به گزارش روز شنبه ایرنا، این روزنامه انگلیسی نوشت، از سرگیری تلاش های عربستان و روسیه برای افزایش بهای نفت و رساندن آن به ۱۰۰ دلار در هر بشکه به چالشی جدید برای بایدن تبدیل شده که از رکورد های اقتصادی و کاهش تورم به عنوان محور تلاش های انتخاباتی اش استفاده می کند.
قیمت نفت خام برنت در هفته ای که گذشت برای اولین بار در سال ۲۰۲۳ به ۹۰ دلار در هر بشکه رسید. این افزایش، همزمان با تصمیم ریاض و مسکو برای تمدید کاهش عرضه این محصول تا پایان سال رخ داد.
به نوشته فایننشال تایمز، اقدام عربستان برای افزایش قیمت نفت همچنین خطر اختلاف تازه بین عربستان و واشنگتن را در بردارد. آمریکا تلاش می کند به توافق تاریخی برای عادی سازی روابط ریاض و تل آویو دست یابد و ائتلاف علیه روسیه را در اجلاس این هفته گروه بیست در هند تقویت کند.
رعد القادری تحلیلگر گروه اوراسیا در واشنگتن در این زمینه گفت: سعودیها در حال حاضر دوستان زیادی در واشنگتن ندارند. اگر واشنگتن بخواهد دوباره کسی را به خاطر قیمت های بالا یا کندی اقتصاد سرزنش کند، کاملا این خطر وجود دارد که سعودی ها مقصر اصلی نشان داده شوند.
تمدید کاهش عرضه نفت همچنین در برهه ای حساس از نظر مسائل داخلی در واشنگتن برای کاخ سفید رخ داده است. کاخ سفید تلاش کرده نشان دهد که اقتصاد قوی و تورم کنترل شده است؛ موضوعی که نشان می دهد آنچه که «بایدنومیکس» (سیاست اقتصادی بایدن) توصیف می شود، خوب کار می کند.
در آمریکا، قیمت نفت نقش مهمی را در تصور رای دهندگان از اقتصاد ایفا می کند و تحلیلگران می گویند کاهش عرضه در بازار می تواند قیمت نفت را به ۱۰۰ دلار در هر بشکه تا قبل از پایان سال جاری میلادی برساند و هزینه سوخت را همزمان با کاهش تورم در اقتصادهای غربی افزایش دهد.
آلن دتمایستر (Alan Detmeister) اقتصاددان و کارمند سابق فدرال رزرو، گفت که انتظار دارد به دلیل هزینه های بالاتر بنزین، افزایش «نسبتا قابل توجه» در شاخص قیمت مصرف کننده در ماه آگوست (مرداد/ شهریور) رخ دهد. او همچنین انتظار دارد که دادههای ماه سپتامبر (شهریور/ مهر) که در اکتبر (مهر/ آبان) منتشر می شود، افزایش بیشتری یابد.
این اقتصاددان همچنین گفت که افزایش کندتر بهای محصولات در سایر بخش ها می تواند تورم ناشی از افزایش هزینه انرژی را جبران کند اما قیمت نفت می تواند به آسانی نرخ سالانه تورم در آمریکا را در ماه سپتامبر (شهریور-مهر) دستکم به ۴ درصد افزایش دهد. شاخص تورم در آمریکا اکنون ۳.۲ درصد است.
فشار افزایش قیمت ها در پمپ بنزین های آمریکا آشکار است؛ جایی که قیمت ها در سال جاری تقریباً یک چهارم افزایش یافته و به ۳.۸۰ دلار در هر گالن رسیده است. این رقم پایینتر از رکورد بیش از ۵ دلاری است که در تابستان گذشته به ثبت رسید - اما همچنان ۶۰ درصد بالاتر از سطح خود در زمان روی کار آمدن بایدن در ژانویه (دی/ بهمن) ۲۰۲۱ است.
تورم ناشی از قیمت سوخت به بهانه ای برای انتقاد مخالفان جمهوری خواه بایدن در آستانه انتخابات ریاست جمهوری تبدیل شده است. جمهوری خواهان، کاخ سفید را به دلیل اولویت دادن به سیاست آب و هوا بر تولید نفت در داخل مقصر می دانند.
کریس کریستی فرماندار اسبق نیوجرسی که در رقابت های مقدماتی جمهوریخواهان شرکت کرده گفته است که روابط سرد بایدن با ریاض باعث تصمیم محمد بن سلمان ولیعهد عربستان برای «توافق با روسیه» برای کاهش بیشتر عرضه نفت شد.
این مقام آمریکایی در برنامه فاکس بیزنس گفت ولیعهد عربستان با این تصمیم این پیام را برای بایدن مخابره کرده که ما روابط خوبی با روسیه خواهیم داشت.
به نوشته فایننشال تایمز، ولیعهد عربستان افزایش بهای نفت را برای جبران هزینه های پروژه اصلاحاتی موسوم به «چشم انداز ۲۰۳۰» در نظر گرفته است.
القادری از گروه ارواسیا گفت: واقعیت این است که بودجه عربستان و جاهطلبیهای بلندمدت ولیعهد این کشور به بهای نفت حدود ۸۵ دلار یا بالاتر نیاز دارد.
به گفته تحلیلگران، تلاش های کاخ سفید برای احیای روابط با ریاض که در مغایرت با وعده های انتخاباتی بایدن برای منزوی کردن عربستان است، باعث شده که دولت او پاسخ کنترل شده ای به اعلام کاهش عرضه نفت از سوی عربستان دهد.
این رویکرد دولت بایدن در تضاد کامل با واکنش آن به عربستان بود که در اکتبر گذشته هدایت اوپک و متحدانش را در کاهش تولید نفت برعهده داشت. در آن زمان، کاخ سفید اوپک را به «همسویی» با روسیه بعد از حمله به اوکراین و بروز بحران انرژی در اروپا متهم کرد.
فایننشال تایمز نوشت: بایدن ممکن است با ولیعهد عربستان در نشست گروه ۲۰ در دهلی نو دیدار کند هر چند که تاکنون نشست رسمی آنها تایید نشده است.
کوین بوک تحلیلگر شرکت کلیرویو انرژی پارتنرز ( Clearview Energy Partners) در واشنگتن گفت: به نظر می رسد که آنها این بار در یک بازی طولانی شرکت دارند و به طور راهبردی به روابط آمریکا و عربستان به عنوان چیزی فراتر از رابطه ای برای تامین انرژی فکر می کنند. عادی سازی روابط بین عربستان و تل آویو به نظر مهم تر از تولید نفت به قیمت ۹۰ دلار در هر بشکه می رسد اما رسیدن بهای نفت به ۱۲۰ دلار در هر بشکه می تواند نتیجه متفاوتی داشته باشد.
تحلیلگران می گویند عربستان نیز امیدوار است در مذاکرات با کاخ سفید اهرم فشار بیشتری در اختیار داشته باشد. عربستان فهرستی از درخواست ها را دارد که از حمایت نظامی قوی تر گرفته تا حمایت از برنامه هسته ای غیرنظامی این کشور را در بر می گیرد.
وعده مداخله در صورت افزایش بیش از حد قیمت نفت، همچنان اقدامی قوی برای ریاض است. اعلام این کشور مبنی بر تمدید کاهش عرضه نفت همچنین بررسی ماهانه کاهش این محصول را شامل میشد که به گفته تحلیلگران میتواند به عنوان ابزاری برای چانهزنی در مذاکرات بهویژه همزمان با کارزارهای انتخاباتی در آمریکا مورد استفاده قرار گیرد.
نظر شما