به گزارش ایرنا، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که زمانی از سوی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا سرزنش شده بود، روز شنبه به وقت محلی در اجلاس سران گروه ۲۰ با دست گرم و صمیمی بایدن مواجه شد.
بایدن به گرمی از محمد بن سلمان، پس از حضور آنها همراه با چند رهبر دیگر در نشست گروه ۲۰ روز شنبه در دهلی نو استقبال کرد.
رهبران این کشور برای اعلام یک طرح بلندپروازانه برای ایجاد کریدور ریلی و کشتیرانی که هند را به خاورمیانه و اروپا متصل می کند، گرد هم آمده بودند.
خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس در این باره نوشت: بایدن لبخندی زد و با محمد بن سلمان به گرمی دست داد. میزبان امسال گروه ۲۰ یعنی نارندرا مودی نخست وزیر هند، به سرعت دست خود را روی دستان آنها کشید.
این احوالپرسی صمیمانه با آخرین دیدار بایدن و ولیعهد، کمی بیش از یک سال پیش، در جده، عربستان سعودی کاملاً متفاوت بود. در طول آن دیدار، بایدن به طرز ناخوشایندی با یک دست مشت کرده از ولیعهد استقبال کرد. این استقبال از سوی فعالان حقوق بشر که از تصمیم بایدن برای دیدار با ولیعهد عربستان ناراضی بودند، مورد انتقاد شدید قرار گرفت.
محمد بن سلمان به دلیل نقض حقوق بشر مورد انتقاد شدید قرار گرفته است. مقامات اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیدند که ولیعهد عربستان مسوول قتل جمال خاشقجی نویسنده آمریکایی در سال ۲۰۱۸ بوده است.
فرد رایان، که ناشر واشنگتن پست در زمان ملاقات سال گذشته بایدن و شاهزاده محمد بود، به آسوشیتدپرس گفت که اولین ضربه "سطحی از صمیمیت و راحتی را نشان می دهد که ولیعهد عربستان به شدت به دنبال آن بوده است." خاشقجی یکی از همکاران این روزنامه بود.
بایدن در آغاز دولتش از صحبت با بن سلمان خودداری کرد و در زمان نامزدی انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ گفته بود که میخواهد سعودیها را وادار کند «بهای اقدامات خود را بپردازند و آنها را در واقع منزوی کند.»
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: اما نگرانیها در مورد حقوق بشر در نهایت تحت تأثیر عوامل دیگری از جمله پیشرفت برنامه هستهای ایران، بازار بیثبات نفت پس از جنگ روسیه با اوکراین و نتیجه گیری دولت بایدن مبنی بر اینکه محمد بن سلمان احتمالاً یکی از شخصیت های بسیار مهم در خاورمیانه در سال های آینده خواهد بود، قرار گرفت.
در همین حال، روزنامه فایننشال تایمز در تحلیلی نوشت: از سرگیری تلاش های عربستان و روسیه برای افزایش بهای نفت و رساندن آن به ۱۰۰ دلار در هر بشکه به چالشی جدید برای بایدن تبدیل شده که از رکورد های اقتصادی و کاهش تورم به عنوان محور تلاش های انتخاباتی اش استفاده می کند.
قیمت نفت خام برنت در هفته ای که گذشت برای اولین بار در سال ۲۰۲۳ به ۹۰ دلار در هر بشکه رسید. این افزایش، همزمان با تصمیم ریاض و مسکو برای تمدید کاهش عرضه این محصول تا پایان سال رخ داد.
به نوشته فایننشال تایمز، اقدام عربستان برای افزایش قیمت نفت همچنین خطر اختلاف تازه بین عربستان و واشنگتن را در بردارد. آمریکا تلاش می کند به توافق تاریخی برای عادی سازی روابط ریاض و تل آویو دست یابد و ائتلاف علیه روسیه را در اجلاس این هفته گروه بیست در هند تقویت کند.
منابع دیپلماتیک غربی در گفتگو با خبرنگار ایرنا در نیویورک نیز گفته اند، کاخ سفید به منظور جلوگیری از کاهش تمایل عربستان سعودی به سوی چین، سیاست "عدم طرد" ریاض را پیگیری می کند و دولت بایدن در تلاش است ریاض را در وضعیت «امیدوار» به خود نگه دارد.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید ۳۱ مرداد ماه در نشستی با خبرنگاران درباره توافق احتمالی میان واشنگتن- ریاض و تل آویو با بیان اینکه هیچ خبر قریبالوقوعی در مورد این توافق وجود ندارد و "هنوز مسیر زیادی وجود دارد"، گفت: "صلح میان اسرائیل و عربستان سعودی یک معامله بزرگ خواهد بود."
منابع دیپلماتیک غربی در گفتگو با ایرنا معتقدند: توافق میان واشنگتن – ریاض و تل آویو حداقل در کوتاه مدت امکان پذیر نخواهد بود چرا که نه خواسته های ریاض از سوی ایالات متحده آمریکا عملی است و نه کابینه فعلی اسرائیل تن به خواسته های واشنگتن درباره فلسطینیان می دهد.
به گفته آنان، کابینه افراطی بنیامین نتانیاهو، حاضر به پذیرش شرط واشنگتن مبنی بر تشکیل دو دولت اسرائیلی – فلسطینی نخواهد شد و خواسته های عربستان سعودی نیز همچون دستیابی به غنی سازی اورانیوم و ارائه تضمین از سوی دولت آمریکا مبنی بر حمایت در صورت مواجهه ریاض با خطر، نیازمند تایید کنگره است که احتمال آن درشرایط کنونی وجود ندارد.
نظر شما