۱۲ شهریور ۱۴۰۲، ۱۴:۳۰
کد خبرنگار: 1007
کد خبر: 85219041
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

 فیلم مستند آهوی مغان تولید می‌شود

۱۲ شهریور ۱۴۰۲، ۱۴:۳۰
کد خبر: 85219041
 فیلم مستند آهوی مغان تولید می‌شود

اردبیل - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل از تولید فیلم مستند آهوی مغان با هدف حفاظت بیشتر از این گونه ارزشمند خبر داد.

حسن قاسم‌پور روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این فیلم مستند با هدف معرفی گونه در حال احیای آهو در مغان و فرهنگ سازی برای حفاظت بیشتر از حیات وحش استان به‌ویژه این گونه ارزشمند در حال تولید است.

وی با اشاره به زمان و علل انقراض این گونه جانوری در مغان گفت: در سال ۱۳۵۱ تعداد ۲۵۰ راس آهو در دشت مغان سرشماری شد، اوایل سال ۱۳۵۷ جمعیت آن به ۲۵ راس و در سال ۱۳۵۸ به ۶ راس رسید و در بهار ۱۳۵۹ تلاش کارشناسان و محیط‌بانان به نتیجه نرسیده و هیچ اثری از آهوی مغان در منطقه مشاهده نشد و از آن پس این گونه در لیست گونه‌های منقرض شده استان قرار گرفت.

وی اظهار کرد: با حذف آهوی جلگه مغان از چرخه طبیعی منطقه و بر هم خوردن محیط زیست طبیعی و از دست دادن یک گونه جانوری زیبا نگرانی اهالی منطقه و دوستداران طبیعت بیشتر شد و احیای نسل آن به مطالبه عمومی تبدیل گشت.

اداره کل حفاظت استان اردبیل برای احیای آهوی دشت مغان مصمم است

قاسم‌پور بیان کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست استان در سال ۱۳۸۹ با به ثبت رساندن منطقه حفاظت شده مغان و با فنس‌کشی محدوده‌ای به مساحت حدود ۴۰ هکتار در داخل این منطقه در نزدیکی روستای "علملو" شهرستان پارس‌آباد نسبت به انتقال تعدادی آهو از دشت سهرین استان زنجان اقدام و به صورت نیمه‌طبیعی تصمیم به احیای آهوی دشت مغان کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل با بیان اینکه در همان سال در مجموع ۶ راس آهو به سایت احیا و تکثیر مغان انتقال داده شد، اضافه کرد: در تیرماه سال۱۴۰۱ با رهاسازی تعداد ۱۹ راس آهو به زیستگاه‌های طبیعی، گام نهایی برای احیای این گونه منحصر بفرد برداشته شد.

 فیلم مستند آهوی مغان تولید می‌شود
آهوی مغان

وی با بیان اینکه طبق پایش‌های به عمل آمده از سال گذشته تاکنون تعداد چهار مورد زاد و ولد آهو در طبیعت منطقه ثبت و حال عمومی آهوان و متولدین جدید خوب ارزیابی شده است، ادامه داد: در شهریورماه تعدادی آهو از بیجار استان کردستان برای تقویت گله به این مکان انتقال داده خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه منطقه حفاظت شده سایت آهوی مغان جزو یکی از بهترین سایت‌های سازگار با محیط زیست جهت احیای این گونه در کشور است، گفت: سایت تکثیر آهوی مغان محل پرورش و نگهداری یکی از گونه‌های در معرض تهدید منطقه جایی است که بچه آهوها باید با اقدامات امنیتی مختلف از تهدید شکار حفاظت شوند و بتوانند نسل خود را احیا کرده و روزهای شیرین گشت و گذار گله‌ای را از نو زنده کنند.

 فیلم مستند آهوی مغان تولید می‌شود

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل افزود: خوشبختانه امروز طرح احیای آهوی مغان به عنوان یکی از بزرگ‌ ترین طرح زیست محیطی منطقه‌ای و ملی بعد از سال‌ها انتظار تحقق یافته است.

احیای آهوی مغان به عنوان یکی از بزرگ‌ ترین طرح زیست محیطی منطقه‌ای و ملی بعد از سال‌ها انتظار تحقق یافته است

قاسم پور اظهار کرد: بدون شک رهاسازی آهوان سایت مغان باعث توسعه صنعت گردشگری منطقه خواهد شد و سالانه هزاران نفر گردشگر از اقصی نقاط کشور از این منطقه بکر و دیدنی بازدید خواهند کرد.

وی با بیان اینکه فرهنگ سازی و آموزش و توجیه جوامع محلی منطقه از ضروریات برای موفقیت در اجرای طرح احیای آهوی مغان است، اضافه کرد: در همین راستا فیلم مستند آهوی مغان با هدف معرفی این گونه زیبا و خرامان در حال احیا در مغان و فرهنگ سازی برای حفاظت بیشتر از این گونه ارزشمند در حال تولید است.

وی از مردم، دوستداران طبعیت و جوامع محلی خواست، نگذارند زیبایی بیش از حد این گونه بلای جانش شود و گرفتار زخم‌های بی‌تدبیری و نابودی ناآگاهان گردد چرا که تهدید همچنان پابرجاست و وسوسه دیروز شکارچیان چندان افول نکرده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل از همه به‌ویژه شکارچیان خواست، وسوسه شکار و تخریب طبیعت زیست جانوران را از خود دور کرده و راه به خطا رفته را تکرار نکنند، تا آهوی زیبای مغان دوباره با طبیعت آشتی کرده و به دامن طبیعت برگردد و در زمین مادری خود بخرامد.

به گزارش ایرنا، مساحت کل منطقه حفاظت شده مغان ۳۵ هزار هکتار است که ۳۷ هکتار آن سایت احیا و تکثیر آهو بوده و فنس کشی شده و نصف سایت در محدوه جغرافیایی شهرستان پارس آباد و نصف دیگر آن در محدوه جغرافیایی شهرستان بیله سوار قرار دارد.

۱۰ درصد مساحت استان اردبیل و به عبارتی در مجموع ۴۵۶ هزار هکتار از مساحت استان تحت حفاظت محیط زیست است که از این میزان ۱۷۴ هزار هکتار از مساحت استان جزو مناطق حفاظت شده و ۲۸۲ هزار هکتار منطقه شکار ممنوع و ۱۵.۵ هکتارمعادن می‌باشد.

سه منطقه حفاظت شده در محدوده استان اردبیل واقع است، منطقه حفاظت شده آق‌داغ به مساحت ۹۳ هزار و ۸۰۰ هکتار در شهرستان خلخال ، منطقه حفاظت شده مغان در محدوده بیله‌سوار و پارس‌آباد مغان به مساحت ۳۵ هزار هکتار و منطقه حفاظت شده نئور به مساحت چهار هزار و ۲۰۰ هکتار که بخشی از منطقه وسیع حفاظت شده لیسار استان گیلان است.

کوه سبلان از ارتفاع سه هزار و ۶۰۰ متر به بالا و غار یخگان در محدوده شهرستان خلخال نیز جزو آثار طبیعی ملی ثبت شده استان اردبیل هستند.

همچنین پنج منطقه شکار ممنوع در استان برای حفظ گونه‌ها از خطر انقراض مشخص شده است، منطقه شکار ممنوع شورابیل در اردبیل با ۲۰۰ هکتار مساحت، گندیمن در مشگین‌شهر با ۳۰ هزار هکتار، دربند مشکول در گیوی با ۲۳ هزار هکتار، انزان در مشگین‌شهر به مساحت ۴۲ هزار و ۵۰۰ هکتار و خروسلو در بیله‌سوار به مساحت ۱۶ هزار و ۶۰۰ هکتار نیز جزو مناطق شکار ممنوع ثبت شده است.

در استان اردبیل بیش از ۲۵۷ گونه پرنده ، ۴۶ گونه پستاندار ، ۲۹ گونه خزنده ، ۷گونه دو زیست و ۱۸ گونه ماهی وجود دارد.

تنوع گیاهی استان اردبیل شامل یک هزار و ۲۰۰ گونه با ۴۰۰ گونه دارای ارزش دارویی ، ۹۸ گونه انحصاری و ۱۹ گونه نیز در معرض تهدید و آسیب است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha