خودکفایی ایران تا چهارسال آینده در تولید بذور هیبرید سبزی و صیفی

کرج – ایرنا – رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: با برنامه ریزی انجام شده و همت دانش بنیان ها ، دانشگاه ها و همراهی بخش خصوصی ، کشور تا چهار سال آینده در تولید بذور هیبرید سبزی و صیفی به خودکفایی خواهد رسید.

به گزارش خبرنگار ایرنا، «سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی» روز چهارشنبه در نشستی که با حضور خبرنگاران برگزار شد، با اشاره به اینکه اکنون حدود ۹۸ درصد بذور هیبرید سبزی و صیفی در کشور از خارج وارد می شود، افزود: در تولید بذور غلات نزدیک به ۱۰۰ درصد به خودکفایی رسیده ایم ولی در تولید بذور هیبرید وابستگی زیادی داریم که با کمک محققان دانشگاه تهران در حال تولید این بذور هستیم.

وی اظهار کرد: تاکنون سه رقم بذر هیبرید صیفی جات همچون ملون ها با کمک محققان دانشگاه تهران تولید و تجاری سازی شده و تا پایان سال جاری سه رقم بذر مزرعه ای گوجه فرنگی و خیار و تا تابستان سال آینده سه رقم بذر گلخانه ای هیبرید گوجه فرنگی و خیار نیز تولید و تجاری سازی خواهد شد.

"در کشاورزی و باغبانی، بذر هیبرید توسط انسان از طریق گرده افشانی مصنوعی تولید می شود. تولید بذر هیبریدی در کشاورزی مدرن رایج است. استفاده از بذرهای هیبریدی یکی از عوامل اصلی افزایش چشمگیر تولید کشاورزی در نیمه آخر قرن بیستم است. علاوه بر روش هیبریداسیون، گرده افشانی باز و تکثیر کلونال نیز از روش های تولید بذر در کشاورزی می باشند."

وی با اشاره به آب بر بودن تولید محصولات سبزی و صیفی، گفت: یکی از تحقیقات اصلی در تولید این بذور بالا بردن بهره وری آب و مقاوم بودن آن ها به تنش ها است به طوریکه یک نمونه بذر عدس در این دانشکدگان تولید شده که حتی تا ۲۵ درجه زیر صفر به سرما مقاومت نشان می دهد.

کسب رتبه اول دانشکدگان کشاورزی در بین دانشگاه های جهان اسلام

ابراهیم زاده موسوی در ادامه به سابقه فعالیت دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران به عنوان اولین موسسه آموزش عالی کشور به خصوص در حوزه کشاورزی اشاره کرد و افزود: این دانشکدگان پیشینه علمی طولانی دارد که افتخارات زیادی را در حوزه کشاورزی کشور در طول ۱۲۳ سال عمر خود به دست آورده به طوریکه در ۷۰ سال اول فعالیت خود هیچ دانشکده دیگری به موازات این دانشگاه در حوزه کشاورزی نبوده است.

وی اضافه کرد: بیش از ۹ هزار نمونه بذر گندم در بانک ژن دانشکدگان از ۱۱۰ سال پیش تاکنون جمع آوری شده است.

رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران  گفت: این دانشکدگان در طول عمر خود سه مرحله توسعه فیزیکی و کیفی را در زمان قاجار و پس از پیروزی انقلاب شاهد بوده است به طوریکه در این مجموعه تاریخی و ارزشمند شاهد معماری های اصیل و دیدنی دوره های مختلف هستیم.

ابراهیم زاده موسوی افزود: در ۲ دهه گذشته این دانشکدگان در رتبه بندی علمی رتبه اول کشور را داشته و حدود ۱۵ سال است که رتبه اول جهان اسلام را در حوزه کشاورزی دارد ضمن اینکه رتبه ۵۶ حهانی را در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی دارد.

وی با بیان اینکه هدف گذاری این دانشکدگان رسیدن به رتبه زیر ۳۰ جهانی است، اظهار کرد: دغدغه اصلی ما استفاده از علوم و دستاوردهای تولید شده در کشور است تا بخشی از مشکلات کشور را برطرف کند.

این مسوول خط مشی و راهبرد اصلی دانشکدگان در رفع نیازهای کشور را در حوزه نهاده ها امور زیربنایی دانست و گفت: در حوزه بذر از ۱۳ سال پیش به صورت جدی کار خود را آغاز کرده ایم که بعضی از تحقیقات به تولید صنعتی و تجاری رسیده است.

البرز به دره نهاده های کشاورزی تبدیل شود

ابراهیم زاده موسوی افزود: در همین راستا درصدد هستیم تا با ایجاد دره نهاده ها در البرز، این استان را به پشتوانه کشاورزی کشور در تولید نهاده هایی مثل سموم عالی و کودها و ریزمکمل ها تبدیل کنیم.

وی به کشاورزی دانش بنیان مدنظر رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و گفت: معظم له بارها خواسته اند که اگر اقتصاد کشور بخواهد متحول شود نیاز به تحول در کشاورزی است که باید کشاورزی دانش بنیان شود.

ابراهیم زاده موسوی بیان کرد: دانش بنیان شدن کشاورزی باید از دانشگاه ها آغاز شود که برای عملیاتی شدن آن در البرز با مدیریت و هدایت استاندار حدود یکسال است که قرارگاه امنیت غذایی و زیستی دانش بنیان البرز را تشکیل داده ایم که کارگروه های تخصصی که مسایل البرز را حل کند و الگو بدهد در بازه زمانی ۲ ساله طراحی شده و تیم های آن تشکیل شده و بازیگران استان مشخص شده اند.

عضو هیات علمی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه داد: یکی از برنامه های این قرارگاه مطالعه و تحقیق بر روی مصرف آب کشاورزی است تا به کاهش مصرف آب کشاورزی به نصف میزان کنونی برسیم به طوریکه میزان مصرف آب به ۳۶ میلیارد مترمکعب برسد.

وی یکی دیگر از برنامه های این قرارگاه را در حوزه محیط زیست و مهار ریزگردها و پوشش گیاهی بیابانی عنوان کرد و اضافه کرد: در حوزه زنجیره ارزش مواد غذایی نیز که مقام معظم رهبری با اعضای دولت در هفته های اخیر مطرح کردند کار می شود که خلاء اصلی و شکاف اصلی در حوزه کشاورزی بحث اختلاف از تولید تا مصرف است.

ثروت اصلی کشور در زنجیره ارزش مواد غذایی ایجاد می شود

رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه ثروت اصلی کشور در بخش زنجیره ارزش مواد غذایی ایجاد می شود، گفت: در کشور ما سالانه حدود ۱۲۵ میلیون تن محصول کشاورزی تولید می شود ولی آنچه که به عنوان تولید ثروت در کشاورزی است در تولید محصولات خام کشاورزی است که نزدیک ۷۰ میلیارد دلار است و ۳۰ میلیارد دلار نیز در حوزه فرآوری محصولات است.

وی ارزش مجموع تولید ثروت بخش کشاورزی را ۱۰۰ میلیارد دلار دانست و افزود: این عدد در مقایسه با کشورهای همسطح خودمان مثل ترکیه با همین میزان تولید غیرقابل مقایسه است به طوریکه کسب ثروت این کشوراز تجارت و تولید غذا ۳۴۰ میلیارد دلار است که حدود چهار برابر ایران است که همان شکافی است که رهبر فرمودند که در زیرساخت ها هدر می رود .

وی تصریح کرد: رقم شکاف فعلی ۱۵۰ میلیارد دلار است که اگر یک سوم آن به زیرساخت های کشاورزی برگردد کشاورزی کشور متحول می شود که شکافی است که دانشگاه باید ورود کند و با ارایه روش های دانش پایه و معرفی فناوری های پیشرفته این خلاء را پر کند در عین حال که در بخش تولید هم دولت ها پس از انقلاب به افزایش بهره وری اشاره کرده اند به طور صحیح محقق نشده است.

وی با تاکید بر اینکه در کشور ما با این مصرف انرژی بایستی ۳۵۰ میلیون تن غذا تولید شود که فقط ۱۲۵ میلیون تن تولید می شود، گفت: بحث بهره وری بسیار مهم است ولی مهمترین مساله برای اینکه کشاورزی را جهش دهد، دانش و بهره وری، ثبات و تولید در روستا و جلوگیری از مهاجرت در روستاها است.

ابراهیم زاده موسوی با بیان اینکه کشاورزی در کشور ما از اهدافش عقب مانده، افزود: اقلیم ایران راهی به جز دانش بنیان کردن کشاورزی ندارد.

وی همچنین به موضوع طرح الگوی کشت در کشور اشاره کرد و اظهار کرد: با رویکرد اینکه گندم استراتژیک است و از وابستگی خارج شویم نباید تمام کشور به سمت کاشت گندم برود که با چه نیاز آبی تولید شود و یا در چه شرایطی کشت شود.

رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران تاکید کرد: برای تولید این محصول استراتژیک و همچنین دیگر محصولات کشاورزی باید یک بسته در پیکره واحد کشاورزی دیده شود که با شرایط و اقلیم کشور منطبق باشد.

وی با بیان اینکه راهی به جز دانش بنیان کردن کشاورزی با هم افزایی بخش اجرا و علمی نداریم، گفت: توسعه پایدار تا دانش بنیان نباشد محقق نمی شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha