داوود عامری در گفتوگو با خبرنگار حوزه احزاب ایرنا با اشاره به نامگذاری روز ۲۱ سپتامبر به «روز جهانی صلح» اظهار کرد: نامگذاری این روز با هدف زنده نگه داشتن این آرمان بزرگ و تلاشهای حداقلی برای اقامه صلح در دنیا و البته طرح ابعاد این موضوع است. وی افزود: متاسفانه نه فقط سازمان ملل متحد، بلکه جهان موفق به جلوگیری از جنگ و ایجاد صلح وعدالت در جهان نبوده و ما هر روز شاهد ابعادی از این عارضه منفی جهانی و ابعاد جدیدی از جنگ و ترور در جهان هستیم که برای مقابله با آن مکانیزم مناسبی طراحی نشده است.
عامری ادامه داد: دستگاهها و سازمانهای متعددی در جهان برای تحقق صلح، جلوگیری از جنگ، ایجاد فرهنگ همبستگی و همراهی ملل ایجاد شده است. این دستگاهها تلاشهای زیادی انجام میدهند و اگر ما به گزارش کار آنها رجوع کنیم، میبینیم که صدها برنامه توسط آن ها طراحی شده و اجرا می شود؛ اما متاسفانه این تلاشها نتوانسته توفیق لازم را برای استقرار صلح در جهان فراهم کند.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی با اشاره به رویکرد و شعار امسال روز جهانی صلح، بیان داشت: سازمان ملل هرساله برای تبیین این آرمان بزرگ بشری، شعار یا موضوعاتی را انتخاب میکند تا در روزهایی که ما مشغول برگزاری مراسم هستیم مورد اهتمام و توجه قرار بگیرد. امسال اهدافی چون تعدد اقدامات برای صلح، تلاش برای اهداف جهانی، گفت وگوی مستقیم و انتقال تجربیات به جوانان و اشتراکگذاری آن در جهان، به عنوان رویکردها و شعارهای این روز انتخاب شده است.
عامری تاکید کرد: به نظر میرسد متناسب با تحولات و تغییراتی که در نظمجهانی شاهدیم، این رویکرد و شعارها متناسب با آن اتخاذ شده است و بیشتر نگاه جهانی دارد تا نگاه موضوعی. به نظر کافی و متناسب با تحولات نیست.
صلح صادق و عادلانه، صلح مد نظر اسلام و جمهوری اسلامی
وی درباره موضع جمهوری اسلامی نسبت به روند جهانی صلح در جهان، تصریح کرد: ایران همواره طرفدار صلح در جهان بوده و یکی از قربانیان جنگ و ترور در جهان محسوب میشود. جنگ ۸ سال به ما تحمیل شد. کشورمان هزاران قربانی ترور دارد و سالها درگیر داعش و گروههای تروریستی در منطقه بودیم، که جمهوری اسلامی خدمات بزرگی را برای مقابله با آن به جهانیان ارائه کرده است.
عامری ادامه داد: ما اساساً معتقدیم آنچه که در جهان برای تحقق صلح، در حوزه قوانین و اقدامات اجرایی اتفاق میافتد، کافی نیست و باید با یک شعار و گفتمان مبتنی بر ارزشهای جهانشمول به سراغ آن رفت. صلحی که اسلام و جمهوری اسلامی از آن صحبت میکنند، صلح صادق و عادلانه است. صلح عادلانه، آرمان بزرگ اسلامی و بلکه آرمان بزرگ بشری است.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی با تأکید استقرار صلح عادلانه از ضرورت های جهان امن است، گفت: عدالت منشا همه اقدامات ما در این حوزه است. ممکن است ما بدون جنگ نیز بتوانیم تحقق عدالت را فراهم کنیم. حتماً و ضرورتاً تحقق عدالت مستلزم جنگ نیست. البته جهاد ابعاد مختلفی دارد، ما جهاد فرهنگی و جهاد علمی هم داریم. باید این مفهوم را گسترش دهیم.
وی در ادامه به آسیبهای متعدد صلح جهانی اشاره کرد و گفت: یک تعریف واحد از صلح، صلح عادلانه و صلح پایدار در دنیا وجود ندارد. ما معتقدیم که صلح پایدار، صلح عادلانه است؛ یعنی هیچ صلحی بدون عدالت پایدار نخواهد شد، اما متاسفانه یک تعریف مشخص در جهان برای آن وجود ندارد و معیارها و موازین آن دقیق نیست و این مساله باعث می شود که هرکس صلح را از منظر خود تعریف کند و این راه را برای شکل گیری یک گفتمان جهان شمول سخت می کند.
معضل استثناگرایی قدرتهای بزرگ
عامری اضافه کرد: موضوع دوم استثناگرایی قدرتهای بزرگ و اساساً تعارض منافعی است که با صلح در جهان دارند. یعنی جایی که اقامه صلح مخالف با منافع آنها است، آنها خودشان را استثنا کرده و به خود حق میدهند جنگ را برای اهداف پوچ خود به دیگران تحمیل کنند
وی افزود: شاهد جنگافروزی آمریکاییها و غربیها و نتایج آن در افغانستان و سراسر جهان بودیم. امروز هم شاهد نوعی جنگ افروزیهای مستمر و رفتار ضد قانون و مقررات جهانی از سوی رژیم صهیونیستی هستیم. اما به دلیل اینکه صاحبان قدرت به یکسری استثنائات قائل هستند، واکنشهای متناسب با آن را نمیبینیم.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی اظهار کرد: نکته بعدی فقر و گرسنگی و عقب نگهداشتن ملت های مستضعف دنیا است. این یکی از زمینههای بروز ناعدالتی، جنگ و ترور در جامعه جهانی است. نکته بعد ترور و تروریسم است. امروز تروریسم در دنیا به صورت حرفهای انجام می شود و متاسفانه بسیاری از تروریست ها توسط سرویسهای امنیتی برخی از قدرتها برای ایجاد محیطهای ترور و وحشت در دنیا به استخدام در میآیند.
عامری نکته بعدی را عدم توجه به عدالت در ابعاد مختلف دانست و اضافه کرد: ما نباید عدالت را فقط از منظر کلی ببینیم. امروز یکی از بیعدالتیهای بزرگ دنیا در حقیقت بیعدالتی علمی و آپارتاید علمی در دنیا است. میگویند شما دانش هستهای نداشته باشید، اما ما داشته باشیم. میگویند شما فلان دانش را نداشته باشید و ما داشته باشیم. میگویند شما از فلان چیز بهرهبرداری نکنید و ما بهرهبرداری کنیم.
وی با اشاره به ضعف دستگاههای بینالمللی، افزود: دستگاههای بینالمللی برای مراقبت از صلح، ایجاد صلح و مقابله با آسیبها ایجاد شدهاند. اما در عملکردشان ضعف وجود دارد و در مقابله با آسیبها، از خود واکنشی نشان نمیدهند. مساله بعدی در برابر صلح تعارض منافع برخی از دولتها، کمپانیهای بزرگ و برخی از سیستمهای فرادولتی در دنیا با صلح در یک منطقه یا جهان و ابعاد دیگر است.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی با اشاره به گفتمان رهبر معظم انقلاب درباره صلح، اظهار کرد: گفتمان جمهوری اسلامی، مبتنی بر تعالیم اسلامی و آموزههایی است که ما از قرآن و سیره پیامبر مکرم اسلام (ص) و اهل بیت علیهمالسلام دریافت میکنیم. این گفتمان، صلح مبتنی بر عدالت است.
صلح و سعادت و عدالت، پیام انقلاب اسلامی برای جهان
عامری اضافه کرد: مقام معظم رهبری میفرمایند: «حکومت علوی، بشر را به عدالت، آرامش و ایمان و معنویت صفا و برادری و صلح و دوستی حقیقی میرساند»؛ همچنین رهبر انقلاب در جای دیگری میفرمایند:«صلح، سعادت و عدالت پیام نو و روشن ملت ایران برای همه ملتها است». این اظهارنظر صریح ایشان است. صلح، سعادت و عدالت، پیام انقلاب اسلامی و پیام جمهوری اسلامی برای جهان است.
وی با اشاره به بخش دیگری از بیانات رهبر انقلاب درباره صلح، تصریح کرد: ایشان یکی از نیازهای اساسی بشر را صلح می دانند و تأکید دارند که صلح باید با عدالت همراه باشد و نهایتاً جملهای را بیان میکنند که برای انتخاب مسیر میفرمایند «صلح باید بر مبنای عدالت و با معرفت به کرامت انسان و به دور از اغراض قدرتمندان عالم باشد». دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی تأکید کرد: این چهار فرمایش حضرت آقا، پیام انقلاب اسلامی درباره صلح و عدالت است برای جهان است.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی با اشاره به عملکرد سازمانهای بینالمللی در زمینه صلح، تصریح کرد: نگاه سازمانهای بینالمللی بهخصوص سازمان ملل متحد به صلح در منشورش نهفته است و تحقق صلح جز وظایف آن است که هم از صلح مراقبت کند و هم برای اقامه صلح تلاش کند. اما دلیل ضعف این دستگاهها نفوذ قدرتهای بزرگ و نفوذ پول و ثروت در آنهاست. این دستگاهها منابع مالیشان را از قدرتهای بزرگ میگیرند. در نتیجه در رویارویی با حوادث ضد صلح، نمی توانند استدلال کافی داشته باشند.
نفوذ قدرتهای بزرگ و ضعف عملکرد دستگاههای بینالمللی
عامری یادآور شد: ما از سالهای گذشته شاهد بودیم که آمریکاییها همواره هر وقت خواستند که نظرشان را تحمیل کنند، مدتی سازمان ملل را تحریم کردند تا آنها هم کوتاه آمدند. دیدهایم که برخی از دولتها با تطمیع برخی از دستگاههای بینالمللی توانستهاند جهت برخی از قوانین را تغییر دهند. این یکی از نمونههایی است که نشان میدهد نفوذ قدرتهای بزرگ باعث ضعف دستگاههای بینالمللی و ضعف عملکردی آنها شده است.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی با بیان اینکه در سازمانهای بینالمللی استثناگرایی وجود دارد، ادامه داد: مثلاً شورای امنیت سازمان ملل برای استثناگرایی چند قدرت بزرگ، حق وتو را ایجاد کرده است؛ این یکی از آسیبهایی است که نمیگذارد دستگاههای بینالمللی به خوبی عمل کنند و اگر هم قطعنامهای بدهند، همچنانکه قطعنامههای فراوانی علیه رژیم صهیونیستی داشتیم، اما ضمانت اجرایی پیدا نمیکند.
وی با بیان اینکه ما با تغییر آرام نظم جهانی مواجه هستیم، اضافه کرد: این نظم و تغییر میتواند به تدریج برخی از نظامات جهانی را مشمول تغییر کند. یکی از رویکردهایی که کشورهای مستقل، آزاد و به خصوص جمهوری اسلامی ایران میتواند پیش بگیرد، تلاش برای اصلاح نقش و جایگاه سازمانهای بینالمللی و برخی از قوانین است.
عامری با بیان این که ما در جمهوری اسلامی دستگاههای بینالمللی را قبول داریم، گفت: اساساً مشارکت برای تصمیمگیری جهانی را قبول داریم، اما مخالفت ما با بیعدالتی و استثناگرایی و نفوذ قدرتهای بزرگ است. وی تأکید کرد: معتقدیم که ما باید در کنار برخی از دولتهای آزاده قرار بگیریم و مسیر اصلاح برخی از قوانین و قواعد جهانی را برای افزایش نگاه عادلانه در دستگاههای بینالمللی دنبال کنیم.
حضور مغتنم رئیسجمهور در سازمان ملل
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی با اشاره به سخنرانی رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل، گفت: این حضور مغتنم و یک فرصت بزرگ برای ملت ایران است. البته هر ساله مخالفان و دشمنان، تلاش میکنند این سفر تاثیر گذاری لازم را نداشته باشد اما به هر شکل ما یک تریبون در اختیار داریم که میتوانیم با جهان و با ملتهای مختلف و دستگاههای بینالمللی صحبت کنیم.
عامری افزود: معتقدم این فرصت همان فرصت بزرگی است که ما باید بتوانیم پیام سعادتبخش خودمان را برای بشر از پشت این تریبون بیان کنیم و مسیر عدالت خواهی و اصلاح قوانین جهانی را مطالبه کنیم. اگر بتوانیم در این مسیر گفتمان مناسب داشته باشیم و آن را ارائه دهیم، دولت های زیادی در دنیا با ما همراهی خواهند کرد.
وی با اشاره به ترور شهید سلیمانی به دستور مستقیم رئیس جمهور وقت آمریکا، تصریح کرد: ترور شهید بزرگوار، حاج قاسم سلیمانی منادی و قهرمان صلح و عدالت در جهان اسلام بهخصوص منطقه غرب آسیا یک آسیب بزرگی به صلح در این منطقه بود. هیچکس در دنیا خدمات بزرگ شهید سلیمانی را در استقرار صلح در این منطقه نفی نمیکند. حتی برخی از سیاستمداران غربی که موافق ما نیستند، به این موضوع اعتراف کردهاند. دلیل این ترور وجود تعارض منافع و حضور تروریستم حرفهای در جهان است که گاهاً تحت مدیریت برخی دولتها قرار دارد.
سکوت قدرتهای بزرگ در برابر ترور شهید سلیمانی
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی تاکید کرد: اکثر دستگاههای بینالمللی در برابر این ترور، آشکارا سکوت کرد و این امر، یکی از همان ضعفها در استقرار صلح جهانی است و نشاندهنده نفوذ برخی از قدرتهای بزرگ و سازمانهای بینالمللی است که حتی برای مخالفت با آشکارترین نقض حقوق انسانی و حقوق بشر دچار تردید میشوند.
عامری افزود: متاسفانه ما شاهد عملکرد مناسبی از سوی دستگاههای بینالمللی نبودیم. اقدامات متعدد حقوقی و فرهنگی در جمهوری اسلامی در حال انجام است. اما شخصاً معتقدم که به دلیل نفوذی که قدرتها به خصوص قدرتهای بزرگ و برخی از دستگاههای بینالمللی دارند، ممکن است در آنجا نتیجه جدی نگیریم.
وی تأکید کرد که ما باید کار خودمان را انجام بدهیم و آن را با جدیت دنبال کنیم. به نظر میرسد ما باید اقدامات دیگری را هم در دستور کار قرار دهیم و در سازمانهای مردم نهاد جهان و NGOهای متشکل از نخبگان آزاده جهان که به شدت در این زمینه تاثیرگذار و علاقهمند هستند، کمک بگیریم و این موضوع را تبدیل به یک حقیقت جهانی و یک ذهنیت جهانی کنیم.
نظر شما