به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، پاشنه آشیل زمین های فوتبال در ایران و حتی اروپایی نفوذ پذیری و کنده شدگی است. از این رو، معمولا مدیران و مسوولان مجموعههای ورزشی، برای رفع این مشکل به سمت خرید دستگاههای متنوع و گرانقیمت برای نگهداری از زمین می روند، در این شیوه به تعداد زمین های فوتبال باید ماشین آلات کامل داشت اما شرکت بتن صنعت جمکران که ساخت چمن ورزشگاه تختی آبادان را در کارنامه خود دارد، موفق به ساخت زمین چمنی شد که نیاز به نگه داری چندانی ندارد.
براساس اعلام معاونت علمی، فناوری واقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری؛ داوود ملکی رییس هیات مدیره شرکت بتن صنعت جمکران در توضیح سازوکار ساخت این نوع چمن گفت: موضوع اصلی پروژه مسلح کردن خاکهای ضعیف جهت تحمل بارهای ترافیکی و جلوگیری از فشرده شدن، افزایش نفوذپذیری و کاهش کنده شدن است؛ در عالم مکانیک خاک و مهندسی عمران اینها جمع ضد هستند یعنی با بالابردن ظرفیت باروری خاک، در حقیقت به سمت چگالی بالاتر و سیمانته شدن خاک پیش میرویم، در این فضا، خود به خود، نفوذپذیری کاهش پیدا میکند.
وی ادامه داد: ما جمع ضدین را در این پروژه به وجود آوردهایم و طی آن، با افزایش ظرفیت باروری خاک و استفاده فیلامنتهای پلیمری از فشردهشدن جلوگیری کردهایم؛ مثل سازه بتنی. اگر شما یک سازه بتنی را بدون میلگرد بسازید تحت تاثیر وزن خود منهدم میشود اما فیلامنتها یا میلگردهای فولادی مسیر بار را انتقال میدهند و از فشرده شدن جلوگیری می کنند و این سبب شد تا ما در خاک این کار را رقم بزنیم. این در دنیا بینظیر است و به لحاظ تکنیکال دیتا هم پنج برابر تکنیکال دیتا اروپا هستیم و ۱۵ برابر تکنیکال دیتا عرف معمول مکانیک خاک برای خاکهای سست هستیم.
عضو هیات مدیره این شرکت تصریح کرد: یک رصد جزئی از وضعیت استادیومهای ایران طی ۲۰ سال گذشته نشان میدهد تمام زمینهای چمن، در سال اول از بین رفتهاند این زمینها یا دچار آب ماندگی یا دچار از جاکندگی شدهاند، ما از سال ۱۳۸۱ اولین زمینمان (استادیوم تختی آبادان) را در ایران احداث کردیم، هنوز آن زمین بار ترافیکی بالایی را تحمل می کند، استادیوم تختی در مقایسه با استادیوم آزادی، نقش جهان، گل گلهر و ... از شرایط بهرهبرداری بهتری برخوردار است.
ملکی ادامه داد: این در حالی است که این زمین سال ۸۱ تا ۸۳ ساخته شده و در بدترین شرایط اقلیمی به لحاظ آبیاری با آب شور و کمترین امکانات نگهداری می شود. ضمن اینکه تیم صنعت نفت آبادان هم تمرین و هم مسابقه را در این زمین انجام می دهد.
وی همچنین در خصوص هزینه نگهداری زمین فوتبال گفت: هزینه نگه داری زمین در این شیوه ماهانه حدود ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان است این در حالی است که نگه داری زمین چمن در استادیوم های اروپایی حدود ۳۰ هزار دلار هزینه دارد.
نظر شما