امضای ۱۰ هزار و ۸۰۰ قرارداد پژوهشی با صنایع و دستگاه‌ها در یک سال گذشته

تهران - ایرنا - مدیرکل سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از امضای ۱۰ هزار و ۸۰۰ قرارداد پژوهشی با بخش صنعت، دستگاه‌های دولتی و نهادهای خصوصی در یک سال گذشته در راستای حل مسایل و مشکلات کشور خبر داد و گفت‌: در امضای قراردادهای پژوهشی نسبت به سال گذشته رشد ۱۰ تا ۲۰ درصدی را شاهد هستیم.

صمد نژادابراهیمی به مناسبت هفته دولت در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا درخصوص حمایت‌هایی که این وزارتخانه از پژوهش‌ها در حوزه‌های مختلف انجام داده است، افزود: پژوهش‌هایی را که در راستای حل مسایل و مشکلات جامعه باشد، به طور ویژه مورد حمایت قرار می‌گیرند و در همین راستا، سال گذشته حدود ۱۰ هزار و ۸۰۰ قرارداد پژوهشی با صنایع، دستگاه های دولتی و نهادهای خصوصی داشتیم. این رقم نشان می‌دهد که ما برای ۱۰ هزار و ۸۰۰ مساله‌ای که وجود داشته پژوهشگر تعریف کردیم و به دنبال حل مسایل براساس پژوهش های علمی هستیم.

وی همچنین درخصوص دستاوردهای علمی کشور در دو سالی که از عمر دولت سیزدهم می‌گذرد، به رشد علمی کشور در ۲ سال گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر رتبه علمی کشور در پایگاه اسکوپوس بزرگ ترین (پایگاه چکیده و نمایه های استنادی جهان Scopus) ۱۵ است و این رتبه برای دومین سال است که به دست آورده ایم و پیش‌بینی می شود که این جایگاه برای ۲ یا سه سال آینده حفظ شود، البته نیازمند حمایت‌های ویژه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری هستیم و باید زیرساخت‌های آزمایشگاهی ارتقا یابد.

مدیرکل سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم در عین حال خاطرنشان کرد: زیرساخت‌های پژوهشی کشور برای سالیان طولانی ارتقا پیدا نکرده است و این یکی از مشکلات اصلی وزارت علوم و پژوهشگران در این حوزه است.

نژادابراهیمی با قدردانی از کمک‌هایی که وزیر علوم برای ارتقای این زیرساخت‌های علمی در ۲ سال گذشته انجام داده است، ‌تصریح کرد: این محقق‌ها و دانشمندان ایرانی هستند که باعث رشد جایگاه علمی کشور می‌شوند و بار اصلی این مسوولیت روی دوش آنها است.

وی درخصوص پژوهش‌های انجام شده در کشور نیز گفت: پژوهش‌هایی که انجام می‌شوند، در راستای پاسخ به برخی سوالات و مشکلات کشور است و اگر غیر از این باشد، خیلی مورد حمایت قرار نمی‌گیرند. در عین حال ما نگاه ویژه‌ای هم به دانش‌های بنیادین و علوم پایه داریم، زیرا نمی‌توان بدون توجه به این دانش‌ها انتظار پیشرفت و محصول کاربردی را داشته باشیم. در واقع تشویق‌هایی در نظر گرفته شده است تا دانش‌جویان با میل و رغبت بیشتری به سمت رشته‌های علوم پایه بروند.

امضای ۱۰ هزار و ۸۰۰ قرارداد پژوهشی با صنایع و دستگاه‌ها در یک سال گذشته

مدیرکل سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم درباره نظام ایده‌ها و نیازهای این وزارتخانه هم گفت: سامانه «نان» به این منظور طراحی شد تا هر شرکت و موسسه‌ای که در حوزه‌های مختلف دارای نیازی هستند، در این سامانه ثبت نام کنند و دانشجویان و دانشگاهیان در راستای پاسخ به این نیازها، اقدامات پژوهشی اعم از پایان‌نامه و مقالات‌ خود را جلو ببرند. درواقع اگر کارهای پژوهشی دانشجویان در راستای پاسخ به نیازهای ثبت شده در سامانه نان باشد، ما از آنها حمایت ویژه‌ می‌کنیم.

نژادابراهیمی درخصوص جایگاه علمی ایران در جهان اسلام هم اینگونه پاسخ داد: ما معمولا در بین کشورهای اسلامی، رتبه اول را داشته‌ایم، البته در یکسری از نظام‌های ارزیابی رتبه دوم را به دست آوردیم، اما به طور کلی جایگاه علمی قابل قبولی هم در جهان اسلام و هم در منطقه داریم. دانشمندان ایرانی خط فکری خودشان را دنبال می‌کنند و ممکن است در بعضی از موارد بنا به دلایلی دچار تنزل رتبه هم شده باشیم، اما به طور کلی جایگاه علمی ایران افت نداشته است.

وی همچنین درباره جایگاه دانشگاه‌های کشور در بین دانشگاه‌های دنیا، به تنوع نظام‌های رتبه‌بندی دانشگاه‌ها در جهان اشاره کرد و یادآور شد: مهم ترینِ این نظام‌های رتبه‌بندی تایمز و کیو. اس هستند، ممکن است بعضی از دانشگاه‌های ایران در بعضی از موارد تنزل رتبه داشته باشند، اما به طور کلی تعداد دانشگاه‌هایی که در بین دانشگاه‌های برتر دنیا قرار می‌گیرند، افزایشی بوده و دانشگاه‌های ایرانیِ بیشتری در بین برترین دانشگاه‌های دنیا قرار گرفته‌اند.

مدیرکل سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم درباره توزیع فرایند پژوهش در کل کشور هم گفت: در شهرستان‌ها دانشگاهی داریم که جزو ۱۰ دانشگاه برتر کشور است و این به معنای تمرکززدایی از فرایند پژوهش در کشور است و اینکه ما همه امکانات را به پایتخت معطوف نکرده‌ایم، البته در ثبت مقالات علمی در نشریات معتبر با چالش‌های زیادی روبرو هستیم که بخش زیادی از این چالش‌ها به تحریم‌های ظالمانه مربوط می‌شود. به بهانه‌های مختلف مقالات دانشمندان و پژوهشگران ایرانی را رد می‌کنند و از این نظر دچار مشکل هستیم، البته فرایند ثبت مقالات در نشریات به سمت پولی شدن می‌رود و این شرایط در حال تغییر است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha