به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، روح الله دهقانی فیروز آبادی روز پنجشنبه در نخستین رویداد ملی صنعت دانش بنیان، اظهار داشت: سیاست تعریف اقتدار کشور بر مبنای قوه و سلطان علم بیش از سه دهه است توسط رهبر معظم انقلاب سیاستگذاری شده و بسیار جدی در همه دورهها پیگیری شده است.
وی افزود: نتیجه این پیگیریها این بوده که تاکنون در این عرصه و سپهر چهار دوران را تجربه کنیم.
دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: دورانی بحث گفتمان سازی تبدیل علم و به ثروت بود. دهه ۸۰ گفتمان پژوهشهای دانشگاهی، تبدیل علم به ثروت و ایجاد ثروت از علم خیلی مطرح بود. حتی در دانشگاهها بحث های نظری شکل گرفت که وظیفه دانشگاه در این زمینه چیست و چگونه باید انجام شود.
وی گفت: دوره دومی که تجربه کردیم دوران فطرت جریان دانش بنیان کشور بود، قانون حمایت از موسسات و شرکتهای دانش بنیان که سال ۸۹ تصویب میشود ماحصل دوران کوتاهی است که در آن دوران زیرساختهای قانونی و نظری حمایت متمرکز و جدی از جریان تبدیل علم به ثروت در قالب محتوایی تحت عنوان موسسات دانش بنیان است.
دهقانی فیروزی آبادی افزود: دهه دیگر، دوران اجرای قانون مصوب سال ۸۹ بود که بسیاری از زیرساختهای اقتصاد دانش بنیان ایجاد شد و مفاهیمی مثل پارکهای علم و فناوری، شتاب دهندهها، شرکتهای دانش بنیان و خود مفهوم دانش بنیان شکل گرفت.
وی تصریح کرد: سال ۸۹، ۹۰ پنجاه تا ۵۵ شرکت دانش بنیان وجود داشت که امروز به بیش از ۹۱۰۰ شرکت دانش بنیان رسیده است و این جریان همچنان ادامه دارد.
معاون علمی ریاست جمهوری یادآور شد: بسیاری از فناوریها در دهه گذشته شروع شد، به تحقیق و توسعه رسید و نمونههای اولیه آزمون و خطا دستاوردهای ملموس را در بازار بدنبال داشت.
وی گفت: در دوران چهارم، به تعداد کافی هویت اقتصادی از جنس شرکت و موسسه داریم. تعداد زیادی آزمایشگاه، مراکز رشد، پارکهای علم و فناوری، شتاب دهندهها و کارخانه های نوآوری ایجاد شده اند.
دهقانی فیروزآبادی درباره قانون جهش تولید اظهار داشت: این قانون نسل جدیدی را نوید می دهد که شرکت هایی که در ۱۰ سال گذشته شکل گرفته اند و به نمونه رسیده اند امروز به صنعت تبدیل و وارد عرصه جدید صنعت و اقتصاد شدهاند. بنابراین با چشم اندازی که در قانون جهش تولید ترسیم شده، فرصتهای بینظیر و کم نظیری برای تحقق اقتصاد دانش بنیان فراهم شده است.
وی با بیان اینکه شاخصهای اقتصادی باید به طور مستقیم در زندگی مردم احساس شود، گفت: اگر فناوری یک لایه دور از زندگی مردم است، اما اقتصاد بطور مستقیم در زندگی مردم حضور دارد. اکنون منتظریم مردم در زندگی، حمل و نقل، غذا، سلامت و بهداشت تاثیر چهار دهه حمایت از علم و فناوری را ببینند و انتظار داریم شاخصهای ارزیابی تغییر کند.
دهقانی فیروزآبادی گفت: انتظار شاخص ارزیابی پیشرفت کشور در علم و فناوری، تعداد اشتغال تخصصی ایجاد شده است. بنابراین ارزش افزوده ایجاد شده از دانش و فناوری، سهم اقتصاد دانش بنیان از تولید ناخالص ملی است.
معاون علمی ریاست جمهوری با بیان این که این عرصه نیازمند ساختار است، گفت: اولین زیرساخت کمیت و تعداد است. دومین زیرساخت سخت افزاری است که البته کشور به اندازه کافی در ایجاد آزمایشگاهها زیرساختهای تولید، مراکز تحقیق و توسعه پارکهای علم و فناوری سرمایه گذاری کرده و زیرساخت های خوبی داریم. سومین زیرساخت قوانین و تنظیم گریهای مناسب است که قانون جهش تولید قسمت زیادی از این زیرساخت را فراهم کرده است.
دهقانی فیروزآبادی چهارمین و مهمترین زیر ساخت را بازار مصرف بیان کرد و افزود: بازار نیازهای کشور را باید در محصول و در خدمت و در فرایندها و بهینهسازی به سمت اقتصاد دانش سوق دهیم. یکی از بزرگترین ارکانی که معاونت علمی در این دوره پیگیری می کند، ایجاد و توسعه بازارهای دولتی و بین المللی برای شرکتها، محصولات و خدمات دانش بنیان است.
وی گفت: به دلیل ساختار دولتی، بخش زیادی از صنعت و اقتصاد کشور دولتی است. بنابراین اگر دستگاهها و نهادها بزرگ کشور مانند وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت برای در اختیار قرار دادن این بازار به این هویتهای جدید پای کار نیایند، اتفاقات کند رقم میخورد.
دهقانی فیروزآبادی تاکید کرد: هدف از این تعاملات و حمایت ها این است که بتوانیم بازار ایجاد کنیم. خوشبختانه محور اصلی وزارت صمت است و یک وزیر مدبر از جنس دانش بنیان باورمند به حوزه فناوری و تجربه کرده فضای فناوری در این وزارتخانه حضور دارد.
وی گفت: اگر بتوانیم این هماهنگی، هم صدایی و هم باوری را داشته باشیم خیلی از مشکلات حل میشود. ارتباط با صنعت اکنون خیلی آسان شده است؛ زمانی گفتمان با یک صنعت، نه وزارت صمت گفتمان سختی بود.
معاون علمی ریاست جمهوری یادآور شد: چند ماه پیش در یک نشست دانشگاهی در اصفهان یکی از اساتید دانشگاه مطرح کرد که ۱۰ سال پیش از یکی از صنایع خواهش میکردیم به ما فضا بدهند تا فقط توانایی انجام کار را بیان کنیم، اما اکنون فضا کاملاً برعکس شده است و صنعت در دانشگاه و پارک علم و فناوری حضور دارد و مسائل خود را مطرح میکند.
وی گفت: اگر فرصت ها قاعده مند، ریل گذاری و هدفمند شده و اولویت گذاری شود یک اتفاق بزرگ خواهد افتاد و بازار تضمین شده برای شرکت ها و موسسات دانش بنیان و محصول خدمت ایجاد خواهد شد. با تضمین بازار، جریان گردش مالی از مدلهای مختلف تامین مالی جمعی، مدل سرمایهگذاری بخش خصوصی پای کار می آیند.
دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر این که سرمایهگذاری در هیچ حوزه دیگری مشابه اقتصاد دانشبنیان، ارزش افزوده، سود چند صددرصدی و ایجاد اشتغال چندین برابری را به ارمغان نمیآورد، افزود: امروز مسیر پیوند میان نیازهای بزرگ و راهبردی صنایع به نوآوری و راهکارهای اثربخش شرکتهای دانشبنیان فراهم شده و تلاشهای معاونت علمی نیز در راستای ایجاد همین پل ارتباطی و هم افزایی است.
وی تعریف بسته پیشران دانشبنیان شامل امتیازات ویژه برای فعالان این زیستبوم را گامی در راستای تسهیل ارتباط صنایع و شرکتهای دانشبنیان و توسعه بازار این شرکتها دانست و افزود: امروز بسته پیشران شرکتهای دانشبنیان با همکاری معاونت علمی، سه وزارتخانه صمت، علوم و اقتصاد و صندوق نوآوری و شکوفایی، زمینه را برای تسهیل مسیر حرکت شرکتهای دانشبنیان و تسهیل سرمایه گذاری، تامین سرمایه و تخصیص بازار به این شرکتها فراهم میکند.
دهقانی با اشاره به انعقاد قراردادها و موافقتنامههای مشخص و اجرایی برای تحقق بخشیدن به راهبرد تخصیص بازار به شرکتهای دانشبنیان گفت: در قالب همین همایش، موافقتنامهها و قراردادهایی با اهداف مشخص، ارقام دقیق و شفاف در مجموع به ارزش بازار حداقل ۱۵ هزار میلیارد تومان، در قالب چندین قرارداد با طرفهای عرضه و تقاضای صنعت با مشارکت صنعت بهره بردار و محوریت معاونت علمی به امضا میرسد که یکی از مهمترین آنها، قرارداد دامپ تراک به عنوان یکی از محصولات راهبردی و حائز اهمیت در صنعت است.
وی ادامه داد: ایجاد کنسرسیومهایی از حوزه کشاورزی، سلامت و دیگر حوزه ها مورد انتظار است و امید داریم صنعت مولد و محرک بازار باشد. از سوی دیگر باید زمینه ای ایجاد کنیم تا تاسیس شرکت های دانش بنیان جدید و نوپا، برای یک فرد دانشگاهی و نخبه، جذاب باشد و در قالب این شرکت ها ضمن آن که هویت اقتصادیاش را پیدا میکند، به حل مسائل کشور بپردازند.
نخستین رویداد ملی صنعت دانش بنیان صبح امروز با حضور روحالله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، عباس علیآبادی وزیر صمت، احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی، محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری، مدیران عامل شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی و بیش از ۱۵۰ شرکت دانشبنیان در مرکز همایشهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
نظر شما