به گزارش روز سهشنبه ایرنا از رویترز، این نهاد در چشم انداز سالانه انرژی جهان که امروز سه شنبه منتشر شد، اعلام کرد که تقاضای جهانی برای سوخت فسیلی تا سال ۲۰۳۰ به اوج خود خواهد رسید، چون خودروهای الکتریکی بیشتری وارد چرخه مصرف خواهند شد و با کندتر شدن رشد اقتصادی چین، این کشور به سمت انرژی های پاک حرکت خواهد کرد.
با این جود، این گزارش در تضاد با دیدگاه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) است که معتقد است تقاضای نفت پس از سال ۲۰۳۰ هم سیر صعودی خواهد داشت و از همین رو خواستار تریلیونها دلار سرمایهگذاری جدید در بخش نفت است.
فاتح بیرول مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی گفت: «عبور از سوخت های فسیلی به سمت انرژی پاک در سراسر جهان اتفاق میافتد و غیرقابل توقف است. موضوع بر سر احتمالات نیست، مساله این است که چقدر طول می کشد چنین اتفاقی بیافتد و این اتفاق هرچه زودتر رخ دهد برای همه ما بهتر است».
وی سپس تاکید کرد: «دولتها، شرکتها و سرمایهگذاران باید به جای جلوگیری از انتقال به سمت انرژی پاک، این مسائل را پشت سر بگذارند.»
آژانس بینالمللی انرژی در عین حال خاطرنشان کرده است که در شرایط کنونی تقاضا برای سوختهای فسیلی بسیار بالا خواهد بود و نمیتوان به اهداف پیمان آب و هوایی پاریس برای جلوگیری از افزایش متوسط دمای جهانی به ۱.۵ درجه سانتیگراد دست یافت.
نقش چین تغییر می کند
آژانس بینالمللی انرژی همچنین پیش بینی کرده است که تا سال ۲۰۳۰ تعداد خودروهای برقی در سراسر جهان ۱۰ برابر می شود به همین دلیل انتظار دارد ۵۰ درصد از ثبت نام خودروهای جدید در آمریکا در سال ۲۰۳۰ الکتریکی باشد، در حالی که براساس پیش بینی دو سال پیش، این رقم ۳۸ درصد اعلام شده بود.
آژانس بین المللی انرژی همچنین نقش چین را به عنوان منبع کلیدی رشد تقاضای انرژی در جهان موثر دانسته و در گزارش خود به تغییر سطح تقاضای این کشور به عنوان یکی دیگر از عوامل اثرگذار در بازار انرژی در جهان تاکید کرده است.
براساس این گزارش، اگرچه چین در دهه گذشته نزدیک به دو سوم افزایش مصرف جهانی نفت را به خود اختصاص داده بود، اما رشد اقتصادی این کشور برای سال های آینده کند پیش بینی می شود و در عین حال بیش از نیمی از فروش خودروهای برقی در سال ۲۰۲۲ در چین بوده است."
از همین رو، این آژانس نکته مهم در انتقال به سمت انرژی پاک را افزایش سرمایهگذاری در تمام حوزه ها دانسته و می افزاید: "پایان دوره رشد سوختهای فسیلی به معنای پایان سرمایهگذاری در این بخش نیست، اما افزایش هزینهها هم منطقی نیست."
به گزارش رویترز، این گزارش آزانس بین المللی انرژی در حالی منتشر شد که اوپک در اوایل ماه جاری درخواستها برای توقف سرمایهگذاری در پروژههای جدید نفتی را "اشتباه" خوانده و آن را دلیلی برای بروز هرج و مرج در بخش انرژی و اقتصاد ارزیابی کرده است.
نظر شما