به گزارش خبرنگار ایرنا، تاثیر و اهمیت ورزش و فعالیت های بدنی بر سلامت جسم و روح در همه گروههای سنی بر هیچ کس پوشیده نیست به خصوص در عصر حاضر که زندگی بشر با فناوری و انواع ماشین ها گره خورده، اهمیت تحرک بدنی، ورزش و برنامه ریزی برای این مهم مضاعف شده است.
بهترین سن شروع آموزش حرفه ای ورزش ۶ تا ۱۴ سالگی است. شروع ورزش در هر سن و موقعیتی فرصتی مغتنم برای کسب یا بازیابی سلامتی افراد است اما پرداختن مستمر به امر ورزش از سن پایین، موضوعی است که هم فرد و هم جامعه از آن منتفع می شود.
تربیت و پرورش قهرمانان ورزشی و رقابت آنان در عرصه های بین المللی و جهانی و کسب افتخارات برای کشور در میان کشورهای دیگر از شاخصهای رشد و توسعه یافتگی محسوب میشود به خصوص اینکه بهترین سن برای آموزش حرفه ای ورزش از نظر محققان از ۶ تا ۱۴ سالگی یعنی سن مدرسه دانش آموزان است هرچند شروع ورزش هرچه از سن پایینتر باشد تاثیر مفید و موثرتری خواهد داشت.
ایجاد و تقویت روحیه خوب و با نشاط، کاهش استرس و اضطراب، رشد بهتر ارگانهای بدن، افزایش کارکرد مغز با افزایش اکسیژن رسانی و به دنبال آن افزایش قدرت یادگیری و توان تجزیه و تحلیل مسایل، بهتر شدن فعالیت اعضای حیاتی بدن از جمله قلب، متعادل شدن وزن بدن و تناسب اندام، جلوگیری از اضافه وزن و چاقی که یکی از مشکلات دانش آموزان در سالهای اخیر است، بالا رفتن قدرت تصمیم گیری، اعتماد به نفس، یادگیری کار گروهی و ایجاد روابط سالم با گروه همسالان و افراد جامعه از جمله هزاران مزیت ورزش دانش آموزان است.
از سوی دیگر زیربنای ورزش هر کشوری را می توان از مدارس و به طور کلی در آموزش و پرورش جست و جو کرد همانطوری که مطالعات نشان می دهد اغلب قهرمانان ورزشی کشور فعالیت های خود را از مدارس شروع کرده اند بر همین اساس پایه قهرمانی همه رشته های ورزشی ورزشکارانی هستند که از نونهالی و نوجوانی به امر ورزش روی آورده اند.
بر همین مبنا آموزش و پرورش پاشنه آشیل تربیت استعدادها و تحویل قهرمانان مختلف به جامعه ورزشی است از همین رو تامین زیرساختهای لازم، برنامه ریزی و تلاش و فعالیت در مدارس برای جذب دانش آموزان به رشته های مختلف ورزشی رکن اصلی در این بخش است که نادیده گرفته شدن آن صدمات جبران ناپذیری را بر بدنه ورزش وارد می کند.
خبرنگار ایرنا برای اطلاع از وضعیت ورزش دانش آموزی در استان زنجان با عبدالرضا حسینی، رییس هیات ورزش دانش آموزی استان زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا: ورزش دانش آموزی چه اهمیت و جایگاهی دارد؟
ماهیت هیات ورزشی دانش آموزی، فعالیتهای ورزشی است که در حوزه ورزش دانش آموزی و ورزش پایه رخ می دهد و تحت پوشش این هیات قرار دارد.
آنچه نمایان است و ویترین فعالیت محسوب می شود برگزاری مسابقات ورزشی است که پایه آن فعالیت در رشته های مختلف ورزشی بوده که در نهایت خود را در مسابقات نشان می دهد.
ایرنا: استعدادیابی هیات ورزشی دانش آموزی به چه صورتی انجام می شود؟
استعدادیابی ورزشی با ساز و کارهای علمی و تعریف شدهای انجام میشود. استعدادیابی در سالهای گذشته در بدنه ورزشی آموزش و پرورش به شکل سنتی و بر اساس توانمندی فردی همکاران انجام می شد.
در سالهای اخیر این امر ساز و کار بهتری به خود گرفت و بر اساس توافق و تفاهماتی که از سوی وزارتخانه های ورزش و جوانان و آموزش و پرورش انجام می شود به تبع آن فدراسیون ورزش دانش آموزی نیز فعالیت هایی را در این خصوص با سایر فدراسیون ها انجام می دهد و در بخش پایه، هیاتها این موضوع را عهده دار هستند.
بر این اساس از سال جاری بحث استعدادیابی تمام هیاتهای ورزشی فعال، بر اساس ساز و کارهای علمی و تعریف شده که امکانپذیر خواهد بود بر عهده این هیات ورزشی است.
ایرنا: همکاری و تعامل هیات ورزشی دانش آموزی با سایر هیاتها چگونه است؟
امروزه وقتی صحبت از ورزش می شود تفاوتهایی نسبت به گذشته دارد چراکه با توجه به تغییر سبک زندگی، ورزش باید جزء جدایی ناپذیر از برنامه های خانواده ها باشد.
با ماشینی شدن سبک زندگی، بیماری های غیرواگیر نیز افزایش یافته است به همین سبب برای سلامتی جسم و روح باید ورزش در برنامه های روزمره قرار گیرد.
در بحث استعدادیابی برای اینکه نتیجه بگیریم و بتوانیم فعالیتها را موثر کنیم، باید هیاتهای ورزشی به سمت آموزش و پرورش سوق یابند و این بستر در هیات ورزش دانش آموزی استان فراهم شده تا ارتباط با هیاتهای ورزشی تنگاتنگ شود و با این همکاری استعدادیابی رخ دهد که خروجی آن کسب موفقیت برای بدنه ورزشی کشور باشد چراکه پیشرفت ورزش دانش آموزی منجر به پیشرفت ورزش قهرمانی است.
ایرنا: در خصوص مسابقات ورزشی بین مدارس و آموزشگاهها چه برنامه ریزی هایی شده است؟
مسابقات ورزشی جزو برنامه های اصلی فعالیتهای بدنی و ورزشی در آموزش و پرورش بوده و در حال حاضر در قالب مسابقات درون مدرسه ای فعال است که مقارن با هفته تربیت بدنی افتتاح شد و دانش آموزان در رشته های مورد علاقه خود در داخل مدارس در این مسابقات شرکت می کنند.
امسال یادواره شهدای دانش آموزی با عنوان " امیدستان ورزش" برگزار و بعد از مسابقات درون مدرسه ای، مسابقات در استان زنجان در ۱۴ منطقه آموزش و پرورش برگزار می شود و منتخبان آن در مسابقات استانی شرکت می کنند که رقابتهای مقاطع دوره دوم متوسطه بهمن ماه امسال به صورت کشوری و مسابقات دوره اول متوسطه به طور معمول در تابستان برگزار می شود.
ورزش دانش آموزی زنجان همواره در رتبه های برتر گروه خود قرار دارد. در این چند سالی که هیات ورزشی دانش آموزی فعالیت خود را آغاز کرده بر اساس گزینش ها و جدولی که از فدراسیون ابلاغ شده است استان زنجان بر اساس طرح آمایش، تراکم دانش آموزی و سایر شاخص ها جزو گروه سه کشوری محسوب میشود.
استان زنجان به همت همه فعالان ورزشی همواره جزو سه استان بالا در گروه خود بوده است و سال قبل نیز در ارزیابی های انجام شده رتبه اول کشور را کسب کرد.
همچنین در برخی از سالها زنجان به لحاظ مجموع امتیازات جزو استانهای گروه اول جدول بوده است.
جمع امتیازات تنها بر اساس فعالیتهای ورزشی نیست بلکه شاخص فرهنگی و کمی و کیفی دیگری نیز در آن دخیل است در کل می توان گفت طی چند سال اخیر با همت و تلاش همه همکاران مسیر رو به رشدی را طی کرده ایم.
ایرنا: هم اکنون دانش آموزان استان در سطح مدارس تحت آموزشهای چه تعداد دبیر ورزشی هستند؟
با توجه به اینکه مسیر رشد و توسعه ورزش و سلامت جامعه از درون زنگ ورزش مدارس می گذرد، در همین راستا ۶۰۰ دبیر متخصص تربیت بدنی در سطح مدارس فعالت می کنند و مسابقات بین مدارس و آموزشگاهها نیز در قالب رقابت های " امیدستان ورزش" امسال با شروع هفته تربیت بدنی آغاز شده است.
سطح مسابقات استانی نیز به تدریج ارتقا می یابد در این مسابقات برای هر رشته یک کمیته فنی تشکیل می شود که ناظر بر همه مسابقاتی است که دانش آموزان با هم در آن رقابت می کنند.
این کمیته فنی در نهایت نظر فنی خود را به سرمربی تیم اعلام خواهند کرد و یک تیم قوی و قدرتمند برای حضور در مسابقات کشوری آماده می کنیم.
سالهاست که این آماده سازی ها اتفاق می افتد امسال نیز امیدواریم هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی سطح استان را در مسابقات استانی ارتقا دهیم.
ایرنا: با چه راهکارهایی بین ورزش و مسابقات دانش آموزی با درس آنها توازن برقرار می شود؟
اجرای مسابقات منطقه ای و استانی به طور معمول طی روزهای پنجشنبه و جمعه هماهنگ و تلاش می شود این رویدادها در روزهای پایانی هفته رخ دهد تا به درس دانش آموزان لطمه ای وارد نشود، با توجه به اینکه این رقابتها در ۱۰ رشته متوسطه دوم و ۳۶ رشته دوره متوسطه اول برگزار می شود طول دوره و زمان برگزاری مسابقات طولانی است.
امسال نیز مسابقات دانش آموزی متوسطه دوم ۲ هفته قبل از دهه فجر برگزار خواهد شد.
ایرنا: هیات ورزش دانش آموزی استان زنجان هم اکنون چه چالش ها و دغدغه هایی دارد؟
اگر کانون استعدادیابی به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کند بسیاری از دغدغه های اهالی ورزش، دلسوزان و علاقه مندان به ورزش استان حل خواهد شد.
با توجه به گستردگی نیروهای متخصص و با دانش بالا در مجموعه آموزش و پرورش به یقین این توانایی و بضاعت وجود دارد که در ورزش دانش آموزی گامهای موثری برداشته شود که البته برای موفقیت در این حوزه تغییراتی باید از سطوح بالا صورت گیرد.
نکته مهم دیگر دغدغه فرهنگی در این حوزه است به این معنی که خانواده ها نباید این دل مشغولی و نگرانی را در خصوص ورزش فرزندان خود داشته باشند که این فعالیت ها موجب عقب ماندن از دروس و مانعی برای ادامه تحصیل آنهاست چراکه با مدیریت صحیح و اصولی، ورزش خود عاملی بر موفقیت تحصیلی هرچه بیشتر دانش آموزان خواهد بود.
نظر شما