گروه جامعه ایرنا - افراد بر اساس فرهنگ و آموزههای دینی، به شکرانه سلامت یا گشوده شدن گرهای از مشکلات خود، بهبودی از بیماری و گرفتن یک حاجت، نذری به دل میگیرند و چند سالی است که پویش نذر اهدای خون از ابتدای ماه محرم تا پایان ماه صفر راهاندازی شده است؛ به ویژه اینکه هموطنان نذرهای ایام خاص و مناسبتی مانند ماه محرم، عاشورا و تاسوعا یا اربعین حسینی دارند و چند سالی است که به پویش نذر خون میپیوندند و خون اهدا میکنند.
نیاز به خون و فرآوردههای آن یک نیاز همیشگی است و از آنجایی که در هیچ جای دنیا تاکنون دانشمندان موفق به یافتن جایگزینی برای خون و فرآوردههای خونی نشدهاند و از طرف دیگر با توجه به اینکه خون و فرآوردههای آن ماده بیولوژیک و زنده است و عمر محدود و مشخصی دارد همچنین همواره بیمارانی هستند که چشم به راه دریافت خون هستند؛ بنابراین اهدای خون هم باید به طور مستمر انجام شود.
افرادی به علت برخی بیماریها یا اختلالات انعقادی به طور مستمر نیازمند به دریافت خون یا فرآوردههای خون هستند همچنین افرادی که در معرض اعمال جراحی قرار میگیرند، برای بهبود بیماری نیاز به خون و فرآوردههای خونی پیدا میکنند و افرادی که در حوادث و سوانح دچار مصدومیت میشوند نیز نیاز به خون و فرآوردههای خونی دارند.
اگرچه اکنون و بر طبق آخرین گزارش از شبکه اطلاع رسانی خون، میانگین سطح ذخایر خونی در کشور به اندازه ۱۰ روز است و نگرانی از این نظر وجود ندارد اما اهدای خون باید مستمر انجام شود و هموطنانی که اقدام به اهدای خون میکنند، این امر خداپسندانه را در برنامههای زندگی خود قرار دهند و براین اساس آقایان چهار مرتبه و بانوان سه مرتبه در سال میتوانند خون اهدا کنند.
نذر اهدای خون از چند منظر حائز اهمیت است و هر واحد خون اهدایی تبدیل به سه فرآورده میشود و حداقل نیاز به خون و فرآوردههای خونی سه بیمار را پاسخ میدهد.
اهدا و دریافت خون، غنی و فقیر نمیشناسد، همه میتوانند نیازمند به خون باشند و همه هم میتوانند اهدا کننده خون باشند. اهدا کنندگان خون در قالب یک اقدام انسان دوستانه و ایثارگرانه خون اهدا میکنند و جان سه بیمار را نجات میدهند و آرامش قلبی و حس رضایتمندی را تجربه خواهند کرد.
همه مراکز انتقال خون اربعین فعال هستند
سخنگوی سازمان انتقال خون در گفت وگو با ایرنا گفت: همه مراکز انتقال خون در روز چهارشنبه ۱۵ شهریور مصادف با روز اربعین فعال هستند و آماده خدمت رسانی به مردم شریف و اهداکنندگان خون هستند و در مسیر مراسم جاماندگان پیاده روی اربعین که در تهران اجرا می شود نیز سه تیم سیار اهدای خون فعال خواهد بود تا پذیرای اهدا کنندگان و نذرکنندگان خون باشند.
بشیر حاجی بیگی افزود: سازمان انتقال خون با کنار گذاشتن موضوع اهدای خون هیجانی، اهداکنندگان را تشویق به اهدای مستمر و تدریجی خون می کند زیرا نیاز به خون همیشگی است. هرچند استقبال برای اهدای خون در مناسبتهایی مانند شبهای قدر چهار تا پنج برابر بیشتر از ایام دیگر است؛ بنابراین به دنبال استفاده صحیح از ظرفیت فرهنگی آحاد مردم نوعدوست برای اهدای خون هستیم.
بیماران همیشه به خون نیاز دارند
وی با بیان اینکه مردم نوعدوست، علاقه و رغبت بسیاری برای اهدای خون در مناسبتهای دیگری مانند محرم و به ویژه تاسوعا و عاشورا و اربعین دارند، گفت: اما باید توجه داشت نیاز به خون، مختص به زمان خاصی نیست و بیماران همیشه به خون نیاز دارند و با توجه به اینکه برخی از فرآوردههای خونی، عمری کوتاه دارند، پس باید مردم را به سوی اهدای خون آگاهانه و مسوولانه هدایت کرد.
نیاز به خون، مختص به زمان خاصی نیست و بیماران همیشه نیازمند به خون هستند و با توجه به اینکه برخی از فرآوردههای خونی، عمری کوتاه دارند، پس باید مردم را به سوی اهدای خون آگاهانه و مسوولانه هدایت کردسخنگوی سازمان انتقال خون با تاکید براینکه نیاز به خون و فرآوردههای آن همیشگی است و برخی بیماران مصرف کنندگان دائمی خون هستند، گفت: تامین خون مورد نیاز بیمارستانها و مراکز درمانی نیازمند مشارکت مستمر مردم است.
حاجی بیگی تاکید کرد: همه تجهیزات و وسایل مورد استفاده در فرآیند اهدای خون در مراکز انتقال خون سراسر کشور یک بار مصرف و استریل هستند و همه شیوهنامههای بهداشتی هنگام اهدای خون از بدو تاسیس سازمان انتقال خون در همه مراکز انتقال خون رعایت میشود. مطالعات اخیر نشان داده است که اهداکنندگان خون از سالمترین افراد جامعه هستند و خودمراقبتی را به نحو احسن در جامعه رعایت میکنند.
وی در مورد شرایط عمومی اهدای خون گفت: برای اهدای خون همراه داشتن کارت ملی الزامی است، وزن باید بالای ۵۰ کیلو گرم باشد، سن اهدای خون در کشور ۱۸ تا ۶۰ سال است ولی اهداکنندگان مستمر خون تا ۶۵ سالگی قادر به اهدای خون هستند. آقایان در سال چهار بار و خانمها سه بار میتوانند خون اهدا کنند.
سخنگوی سازمان انتقال خون تصریح کرد: به همه گروههای خونی برای اهدای خون نیازمندیم و افرادی که دارای گروه خونی منفی هستند باید اقبال بیشتری نسبت به اهدای خون داشته باشند.
پویش «نذر خون» از اول محرم تا پایان صفر
حاجی بیگی درباره پویش نذرخون گفت: سازمان انتقال خون همه ساله، پویش «نذر خون» را از اول محرم تا پایان صفر در سراسر کشور اجرایی میکند.
سخنگوی سازمان انتقال خون کشور یادآور شد: نذر خون تقریبا یک دهه است که به عنوان یک نذر انسان دوستانه و نجات بخش در این ایام خاص مورد توجه مردم قرار گرفته و همه ساله در این ایام شاهد افزایش آمار اهدای خون هستیم.
حاجی بیگی شعار پویش نذر خون امسال را «اهدای خون؛ فرهنگ حسینی و نذر عاشقان» عنوان کرد و افزود: امیدواریم با حضور مردم در مراکز انتقال خون سراسر کشور شاهد صحنههای ایثار و نوع دوستی و انسجام ملی باشیم.
وی در توصیه به هموطنانی که قصد اهدای خون دارند گفت: هموطنان اهدای خون را به روزهای خاص مانند تاسوعا و عاشورای حسینی موکول نکنند زیرا اهدای خون باید روزانه و مستمر باشد و یک نیاز همیشگی و روزانه است.
نذر خون و اربعین حسینی
انتقال خون برای تامین خون مورد نیاز زائرین ایرانی در ایام اربعین حسینی در ۶ نقطه مرزی عبوری زائران آماده خدمترسانی است و بانک خون و ذخایر بیمارستانها و مراکز درمانی مربوط از ذخایر مناسب برخوردارند
حاجی بیگی با اشاره به اینکه پویش نذر خون از ابتدای محرم آغاز شده و تا پایان صفر ادامه خواهد داشت، افزود: پویش نذر خون بر اساس آموزههای عاشورای حسینی و تاکید اهل بیت بر ضرورت کمک رسانی به مردم، در نظر گرفته شد تا این حرکت بزرگ در محرم و صفر صحنهای از ایثار، نوعدوستی و انسجام ملی را به تصویر بکشد.
وی ادامه داد: سازمان انتقال خون برای تامین خون مورد نیاز زائران ایرانی در ایام اربعین حسینی در ۶ نقطه مرزی آماده خدمترسانی است و بانک خون و ذخایر بیمارستانها و مراکز درمانی مربوط از ذخایر مناسب برخوردارند.
حاجی بیگی گفت: سازمان انتقال خون بنابر رسالت و تکلیف خود در راستای تهیه و تامین خون سالم و کافی و با توجه به افزایش حضور پرشور مردم در پویش نذر خون در ایام محرم، همه تمهیدات لازم را برای پشتیبانی حوادث جادهای در مسیر زائرین کربلا و برنامهریزی برای ذخیرهسازی مطلوب خون و فرآوردههای آن از ماهها قبل در دستور کار قرار داده است.
نظر شما