به گزارش ایرنا، مهدی مسکنی امروز، پنجشنبه ۳۰ شهریور در بیستمین اجلاس شورای عالی استان ها گفت: تعاونی روستایی در سال ۷۰ در کشور شکل گرفت ولی امروز از میان رفته است که نتیجه جنگ اقتصادی آمریکا با ایران است و متاسفانه دولتهای گذشته نیز در این شکست و از بین رفتن بخشهایی از اقتصاد تعاونی کشور نقش داشته است. چرا که هیچ اعتقادی به تعاونی نداشتهاند. در صورتی که رئیس دولت سیزدهم اعتقاد راسخ به کار تعاونی دارد و بعد از ۱۱ سال سند توسعه تعاون را ابلاغ کرد و در کمتر از دو سال توانستیم ۸ هزار تعاونی جدید را فعال کنیم و تنها بخشی باشیم که توانسته است صادرات غیرنفتی خود را به ۱.۸ میلیارد تومان برساند.
معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی با بیان اینکه اراده رهبر انقلاب و رئیس جمهور، توسعه اقتصاد مردم است گفت: جلسهای نبوده است که رئیس جمهور به این مسئله نپرداخته است. نمیگوییم مشکل وجود ندارد بلکه ایمان داریم با اراده انقلابی و توکل به خدا میتوانیم این مشکلات را حل کنیم.
وی با بیان اینکه جنگ بین نظام سرمایهداری و سیستم تعاونی محور وجود دارد گفت: نظام سرمایه داری ۴۳ سال در این کشور وجود داشته است و بعد از این هم وجود خواهد داشت. این مسئله باعث میشود که شرکتها تلاش کنند تعاونیها را کنار بزنند و پروژهها را بگیرند. تعاونیها به دنبال ارائه محصول با قیمت تمام شده بدون برداشت حق العمل هستند اما سیستم سرمایه داری به دنبال سود بیشتر است. از این رو سیستم تعاونی مدل اقتصادی مطلوب اسلامی است و در فرانسه و کشورهای اروپایی نیز به این نتیجه رسیداند که باید سیستم را به سوی سیستم تعاونی ببرند و از ۳ بانک مهم ۲ بانک آن به صورت تعاونی مدیریت میشود. در کشورهای اروپایی مدل رشد اقتصادی برابر یک ارزش تعلق میگیرد و اعتقاد دارند مدیر کارخانهای که اجازه میدهد کارگر در کنارش پیشرفت کند یک ایثارگر است.
مسکنی تصریح کرد: در تاریخ ایران تعاون وجود داشته است و از قبل سیستم بنه وجود داشته است. سیستم قنات یزد یک نوع تعاونی است. بنابراین در فرهنگ ایران تعاون وجود داشته است و در سال ۱۳۰۴ تعاونی شکل گرفته است و نکته مهم این است که هرجا که تعاون شکل گرفته تعاونی موفق بوده است و هرجا که تعاونی به صورت دستوری شکل گرفته است موفق نشده است.
معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی اظهار کرد: مدل تعاونی یک مدل کاملا اجتماعی است. ابتدا باید مردم به این نتیجه برسند که ما میخواهیم رشد اقتصادی داشته باشیم. بنابرین خودشان باید به دنبال یاد گرفتن باشند و آموزش را به گردن دولت نیندازند. از این رو آموزش اگر خود انگیخته باشد ماندگار است و وظیفه دولت تسهیل این مسیر است.
وی با بیان این که وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی با ادغام وزارت رفاه و تأمین اجتماعی به وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت تعاون تبدیل شد، افزود: این وزارتخانه دارای پنج صندوق تامین اجتماعی، بیمه عشایر، فولاد، بازنشستگی و آینده ساز است که در حال توسعه است. همچنین ۷۰۰ شرکت، ۲ هواپیمایی، بانک توسعه و تعاون و چند سازمان زیرمجموعه این وزارتخانه هستند که وظایف زیادی را بر عهده این ارگان میگذارند.
مسکنی در پاسخ به دغدغه اعضای شورای عالی استان مبنی بر اینکه تعاونیهای مسکن نمیتوانند در پروژههای نهضت ملی مسکن وارد شوند گفت: ما سه نوع تعاونی از جمله تعاونی متعارف، تعاونی مسکن مهر و تعاونی نهضت جهش ملی مسکن داریم که تعاونی نهضت جهش ملی مسکن جدیدا در دولت سیزدهم شکل گرفته است. بنابراین این تعاونی اخیر می تواند در توسعه نهضت ملی مسکن مشارکت کند.
معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی گفت: برخی از تعاونیها سابقه بدی در گذشته داشتهاند و اکنون در تلاش هستند وارد پروژههای نهضت ملی مسکن شوند که ما جلوی آنها را گرفتیم. چون نمیتوانیم اجازه دهیم به افراد بیشتری خسارت و آسیب وارد کنند.
وی بیان کرد: در نهضت ملی مسکن بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار خانه ساخته شده است که یک میلیون و ۱۱۰ هزار مورد خود مالکی و یک میلیون و ۹۰ هزار هم انبوه سازی و تعاونی ساز بوده است. از این مقدار ۸۴۰ هزار مورد از سوی تعاونیها ساخته شده است که ۸۰۲ هزار مورد تحویل داده شده و از این تعداد ۳۸ هزار مورد دچار مشکل شده است. آن ۳۸ هزار مورد در قالب ۵۳۸ تعاونی بوده است که شناسایی و سوابق آنها را جمع آوری کردیم تا در صورت اقدام به مجوز جدید از فعالیت آنها جلوگیری شود.
اعضای تعاونی های مسکن به ۲۰۰ نفر کاهش می یابد
مسکنی ادامه داد: از این رو ما اساسنامهها را تغییر داده و کف و سقف مواد ۶ و ۲۰ قانون تعاون را رعایت کردیم. بر این اساس کف تعداد عضو تعاونی ۳۰ نفر و سقف آن باید ۲۰۰ نفر باشد اما برخی از تعاونیها بالای ۲ هزار نفر عضو دارند. یعنی ما سرنوشت ۲ هزار نفر را به تصمیمات هیئت مدیره گره زدیم. بنابراین ما به این سمت حرکت کردیم که این تعاونیها را خرد کرده و در قالب تعاونیهای ۲۰۰ نفره باز سازماندهی کنیم.
معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی گفت: ما در تعاون بین نظام سرمایه داری و نظام قیمت تمام شده درگیر هستیم. تعاونیهای مسکن به قیمت تمام شده، مسکن را عرضه میکنند. در روش سرمایه داری قیمت فروش همان قیمت روز ساختمان است ولی در روش تعاونی قیمت، همان قیمت پیش خرید است. تعاونی مسکن ایران تنها روشی است در دنیا که جواب داده است. هیچ شرکت تعاونی مسکنی در دنیا به اندازه تعاونی مسکن ایران نتوانسته خانه بسازد. اما چون دولتها دستاوردهای دولت گذشته را زیر سوال میبرند این مسئله دیده نمیشود.
وی ادامه داد: در مورد تعاونیهای مرزنشین در دولت سیزدهم اتفاقات خوبی افتاده است. ریشه بسیاری از مشکلات ما در این حوزه نبود آموزش است. اعضای تعاونیها نسبت به حقوق خود آشنا نیستند.
مسکنی اضافه کرد: تعاونی مرز نشین برای این ایجاد شد که یک مرزنشین در ۱۷ استان ایران که ۱۹ میلیون نفر جمعیت را در خود جای داده است در ۲۵ کیلومتری مرز زمینی و ۵۰ کیلومتری مرز دریایی یتواند طبق قانونی که در دولت جدید تصویب شد در سال ۳۰۰ دلار صادرات و ۳۰۰ دلار واردات در ۶۰ قلم کالا داشته باشد.
معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی تصریح کرد: پیش از این یک دلال از کم اطلاعی هیئت مدیره تعاونیهای مرزنشین نسبت به حقوق خود سواستفاده میکرد و با امتیاز تعاونیها واردات و صادرات را انجام میداد و مالیات برای تعاونیها صادر میشد. بنابراین مسئله ناآگاهی، سبب تعطیلی و بدهکاری تعاونیها شده است. از این رو آموزش باید برای تعاونیها وجود داشته باشد.
دولت سیزدهم چگونه به مردمی کردن اقتصاد کمک کرده است
وی تصریح کرد: دولت سیزدهم به شدت در راستای مردمی سازی اقتصاد کمک کرده است و در این مدت اتفاقات خوبی رخ داده است. برای مثال بعد از ۱۳ سال سرمایه بانک توسعه تعاون ۱۴۰ درصد افزایش یافته است. دولت نهم و دهم بانک توسعه و تعاون را بدون زیان به دولت یازدهم و دوازدهم تحویل داده اما دولت سیزدهم با زیان انباشه هزار میلیارد تومانی این بانک را از دولت دوازدهم تحویل گرفته است و بعد از ۱۸ ماه این بانک را از زیان خارج کرده است. ما در این مدت کار منفی را جبران کردهایم و به همین دلیل به چشم نمیآید. در این ۲ سال بانک توسعه تعاون به اندازه ۱۰ سال یعنی نزدیک به ۷۰ همت تسهیلات داده است.
وی با اشاره به پیشنهاد یکی از اعضای شورای عالی استانها در خصوص تشکیل کارگروه مشترک میان شورای عالی استانها و وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی در خصوص حل مشکل تعاونیها گفت: ما موافق این مسئله هستیم و امیدواریم به زوی تشکیل شود.
مسکنی در حاشیه بیستمین اجلاس عمومی شورای عالی استانها در جمع خبرنگاران، گفت: در حال حاضر در کشور ۱۰ هزار و ۵۳۸ تعاونی مسکن وجود دارد که شامل تعاونی مسکن مهر، تعاونی نهضت ملی مسکن و مانند آن میشود و معمولا خدمت در این تعاونیها بر اساس قیمت تمام شده است و در حال حاضر نیز تعهد شده ۴۰۰ هزار مسکن با استفاده از ظرفیت تعاونیها در کشور ساخته شود.
وی افزود: خوشبختانه تعدادی از مسکنهایی که در حوزه نهضت ملی مسکن توسط تعاونیها ساخته شده، افتتاح و به اعضا تحویل داده شده است. عموما جوامع کارگری در قالب این تعاونیها از مسکنهای ساخته شده استفاده میکنند. یک میلیون و ۲۳۰ هزار کلید مسکن در حدود ۱۸ سال گذشته یعنی از ابتدای بازه مسکن مهر تحویل متقاضیان شده است و بخش دیگری نیز در فرآیند ساخت و تحویل هستند.
وی با تاکید بر اینکه یکی از اصلیترین مشکلات تعاونیها در حوزه ساخت مسکن به ویژه در نهضت ملی مسکن تخصیص زمین است، افزود: این موضوع به دولت اعلام شده و قطعا متناسب با زمینهای که در اختیار ما قرار میگیرد نسبت به ساخت مسکن اقدام میکنیم. تعاونیهای مسکن در تهران عمدتا با چنین مشکلی مواجه هستند. لذا تفاهمنامهای با شهرداری تهران به امضاء رساندیم که از ظرفیت بافتهای فرسوده و ناپایدار برای ساخت مسکن توسط تعاونیهای مسکن محلات بهره بگیریم.
مشکل رقابت فروشگاه های اینترنتی یا تعاونی های مصرف
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به سوالی در خصوص تعاونیهای مصرف گفت: از اسفند سال گذشته بیش از ۴۶۰ هزار بسته غذایی میان اعضای تعاونیهای مصرف در کشور توزیع شده است اما مشکلی که در این حوزه وجود دارد، مربوط به رشد فناوری و فعالیت فروشگاههای اینترنتی است که تغییر ذائقه خرید مردم را به همراه داشته است؛ مشکلی که البته در تمام دنیا وجود دارد اما در داخل کشور تعاونیها در تلاش هستند که خلاء موجود در این حوزه را پر کنند.
وی بار دیگر با تاکید بر تعهد ساخت ۴۰۰ هزار مسکن در قالب تعاونیها و نهضت ملی مسکن گفت: تعاونیها بر اساس قیمت تمام شده، مسکن را تحویل متقاضیان میدهند و مبنا ارزش روز نیست که این اصلی ترین تفاوت مدل ساخت تعاونیها با مدل پیش فروش و مانند آن است.
تعاونی های محیط زیستی تشکیل می شود
مسکنی در پاسخ به سوالی در خصوص تعاونیهای سبز و محیط زیستی گفت: در احکام سند توسعه تعاون که پایان سال گذشته ابلاغ شد، طی حکمی به پیشنهاد سازمان محیط زیست مصوب شد که بتوانیم نسبت به تشکیل تعاونیهای سبز و محیط زیستی اقدام کنیم.
نظر شما