۱۵ مهر ۱۴۰۲، ۱۵:۴۵
کد خبرنگار: 785
کد خبر: 85250359
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

سلول‌های بنیادی سرطانی زیر ذره بین محقق ایرانی

تهران - ایرنا - یکی از محققان ایرانی با بررسی علل سرطان روده بزرگ (کولورکتال) و روش‌های جلوگیری از عود آن تاکید کرد: سلول‌های بنیادی سرطانی، نقش مهمی در شروع تومور، عود، متاستاز و مقاومت به درمان دارند که درمورد این سلول‌ها نیاز به تحقیقات بیشتر است.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، سرطان روده بزرگ دومین عامل مرگ و میر در زنان و سومین عامل مرگ و میر در مردان است. سرطان روده بزرگ، سومین نوع معمول سرطان در کل دنیا است و 10 درصد تمامی موارد سرطان را در بر می‌گیرد. بررسی سلول‌های سرطانی و شناسایی علل ایجاد آن در کنار عوامل عود آن، یکی از مهم‌ترین موضوعات مورد بررسی محققان است،

بررسی اثرات سیستمیک فاکتورهای تنظیمی (LncRNA، miRNA) روی سطوح بیان ژن‌ها و پروتئین‌های مرتبط با سرطان کلورکتال در بیماران مبتلا به CRC و سلول‌های بنیادی سرطان (CSC) عنوان طرحی است که فهیمه فتاحی در قالب رساله دکتری با راهنمایی محمد نجفی انجام داده و بنیاد ملی علم ایران هم از آن حمایت کرده است.

فتاحی با مدرک دکتری تخصصی پزشکی مولکولی از دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره این طرح توضیح داد: سرطان کولورکتال ((CRC) Colorectal cancer) به‌عنوان سومین عامل مرگ ناشی از سرطان در دنیا شناخته شده است. با وجود حصول پیشرفت‌هایی در تشخیص و درمان این سرطان، عود تومور و متاستاز، دو فاکتور تاثیرگذار بر بقای بیماران دارای سرطان کولورکتال است.

وی افزود: سلول‌های بنیادی سرطانی، نقش مهمی در شروع تومور، عود، متاستاز و مقاومت به درمان دارند و نیاز به تحقیقات در مورد این سلول‌ها بیش از قبل احساس می‌شود.

این محقق درباره روش‌های درمانی این نوع سرطان توضیح داد: اصلی‌ترین راهکار درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ ( CRC )، جراحی است که البته نتایج متفاوتی هم دربردارد، همچنین شیمی‌درمانی برای مبتلایانی که ریسک بالایی برای عود بیماری دارند، انجام می‌شود.

فتاحی خاطرنشان کرد: تقریباً می‌توان گفت که ۵۰ درصد بیماران پس از جراحی و شیمی‌درمانی، عود و بازگشت بیماری داشته‌اند.

وی تصریح کرد: باتوجه به اهمیت تشخیص‌های مولکولی و ژنتیکی در افراد دچار سرطان، شناسایی فاکتورهایی که پیشرفت بیماری و مرحله بیماری فرد مبتلا به سرطان رانشان دهد؛ اهمیت ویژه‌ای دارد و از موارد مهمی است که امروزه محققان و پزشکان به آن توجه دارند.

این پژوهشگر افزود: به همین دلیل، هدف غایی و نهایی از انجام این طرح، بهبود پیش‌آگهی افراد مبتلا به سرطان کولورکتال با شناسایی این فاکتورهای مولکولیست بود تا در بخش بالینی از آن استفاده شود.

فتاحی همچنین گفت: اختلال در بیان مولکول‌ها می‌تواند در رشد و پیشرفت سرطان نقش تعیین‌کننده‌ای داشته باشد. به همین دلیل، تاکنون مطالعات بسیاری روی پروفایل بیانی حاصل از ژنوم صورت گرفته است.

وی در ادامه به کمک علم انفورماتیک به علم پزشکی اشاره کرد و اظهار داشت: به دلیل آنکه انفورماتیک علمی جدید است که در پزشکی کاربردهایی پیدا کرده است، لذا تحقیقات عملی انجام شده زیادی برای آن وجود نداشت و فقط توانستیم تعداد کمی مقاله در این موضوع پیدا کنیم، حال آنکه این طرح و این علم در آینده می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

این محقق ایرانی از چالش‌های موجود در این طرح را سرعت پایین اینترنت عنوان کرد و یادآور شد: تحریم‌ها نیز مزید بر علت شده و موجب شد تا به داده‌های سایت‌ها دسترسی نداشته باشم اما به هر طریقی شده، تلاش شد تا این تحریم‌ها را دور بزنم. تهیه مواد آزمایشگاهی در کنار هزینه‌های بالای مالی هم مشکلاتی را برای ما به وجود آورد که البته با همه این چالش‌ها سرانجام این تحقیق به نتیجه رسید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha