به گزارش خبرنگار ایرنا، استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی در خصوص سفر احتمالی رجب طیب اردوغان به روسیه و دیدار او با ولادیمیر پوتین همتای روس خود و احتمال دستیابی به یک توافق بر سر صادرات غلات به خبرنگاران در نیویورک گفت: ما به تلاش ها برای احیای صادرات غلات اوکراین و غذا و کود شیمایی روسیه ادامه می دهیم.
دوجاریک تصریح کرد: ما همچنان با طرف های مختلف در خصوص این موضوع در ارتباط هستیم.
سخنگوی سازمان ملل در عین حال افزود: ما در موقعیتی نیستیم که بخواهیم نتیجه ای را از این سفر پیش بینی کنیم.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و رجب طیب اردوغان همتای ترکیهای قرار است اوایل سپتامبر درباره توافق غلات، ایجاد هاب گازی و ساخت نیروگاه اتمی آکویو در ترکیه گفتگو کنند.
اردوغان پیشتر نیز در گفت وگوی تلفنی با پوتین خواستار مساعدت و موافقت وی با فعالیت و گشایش دوباره کریدور انتقال غلات اوکراین و روسیه از طریق دریای سیاه شد و این اقدام را «پل صلح» نامید.
فعال شدن دوباره کریدور غلات دریای سیاه در حالی به موضوع مهم جهانی تبدیل شده که پسکوف پیش از آن اعلام کرده بود که روسیه بعد از تحقق شرایط خود، برای تسهیل صادرات محصولات اوکراین و روسیه به بازارهای جهانی از طریق دریای سیاه آماده بازگشت به توافق غلات است.
قرارداد کریدور غلات به منظور کاهش تأثیر جنگ روسیه و اوکراین بر قیمت جهانی مواد غذایی و به خصوص تامین غلات مورد نیاز تعدادی از کشورهای وارد کننده با ابتکار ترکیه و با همکاری سازمان ملل متحد، روسیه و اوکراین یک سال پیش در استانبول (۲۲ ژوئیه ۲۰۲۲ ـ ۳۱ تیرماه ۱۴۰۱) امضا شد.
این قرارداد ابتدا برای اجرا در مدت ۶ ماه امضا شده بود و در سه دوره متوالی دو ماهه تمدید شد که مهلت تمدید دو ماهه سوم این قرارداد نیز به پایان رسید و به رغم تلاش دولت ترکیه و آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل، دولت روسیه به علت کوتاهی و کارشکنی غرب در عمل به تعهدات خود در قبال تعدادی از مفاد این قرارداد که مورد نظر روسیه بود، با تمدید آن موافقت نکرد.
در طول حدود یکسال اجرای توافق غلات، ۳۲.۸ میلیون تن محموله از اوکراین صادر شد که بیش از ۷۰ درصد آن به کشورهای ثروتمند رفت و تنها کمتر از یک میلیون تن محموله به فقیرترین کشورهای آفریقا رسید.
نظر شما