افزایش ۵ برابری محصولات کشاورزی با تولید سالیانه ۱۲۵ میلیون تن

تهران- ایرنا- معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ۸۰ درصد نیاز غذایی کشور در داخل تامین می‌شود، گفت: تولیدات بخش کشاورزی در طول ۴۴ سال پس از انقلاب با افزایش پنج برابری به ۱۲۵ میلیون تن رسیده است که ۶۰ درصد این رشد تولید به دلیل رسوخ دانش و فناوری در بخش کشاورزی است.

به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «سیدمجتبی خیام نکویی» در گفت‌وگویی به اهمیت یافتن موضوع امنیت غذایی اشاره کرد و افزود: بعد از جنگ اوکراین و روسیه، امنیت غذایی جایگاه ویژه‌ای یافته است، زیرا در گذشته کشورها به راحتی با خرید محصولات کشاورزی به تامین نیاز خود می‌پرداختند اما اکنون امنیت غذایی به یک مشکل تبدیل شده است و تقریبا روی میز همه کشورها به عنوان مساله درجه یک قرار گرفته است.

رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: پس از این اتفاقات، شاهد کاهش عرضه محصولات غذایی و رشد قیمت آن‌ها در مواردی تا ۲ تا سه برابر در دنیا بودیم که سبب شد کشورها به فکر بیفتند که در حوزه حداقل محصولات راهبردی تمهیداتی برای خود بیاندیشند.

خیام نکویی درباره تعریف جدید امنیت غذایی، به چهار مولفه تامین و تولید غذا، دسترسی به غذا و قابلیت خرید مواد غذایی، سلامت غذایی و پایداری در امنیت غذایی و تامین نیاز اشاره کرد و ادامه‌داد: ما در زمان پیروزی انقلاب ۳۶ میلیون جمعیت داشتیم و ۲۵ میلیون تن تولیدات غذایی‌مان بود، در ۴۴ سالی که از انقلاب می‌گذرد تولید بخش کشاوررزی پنج برابر شده و هم‌اکنون ۱۲۵ میلیون تن تولید بخش کشاورزی است.

وی خاطرنشان‌کرد: نزدیک به ۴۰ درصد از این رشد تولید بخش کشاورزی ناشی از افزایش سطح زیر کشت بود، اما بیش از ۶۰ درصد آن ناشی از رسوخ دانش و فناوری بوده است.

این مقام مسوول تصریح کرد: در شرایط موجود حدود ۸۰ درصد از نیاز مردم را تامین می‌کنیم، اگر بخواهیم آمار نسبتا دقیقی بدهیم برای حدود ۲۰ درصد سالیانه بنابر توان و تصمیمات دولت‌ بین ۱۰ تا ۱۶ میلیارد دلار ارز از کشور خارج می‌شود که بیشتر آن صرف واردات روغن می‌شود.

وی اظهار داشت: سالیانه بیش از ۲ میلیون تن نیاز به روغن داریم که فقط هفت درصد از این میزان در داخل تولید می‌شود و افزون بر ۹۰ درصد نیاز را باید وارد کنیم. البته خوراک دام و طیور، کنجاله‌ها و دانه‌های روغنی هم هست که این‌ها در مجموع ۵۰ درصد بخشی از واردات ما را در حوزه مواد غذایی به خود اختصاص داده است.

رییس سازمان تات درباره چالش‌های تامین محصولات راهبردی در کشور و رسیدن به مرز خودکفایی، تاکید کرد: از آنجایی که کشور در منطقه خشک و نیمه‌خشک قرار دارد با چالش‌های زیادی روبه‌رو است، میزان بارندگی‌ در طول سه دهه گذشته از ۲۵۰ میلی متر به ۲۲۰ میلیمتر کاهش پیدا کرده به سمت خشکسالی بیشتر می‌رویم.

به گفته وی، ایران متاثر از تغییر اقلیم است، هر یک درجه سانتی‌گراد که دمای زمین افزایش می‌یابد، به‌طور متوسط ۱۰ تا ۱۵ درصد محصولات کشاورزی کاهش پیدا می‌کند، در کشور هم منابع آب کاهش پیدا کرده، از منابع خاک‌ هم استفاده درستی نکردیم و خاک به طرف فقر پیش رفته است؛ بر این اساس مولفه‌های زیادی وجود داردکه میزان تولیدمان را در آینده کاهش می‌دهد.

خیام نکویی افزود: این در حالی است که روند رشد جمعیت در سال ۱۴۳۰ از ۸۷ میلیون فعلی به ۱۰۳ میلیون نفر می‌رسد و ما برای این جمعیت دست‌کم به ۱۷۵ تا ۱۸۰ میلیون تن تولید محصولات کشاورزی نیاز داریم؛ یعنی باید ۵۵ میلیون تن به تولید فعلی‌مان اضافه شود که برای دستیابی به این امر به کشاورزی دانش‌بنیان و اجرای الگوی کشت نیاز است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha