"اتابک صفری" روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در بازدیدهای اخیر انجام شده از سوی مسوولان از کتیبه های گنجنامه مقرر شد با توجه به وجود عرصه و حریم این بنای تاریخی، نرده کشی محوطه تا پیرامون کتیبه ها ادامه یابد و برای ورود بازدیدکنندگان محدودیت ایجاد کند تا کسی وارد محیط کتیبه نشود.
وی همچنین گفت: ارتفاع نرده های حفاظت کننده از کتیبه ها باید به اندازه نرده های موجود در پیرامون باشد، زیرا براساس ضوابط عرصه و حریم آن مکان هر گونه حصار کشی در عرصه کتیبه های گنجنامه ممنوع است و اگر ارتفاع نرده ها بالاتر باشد خود ما برخلاف ضوابط عرصه و حریم آن مکان اقدام کرده ایم.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان، پدیده وندالیسم یا رفتارهای تخریبگرانه را در آثار تاریخی دارای سابقه دانست و اظهار کرد: نکته مثبت این موضوع حساسیتی است که رسانه ها به رفتار تخریبی نشان دادند و میراث فرهنگی از این حساسیت پشتیبانی میکند زیرا منتهی به فرهنگ سازی میشود تا این رفتارها تکرار نشود.
این مسوول اظهار کرد: کتیبه های سنگی از دوره ایجاد تا چند دهه دارای فرسایش تندی هستند و بعد از آن این فرسایش کند میشود و خود را با شرایط اقلیمی و آب و هوایی آن منطقه تطبیق میدهند و روند فرسایش کند میشود.
صفری ادامه داد: کتیبه های گنجنامه هم اکنون فرسایشی ندارند مگر اینکه در معرض حوادث قهری، سیل یا زلزله آسیب زا قرار گیرد وگرنه در شرایط عادی روند فرسایش سپری آنها شده است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان گفت: خوشبختانه در زمان ایجاد این اثر تمام شرایط جوی از قبیل آفتاب گیری، تناسب با شرایط اقلیمی همدان سنجیده شده و در نظر گرفته شده که در ماندگاری اثر کمک کننده بوده است.
صفری اظهار کرد: هم اکنون هرگونه اقدامات حفاظتی مانند نصب محافظ شیشه، یا ایجاد سایه بان، و هر گونه حفاظت برای کتیبه ها انجام شود یک تغییر شرایط اقلیمی برای کتیبه بوجود می آوریم که خود این تغییر از قبیل شیشه با حبس رطوبت، به اثر شوک وارد میکند و موجب می شود که روند فرسایشی اولیه زمان ایجاد دوباره برقرار شود و برهمین اساس نیازی به انجام اقدام فیزیکی در شرایط فعلی نیست و براساس رایزنی با پژوهشگران، آنها نیز بر همین عقیده هستند و نصب نرده کفایت می کند.
استقرار راهنمای گردشگری در محوطه کتیبه های گنجنامه
این مسوول گفت: میراثفرهنگی پیشنهاد داد که با همکاری سرمایه گذار تله کابین و یا منطقه نمونه گردشگری گنجنامه یک راهنمای گردشگری در آن مکان مستقر شود.
صفری اضافه کرد: این اقدام به نوعی از تکرار این کارها و خطر آسیب به کتیبه ها جلوگیری می کند.
کار خطرناک ماجراجو و خطر آسیب به کتیبه های گنجنامه
روز سوم مهرماه انتشار فیلم بالا رفتن یک مرد جوان از کتیبههای گنج نامه همدان بازتاب گسترده ای در فضای مجازی داشت.
این مرد با قرار گرفتن در لبه هر یک از کتبیههای گنج نامه ژست عکس به خود گرفته و همراهانش از او عکاسی کردند، این اقدام خطرناک باعث شد تا حاضران در گنج نامه از وی فیلم و تصویربرداری کرده و آن را در فضای مجازی بازتاب بدهند.
فعالان حوزه گردشگری و دوستداران آثار تاریخی نیز به این صحنه واکنش نشان داده و عدم مدیریت و نظارت لازم در این منطقه تاریخی و گردشگری را مورد انتقاد قرار دادند.
دسترسی به این کتیبهها به دلیل نبود نرده کشی، برای عموم آزاد است و همین مساله این اثر تاریخی را با خطر تخریب مواجه کرده است.
این کتیبهها که در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید به سه زبان پارسی باستان، ایلامی و بابلی هر کدام در ۲۰ سطر و از چپ به راست و به خط میخی حکاکی شدهاند.
در پی این اتفاق سید مجید حسینی معاون استاندار همدان به دستگاههای اجرایی ذیربط برای ساماندهی گنجنامه و حفاظت بهتر از کتیبه های تاریخی آن مهلت یک هفته ای تعیین کرد.
استان همدان یک هزار و ۸۵۰ اثر تاریخی، تفریحی و گردشگری دارد
آرامگاه بوعلی سینا، آرامگاه باباطاهر، تپه هگمتانه و گنبد علویان، حمام حاج آقا تراب نهاوند، خانه لطفعلیان ملایر، خانه مسعودی و آرامگاه میررضی الدین آرتیمانی و بقعه حیقوق نبی (ع)، کلیساهای آنجلی و گریگوری، حمام قلعه، کاروانسرای صفوی، آب انبارها، خانه های قدیمی و باغ نظری از مهمترین آثار تاریخی و باستانی و مناظر گردشگری دیار هگمتانه است.
نظر شما