خوشه‌دهی کشت دوم برنج حدود ۱۰۰هزار هکتار از شالیزارهای مازندران

ساری - ایرنا - کشت دوم برنج حدود ۱۰۰هزار هکتار از شالیزارهای مازندران پس از گذر از تنش های آبی به مرحله خوشه دهی رسیده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران در حالی که برداشت شالی از ۲۰۹ هزار هکتار از شالیزارهای استان به پایان رسیده است، شاهد ظهور نخستین خوشه های شالی در حوضه آبریز ۱۱۰ هکتاری دشت هراز واقع در شهرستان های محمودآباد، بابلسر، فریدونکنار، آمل و بابل هستیم.

مشاهدات میدانی هم نشان می دهد که بیش از ۹۰ درصد از شالیکاران حوزه دشت هراز کشت دوم به روش نشاء مجدد و یا پرورش ساقه یا دونوچ را عملیاتی کردند و به رغم این در کشت دوم به دلیل کمبود منابع آبی بیشتر از کشت اول نیاز به آب دارد و هزینه برتر هم محسوب می شود، اما با مدیریت کشاورزان اکنون گیاه برنج به مرحله خوشه گیری رسیده است.

کشت دوم برنج در مازندران به ۲ روش دوباره نشاء و یا دونوج (پرورش ساقه شالی) یا در اصطلاح فارسی رتون طی یک دهه گذشته بین شالیکاران مازندران تقریبا نهادینه شده است و بر اساس وضعیت آب و هوایی به خصوص روان آب های رودخانه ها کشت آن در مناطق مختلف استان متفاوت است.

در حالی که معمولا پس از گذشت حدود یک ماه از ظهور خوشه، برداشت محصول برنج شروع می شود، اما همچنان بازار برنج کشت اول در شالیکوبی ها تقریبا راکد و به دلیل پایین بودن قیمت کمتر خرید و فروش می شود.

بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا از شالیکوبی های مازندران نشان می دهد که که همچنان به مقدار زیادی از محصول برنج طارم محلی کشت اول به دلیل کم رونقی بازار آماده عرضه در انبارها دپو می شود.

بازار برنج در نتیجه انباشته شدن برنج سفید در شالیکوبی‌ها این روزها به مهم ترین دغدغه تصمیم گیریِ خرید و فروش برای کشاورزان و تاجران مازندران تبدیل شده است، وضعیتی که شالیکاران را پس از گذشت حدود ۴۰ روز از برداشت به شدت آزار داده و در فروش محصولشان به خاطر قیمت بسیار پایین مردد و در عین حال به دلیل نیاز به نقدینگی مجبور به فروش هم هستند.

بر اساس اعلام اتحادیه شالیکوبی داران در هر یک از کارخانه ها به صورت میانگین ۵۰۰ تا ۷۰۰ تن برنج سفید انبار شده که در صورت دستیابی به قیمت منصفانه آماده عرضه است.

رکود بازار برنج مازندران در حالی است که هنوز برنج پارساله طارم هاشمی و محلی با قیمت ۶۰ هزار تومان به اندازه کافی در شالیکوبی های استان وجود دارد و تقاضای آن نیز کم است، نکته ای که کشاورزان مطرح می کنند این است که با توجه به افزایش هزینه تولید، این که برنج نو با قیمت برنج پارساله عرضه شود، اصلا برای شالیکاران به صرفه نیست.

قیمت برنج طارم محلی و طارم هاشمی ۲ رقمی که امسال حدود ۹۰ درصد ارقام برنج کشت شده را به خود اختصاص داده، از ابتدای فصل برداشت یعنی اواخرمرداد ماه تاکنون از قرار کیلویی ۶۳هزار تومان شروع و همچنان حداکثر تا ۶۷هزار تومان قیمت گذاری می شود، این قیمت نسبت به اواخر مرداد سال گذشته که از ۱۰۰ هزار تومان شروع شد و حداقل به ۷۵هزار تومان رسید، سبب نگرانی کشاورزان و تردید در فروش محصولشان شده است.

برنج کاری یکی از مهم ترین فعالیت های کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha