به گزارش ایرنا دبیر علمی چهارمین کنفرانس ملی پدافند سایبری و رییس دانشگاه آزاد اسلامی مراغه روز دوشنبه در آیین افتتاح این کنفرانس گفت: ۳۴۰ مقاله به دبیرخانه این کنفرانس ارسال، و ۲۷۰ مورد از آنها پذیرش شد.
«بابک پورقهرمانی» افزود: ۲۵.۱ درصد از مقالات ارسالی به دبیرخانه این کنفرانس ملی در زمینه حقوق بینالملل سایبری و ۲۳.۹ نیز در بخش حقوق کیفری سایبری است.
به گفته وی ۱۳.۶ درصد از مقالات به حقوق فضای مجازی، ۹.۷ درصد به مقالات فنی مهندسی و ۲۷.۸ درصد به سایر موضوعات مرتبط اختصاص دارد.
وی به روند رو به رشد تعداد مقالات ارسالی به این کنفرانس از دور اول تا چهارم اشاره و بیان کرد: تاسیس و راهاندازی مجله علمی مطالعات حقوقی فضای مجازی طی سال ۱۴۰۱ از دستاوردهای این کنفرانس ملی است.
به گفته وی راهاندازی مرکز تحقیقات حقوق با هسته علمی پدافند سایبری و تدوین سرفصل رشته حقوق فناوری اطلاعات نیز از دیگر دستاوردهاست.
اهمیت پدافند سایبری رو به افزایش است
«آرش رنجبران»، رییس دنشگاه آزاد اسلامی آذربایجانشرقی نیز با بیان اینکه تا سال ۲۰۲۵ میلادی حدود ۸۵ درصد از کسب و کارها به هوش مصنوعی وابسته میشود، گفت: امروز نیز کسب و کارها از مسیر سنتی به سمت کسب و کارهای پلتفرمی تغییر موقعیت داده و در چنین فضایی، پدافند سایبری از اهمیت ویژه و روبه رشد برخوردار است.
آسیبهای فضای سایبری به حداقل برسد
نماینده مردم آذربایجانشرقی در مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه مراغه گفت: امروز کشور در حوزههای مختلف و به ویژه در زمینههای علمی پیشگام است و تحریمهای یکجانبه دشمنان علیه کشورمان از دستاوردهای جوانان این مرز و بوم در علوم هستهای نشات میگیرد.
«آیتالله محمدتقی پورمحمدی» به افزایش میزان استفاده از رسانه در میان جوانان هم اشاره کرد و افزود: توان علمی کشورمان باید به کار گرفته شود تا آسیبهای فضای سایبری به حداقل برسد و برگزاری کنفرانسهای علمی، نخستین گام در این مسیر محسوب میشود.
لزوم تضمین امنیت در مراکز بهداشتی و درمانی هوشمند
مقاله «چالشهای امنیت سایبری و راهبردهای پدافند سایبری کاربست هوش مصنوعی در مراکز بهداشتی و درمانی هوشمند» نوشته «محمود عباسی» به عنوان نویسنده مسئول و «مهرداد تیموری» از جمله مقالات پذیرفته شده در این کنفرانس ملی در قالب سخنرانی است که بر تضمین امنیت در مراکز بهداشتی و درمانی هوشمند تاکید دارد.
«تیموری»، فارغالتحصیل مقطع دکتری حقوق جزا و جرمشناسی در حاشیه این کنفرانس ضمن اشاره به نتایج این پژوهش به خبرنگار ایرنا بیان کرد: امنیت در مراکز بهداشتی و درمانی هوشمند نشاندهنده حفاظت از دادهها، اطلاعات و شبکهها در برابر هرگونه حملات و فعالیتهای مخرب است.
وی افزود: با اینحال، برخی چالشهای امنیت سایبری وجود دارند که دستیابی به امنیت را در مراکز بهداشتی و درمانی هوشمند پیچیده میسازند.
پژوهشگر حقوق هوش مصنوعی تصریح کرد: سختافزارها و نرمافزارهای به کار گرفتهشده در مراکز بهداشتی و درمانی هوشمند، به طور معمول بدون بررسی و آزمایش مناسب و کافی از نظر امنیت سایبری از سوی فروشندگان به فروش میرسند لذا استفاده از این محصولات ناایمن میتواند موجب هک شدن و ورود دادهها و اطلاعات جعلی به سیستمها شود.
وی اضافه کرد: همچنین زنجیره تأمین مراقبتهای بهداشتی و درمانی میتواند در برابر حملههای سایبری آسیبپذیرتر باشد و برای ارزیابی چگونگی هوشمندسازی یک مرکز بهداشتی و درمانی، باید به سطح خودکارسازی و سیستمهای رایانهای که از آن استفاده میکنند و همچنین یکپارچگی سیستمها توجه شود.
وی این را هم بیان کرد که حملات سایبری به تأثیرات منفی بر در دسترس بودن خدمات ضروری مراقبتهای بهداشتی و درمانی منجر میشود و سازمانهای مراقبتهای بهداشتی و درمانی را در حفاظت از محرمانه بودن و یکپارچگی اطلاعات مراقبتهای بهداشتی و درمانی به چالش میکشد.
وی اضافه کرد: مسائل مرتبط با امنیت سایبری در مراکز بهداشتی و درمانی هوشمند، مسائلی مهم هستند و مستلزم تحلیل و بررسی فناوریهای هوش مصنوعی میباشد؛ به خصوص اینکه فنآوریها هوش مصنوعی استفادهشده در سیستمهای مراکز بهداشتی و درمانی هوشمند برای حفظ سلامتی و بهبود کیفیت زندگی بسیار مهم هستند.
به گزارش ایرنا چهارمین کنفرانس ملی پدافند سایبری به همت سازمان پدافند غیرعامل کشور و مرکز تحقیقات حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه برگزار شد و سازمانهای پدافندی استان، پلیس فتا و سایر ارگانهای ذیربط و مراکز دانشگاهی در برگزاری آن مشارکت کردند.
«حقوق بینالمللی و توسعه فناوری»، «حقوق بینالمللی سایبری»، «قلمرو سایبری در حقوق بینالملل»، «حاکمیت و فضای مجازی»، «حقوق مسئولیت بینالملل در فضای سایبری» و «مخاصمات مسلحانه سایبری» از جمله محورهای این کنفرانس است.
«حل و فصل مسالمتآمیز اختلافهای سایبری»، «تابعان و ذینفعان حقوق بینالملل سایبری»، «حکمرانی سایبری» و «رهیافت اسلامی اصول حقوق بینالملل در فضای سایبر» نیز از دیگر محورهای این کنفرانس ملی به شمار میرود.
همچنین از سایر محورهای چهارمین کنفرانس ملی پدافند سایبری میتوان به «کنشگری جمهوری اسلامی ایران در سطح بینالمللی»، «تهدیدهای نوسایبری»، «جرایم سایبری نو»، «قواعد و مقررات بینالمللی و ملی راجع به پدافند سایبری»، «نقش و جایگاه سازمان و نهادهای بینالمللی در امر پدافند سایبر» و «روند فعالیت ارگان سازمان ملل متحد در توسعه هنجارها، قواعد، و اصول حقوق بینالمللی سایبری» اشاره کرد.
سومین دوره از این کنفرانس ملی هم با وصول ۲۹۲ مقاله و پذیرش ۲۴۰ مورد از آنها طی ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ در دانشگاه آزاد اسلامی مراغه برگزار شد.
نخستین کنفرانس در سال ۱۳۹۵ کلید خورد و در سال ۱۳۹۷ نیز دومین دوره آن برگزار شد اما سومین کنفرانس به دلیل شیوع کرونا با تاخیر و در سال ۱۴۰۱ به وقوع پیوست.
نظر شما