اربعین؛ الگویی بی‌نظیر برای حل مشکلات منطقه‌ای و توسعه روابط ادیان، مذاهب و قومیت‌هاست

تهران- ایرنا- رئیس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه دانشگاه آزاد اسلامی گفت: برگزاری مراسم اربعین با حدود ۳۰ میلیون زائر از ملیت‌ها، اقوام و سنین مختلف در مکان و در زمان محدود و با کمترین اشکال از امدادهای الهی و دارای ارزش خبری "عجیب و استثنا" است.

اکبر نصراللهی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهار داشت: برخی مشکلات با وجود سونامی جمعیتی در مراسم پیاده روی اربعین در یک منطقه غیراستاندارد و افرادی از ملیت‌ها، مذاهب، فرهنگ‌ها و سنین مختلف در مکان و در زمان محدود، طبیعی است اما رسانه های مغرض به جای اتخاذ راهبرد واقع گرایانه در تبیین و پوشش این رستاخیز دنیوی، برخی اشکالات جزیی و قابل انتظار و دو گانه های کاذب را بزرگنمایی کرده اند.

نصراللهی تصادف، بیماری، گرمازدگی، مسمومیت و برخی رویدادهای حاشیه ای را در مراسمی با این ابعاد و عظمت قابل انتظار دانست و افزود: هر از چند گاهی خبرهای متعددی از مسمومیت خانوادگی و دسته جمعی بر اثر تناول خوراکی ها در رستوران ها یا مراسم عزا و عروسی می شنویم اما اینکه در منطقه‌ای مانند عراق با زیرساخت‌های غیر استاندارد، گرمای شدید، زائران با سنین و فرهنگ‌های متفاوت مسموم نشده اند و یا زیر دست و پا خفه نشدند، دارای ارزش خبری عجیب و استثنا و درخور توجه رسانه هاست .

وی اضافه کرد: اگرچه اربعین مختص امروز نیست اما توجه به آن دمیدن روح و معنویت به جهان بی روح است؛ بی‌تردید اگر موضوع بسیار کم اهمیت و پایین‌تر از اربعین در غرب روی می‌داد، تاکنون ده‌ها فیلم و سریال در مورد آن می‌ساختند و آن را روانه اسکار می‌کردند.

اربعین؛ الگویی بی‌نظیر برای حل مشکلات منطقه‌ای و توسعه روابط ادیان، مذاهب و قومیت‌هاست

استاد رسانه و ارتباطات دانشگاه گفت: پیاده‌روی اربعین و حضور حدود ۳۰ میلیون زائر در این مراسم، دشمنان اهل بیت(ع) را دچار سردرگمی کرده است. این رستاخیز دنیوی را هیچ رسانه و دولتی نمی‌تواند موجب شود؛ علت اصلی در باورهای‌ریشه‌دار دینی و گزاره‌هایی چون عدالت،آزادگی، ضدیت با ظلم و عنایت خداوند است.

اربعین یک الگوی بی نظیر در همکاری های منطقه ای و بین ادیان است
رئیس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه افزود : اربعین‌؛ الگوی‌اجرایی‌بی‌نظیر و قابل تعمیم بین کشورهای مسلمان و منطقه است؛ ‌الگوی اجرایی‌ بی‌نظیر مشارکت و همکاری‌ادیان و اقوام، شیعه و سنی، ایران و اعراب و سایر ملیّت‌ها و همچنین مشارکت‌مردمی‌ برای برگزاری بی‌سابقه و بزرگ‌ترین راهپیمائی‌ معنوی‌ جهان‌ است.

وی ضمن مقایسه جمعیت و شرایط حاضر در مراسم پیاده روی اربعین و تعداد زائران در مناسک حج گفت: با وجود چنین شرایطی در مجموع، مراسم پیاده روی بسیار مناسب‌تر، بهتر، جذاب‌تر و معنوی‌تر آن هم در سرزمینی ناامن برگزار می‌شود.

نصرالهی گفت: طولانی‌ترین و متنوع‌ترین سفره غذایی با سخاوت و بخشندگی مردم از قومیت‌ها، ادیان و ملیت های مختلف، پیاده‌روی اربعین را دارای بالاترین ارزش‌های خبری کرده است؛ هیچ مراسمی در جهان در این حد و اندازه برگزار نمی‌شود و می‌توان گفت بزرگترین مراسم معنوی پیاده‌روی در جهان در ناامن‌ترین منطقه با زیرساخت‌های نامناسب برگزار می‌شود و شاهد یک همکاری و هم‌افزایی هستیم. به همین دلیل اربعین می تواند یک مدل و الگوی بی‌نظیر در همکاری‌های منطقه‌ای و بین ادیان، مذاهب، قومیت‌ها، ملیت‌ها و نسل‌های مختلف باشد. اگر این مدل را کشورهای مختلف منطقه اعم از ایران، عراق، عربستان، ترکیه و سایر کشورهای اسلامی بتوانند توسعه دهند، بسیاری از مشکلات جهان اسلام و مشکلات منطقه‌ای و قومیت‌ها حل می شود. این الگو اکنون آزمایش شده و با کمترین خطا روبرو بوده است.

این استاد دانشگاه درباره این که توسعه زیرساختی پیاده روی اربعین تا چه اندازه توانسته در بهتر برگزار شدن این مراسم کمک کند، اظهار داشت: شکی نیست که توسعه زیرساختی، فراهم کردن امکانات و تسهیل در خدمات‌رسانی باعث می‌شود تا زائران و عاشقان بیشتری به زیارت کربلا بروند اما عشق و ارادت مردم به امام حسین(ع) از ادیان، مذاهب و ملیت‌های مختلف به اندازه ای است که اگر زیرساخت‌ها در این حد فعلی هم بماند، استقبال مردم از اربعین را شاهد خواهیم بود

وی افزود: انگیزه و اشتیاق مردم به زیارت، محرک اصلی راهپیمایی اربعین است. به نظر می رسید امسال در قیاس با سال‌های قبل با توجه به گرمای بیشتر هوا و همچنین مشکلات اقتصادی، زائران کمتری در مراسم اربعین شرکت کنند. با وجود این، حدود چهار میلیون زائر ایرانی در پیاده روی اربعین مشارکت داشتند که با محاسبه عادی در این شرایط آب و هوایی، سازگار نیست.

نصراللهی افزود: اگرچه مردم به دلیل عشق و علاقه به زیارت حرم سیدالشهدا(ع) و کسب ثواب بیشتر، در مراسم پیاده روی اربعین شرکت می کنند اما اینها نباید باعث این شود که مسئولان به وظایف ذاتی خود در فراهم کردن تسهیلات و ایجاد زیرساخت ها برای پاسخگویی به مطالبات خیل عظیمی از شهروندان عمل نکنند.

وی افزود: برخلاف اشکالات غیرقابل اغماض، امسال هماهنگی های خوبی در خدمات‌رسانی موکب‌ها نسبت به سال های قبل وجود داشت و کاملا محسوس بود که مسئولان بخش های مختلف با استفاده از تجربیات گذشته در خدمت رسانی از حل مشکلات گذرنامه تا تسهیل در حمل و نقل زائران تلاش می کردند.

نصرالهی همچنین درباره سهم نهادهایی مثل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و مجمع جهانی اهل بیت در پیاده روی اربعین گفت: حتما هر کسی در هر بخشی در حاکمیت و غیر آن باید سعی کند وظیفه خود را انجام دهد. این که چه وظیفه‌ای دارد باید در اسناد بالادستی آن را دید.

اربعین؛ الگویی بی‌نظیر برای حل مشکلات منطقه‌ای و توسعه روابط ادیان، مذاهب و قومیت‌هاست

وی افزود: گفته می‌شود دولت نباید در چنین رویدادی باشد و عقیده من هم این است اما از آن طرف وقتی بخش اعظمی از مردم حدود چهار میلیون نفر که ملیتی ایرانی دارند به یک سفر می‌روند و می‌خواهند کاری را انجام دهند، آیا دولت وظیفه تامین خدمات و امکانات دارد؟ حتی اگر بحث اربعین هم نباشد، دولت‌ها در قبال مردم خود وظیفه دارند. اگر بخشی از مردم به سفرهای خارجی مانند ترکیه و کشورهای اروپایی می‌روند، آیا دولت می‌تواند خدمات‌رسانی به اینها را متوقف کند؟

این کارشناس رسانه گفت: حتما دولت‌ها، نهادها و بخش‌های مختلف باید همکاری کنند، فراجا و دولت باید خدمات و امکانات را تسهیل کنند اما آنچه خطرناک است، باید از دوقطبی‌های کاذب پرهیز کرد. در مورد اربعین، دو قطبی‌هایی ایجاد می‌شود. مثلا گفته می‌شود اربعین را جایگزین حج می کنند درحالی که این گونه نیست. دو قطبی‌ ایران و عراق، دو قطبی ایران و اعراب و دو قطبی شیعه و سنی، دو قطبی‌های غلطی است که دشمن به دنبال ایجاد و تقویت آن است.

وی تاکید کرد: اگر قرار باشد بخش‌های مختلف در زمین دشمن بازی کنند، باید مجموعه‌های مختلف مانند مجمع تقریب مذاهب، دولت و بخش‌های حاکمیتی کاری کنند که سازمان‌های مردم نهاد خود کارها را انجام دهند. این بدان معنا نیست که دولت از وظایف خود غافل باشد ولی اگر اربعین از حالت مردمی خود دربیاید، دشمن موفق می‌شود و راهبرد خود را عملی می‌کند.

نصراللهی در این باره که چگونه می‌شود این مشارکت را در جامعه ترویج کرد، گفت: همه بخش‌ها باید وظیفه خود را انجام دهند اما مراقب راهبردهای دشمن باشند و در زمین دشمن بازی نکنند و ثابت کنند که دو قطبی‌های کاذب وجود ندارد و واقعیت‌های اربعین به اندازه‌ای بزرگ است که رسانه‌ها باید ابعاد مختلف آن را از منظر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و دینی تبیین کنند.

وی همچنین درباره تاثیر این پیاده‌روی در اصلاح آسیب های اجتماعی اظهار داشت: این پیاده‌روی تاثیر ملموسی دارد و آرامشی که به افراد می‌دهد و افرادی که پیاده روی می‌کنند این را می‌توانند درک کنند. با همه این سختی‌، گرما و هزینه بالا، تاثیر اجتماعی که می‌گذارد، آرامش است و این مساله اهمیت دارد. همکاری و تمرین مدل مشارکت، همیاری و هم‌افزایی است. بخشش، احسان، ایثار، یادگیری و هم‌آموزی به دلیل حضور پیروان ادیان و فرهنگ‌های مختلف، تحمل، صبر، انسانیت و عشق‌ورزی همگی می‌تواند مجموعه‌ای از تاثیراتی باشد که اربعین دربرمی‌گیرد و این آرامش حس خوبی به انسان می‌دهد.

این استاد دانشگاه همچنین در این باره که باورهای ریشه دار دینی را چگونه تقویت کنیم، اظهار داشت: این گزاره‌ها، در واقع باورهای انسانی است که ریشه در دین های مختلف به ویژه دین اسلام و مذهب تشیع دارد. اینها مشترکات ادیان و مذاهب مختلف و فراتر از آن ریشه فطری دارد. چون باور داریم که در اینجا عشق، ایثار، دوستی، انسانیت، همکاری، همیاری و مشارکت در بالاترین حد خود قرار دارد و امتداد و استمرار ریشه‌های فکری، همراه با معرفت، بی‌نظیر است و می‌تواند بسیار اثرگذار باشد و از نظر اجتماعی، روحی، روانی، اقتصادی و سیاسی هم می‌تواند تاثیرگذار باشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha