به گزارش ایرنا عملیات اجرایی طرح آبرسانی از دشت مختاران به بیرجند برای تامین آب و رفع تنش آبی بیرجند در سال ۱۳۹۸ آغاز شد اما به دلیل تخصیص نیافتن اعتبار در دولت گذشته به مدت ۲ سال راکد بود.
این طرح مهم و حیاتی در سفر اول رئیس جمهور به خراسان جنوبی در ۱۹ شهریور ۱۴۰۰ مورد توجه قرار گرفت و با اختصاص ۲۸۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سال گذشته و ۳۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات امسال عملیات اجرایی این طرح از سرگیری شد تا در افق ۱۴۰۳، ۲۵۰ لیتر بر ثانیه آب برای رفع تنش آبی شهر بیرجند تامین شود.
شهر بیرجند به دلیل جمعیت بالای آن از جمله مناطقی است که در تابستان امسال در فهرست شهرهای تنش آبی استان قرار گرفت و ساخت مخزن ۱۰ هزار متر مکعبی برای افزایش ظرفیت ذخیرهسازی، حفر و تجهیز یک حلقه چاه و مهندسی مجدد چاهها از جمله اقدامات کوتاهمدت برای رفع تنش آبی مرکز استان بوده است.
در حال حاضر آب شرب بیرجند از ۴۲ حلقه چاه فعال و از چهار دشت تامین میشود و به طور میانگین در این شهر روزانه ۶۰ تا ۷۰ هزار متر مکعب آب مصرف میشود که تامین آب شهر در نقطه سر به سر قرار دارد.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی که در سومین سفر دور اول سفرهای استانی به خراسان جنوبی آمد، نوزدهم شهریور ۱۴۰۰ بدو ورود به استان در جمع خبرنگاران گفت: مساله آب، مساله بسیاری از استانهای کشور است و این موضوع را به صورت ویژه دنبال میکنیم.
رئیس جمهور در دومین سفر به خراسان جنوبی که ۲۴ و ۲۵ آذر سال گذشته به عنوان اولین مقصد دور دوم سفرهای استانی انجام شد، پس از ورود به بیرجند در مراسم افتتاح رسمی بخش مایع مدول دوم پروژه تصفیهخانه فاضلاب بیرجند حضور یافت که نشان از توجه ویژه دولت سیزدهم به تکمیل طرحهای آب و فاضلاب در کشور دارد.
آیت الله رئیسی در نشست خبری دومین سفر خود به خراسان جنوبی هم گفت: تنشهای آبی در دستور کار دولت است و نسبت به خراسان جنوبی نیز به مردم استان اطمینان میدهم که مساله دولت است و آن را دنبال میکنیم.
انتقال آب از دریا به صورت کلان دنبال میشود
وی افزود: مساله آب از مسایل مردم خراسان جنوبی است و از آب و آبرسانی غفلت نکردیم لذا انتقال آب از دریا به صورت کلان دنبال میشود و حتما دولت در دستور کار دارد.
رئیس جمهور تصریح کرد: از استاندار و وزارت نیرو میخواهیم که پیشرفت کار را گزارش دهند تا مردم بدانند کار به چه مرحلهای رسیده است.
اغلب مصوبات سفر استانی رئیس جمهور به خراسان جنوبی در حوزه عمرانی، زیربنایی و اقتصادی بوده که گره گشایی از مشکلات چندین ساله این استان کویری و مرزی را به همراه داشته است.
طرح آبرسانی از دشت مختاران به بیرجند برای تامین کسری آب شرب شهر بیرجند به میزان ۱۵۰ لیتر بر ثانیه مهمترین و فعالترین طرحی بوده که برای تامین آب شرب بیرجند در دست اجراست و در صورت تامین اعتبار، هدفگذاری شده که تا پایان سال آینده افتتاح و بهرهبرداری شود.
تکمیل این طرح زیربنایی با پیشرفت ۲۲ درصدی به ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که با توجه به تنش آبی شهر بیرجند، باید این میزان اعتبار با توجه ویژه وزارت نیرو به موقع تخصیص یابد تا پروژه در موعد مقرر به بهرهبرداری برسد.
جان دوباره طرح انتقال آب با اعتبارات سفر رئیس جمهور
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی درباره روند اجرای این طرح به خبرنگار ایرنا گفت: عملیات اجرایی این طرح مهم و حیاتی در سال ۱۳۹۸ آغاز شد اما به دلیل تخصیص نیافتن اعتبار بعد از یک سال نیمهتمام رها شد.
عباس سارانی افزود: طرح انتقال آب به بیرجند در سفر اول استانی رئیس جمهور به خراسان جنوبی به عنوان یک طرح راکد و نیمه تمام مورد توجه ویژه قرار گرفت و با تزریق اعتبار لازم، عملیات اجرایی آن به حجم ۱۵۰ لیتر بر ثانیه دوباره در دستور کار قرار گرفت و با ترزیق اعتبارات از ابتدای سال جاری فعال شد.
وی بیان کرد: از محل اعتبارات سال گذشته ۲۸۰ میلیارد ریال اعتبار به طرح انتقال آب از دشت مختاران به شهر بیرجند تخصیص یافت که در سال جاری با فعالسازی مجدد طرح در زمینه تکمیل آن هزینه شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی گفت: همچنین در سال جاری ۳۳۰ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای این طرح آبرسانی مصوب شده که تاکنون ۳۰۰ میلیارد ریال آن تخصیص یافته است.
وی افزود: از آنجایی که این طرح جزو طرحهای ویژه وزارت نیرو است از محل دیگر هم قولهایی برای تخصیص اعتبار داده شده همچنین این طرح توسط وزارت نیرو به صورت مستمر رصد میشود.
سارانی بیان کرد: در مجموع این طرح ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار مصوب دارد که ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار امسال و ۳۰۰ میلیارد ریال از اعتبارات متفرقه است اما تکمیل آن به ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
پیشرفت ۲۲ درصدی طرح
وی گفت: در حال حاضر طرح آبرسانی از دشت مختاران برای تامین کسری آب شرب شهر بیرجند به میزان ۱۵۰ لیتر بر ثانیه مهمترین و فعالترین طرحی است که برای تامین آب شرب بیرجند در دست اجراست.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی افزود: حفر و تجهیز ۶ حلقه چاه، اجرای هشت کیلومتر خطوط جمعآوری، ۶۰ کیلومتر خط انتقال و احداث مخزن هزار مترمکعبی از مشخصات فنی این طرح است.
وی تصریح کرد: طرح آبرسانی به بیرجند ابتدای امسال ۱۴ درصد پیشرفت فیزیکی داشت که با تزریق اعتبارات و فعالسازی طرح، پیشرفت آن به ۲۲ درصد رسیده است.
سارانی گفت: براساس پیگیریها از طریق وزارت نیرو و برنامهریزی انجام شده در صورت تامین اعتبار، طرح انتقال آب از دشت مختاران به بیرجند در پایان سال آینده افتتاح میشود.
وی چالش اصلی این طرح را تخصیص به موقع اعتبارات ذکر کرد و گفت: با توجه به تنش آبی شهرستان بیرجند، باید اعتبارات به موقع تخصیص یابد.
لزوم تکمیل طرح آبرسانی به بیرجند
مدیر آب و فاضلاب بیرجند هم درباره وضعیت منابع آبی مرکز استان گفت: در حال حاضر برای تامین آب بیرجند در نقطه سر به سر قرار داریم و با توجه به افزایش مصرف آب برای تامین آب شهر جای نگرانی وجود دارد.
موسی حسنی افزود: نیاز است طرح آبرسانی از دشت مختاران به بیرجند هرچه سریعتر اجرایی شود تا دغدغهای در مورد تامین آب به خصوص در فصول گرم نداشته باشیم.
وی بیان کرد: با تکمیل این طرح آبرسانی، ۱۵۰ لیتر به ظرفیت تامین آب شهر بیرجند افزوده میشود و دغدغهای در زمینه تامین آب شهروندان در سالهای آینده نخواهیم داشت.
مدیر آب و فاضلاب بیرجند گفت: در حال حاضر آب شرب شهر بیرجند از ۴۲ حلقه چاه فعال و از چهار دشت تامین میشود و به طور میانگین روزانه ۶۰ تا ۷۰ هزار متر مکعب آب در این شهر مصرف میشود.
استان خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد و طرح انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به این استان نیز در دست اجراست.
نظر شما