وقتی آب «مانع حیات» است

شهرکرد-ایرنا- آب همیشه «مایه حیات» است هر چند برای عده‌ای اندک از افراد نیز «مایع حیاط» محسوب می شود تا خودرو خود را در خانه خوب بشویند، اما گاهی آب «مانع حیات» می شود به ویژه برای آنان که به فن شنا آشنا نباشند یا خروش رود را هیچ شناگری تاب نیاورد.

به گزارش ایرنا، در حالی تابستان ۱۴۰۲ به پایان رسید که رودخانه‌های خروشان چهارمحال و بختیاری امسال باعث جان باختن و غرق‌شدن تعدادی از افراد شدند و تابستان امسال هلال احمر ۲۲ حادثه دریایی و ساحلی را امدادرسانی کرده است.

در بین این افراد غرق‌شده هم کودکان بودند و هم‌ جوانان و بزرگسالان، که در آب‌های چهارمحال و بختیاری جان خود را بر اثر غرق‌شدن از دست دادند.

وقتی آب " مانع حیات " است

چهارمحال و بختیاری سرچشمه ۲ رود کارون و زاینده‌رود و بخشی از رودخانه دز است و آمار نشان می‌دهد ۲ هزار و ۷۰۰ رودخانه فصلی، نهر، جویبار در استان وجود دارد که گاهی برخی از افراد برای شنا کردن در آنها به آب می‌زنند.

حدود ۸۳ درصد حوضه آبریز رودخانه کارون در این استان قرار گرفته است و بخشی از تامین آب رودخانه و سد زاینده رود در حوضه آبی چهارمحال و بختیاری است.

در سه ماهه نخست سالجاری براساس آمار پزشکی قانونی استان غرق‌شدگی ۱۰۰ درصد افزایش داشت که به عقیده برخی از کارشناسان با توجه به رشد آمار غرق‌شدگی، لازم است تدابیری جهت جلوگیری از غرق‌شدگی افراد توسط ارگان‌های مربوطه انجام گیرد.

در برخی از حوادث تلاش سه تا ۱۰ روز تیم‌های غواصی و پیدا شدن جسد افراد غرق شده توسط تیم‌های غواصی و امداد و نجات هلال احمر و غواصان استان گزارش شده است و این ضرورت نگاه جدی به غریق نجات در حاشیه رودخانه‌ها را چند برابر کرده است.

وقتی آب " مانع حیات " است

ضرورت تعیین مسئولیت نجات جان غرق‌شدگان

گاهی برای نجات جان یک غریق، مردم محلی یا دوستان یا آشنایان فرد غرق‌شده به آب می‌زنند اما برخی اوقات خود این حرکت باعث جان باختن فردی که اقدام به نجات غریق کرده است، می‌شود.

این در حالی است که مسوولان نجات غریق و جمعیت هلال احمر برای امدادرسانی به فرد غرق شده نیازمند حمایت قانونی هستند و خلاهای قانونی برای امدادرسانی توسط غواصان و نبود متولی خاص برای امدادرسانی در زمان بروز حادثه غرق‌شدگی نیازمند توجه جدی مجریان قانون‌ است.

وضعیت جمعیت هلال‌احمر برای امدادرسانی در حوادث غرق‌شدگی چگونه است؟

مدیرعامل جمعیت هلال احمر چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در سه ماهه نخست امسال ۱۰ مورد عملیات امداد و نجات دریای و ساحلی توسط امدادگران این جمعیت انجام شد، گفت: اگر چه به صراحت در خصوص امدادرسانی در حوادث غرق‌شدگی برای هلال احمر وظیفه‌ای در نظر گرفته نشده است ولی با تاکید بر حس انسان‌دوستانه در زمان بحران و بروز حوادث از جمله غرق‌شدگی، امدادگران این آمادگی را دارند که به‌عنوان نیروی پشتیبان و در اختیار قرار دادن تجهیزات غواصی به تیم‌های امدادی، در این نوع حوادث ورود پیدا کنند.

مسعود مثنوی در گفت و گو با ایرنا افزود: براساس بخشنامه‌های جمعیت هلال‌احمر، بحث پشتیبانی حوادث غرق‌شدگی برعهده این جمعیت است.

وی به وجود تجهیزات و امکانات نجات غریق در این جمعیت برای زمان‌های بحران سیلاب اشاره کرد و گفت: جمعیت هلال‌احمر ،متولی پشتیبان در زمان بروز حوادث غرق‌شدگی است و در زمان حادثه تجهیزات لازم از جمله آمبولانس و تیم امدادی این نهاد به محل حادثه اعزام می‌شود.

به گفته وی، تعدادی از امدادگران و اعضای این جمعیت، غواص و نجات غریق هستند ولی به دلیل ضعف قانونی و نداشتن بیمه و مسئولیت، باید با رضایت شخصی به محل حادثه اعزام شوند چرا که اعزام این افراد به محل حادثه غرق‌شدگی برای ماموریت نجات فرد غرق شده بار حقوقی دارد.

مثنوی به تهیه و تدوین یک نسخه استانی امدادرسانی به حوادث غرق‌شدگی با همکاری مدیریت بحران، جمعیت هلال‌احمر، هیات نجات غریق و مابقی دستگاه‌های خدمات‌رسان اشاره کرد و گفت: در جمعیت هلال‌احمر با توجه به وجود نیروی امدادی ماهر، تجهیزات امدادی و وسایل غواصی، خلا قانونی برای اعزام نیرو وجود دارد که با تهیه این نسخه امدادرسانی در زمان وقوع بحران، تقسیم کار خواهد شد و متولیان پشتیبان و اعزام نیروی انسانی مشخص خواهد شد.

وی به اجرای پویش "غرق نشویم"در تابستان امسال در مناطق مختلف استان از جمله در حاشیه رودخانه‌ها و اماکن تفریحی پرجمعیت اشاره کرد و گفت: امدادگران با حضور در این اماکن به خصوص در حاشیه زاینده‌رود به آموزش و اطلاع‌رسانی در زمینه حوادث آبی و هشدار در خصوص شنا کردن در رودخانه‌ها پرداختند.

مثنوی اظهار داشت: در این پویش افراد محلی و گردشگران با خطرات رودخانه‌، خروشان بودن آبها و اعتماد نکردن به آبهای خروشان آشنا شدند و همچنین آموزش دیدند، در صورتی که فردی دچار غرق‌شدگی شد، نیازمند اجرای چه کارها و اقداماتی است.

وقتی آب " مانع حیات " است

ضرورت اطلاع‌رسانی از وضعیت رودخانه‌ها

کارشناس بازرسی اماکن آبی کشور به وجود رودخانه‌های خروشان استان اشاره کرد و گفت:در فصل تابستان برخی از گردشگران، نوجوانان و جوانان بدون آشنای با قوانین شنا و یا شناخت بر روی رودخانه برای شنا کردن دل به رودخانه می‌زنند که به دلیل ناآشنایی با فنون شنا و نداشتن شناخت از محیط آبی، تونل‌ها و دریچه‌ها دچار حادثه می‌شوند.

حمید نادری در گفت و گو با ایرنا افزود: ارائه آموزش برای کودکان، نوجوانان، گردشگران و جوامع ضروری است و در بحث امدادرسانی به حوادث غرق‌شدگی، زمان طلایی وجود دارد که با تشکیل یک کمیته متشکل از تیم‌های امدادی و غواص در مناطق پرخطر مستقر می‌تواند در این زمینه امدادرسانی به موقع داشت.

وی بر اطلاع‌رسانی در خصوص وضعیت رودخانه‌ها برای پیشگیری از حادثه غرق‌شدگی تاکید کرد و افزود: امدادرسانی به حوادث غرق‌شدگی در رودخانه و یا استخرهای کشاورزی با خلا قانونی و ساختاری مواجه است با این وجود امدادرسانی به این حوادث با رضایت غواصان و نگاه بشردوستانه و هم‌نوعدوستی انجام می‌شود.

وقتی آب " مانع حیات " است

نظارت بر استخرها از سوی هیات نجات غریق

رییس هیات نجات غریق چهارمحال و بختیاری وظیفه این هیات را نظارت بر استخرهای شنا در سطح استان اعلام کرد و گفت: پس از برگزاری انتخابات هیات، در یک ماه گذشته این نظارت‌ها تسریع شده است.

حمید نوروزی در گفت و گو با ایرنا افزود: به دلیل وسعت رودخانه‌های چهارمحال و بختیاری به صورت قانونی هیات نمی تواند ناجی اختصاص دهد و هزینه آن نیز بالاست.

به گفته وی، با وجود خلا قانونی برای حضور هیات غریق نجات برای حضور در کنار رودخانه ها، اما غواصان و ناجیان هیات‌ها براساس حس انسان دوستانه و بشردوستانه به صورت داوطلب برای امدادرسانی اقدام می‌کنند.

وقتی آب " مانع حیات " است

کاهش غریق با تلاش ناجیان

رییس فدراسیون نجات غریق و غواصی گفت: برآورد اولیه نشان می‌دهد میزان غرق شدگی امسال در "بازه زمانی ۱۵ خرداد تا ۳۱ شهریور"۵۰ درصد کاهش یافت که به واسطه همکاری‌های بین بخشی حاصل شده است.

مهدی حیدری افزود: آمار نهایی میزان غرق شدگی اواخر مهر امسال از سوی سازمان پزشکی قانونی کشور اعلام خواهد شد و همچنین شمار نجات یافتگان نیز اطلاع‌رسانی می‌شود.

وی با بیان اینکه کاهش میزان غرق‌شدگی به استان‌های شمالی از جمله گیلان و مازندران اختصاص دارد، اضافه کرد: عملکرد خوب ناجیان و از طرفی همبستگی و همکاری‌های بین بخشی موجب شد این میزان کاهش غرق شدگی را شاهد باشیم.

رییس فدراسیون نجات غریق و غواصی یکی از نیازهای اساسی این فدراسیون را حمایت دستگاه های اجرایی عنوان کرد و گفت: باید اطلاع رسانی بیشتری در حوزه پیشگیری از غرق شدگی انجام گیرد و همچنین آموزش و فرهنگسازی های لازم نقش بسزایی در کاهش غرق شدگی دارد.

به گفته حیدری، از ابتدای سال جاری تاکنون ۳۵ هزار نفر از ناجیان کشور در دوره های آمادگی نجات غریق شرکت کردند که این اقدام در راستای ارتقای دانش و ارائه خدمات بوده است و این روند همچنان ادامه دارد.

به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان است که متاسفانه نیمه نخست امسال تعدادی از افراد جان خود را در رودخانه‌ها از دست دادند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha