یک تیر و چندنشان دولت در ساماندهی حریم رودخانه‌های کرمان

کرمان - ایرنا - سال‌های اخیر سیلاب‌ مهیب و مخرب خسارات گسترده جانی و مالی بر جای جای پیکره استان کرمان تحمیل کرد و یکی از عوامل تشدید کننده این پدیده، تصرف و ساخت و سازهای بستر رودخانه ها و مسیل ها بود که در نتیجه غفلت یا تجاوز به حریم آنها رخ داده بود.

به گزارش ایرنا، با توجه به تغییر اقلیم و الگوی بارشی با بارش های کوتاه اما سیل‌آسا طی سال های اخیر، اغلب مناطق جنوب استان کرمان به‌شدت در معرض خطر قرار دارند و حتی در مناطق شمالی استان نیز اواسط تابستان سال گذشته جاری شدن سیلاب در شهرهای شمالی به ویژه رفسنجان خسارات بسیار سنگینی به اماکن مسکونی، زیرساخت ها و زمین های کشاورزی وارد کرد.

براساس آمارهای موجود از مجموع مساحت ۱۲ هزار کیلومتر رودخانه در سراسر استان کرمان حدود هشت هزار کیلومتر آن در مناطق جمعیتی قرار دارد که همین موضوع آسیب‌پذیری مناطق استان در برابر سیلاب را بیشتر می کند.

روند فزاینده در دولت سیزدهم

هرچند ساماندهی، لایروبی و رفع تصرف در حریم رودخانه ها توسط دستگاه های متولی طی چند سال گذشته آغاز شده اما شواهد نشان می‌دهد روند آن کند بوده درحالی که حال دولت سیزدهم توجه ویژه ای به رفع تصرفات و ساماندهی بستر و حریم رودخانه های استان کرمان کرده و گام های عملی در این زمینه سرعت گرفته است.

رفع تصرف از ۱۶۰ هکتار رودخانه های کرمان در دولت سیزدهم

یک تیر و چندنشان دولت در ساماندهی حریم رودخانه‌های کرمان

سخنگوی شرکت آب منطقه‌ای کرمان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اقدامات و توجه دولت سیزدهم در رفع تصرفات، ساماندهی و لایروبی رودخانه های استان گفت: در دولت سیزدهم بیش از ۱۶۰ هکتار رفع تصرف رودخانه ها با همکاری نهادهای قضایی و انتظامی انجام شده است.

سینا روزبهانی افزود: همچنین طی ۲ سال گذشته لایروبی بیش از ۱۲۵ کیلومتر از طول رودخانه ها و برای بیش از ۱۰۵ کیلومتر نشانه گذاری حد بستر رودخانه (رپرگذاری) انجام شده است.

وی تصریح کرد: با توجه به پدیده تغییر اقلیم و سیل هایی که در سال های اخیر در استان کرمان رخ داده، رعایت نکات ایمنی در حریم و بستر رودخانه ها به منظور جلوگیری از خسارات جانی و مالی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

سخنگوی شرکت آب منطقه ای کرمان تاکید: در صورتی که حریم و بستر رودخانه و نکات ایمنی مترتب به آنها رعایت شود، ‌می توان خسارات جانی و مادی سیل را به طرز محسوسی کاهش داد.

وی خاطرنشان کرد: سامانه های پایش و هشدار سیل ابزاری موثر برای مدیریت سیلاب در کشور است و می تواند در ارتقای مدیریت ریسک(خطر) سیلاب در کشور کارساز باشد.

انعقاد قرار داد مطالعه برای بیش از ۶ هزار کیلومتر از رودخانه های استان

روزبهانی افزود:‌ طول کل رودخانه ها، آبراهه ها و مسیل های فصلی استان کرمان بیش از ۴۹ هزار کیلومتر است که از این میزان بیش از هشت هزار کیلومتر طول رودخانه های عبوری از مناطق مسکونی، جمعیتی و کشاورزی است.

وی تصریح کرد: تاکنون برای بیش از ۶ هزار کیلومتر طول این رودخانه ها قرارداد مطالعه منعقد شده است.

روزبهانی با اشاره به اینکه ساماندهی رودخانه ها، لایروبی و نشانه گذاری حد بستر فرآیندی هزینه بر است، اظهار داشت:‌ برای هر کیلومتر ساماندهی رودخانه ها حدود ۲۰۰ میلیارد ریال، هر کیلومتر لایروبی حدود هفت میلیارد تا ۹میلیارد ریال و هر کیلومتر نشانه گذاری حدود ۵۰۰ میلیارد ریال هزینه می شود.

روزبهانی گفت: در استان کرمان برای بیش از ۱۳ کیلومتر از طول رودخانه هلیل و حدود چهار کیلومتر از رودخانه شور در محدوده شهرستان جیرفت عملیات اجرایی ساماندهی انجام شده و به اتمام رسیده است.

سخنگوی شرکت آب منطقه ای کرمان اظهار داشت: در طول تاریخ مراکز جمعیتی عمدتا در حاشیه رودخانه ها شکل می گرفتند و به همین دلیل انسان همیشه با خطر مواجهه با سیل روبه رو بوده که با پیشرفت علم و فناوری راهکارهایی به منظور کاهش خسارت سیل پیش بینی کرده است.

وی افزود: حفظ و تقویت پوشش گیاهی از جمله روش های غیرسازه ای مدیریت سیلاب و کاهش خطر سیل به حساب می آید که با توجه به نقش پیشگیرانه پوشش گیاهی در کاهش سیل خیزی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

به گزارش ایرنا بسیاری از تصرف ها در حریم رودخانه ها و مسیل ها در استان کرمان ناشی از ناآگاهی و سهل انگاری مسئولان و مردم طی دهه های قبل گمانه‌زنی می شود درحالی که این وضعیت، امروز خود را در قهر طبیعت نشان می دهد لذا باید کار جمعی توسط دستگاه های مختلف با اختصاص بودجه های مناسب برای کاهش خسارات احتمالی انجام شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha