مستندسازی پروژه‌های دفاعی دانشگاهی نیازمند همراهی سازمان‌های بهره‌بردار است

تهران- ایرنا- رییس اسبق جهاد دانشگاهی صنعتی شریف با بیان اینکه زنگ هشدار برای سرعت بخشی به مستندسازی دانش و فناوری های دوران دفاع مقدس به صدادرآمده، گفت: جمع‌آوری، ثبت و انتشار این اسناد نیازمند همراهی آن دسته از نهادها و سازمان‌های نظامی است که بهره‌برداران اصلی نتایج پروژه‌های دفاعی جهاد دانشگاهی بوده‌اند.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از جهاد دانشگاهی صنعتی شریف، سید محمد طباطبایی افزود: توجه نکردن زودهنگام به مستندسازی دانش و فناوری‌های مورد نیاز صنایع دفاعی در دوران جنگ تحمیلی که با همت و تلاش جوانان نخبه آن دوران به دست آمده، هم اکنون جمع‌آوری و ثبت این اسناد را با موانعی رو به رو کرده است.

پیشکسوت جهاد دانشگاهی صنعتی شریف با اشاره به اجرای حدود ۱۶۰ پروژه دفاعی دوران جنگ تحمیلی در این مجموعه به‌عنوان یکی از فعال‌ترین واحدهای جهاد دانشگاهی در دوران دفاع مقدس، اظهار داشت: تجربه انجام پروژه‌های دفاعی در جهاد دانشگاهی صنعتی شریف و چند واحد فعال دیگر مثل واحد اصفهان، خوزستان، مشهد، آذربایجان و ... در شرایطی که کشور درگیر جنگ تحمیلی بود و دانش و فناوری مورد نیاز صنایع دفاعی قبل از انقلاب در اکثر موارد در اختیار مجموعه دفاعی کشور نبود، یک تجربه بسیار گران بها است.

رییس اسبق جهاددانشگاهی صنعتی شریف با تاکید بر ضرورت جمع‌آوری و ثبت و انتشار دانش و فناوری‌های دفاعی کسب شده و تجربیات مجریان آن‌ها، گفت: جمع‌آوری و ثبت هدفمند این اسناد، علاوه بر تبیین نقش و اهمیت جهاد دانشگاهی در تأمین نیازهای جبهه و جنگ و جایگاه این نهاد در استقلال دفاعی کشور، می‌توان از فرهنگ کاری آن زمان برای ساخت الگوهای به روز فرهنگی برای نسل جدید بهره گرفت.

مستندسازی پروژه‌های دفاعی جهادگران دانشگاهی در دوران دفاع مقدس نیازمند همراهی متولیان است

عضو شورای مستندسازی دفاع مقدس جهاد دانشگاهی صنعتی شریف افزود: آنچه در این دوران می‌توان به‌عنوان فرهنگ و ارزش به نسل جدید منتقل کرد؛ نیازمند مصادیق و مثال‌هایی است که تجربه شده و نتیجه آن برای این نسل قابل لمس باشد.

عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی با اشاره به موانع موجود برای جمع‌آوری و ثبت مستندات پروژه‌های دفاعی گفت: پس از گذشت بیش از سه دهه از اتمام جنگ تحمیلی، تعداد زیادی از افرادی که این تجربیات را در سینه‌های خود دارند، بازنشسته شده یا طی یکی دو سال آینده بازنشسته می‌شوند. در چند سال اخیر چند نفر از همکاران مؤثر در اجرای پروژه‌های دفاعی فوت شده اند و اطلاعات زیادی را که در جایی ثبت و منتشر نشده، دیگر یا دسترسی به آن اطلاعات ناممکن یا بسیار سخت و دشوار شده است. همچنین اسناد و مدارک تولید شده در این پروژه‌ها در طول زمان دچار فرسودگی شده یا برخی از آن‌ها نزد اشخاص نگهداری می‌شود که ضروری است آرشیو الکترونیکی از آن‌ها تهیه شود تا علاوه بر نگهداری بهتر آن‌ها، قابل استفاده برای دیگران باشد.

طباطبایی افزود: افرادی که در دوران جنگ تحمیلی در پروژه‌های دفاعی جهاد دانشگاهی فعال بودند، بسیار جوان بودند و اکنون در دهه ۶۰ یا ۷۰ عمر خود هستند. این افزایش سن در برخی موارد باعث فراموشی بخشی از اطلاعاتی می شود که فقط در ذهن مجریان پروژه‌ها است و این موضوع نیز یکی از موانع پیش روی افراد فعال در حوزه مستندسازی تاریخ شفاهی فعالیت‌های دفاعی است که بر ضرورت توجه بیش از پیش و سرعت عمل برای ثبت این اطلاعات افزوده و زنگ هشدار برای سرعت بخشی به فعالیت‌های مستندسازی شفاهی این فعالیت‌ها را به صدا درآورده است.

این پیشکسوت جهاددانشگاهی، فرهنگ حاکم بر گروه‌های فعال در پروژه‌های جهاد دانشگاهی در دهه اول آغاز این نهاد انقلابی را یکی از دلایل بی توجهی به انتشار نتایج به نام این تیم‌ها و اعضای آن، در آن دوران ذکر کرد و افزود: اعضای جهاددانشگاهی باوجود آن که فعالیت‌های زیادی در زمینه‌های مختلف دفاعی برای جبهه‌ها انجام دادند، به دلیل فرهنگ حاکم که اعلام و ثبت هر کاری را که برای کشور و انقلاب اسلامی و در کمک به رزمندگان در خطوط مقدم جبهه‌ها انجام شده بود، به نام سازمان، یا گروه یا مرکز متولی و مجری پروژه‌ها، پسندیده نمی‌دانستند. به همین دلیل هم اکنون اطلاعات موجود درباره همکارانی که در این پروژه‌ها مشغول به فعالیت بودند بسیار کم است و جمع‌آوری این اطلاعات هم بنا به دلایلی که گفته شد، دشوار و زمان‌بر شده است.

عضو شورای مستندسازی دفاع مقدس جهاد دانشگاهی صنعتی شریف، از سازمان‌های متولی جمع‌آوری اسناد دوران دفاع مقدس برای همراهی و کمک به تیم‌هایی که در چند سال گذشته برای ساماندهی و ثبت و انتشار این اسناد، دعوت کرد. این تیم ها گاهی به صورت متمرکز در برخی واحدهای جهاد دانشگاهی مثل سازمان صنعتی شریف شکل گرفته یا به صورت پراکنده در برخی واحدها به صورت مقطعی و در زمان‌هایی مثل زمان برگزاری نمایشگاه‌ها و همایش‌های دفاعی فعال می‌شوند.

وی اظهار داشت: انجام این فعالیت مهم (جمع‌آوری و ثبت و انتشار اسناد دفاعی دوران دفاع مقدس) به دلیل ماهیت اطلاعات اسناد نظامی که بیشتر آن‌ها نیز تا چند سال گذشته در طبقه‌بندی و اسرار نظامی طبقه‌بندی شده بودند و همچنین فاصله‌ای که از بعد زمانی با آن‌ها پیدا کرده‌ایم، دشوار و گاهی دست‌نیافتنی است که غلبه بر این مشکل، حداقل درباره پروژه‌هایی که از سال‌های گذشته از طبقه‌بندی نظامی خارج شده‌اند، نیازمند کمک و همراهی آن دسته از نهادها و سازمان‌های نظامی است که بهره برداران اصلی نتایج پروژه‌های دفاعی جهاد دانشگاهی در دوران دفاع مقدس بودند.

طباطبایی با اشاره به اهمیت مستندسازی فعالیت‌های دوران دفاع مقدس افزود: این فعالیت از سه جنبه اهمیت دارد؛ یکی آنکه دنیا بداند دفاع مقدس علاوه بر شجاعت رزمندگان اسلام بر پایه مبانی علمی انجام شد. دوم، جوانان ما مطلع شوند که در آن دوران با منابع اندک چه پیشرفت‌های علمی ارزشمندی کسب شد و این موفقیت‌ها تکرار پذیر است. سوم، تجربه مدیریتی و کار گروهی پروژه‌ها می‌تواند الگوی مناسبی برای اجرای پروژه‌های امروز باشد.

مدیر بخشی از پروژه‌های دفاعی در جهاد دانشگاهی صنعتی شریف بر اهمیت انتقال این تجربیات در جهت تقویت روحیه خودباوری در جوانان تاکید کرد و افزود: بسیاری از جوانان ما نمی‌دانند با وجود کمبود اطلاعات علمی در آن دوران چه کارهای مهمی انجام شده و ادامه این راه در دوران حاضر نیز امکان‌پذیر است.

عضو شورای مستندسازی دفاعی جهاد دانشگاهی صنعتی شریف گفت: بسیاری از متولیان باوجود حمایت لفظی، مستند سازی تجربیات گذشته را در اولویت کاری خود قرار نمی‌دهند. این همان مشکل تاریخی است که کارهای دانشمندان ایرانی در جهان به‌درستی نشان داده نمی‌شود و اولین نفری که آن را ثبت می‌کند، به نام او و کشورش درج می‌شود.

عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی با تاکید بر اهمیت همراهی متولیان مستندسازی پروژه‌های دفاعی دوران دفاع مقدس و اهمیت سرعت بخشی به این کار، افزود: برای انجام مستندسازی، بیش از یک سال است با متولیان مختلف مذاکره می‌کنیم و متاسفانه در بوروکراسی نهادی نظامی که متولی این کار هستند، این نوع کارها، به نظر در اولویت نیست و انجام آن بسیار زمان‌بر است. در حالی که با توجه به توصیه رهبر فرزانه انقلاب، آن‌ها باید دنبال رصد فعالیت دانش‌بنیان دفاعی باشند و فرصت باقی مانده را از دست ندهند.

به گزارش ایرنا، سازمان جهاد دانشگاهی صنعتی شریف به‌عنوان یکی از واحدهای پیشگام در اجرای پروژه‌های دفاعی دوران دفاع مقدس، با اجرای حدود ۱۶۰ پروژه فناورانه تاثیرگذار نظامی در دوران جنگ تحمیلی، نقش و جایگاه ویژه‌ای در پشتیبانی علمی و فناورانه کشور در این زمینه به عهده داشته است.

پروژه موشک کاتیوشا، سیستم ناوبری (INS) هواپیمای ۵F و … خط تولید عایق کاتیوشا، قطعات مکانیکی و فرامین موشکی پارچین و …”، سوخت و مهمات، راکت موتور، پروژه فوق سری رحمت (رمزکننده)، توسعه فناوری بومی طراحی و ساخت تجهیزات الکترونیک، ساخت مدارهای مایکروویو، توسعه فناوری بومی ساخت قطعات اپتیکی و رتیکل، توسعه فناوری بومی ساخت تجهیزات تحت خلأ بالا برای لایه نشانی توسعه و انتقال تکنولوژی ساخت فیوز مادن قرمز، پروژه‌های رادار، پدافند هوایی و موشکی”،”سنگر و پناهگاه‌های پیش ساخته بتنی، پل شناور، اسکله نصب سریع، سازه‌های شناور”پروژه‌های “بالن (مین هوایی)، مین دریایی، راکت موتور صندلی هواپیمای جنگنده”، “تولید فولادهای ویژه نظامی، تولید ورق موتور موشک، روتور ترمز هواپیمای F۱۴، بخشی از فعالیت‌های دفاعی جهاددانشگاهی صنعتی شریف در دوران دفاع مقدس است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha