رشد آمارهای آبی در مهر پُرباران مازندران

ساری- ایرنا- آمارهای ثبت شده از بارندگی‌ها و منابع آبی سطحی در مازندران نشان می‌دهد که سال آبی جدید با شرایط بهتری نسبت به سال گذشته آغاز شده است. به استناد آمارها در این ماه میزان بارندگی‌ها ۱۱۶ درصد، آورد رودخانه‌ها ۷۶ درصد و پرشدگی مخزن سدهای استان ۱۳.۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سال آبی جدید برای مازندران با نوید شرایطی بهتر از سال گذشته آغاز شد. اعداد و ارقام ثبت شده از بارندگی و برخی منابع آبی استان این نوید را می‌دهند که به احتمال شرایط بهتری نسبت به سال آبی گذشته برای مازندران در پیش است.

مازندران که سه سال اخیر را با خشکسالی پشت‌سر گذاشته و در برخی نقاط استان نیز تنش آبی چالش‌هایی را در تأمین آب کشاورزی و آشامیدنی ایجاد کرد، با ثبت آمارهایی مناسب نخستین ماه از سال آبی جدید را به پایان رسانده است. به طوری که گفته می‌شود بارندگی‌ها نسبت به مهر سال گذشته ۱۱۶ درصد بیشتر شده است. اعداد مربوط به آورد رودخانه‌ها و ذخیره ۱۰ سد فعال استان در پایان ماه مهر نیز رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته را نشان می‌دهد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت: رشد ۱۱۶ درصدی بارندگی‌ها در مازندران از ابتدای سال آبی جاری –مهر ۱۴۰۲- تاکنون منجر به افزایش ۲۸ میلیون متر مکعبی آب ذخیره شده در مخزن سدهای مازندران شد و مجموع ذخایر سدهای استان در پایان مهر را به ۱۱۰ میلیون متر مکعب رساند.

حیدر داوودیان اظهار کرد: خوشبختانه سال آبی در مازندران با ثبت بارندگی‌های خوبی به پایان رسید و شاهد افزایش آمارهای بارندگی در استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم.

رشد آمارهای آبی در مهر پُرباران مازندران

وی افزود: میانگین بارندگی مازندران از ابتدای سال آبی جاری تا روز -۲۹ مهر- ۱۰۵ میلیمتر بارندگی داشتیم ۱۱۶ درصد بیشتر از مدت مشابه پارسال و ۴۷ درصد بیشتر از مدت مشابه دوره درازمدت است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران خاطرنشان کرد: در این بازه زمانی یک ماهه با توجه به افزایش بارندگی‌ها، آورد رودخانه‌های استان نیز خوشبختانه بیشتر شد و با ثبت ۱۴۲ میلیون متر مکعب آورد رودخانه‌ها، شاهد افزایش ۷۶ درصدی این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم. البته با عدد میانگین دوره درازمدت هنوز ۱۵ درصد فاصله داریم.

افزایش ذخیره آب سدهای استان

داوودیان با بیان این‌که افزایش بارش‌ها و آورد آب رودخانه‌ها تاثیر مستقیمی بر میزان ذخیره آب در مخزن سدها دارد، گفت: در حال حاضر حجم ذخیره آب در ۱۰ سد فعال مازندران ۱۱۰ میلیون متر مکعب است که حدود ۳۷ درصد مجموع حجم مخزن این سدها را شامل می‌شود. این رقم ۲۸ میلیون متر مکعب بیشتر از آب ذخیره شده مخزن سدهای فعال استان در پایان تابستان امسال و ابتدای سال آبی جاری (آغاز پاییز) است.

وی اظهار کرد: حجم آب ذخیره شده در مخزن سدهای استان نسبت به روز ۲۹ مهر سال ۱۴۰۱ نیز ۱۳ میلیون مترمکعب بیشتر شده و رشد ۱۳.۵ درصدی را نشان می‌دهد. اما این به معنای بازگشت به شرایط عادی آبی نیست. زیرا ذخایر سدهای استان نسبت به ۲۹ مهر ۱۴۰۰ حدود ۲۶ درصد، معادل ۳۸ میلیون متر مکعب کمتر است.

رشد آمارهای آبی در مهر پُرباران مازندران

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران افزود: ذخیره سد شهید رجایی نیز در این مدت یک ماهه از ۲۵ میلیون متر مکعب به ۳۰.۳ میلیون متر مکعب افزایش یافت و از ۱۶ درصد به حدود ۱۹ درصد رسید. در سد آیت‌الله صالحی مازندرانی هم میزان پر شدگی از ۳۲ درصد به ۴۶ درصد رسید و ذخیره ۴۵ میلیون متر مکعبی آب این سد در ابتدای پاییز به ۶۶ میلیون متر مکعب افزایش یافت.

داوودیان، میانگین بارندگی ثبت شده در مازندران طی ۲ روز اخیر را ۱۶ میلیمتر عنوان کرد و گفت: ۳۰ درصد از این میانگین ۱۶ میلیمتری در ارتفاعات مازندران ثبت شد. بیشترین میزان بارندگی روزهای پایانی هفته گذشته نیز در ترتیب در محمودآباد و فریدونکنار با ۱۰۰ میلیمتر و ۴۵.۵ میلیمتر رقم خورد.

به گزارش ایرنا، در محاسبات میزان آب ذخیره شده سدهای استان با توجه به آبگیری نشدن کامل سد گلورد به دلیل در حال انجام بودن عملیات راه جایگزین روستاهای بالادست سد، ظرفیت ۱۱۵ میلیون مترمکعبی و میزان ذخیره ۵.۵ میلیون مترمکعبی کنونی این سد لحاظ نشده است.

ظرفیت ذخیره سد شهید رجایی ۱۶۲.۵ میلیون متر مکعب و ظرفیت ذخیره مخزن سد آیت‌الله صالحی مازندرانی ۱۴۱.۶ میلیون متر مکعب است که ۱۹ درصد سد شهید رجایی و ۴۶.۵ درصد مخزن سد آیت‌الله صالحی مازندرانی در حال حاضر پر است.

سال آبی از اول مهر هر سال آغاز می‌شود و تا ۳۱ شهریور سال بعد ادامه دارد. مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره‌سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره‌برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد، تاثیرگذار است.

وضعیت آبی مناطق مختلف کشور برای برنامه‌ریزی کشاورزی بر اساس میزان بارندگی در سال آبی ارزیابی می‌شود و به همین دلیل هم میزان کاهش یا افزایش بارندگی برای کشاورزان و متولیان این بخش حائز اهمیت است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha