پایانی بر دغدغه باغداران فارس/مهار غیرشیمیایی کرم‌سیب

شیراز-ایرنا-کرم سیب یکی از آفات کلیدی محصولات‌ باغی در استان فارس است که هر ساله خسارات فراوانی به این محصول وارد می‏‌کند اما اخیراً سازمان جهاد کشاورزی از اجرای موفقیت‌آمیز طرح کنترل این آفت به روش اخلال در جفت‌گیری و بدون استفاده از سموم شیمیایی برای نخستین بار در سطح یک هکتار از باغ‌های سیب شهرستان سپیدان خبر داده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در حال حاضر ایران رتبه سوم جهانی را به لحاظ سطح باغات سیب و رتبه چهارم جهانی را از نظر تولید انواع سیب درختی دارد.

پایانی بر دغدغه باغداران فارس/مهار غیرشیمیایی کرم‌سیب

صادرات ۵۵۰ هزار تن سیب درختی به ارزش ۱۷۲ میلیون‌دلار

مدیرکل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی فروردین ماه سال جاری اعلام کرد: حدود ۵۵۰ هزار تن سیب درختی به ارزش ۱۷۲ میلیون دلار در یازده ماهه سال گذشته از کشور صادر شده است.

در حال حاضر استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اصفهان، تهران، زنجان و همدان قطب‌های تولید سیب درختی در کشور هستند و استان فارس نیز سهم بسزایی از تولید سیب کشور را به خود اختصاص داده است.

این در حالیست که کرم‌خوردگی میوه‌های درخت سیب یکی از بزرگترین کابوس‌های باغداران است، میوه‌هایی که در زمان بلوغ و رشد ناگهان با مشکل کرم‌زدگی مواجه می‌شوند و دیگر قابل عرضه به بازار نیستند.

پایانی بر دغدغه باغداران فارس/مهار غیرشیمیایی کرم‌سیب

دغدغه باغداران؛ آفات باغات سیب

در حقیقت کرم سیب یکی از آفات مهم باغات سیب است و در بسیاری از مناطق که به واسطه استفاده بی رویه از سموم شیمیایی غیر مجاز آفت کرم سیب به صورت طغیانی در آمده است کنترل شیمیایی تنها راه کنترل عملی این آفت بوده و باغداران برای اینکه در کنترل شیمیایی موفق عمل کنند باید از سموم مناسب و در زمان مناسب استفاده کنند.

اما به تازگی در استان فارس روشی برای مهار این افت به کار گرفته شده که بهره‌گیری از آن می‌تواند کمک شایانی به باغداران در حل این معضل کند.

در حقیقت اجرای موفقیت‌آمیز طرح کنترل این آفت به روش اخلال در جفت‌گیری و بدون استفاده از سموم شیمیایی برای نخستین بار در سطح یک هکتار از باغ‌های سیب شهرستان سپیدان اقدام مهمی است که اخیراً توسط سازمان جهاد کشاورزی فارس انجام شده است.

اجرای موفقیت آمیز طرح غیرشیمیایی کنترل آفت کرم‌سیب

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس در این باره گفت: کرم سیب یکی از آفات مهم و کلیدی باغ‌های سیب و سایر درختان دانه‌دار از جمله گلابی و "به" است، گفت: این طرح در سطح یک هکتار از باغ‌های سیب شهرستان سپیدان انجام شد.

جاوید عباسی ادامه داد: در حال حاضر برای کنترل آفت کرم سیب در اغلب موارد از آفت کُش شیمیایی استفاده شده و متداول‌ترین روش کنترل آفت در کشور به شمار می آید اما این طرح با هدف کاهش مصرف سموم، کاهش تعداد دفعات سم پاشی، حفظ سلامت مصرف کنندگان محصولات کشاورزی و تولید محصول عاری از باقی مانده سموم اجرایی شد.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس افزود: در این طرح به جای استفاده از سموم شیمیایی از روش کنترل غیرشیمیایی اخلال در جفت‌گیری و نصب فرمون‌های جنسی حشرات در باغ استفاده شده و در تولید محصول سیب در باغ محل اجرای طرح از هیچ نوع سموم حشره‌کش علیه آفت کرم سیب استفاده نشد و خسارتی نیز به باغ مذکور وارد نشد.

وی با اشاره به چرخه زندگی آفت کرم سیب و نیاز به‌ ۲تا سه بار مبارزه شیمیایی با این آفت در شرایط معمول اظهار کرد: با استفاده از روش اخلال در جفت‌گیری تعداد دفعات سم پاشی به صفر و یا یک نوبت کاهش می‌یابد.

عباسی اضافه کرد: استفاده از فرمون‌های اخلال در جفت‌یابی تنها روشی است که آفت را بدون نیاز به سموم شیمیایی کاملاً کنترل کرده و باعث کاهش تراکم آفت در سال های بعد و افزایش جمعیت حشرات مفید خواهد شد.

بهره‌گیری از روش «اخلال در جفت‌یابی»

او افزود: بهره‌گیری از روش «اخلال در جفت یابی» راهکار بسیار مناسب و مؤثر در کنترل آفت کرم سیب و تولید محصول سالم است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس با تأکید بر اینکه در نظر است در سال های بعد سطوح تحت پوشش کنترل آفت به روش فوق در سطح این استان افزایش یابد، افزود: دوره‌های آموزشی انتقال یافته‌های علمی با موضوع مبارزه غیر شیمیایی علیه آفت کرم سیب نیز برای باغداران اجرا شده است.

پایانی بر دغدغه باغداران فارس/مهار غیرشیمیایی کرم‌سیب

ضرورت آگاهی‌سازی باغداران

بدون شک آفت کرم سیب آفت بسیار خطرناکی است که در شرایط مختلف آب و هوایی می‌تواند بین ۵۰ تا ۱۰۰درصد از محصول تولید شده را مورد خسارت قرار دهد، لذا باغداران باید در رابطه با روش‌های اصولی مدیریت این آفت آگاه باشند و با دریافت مشاوره از مشاوران گیاه‌پزشک و آگاه به شرایط آب و هوایی منطقه خود زمان و شیوه مناسب استفاده از سموم اختصاصی علیه این آفت، کاهش عملکرد در باغ خود را مدیریت کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha