به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، جانشین معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در این همایش با اشاره به فعالیت ۱۶ کارخانه خوراک دام و طیور در این استان با ظرفیت اسمی ۳۴۴ هزار تن گفت: استان اردبیل با داشتن امکانات بالقوه مراتع سرسبز، دشت های حاصلخیز و تولید و تامین علوفه جزو قطب های مهم دامپروری کشور محسوب میشود.
منصور رستم نژاد اظهار کرد: این استان با ظرفیت بالای خود در تولید غذای دام و وجود دامداری های متعدد میتواند در بخش تولید گوشت قرمز و سایر فرآوردههای دامی نقش موثری در اقتصاد و دامپروری کشور داشته باشد.
وی ۷۰ درصد هزینه دامپروری و تولیدات دامی را مربوط به هزینه های تغذیه دام اعلام کرد و افزود: به علت هزینه بالای تغذیه و تامین خوراک دام، توجه به نحوه تغذیه صحیح و پربازده دام بسیار حائز اهمیت است و با اجرای روشهای درست تغذیه و تامین خوراک دام، می توان با کاهش هزینه ها و جیره بندی متعادل و استفاده از کنسانتره دامی وضعیت دامپروری را بهبود بخشید.
جانشین معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اضافه کرد: سازمان جهاد کشاورزی برای افزایش بازده در حوزه پرورش دام،با همکاری اتحادیه دامداران و سازمان تعاون روستایی و اتحادیه تعاونی عشایری دامداران متحرک استان اردبیل دوره آموزشی تدارک دیده است.
وی بیان کرد: در این دوره آموزشی، یافتههای تجربی و تخصصی در خصوص استفاده از آخرین نتایج تحقیقات علمی و به کارگیری موثر و تکمیلی تغذیه بهینه دام در اختیار دامداران استان قرار می گیرد.
رستم نژاد اظهار کرد: با شروع فرآیند توزیع سیستمی نهادههای دامی از طریق سامانه بازارگاه و در راستای نیل به اهداف بهرهوری و استفاده حداکثری از ظرفیت تولید کارخانجات خوراک دام و طیور استان، نیازهای غذایی دامهای سبک و سنگین توسط تعاونیها و عاملین توزیع در دسترس دامداران استان قرار گرفته است.
وی همچنین پدیده دائمی خشکی و خشکسالی اخیر، کاهش شدید منابع آبی و همچنین وابستگی به تامین جو، ذرت و کنجاله سویا را سه چالش اساسی حوزه دامداری و دامپروری ذکر کرد و گفت: با توجه به لزوم افزایش بهرهوری در حوزه کشاورزی، تدوین راهکارها و برنامه های عملیاتی آغاز شده که شامل استفاده حداکثری از پسماندهای کشاورزی و صنایع غذایی در تغذیه دام، استفاده از گیاهان با نیاز آبی کم و مقاوم به خشکی و شورپسند در تغذیه دام و همچنین استفاده از سایر منابع پروتئینی به منظور جایگزینی با کنجاله سویا در تغذیه دام و طیور است.
مدیر عامل اتحادیه شرکتهای تعاونی کشاورزی دامداران استان اردبیل نیز در این همایش آموزشی، هدف از برگزاری این رویداد را ایجاد اجماع علمی در حوزه علوم و صنایع دامپروری، ایجاد بستری برای تبادلات و رایزنیهای علمی و تجاری دانش بنیان، معرفی توانمندی های علمی، فناوری و تولیدی، ایجاد امکان تبادل دانش علمی بین استادان و تولید کنندگان و مصرف کنندگان در این حوزه ذکر کرد.
قاسم محبی زاده گفت: اتحادیه دامداران استان اردبیل با همکاری کارخانه خوراک دام آرازیماک به عنوان یکی از واحدهای تولیدی مطرح استان در حوزه تهیه و تولید غذای دام اقدام به برگزاری این همایش کرده تا با استفاده از آخرین فناوری روز دنیا و روش فلیک شدن کنسانتره دامی گام اساسی در ارتقای کیفیت خوراک دام و افزایش بازده در تولیدات دامی بردارد.
وی تامین محصولات گوشتی و لبنی را یکی از چالشهای مهم ایران و جهان عنوان و بیان کرد: روزانه حجم زیادی غذای دام در استان و کشور مصرف می شود ولی تامین آن همواره دغدغه تولیدکنندگان و فعالان این بخش بوده است.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی کشاورزی دامداران استان اردبیل افزود: با توجه به شرایط اقلیمی استرسزا، بروز خشکسالی پیاپی و کمبود منابع آب برای تولید پایدار و اقتصادی در منطقه و همچنین به علت افزایش ۶ برابری قیمت نهادههای دامی بعد از حذف ترحیحی، دیگر نگرش سنتی در دامداریهای بزرگ و کوچک توجیه اقتصادی ندارد.
وی با بیان این که غذای دام توسط این اتحادیه در سطح استان تولید و توزیع می شود، اظهار کرد: با توجه به این موضوعات، روش گاوداری و دامداری باید با فناوری روز دنیا متناسب شود تا تولید به صرفه شده و توجیه اقتصادی داشته باشد.
محبی زاده خواستار توجه به توسعه مصرف کنسانتره دامی توسط فعالان دامداران استان شد و اضافه کرد: از این طریق میتوان به تولید پایدار در بخش تولیدات دامی رسیده و هزینه ۷۰ درصدی خوراک در تولیدات دامی را کاهش داد.
وی تامین غذای دام را در واقع کمک به افزایش تولید و در واقع امنیت غذایی عنوان کرد و گفت: امروزه موقعیت ایران در منطقه غرب آسیا به عنوان یک کشور مرجع و موثر در مناسبات و تحولات منطقه می طلبد تا موسسات علمی و دانشگاه ها علاوه بر نقش آفرینی در عرصه های بینالمللی و کسب افتخارات علمی، در زمینه تولیدات دامی نیز به ایفای نقش بپردازند.
به گزارش ایرنا، استان اردبیل قطب کشاورزی، دامداری و دامپروری کشور محسوب میشود به طوری که بخش اعظمی از اشتغال استان در این بخش بوده و تولید محصولات دامی و کشاورزی نقش عمدهای در اقتصاد استان دارد.
استان اردبیل دارای سه میلیون و ۹۰۰ هزار واحد دامی است و در ردیف ۱۰ استان برتر کشور در این زمینه قرار دارد.
هماکنون در این استان ۶۰۰ واحد دامداری صنعتی فعال است که دارای ۱۳۵ هزار راس دام شیری صنعتی هستند.
علاوه بر این، ۳۷۵ واحد پرواربندی گوساله با ۵۵ هزار و ۶۸۴ راس دام، ۱۱۹ واحد پروار بندی بره با ۴۵ هزار و ۶۵۵ راس دام و نیز ۱۱ واحد گوسفند داشتی با ۶۷۰۰ راس دام در این استان فعال است.
همچنین یک هزار و ۲۰۰ واحد دامداری کوچک روستایی نیز در استان اردبیل با ۶۷ هزار راس دام فعال است.
ظرفیت این نوع دامداریها در سایه حمایتهای دولت در سالهای اخیر بیش از دو برابر شده ولی این واحدهای دامداری برای افزایش بهرهوری باید به واحدهای نیمه صنعتی و صنعتی تبدیل شوند.
نظر شما