است.

رییس اداره حفاظت محیط زیست بهار اظهار داشت: به دلیل توپوگرافی کوهستانی این منطقه، جهت وزش باد غالب در شب از کوهستان (ناحیه صنعتی) به سمت دشت بهار است و این وضعیت سبب هدایت بوی نامطبوع حاصل از فعالیت برخی از واحدهای شیمیایی و غذایی مستقر در منطقه به سمت این شهر شده است.

ضرورت جلوگیری از دپو کودمرغی

موسوی بیان کرد: کشت وسیع سیب زمینی و سیر، دپو و استفاده گسترده از کود مرغی در اراضی زراعی حاشیه این شهر، احساس بوی زننده را به خصوص در فصل تابستان تشدید می کند.

وی گفت: اراضی حاشیه شهر بهار به محلی برای نگهداری، خرید و فروش کود مرغی تبدیل شده است که با وزش یک نسیم بوی نامطبوع و آزاد دهنده آن در سطح شهر پیچیده و موجب نارضایتی می شود در عین حال پس از استفاده از کود مرغی در اراضی کشاورزی به ویژه برای سیب زمینی و آبیاری مزارع بلافاصله بوی نامطبوع مردم را آزاد می دهد.

وعده صادق؛ مشکل چند ساله بوی نامطبوع بهار رفع شد

رییس اداره حفاظت محیط زیست بهار ادامه داد: در این باره با جهاد کشاورزی رایزنی های لازم برای ایجاد مرکز فرآوری کود مرغی و کاهش آلودگی بوی نامطبوع ناشی از دپو و استفاده از کود مرغی صورت پذیرد و هم اینک بیشترین مشکل انتشار بوی نامطبوع نیز از این ناحیه است.

موسوی با بیان اینکه استانداری برای موضوع سنجش بوی نامطبوع تاکنون تدوین نشده است، منابع اصلی و تاثیر گذار آلودگی در شهرستان بهار را کشتارگاه‌های دام و طیور، واحدهای اسید سازی، واحد تولید کاغذ، خط تولید کمپوست واحد قارچ، دپوهای پراکنده کود مرغی در حاشیه شهر بهار، واحدهای تولید پودر سیر واقع در محله هایی در خارج از شهرک های صنعتی، واحدهای تولید ایزوگام و بازیافت پلاستیک مستقر در منطقه صنعتی چشمه قصابان دانست.

اقدامات موثر محیط زیست برای کاهش بوی نامطبوع

وی گفت: نمونه برداری های مستمر در قالب خود اظهاری و آنالیزهای موردی آزمایشگاه اداره کل حفاظت محیط زیست از خروجی های هوا و فاضلاب منابع آلاینده فوق، ایجاد محدودیت استقرار واحدهای صنعتی در شهرک صنعتی بهاران تا حد رده ۳ ضوابط استقرار به نحوی که از استقرار واحدهای بزرگ جدید و توسعه واحدهای موجود جلوگیری می شود و صدور اخطاریه های قانونی برای واحدهای صنعتی و خدماتی و معرفی به مرجع قضایی از جمله اقدامات صورت گرفته است.

او همچنین از طرح موضوع آلودگی هوای بهار در کارگروههای استانی مرتبط با مشکلات واحدهای صنعتی نظیر کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان برای بررسی همه جانبه موضوع و گزارش دستگاههای مرتبط، بازدیدهای گروهی متعدد با حضور معاون استاندار، فرماندار، مسئولان قضایی، مدیران کل مرتبط استانی و اعضای شورای اسلامی و تقسیم وظایف در راستای پیگیری آلودگی زیر نظر معاونت هماهنگی امور اقتصادی، الزام واحدهای تولید اسید به نصب و راه اندازی سیستم دو جذبی گاز دی اکسید گوگرد، معرفی برخی از واحدهای صنعتی به عنوان صنعت آلاینده، خبر داد.

وعده صادق؛ مشکل چند ساله بوی نامطبوع بهار رفع شد

به منظور کاهش انتشار بوی نامطبوع در بهار نسبت به تشکیل کارگروه های استانی و شهرستانی آلودگی هوا و الزام ارگان های مرتبط به اجرای قانون هوای پاک و رفع معضل آلودگی هوا شهر بهار، الزام واحدها به خریداری و نصب سیستم های کنترلی، الزام به تعطیلی شیفت شب برخی از واحدهای آلاینده با هدف تقلیل بار آلودگی و جلوگیری از طرح توسعه شهر بهار به سمت شهرک صنعتی بهاران اقدام شده است.

پیگیری های محیط زیست نتیجه داد

یکی از کانون های انتشار بوی نامطبوع در شهرستان بهار ناشی از فرایند تولید کمپوست از کود مرغی در واحد تولید قارچ است در حالیکه تولید قارچ به تنهایی بویی ندارد و بوی نامتعارف منتشر شده از این کارگاه مربوط به خط تولید کمپوست‌ سازی است.

رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بهار اظهار داشت: با پیگیری این مجموعه و دستور دادستان بهار این واحد پلمب شده بود تا اقدامات کنترلی آلایندگی هوا را به پایان برساند.

وعده صادق؛ مشکل چند ساله بوی نامطبوع بهار رفع شد

موسوی اضافه کرد: در بازدید اخیر که به مناسبت هفته دولت با حضور مدیر کل حفاظت محیط زیست و کارشناس فرمانداری صورت گرفت، این واحد تولیدی با نظر مشاور طرح نسبت به محصور کردن محل دپو کود مرغی، استخر آب قرمز، بونکرهای فرآوری، کانال کشی انتقال هوای بخش های مختلف و نصب سیستم های بیوفیلتر، اسکرابر و مه پاشی اقدام کرد که پیش بینی می‌شود با این اقدامات بوی نامطبوع این واحد کاهش یابد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha