به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا، ویروس پیچیده و هزار چهره کرونا که سال ۱۳۹۸ برای اولین بار در ووهان چین پیدا شد و همه جهان را گرفتار خود کرده بود، بی رمق اما همچنان زنده درحالی که قصد کوتاه آمدن ندارد، خود را به فصل پاییز ۱۴۰۲ رسانده و در این شرایط هشدارهای متخصصان در خصوص رعایت توصیه های بهداشتی در حالی شدت گرفته که علائم ابتلا به ویروس کرونا و ویروس آنفلوانزا مشابه است و در صورت بی توجهی باید منتظر عواقب بسیار ناخوشایندتری نسبت به گذشته بود.
پاییز موسم همیشگی بروز بیماری های فصل سرما مثل آنفلوآنزا است، بیماری که سالهاست آرام و بیسروصدا میلیونها نفر را در سراسر جهان مبتلا میکند و تعداد زیادی را هم به کشتن می دهد. اما پیش از این خطر این ویروس آنقدرها جدی نبود و با کمی مراقبت و تزریق یک واکسن میشد نفسی راحت کشید و تا حدود زیادی از آن در امان بود اما امسال با حضور کرونا اوضاع پیچیدهتر و حتی خطر آنفلوآنزا هم بیشتر شده است.
بر این اساس متولیان امر سلامت در کشورمان نیز در خصوص همزمانی بیماری آنفلوآنزا و کرونا در فصل پاییز نگرانی های خود را اعلام کرده و از طرف دیگر با وجود مشکلات اقتصادی و تحریم های ظالمانه، تمهیدات لازم را برای تهیه واکسن مورد نظر برای گروههای هدف متفاوت تر از همیشه اندیشیده اند به طوریکه چندی پیش وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این ارتباط به خبرنگاران گفت: توزیع ۱.۵ میلیون واکسن آنفلوانزا برای استفاده زنان باردار، بیماران سرطانی و پرسنل درمانی کشور آغاز شده است.
آنفلوآنزا یک عفونت ویروسی است که سیستم تنفسی فرد از جمله بینی، گلو و ریهها را مورد تهاجم قرار میدهد و این بیماری بر خلاف سرماخوردگی به طور ناگهانی روی داده و حس بسیار بدتری را در سیستم ایمنی بدن ایجاد میکند.
علائم ابتلا به آنفلوآنزا در مقایسه با کرونا شدیدتر و پر سر و صدا است، فرد مبتلا به آنفلوآنزا در همان مراحل اولیه ابتلا دچار تب، گلودرد و سردرد بهطور متوالی در چند روز میشود و حتی سرماخوردگی معمولا نسبت به این بیماری خفیفتر است.
علائم سرماخوردگی معمولاً در حدود هفت تا ۱۰ روز برطرف میشود و به سرعت آنفلوآنزا بروز نمیکند. علائم آنفلوآنزا ممکن است ۲ هفته طول بکشد.
در صورت ابتلا به عفونت آنفلوآنزا، یک روز قبل از بروز علائم آنفلوآنزا و پنج تا هفت روز پس از بیمار شدن، احتمال سرایت وجود دارد و مدت زمان سرایت در کودکان کم سن یا افراد با سیستم ایمنی ضعیف ممکن است طولانیتر باشد.
برای جلوگیری از انتقال ویروس آنفلوآنزا به سایر افراد باید دستورالعملهای بهداشتی از جمله استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ، شستشوی مرتب دستها با آب و صابون یا مواد ضدعفونی کننده که برای عدم ابتلا به این بیماری وجود دارد، رعایت و مورد توجه قرار گیرد.
همچنین توصیه شده افراد مسن بالاتر از ۶۵ سال، کودکان، زنان باردار و مبتلایان به بیماریهای قلبی، ریوی، کلیوی و آسم، دیابت، نارسایی قلبی، بیماران دیالیزی، بیماران تحت شیمی درمانی و افراد با نقص ایمنی سریعتر واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران با اشاره به اینکه بیماری کووید ۱۹ هنوز در جامعه شیوع دارد به سالمندان و بیماران زمینه ای که دچار ضعف سیستم ایمنی بدن نیز هستند توصیه کرد حتما دُز یادآور واکسن خود را تزریق کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: آنفلوآنزا از جمله بیماری های تنفسی شایع در فصول سرد سال به شمار می رود که همواره در این فصول افرادی به آن دچار می شوند که مواردی نیز منجر به فوت می شود.
عباس علیپور افزود :همه ساله در بیشتر موارد از آبان ماه موارد ابتلا به این بیماری در مازندران رویت می شد اما از شهریور ماه موارد ابتلا به آن مشاهده شده و مواردی از ابتلا هم استانی ها گزارش شده است.
وی علت بروز زودهنگام آنفلوآنزا در مازندران را وارداتی بودن ویروس آن ذکر کرد و ادامه داد: یعنی اینکه انجام سفرها و رفت و آمدها باعث شده تا ویروس بیماری زودتر از سالهای گذشته در مازندران افراد را مبتلا کند.
از سوی دیگر هر چند طی چند وقت اخیر خبری از سوی کمیته علمی کرونا با عنوان "پایان استفاده همگانی از ماسک مخابره شد و با توجه به اعلام این کمیته دیگر لازم نیست همه افراد جامعه ماسک بزنند. بر اساس نظر مبنی بر شرایط با ثبات کنونی و پایان وضعیت اضطراری کرونا، به جای توصیه عمومی به کل جامعه برای استفاده از ماسک، تأکید می شود صرفا افرادی که دارای سن بالا، بیماری زمینه ای، نقص ایمنی، بیماری های کلیوی، قلبی، ریوی و کبدی هستند و نیز کسانی که در تماس مستقیم با فردی بوده اند که مشکوک یا قطعا مبتلا به کرونا بوده است، باید از ماسک استفاده کنند.
همچنین در مورد مراکز بهداشتی و درمانی در مناطقی که انتقال عمومی یا خوشه ای کووید ۱۹ گزارش شده باشد، استفاده از ماسک برای همه اعم از کارکنان و مراجعان این مراکز، توصیه می شود ولی در مناطقی که انتقال قطعی به صورت تک گیر وجود داشته باشد، استفاده از ماسک صرفا برای کارکنان درگیر با بیماران توصیه می شود.
اما در مازندران هم این وضعیت باثبات کرونایی از اوایل خرداد ماه آغاز شد به طوریکه بنا به داده های دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران و بابل آخرین مورد فوت براثر ابتلا به این بیماری در هفتم خرداد ماه ثبت شده است و پس از آن دیگر خبری از فوتی ها وجود نداشت.
اما با وجود وضعیت مساعد و گاها بدون خطر کووید ۱۹ در مازندران همچون اوایل شیوع بیماری به افراد خاص که دچار نقص سیستم ایمنی بدن هستند توصیه می شود در این برهه زمانی همچنان نکات بهداشتی از جمله استفاده از ماسک و تزریق دُزهای یادآور واکسن را جدی بگیرند موضوعی مهم و حیاتی که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران باز هم بر آن تاکید کرده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران بر تزریق واکسن آنفلوآنزا به افراد پُرخطر همچون سالمندان و بیماران زمینه ای تاکید کردو گفت:ایمنی زایی در مقابله با بیماری هایی نظیر آنفلوآنزا به صورت طبیعی و اکتسابی است که در شیوه طبیعی فرد با ابتلا به بیماری برای مدتی مصون می ماند.
وی در خصوص روش اکتسابی ایمنی زایی در برابر این بیماری تزریق واکسن را نام برد و افزود: افراد پس از تزریق آن ۲ تا سه ماه ایمنی کافی دربرابر بیماری خواهند داشت.
به گفته علیپور، بهترین زمان برای تزریق واکسن این بیماری را ۲ هفته آخر شهریور ماه و ۲ هفته اول مهرماه اعلام کرد و گفت که افراد اکنون نیز می توانند با تهیه واکسن و تزریق آن خود را در برابر این بیماری ایمن کنند.
وی توصیه کرد: افراد پُرخطر همچون سالمندان و بیماران زمینه ای سالی یکبار این واکسن را تزریق کنند و گفت : افراد مسن بالاتر از ۶۵ سال، کودکان، زنان باردار و مبتلایان به بیماریهای قلبی، ریوی، کلیوی و آسم، دیابت، نارسایی قلبی، بیماران دیالیزی، بیماران تحت شیمی درمانی و افراد با نقص ایمنی سریعتر واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار داشت : موارد ابتلا به این بیماری در استان گزارش شده اما موردی از فوت براثر ابتلا به آن نداشتیم.
نظر شما