به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، هفتمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی هفته گذشته به میزبانی فرهنگستان علوم و با حضور محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، غلامعلی حدادعادل رییس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی، محمدرضا مخبر رییس فرهنگستان علوم، حجت الاسلام احمد واعظی رییس دفتر تبلیغات اسلامی، حجت الاسلام رضا غلامی رییس مجمع عالی علوم انسانی اسلامی، عطاء الله رفیعی آتانی رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و جمعی از اندیشمندان حوزه علوم انسانی اسلامی برگزار و در این مراسم به سه نفر از محققان و نظریه پردازان حوزه علوم انسانی اسلامی جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی اهدا شد.
گزارشی از این مراسم را اینجا بخوانید.
وزیر علوم در این مراسم در مورد اهمیت رشته های علوم انسانی توضیح داد و گفت: بزرگ ترین سرمایه هر کشور آرمانها و فرهنگ آن است و این علوم و رشتههای علوم انسانی هستند که فکر و فرهنگ هر جامعه ای را شکل میدهند. اگر میخواهیم افکار جامعه را متحول کنیم و پرورش دهیم، باید به رشتههای علوم انسانی توجه بیشتری داشته باشیم.
زلفی گل با تاکید بر اینکه رشتههای علوم انسانی فرهنگ ساز هستند، افزود: این حوزه به افزایش سرمایه اجتماعی منجر میشود و فرهنگ اسلامی جامعه را ارتقا میدهد. اگر به دنبال جامعه الهی بر مبنای کنترل درونی و انسانی هستیم، باید به رشتههای علوم انسانیاسلامی توجه ویژه داشته باشیم.
وی همچنین در کنگره بینالمللی شهید طهرانی مقدم به میزبانی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با تاکید بر تغییر نگاه مصرفی به وزارتخانههایی مانند آموزش و پرورش و علوم گفت: این وزارتخانهها دانش، متخصص و متبحر تولید میکنند و خروجی این وزارتخانهها انسانهای باایمان، متخصص و متعهد است.
وزیر علوم یادآور شد: نظام جمهوری اسلامی ثمره خون هزاران شهید است که صندلیهای مدیریت آن را در اختیار ما قرار دادهاند و باید بدانیم داشتن مسئولیت در این نظام، کار سنگین، سخت و حساسی است. نظامی که دنیای سلطه و استکبار از بدو پیروزی انقلاب اسلامی، تمام همت خود را بهکار بسته تا این نظام را ساقط کند اما این نظام در دوران مختلف حفظ شده است.
شهیدطهرانیمقدم الگویی بین شهدای علمی ماست که با خون خود، تعهدی را بر گردن ما گذاشته و باید حواسمان باشد قدرت ملی ما در گرو دانش و دینداری و علم است. شهدای علمی ما بهویژه شهید طهرانیمقدم نمونه بارزی از خودباوری و «ما میتوانیم» هستند. شهدایی که با وجود تهدیدها و تحریمها با اتکا به قدرت لایزال الهی، هدایتهای داهیانه رهبر حکیم و فرزانه انقلاب و بهرهمندی از علم نافع توانستند در عرصههای مختلف، افتخارات شگرفی را برای کشورمان رقم بزنند و الگوی هویتباوری برای نسل جوان هستند.
گزارشی از این مراسم را اینجا بخوانید.
شکست قطعنامه پیشنهادی آمریکا در کنفرانس یونسکو
رییس کمیسیون ملی یونسکو در ایران اعلام کرد: بر اساس اخبار رسیده از منابع دیپلماتیک در جلسه کمیته مالی، اداری و روابط خارجی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) در جریان چهلودومین اجلاس کنفرانس عمومی این سازمان در پاریس، قطعنامه پیشنهادی آمریکا در حمایت از رژیم صهیونیستی با رای اکثریت کشورهای عضو، شکست خورد و به تصویب نرسید و در مقابل، قطعنامهای در حمایت از مردم غزه تصویب شد.
علی اکبر متکان افزود: آمریکا در تقابل با این پیشنهاد قطعنامهای یکسویه و کاملا جانبدارانه ای را علیه مردم فلسطین و در حمایت از این رژیم تدوین و برای رأیگیری ارائه کرد که کشورهای عرب و همبانیان این قطعنامه از جمله ایران بهعنوان کنشگر مؤثر، حاضر به قبول اصلاحات آمریکا نشدند و قطعنامه خود را برای رأیگیری در دستور کار قرار دادند که هر دو به رأی عمومی گذاشته شود.
وی یادآور شد: در فرآیند رأیگیری علنی، قطعنامه آمریکا با رأی منفی اکثریت رد شد و قطعنامه پیشنهادی حامیان فلسطین با ۹۶ رأی مثبت و تنها ۸ رأی منفی از مجموع ۱۳۷ رأی مأخوذ به تصویب رسید.
یونسکو تاکنون بارها در حمایت از فلسطین قطعنامه صادر کرده و همین رویکرد موجب خروج رژیم اشغالگر صهیونیستی از این سازمان شده است.
چهلودومین اجلاس کنفرانس عمومی یونسکو از ۱۶ آبان سال جاری برابر با هفتم نوامبر۲۰۲۳ در مقر یونسکو درپاریس آغاز شد و اکنون با برگزاری نشستها و کمیسیونهای مختلف در حال پیگیری است.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این اجلاس پیشنهاد کرد: برنامهای به عنوان راه علم با جهتگیری همزمان تاریخی و معاصر در این نهاد بین المللی تعریف و زمینه برای تحقق آرمان یونسکو در راستای تبادل آزاد ایدهها و دانایی فراهم شود.
پیمان صالحی که به عنوان نماینده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در چهل و دومین اجلاس عمومی یونسکو شرکت کرده است، در سخنرانی خود در پاریس افزود: ایران آمادگی دارد در این امر مهم، همه ظرفیتهای تاریخی و امروزی خود را به کار گیرد.
وی در این اجلاس از طرف ایران به عنوان نامزد هیات اجرایی یونسکو برای دوره تصدی ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۷ اعلام آمادگی کرد و گفت: نامزدی این کشور با تعهد عمیق مان برای همکاریهای جهانی و فهم مشترک که از طریق آموزش، علم، فرهنگ، محبت و از خودگذشتگی حاصل میشود، همراه است. ما عمیقاً بر این باوریم که چرخش اعضا، نفس تازهای به روح سازمان دمیده و باعث ایجاد دیدگاههای جدید و رویههای ابداعی خواهد شد.
دانشگاه آزاد؛ میزبان کنگره بینالمللی اندیشههای قرآنی مقام معظم رهبری
کنگره بینالمللی اندیشههای قرآنی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی به همت این دانشگاه و جامعه المصطفی العالمیه با همکاری بیش از ۱۸۰ مرکز علمی در راستای اجرای تفاهمنامه همکاری دانشگاه آزاد و جامعه المصطفی العالمیه و در ۱۵ محور با موضوعات قرآنی برگزار شد. طی دو سالی که از امضای این تفاهم نامه همکاری می گذرد، ۱۸۳پیش نشست علمی، ۶۵ کارگاه آموزشی و ۱۲ کرسی ترویجی برگزار شد.
حدود ۲ هزار و ۳۴۰ چکیده مقاله و هزار و ۶۳۰ اصل مقاله به ۲۱ زبان از ۱۸ کشور، به دبیرخانه این کنگره ارسال شد که از میان آنها چهار مقاله انتخاب شدند.
این کنگره با حضور حجتالاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، محمدمهدی طهرانچی رییس دانشگاه آزاد، حجتالاسلام والمسلمین محمد شریفانی مسوول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در این دانشگاه و حجتالاسلام والمسلمین علی عباسی رییس جامعه المصطفی العالمیه در سالن شهید مطهری سازمان مرکزی دانشگاه آزاد برگزار شد.
عباسی در این کنگره با بیان اینکه انقلاب اسلامی تماماً مبتنی بر اندیشه های قرآنی است، گفت: خاستگاه و مسیر انقلاب اسلامی براساس برداشت از این کتاب الهی ترسیم شده است. در واقع قرآن منبع اصلی اندیشه اسلامی است و لذا پرداختن به قرآن و تفسیر مفسرانی که قرآن را با نگاه مشکلات زمانه، مسأله های روزگار و نیاز انسان معاصر مطرح کردند، از ضرورت ها است.
وی خاطرنشان کرد: در یک قرن اخیر نگاه مفسرانی را شاهد هستیم که به محتوای قرآن به عنوان یک نظام جامع اندیشه و عمل برای زندگی فردی انسان، زندگی اجتماعی انسان ها، روابط بین المللی و روابط میان ملت ها نگاه کرده اند، نگاه نظام واره و نظام گونه به اندیشه های مکتشف از قرآن در یک قرن اخیر در میان مفسران ما یک نگاه مشهودی است. شاید در کشور و در جوامع علمی ما مرحوم علامه طباطبائی بارزترین شخصیتی است که این نگاه را می توان در تفسیر وی مشاهده کرد.
گزارشهایی از این کنگره را اینجا و اینجا بخوانید.
پایان مهلت نامنویسی آزمون ارشد/ ثبتنام در آزمون دکتری تمدید شد
سازمان سنجش آموزش کشور هم دریک هفته گذشته پُرخبر بود. مهلت نامنویسی در آزمون ارشد بعد از یک بار تمدید تا روز چهارشنبه ۱۷ آبان، پایان یافت و در نهایت به گفته مشاور رییس سازمان سنجش آموزش کشور در این آزمون بیش از ۴۷۵ هزار نفر داوطلب نامنویسی کردند.
علیرضا کریمیان به آغاز زمان نامنویسی آزمون دکتری سال ۱۴۰۳ در روز چهارشنبه ۱۷ آبان اشاره کرد و اظهار داشت: ثبتنام آزمون ورودی مقطع دکتری نیمهمتمرکز (Ph.D) سال ۱۴۰۳ برای پذیرش در دورههای روزانه، نوبت دوم، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و پردیس خودگردان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی از چهارشنبه (۱۷ آبان) آغاز شد و تا روز سهشنبه (۲۳ آبان) ادامه دارد.
البته رییس سازمان سنجش آموزش کشور هم بعد از این خبر، از تمدید مهلت ثبتنام آزمون نیمه متمرکز ورودی دوره دکتری (Ph.D) سال ۱۴۰۳ تا روز شنبه ۲۷ آبان خبر داد.
عبدالرسول پورعباس با بیان اینکه ثبتنام آزمون ورودی مقطع دکتری نیمهمتمرکز (Ph.D) سال ۱۴۰۳ برای پذیرش در دورههای روزانه، نوبت دوم، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و پردیس خودگردان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی از روز چهارشنبه ۱۷ آبان ماه آغاز شد، افزود: نام نویسی هماکنون نیز ادامه دارد و تا پایان روز شنبه ۲۷ آبان تمدید شد.
براساس اعلام قبلی سازمان سنجش، آخرین مهلت نام نویسی آزمون ورودی مقطع دکتری نیمهمتمرکز (Ph.D) سال ۱۴۰۳ برای پذیرش در دورههای روزانه، نوبت دوم، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و پردیس خودگردان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی روز سهشنبه ۲۳ آبان ماه بود که این سازمان مهلت نام نویسی را تا شنبه آینده تمدید کرد. آزمون ورودی مقطع دکتری نیمه متمرکز سال ۱۴۰۳ روز جمعه چهارم اسفندماه برگزار می شود.
توافق معاونان وزارت علوم ایران و چین برای ایجاد مرکز مشترک آموزش فناوریهای جدید
معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم در دیدار با همتای چینی خود در خصوص پیشنهاد طرح حکمت و ایجاد مرکز مشترک آموزشهای فنیو حرفهای و آموزش فناوریهای جدید توافق کردند که در آینده نزدیک نمایندگان آموزش عالی دو کشور برای امضای تفاهمنامه آموزشی و عملیاتی شدن توافق ها اقدام لازم را انجام دهند.
قاسم عموعابدینی در حاشیه اجلاس عمومی یونسکو با معاون آموزشی چین دیدار و گفت و گو کرد. در این جلسه در خصوص پیشنهاد طرح حکمت و ایجاد مرکز مشترک آموزشهای فنیو حرفهای و آموزش فناوریهای جدید توافقاتی صورت گرفت و مقرر شد در آینده نزدیک نمایندگان آموزش عالی دو طرف برای انعقاد تفاهمنامه آموزشی و عملیاتی شدن توافقات، اقدام لازم را به عمل آورند.
معاون آموزشی وزارت علوم در ادامه دیدارهای خود با مقامات آموزش عالی کشورهای شرکتکننده در چهل و دومین اجلاس عمومی آموزش یونسکو با وزیر آموزش عالی، پژوهش و نوآوری کشور عمان رحمه بنت ابراهیم المحروقه و معاون آموزشی وی نیز دیدار کرد.
ابلاغ آییننامه جشنواره دانشجوی نمونه سال ۱۴۰۲
آیین نامه جشنواره دانشجوی نمونه سال ۱۴۰۲ با هدف ارتقای انگیزه فعالیتهای علمی و فرهنگی و تشویق دانشجویان به تولید محصولات متنوع علمی - پژوهشی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ شد.
در بخشی از این آیین نامه آمده است: در راستای ترویج اولویتهای علم و فناوری در جمهوری اسلامی ایران مبنی بر مرجعیت و دیپلماسی علمی، فناوری و نوآوری، آموزش، پژوهش و برون داد هدفمند، نوآوری فرهنگی و فرهنگ نوآوری، شاگرد، فناور و نوآورپروری و تولید خدمت، ثروت و سرمایه از دانش و همچنین در راستای اجرای مفاد آیین حمایت از نخبگان ایرانی مصوب ۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۱، آیین نامه جشنواره دانشجوی نمونه سال ۱۴۰۲ با اهداف ترویج الگوهای موفق و موثر، تکریم و بزرگداشت دانشجویان نمونه، ارتقای انگیزه فعالیت های علمی و فرهنگی، تشویق دانشجویان به پژوهش همزمان ابعاد مختلف آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اخلاقی و هدایت دانشجویان برتر به تولید محصولات متنوع علمیپژوهشی تدوین شده است.
براساس اعلام سازمان امور دانشجویان، این آیین نامه از سوی این سازمان تهیه و تنظیم شده است که وزارت علوم آن را برای اجرا ابلاغ کرد.
آغاز عملیات پایش اقیانوسشناسی سواحل مکران/ نمونهبرداری از ۲۱۲ نقطه
رییس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی گفت: بزرگترین پایش اقیانوس شناسی سواحل مکران، از ۲۲ آبان ۱۴۰۲ و در ۲۱۲ نقطه به مدت حداقل یک ماه انجام میشود. مرتضی توکلی افزود: در این عملیات میدانی، ۲۱۲ نقطه؛ شامل ۱۵۶ نقطه در دریا و ۵۶ نقطه در خشکی در محدوده خلیج گواتر تا بندر جاسک بررسی و نمونهبرداری از محیطهای مختلف شامل آب، خاک، رسوب، پسابهای شهری و صنعتی و آبزیان در امتداد سواحل مکران انجام میشود.
وی درخصوص جزییات برنامه این پایش توضیح داد: با توجه به وسعت منطقه، عملیات نمونهبرداری با حضور ۱۰ محقق از پژوهشگاه و در قالب دو گروه نمونهبرداری از ایستگاه پژوهش و فناوری اقیانوسشناسی چابهار و هرمزگان به صورت همزمان از گواتر و بندر جاسک انجام می شود و دادهبرداری و مطالعه شرایط حاکم بر سواحل مکران در حوزههای فیزیک و شیمی دریا، آلودگی دریا، زیست شناسی دریا، زمین شناسی دریا و سنجش از دور ماهوارهای صورت می گیرد.
رییس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی یادآور شد: با توجه به اهدافی که در این برنامه دنبال میشود، دورههای زمانی نمونه برداری در محیطهای مختلف متفاوت خواهد بود.
بر اساس اعلام پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، سواحل مکران، دارای ناشناخته های بسیاری برای جامعه علمی و تصمیم ساز کشور است. با توجه به اهمیت دریای عمان و سواحل مکران به عنوان پلی بین دریاهای آزاد و خلیج فارس و وجود چند بندر مهم و فعال دارای تبادلات گسترده با کشورهای اطراف و گاه فرامنطقهای، لزوم توجه به جنبه های مختلف، زمین شناختی، فیزیکی، شیمیایی و زیستی سواحل آن از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است.
از طرفی با توجه به رشد روز افزون جمعیت، رشد اقتصادی و صنعتی ایران و کشورهای منطقه و پتانسیلهای بی شمار سواحل در توسعه کشور و تاکید رهبر معظم انقلاب بر توسعه سواحل مکران و استفاده از ظرفیتهای عظیم آن، ایجاد یک برنامه مدون علمی برای بررسی تأثیر متقابل ساحلانسان و راهکارهای حفظ سواحل از تخریب و استفاده غیرعلمی، امری اجتناب ناپذیر است. اولین گام در چنین برنامه ای شناخت محیطی از وضعیت سواحل مکران خواهد بود.
پیگیری پشتیبانی کارگروه ویژه علوم دریایی وزارت علوم، از توسعه دریامحور
وزارت علوم هم این هفته اعلام کرد: با توجه به ابلاغ سند توسعه دریامحور توسط مقام معظم رهبری در ۱۶ آبانماه سال جاری و فرمایشات قبلی ایشان بر اهمیت دریا، کارگروه ویژه علوم دریایی در شورای برنامه ریزی و آموزش عالی وزارت علوم فعال است و پشتیبانی دانشی از توسعه دریامحور را دنبال می کند.
در پی سخنان رهبر معظم انقلاب در ۷ آذر ماه ۱۴۰۱ در خصوص ظرفیتهای دریایی کشور، سمیناری با حضور معاون آموزشی وزیر علوم در خصوص توسعه دریامحور در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد و صاحبنظران دیدگاههای خود را در زمینه استفاده از ظرفیتهای دریا مطرح کردند.
پس از برگزاری این سمینار، در اسفندماه ۱۴۰۱ به پیشنهاد معاون آموزشی وزیر علوم، کارگروه ویژهای به نام علوم دریایی در کنار سایر کارگروههای اصلی فنی مهندسی، علوم پایه، علوم انسانی، هنر و معماری و دامپزشکی و کشاورزی تشکیل و مسئولیت آن به دکتر محمدحسن شجاعیفرد عضو هیات علمی و استاد ممتاز دانشگاه علم و صنعت واگذار شد. این گروه متشکل از رؤسای دانشگاههایی است که در حوزههای علوم دریایی فعال بوده و تعدادی از مسئولان حوزه دریایی کشور هستند.
مسیر ثبت مالکیت فکری ایدههای دانشجویان شاهد و ایثارگر هموار میشود
مدیرکل امور دانشجویان شاهد و ایثارگر سازمان امور دانشجویان هم گفت: یکی از برنامههای موثر ما در آینده امضای تفاهمنامه با سازمان ثبت اسناد برای ثبت مالکیت فکری و معنوی ایدههای این دانشجویان است.
سید فردین تقیزاده درباره فعالیت های این اداره کل در ۶ ماه گذشته گفت: امسال دو برنامه، چهارمین المپیاد دانشجویان شاهد و ایثارگر و دومین دوره ملی ضیافت ایثار را برگزار کردیم.
وی در خصوص دومین دوره طرح ملی ضیافت ایثار توضیح داد: کارگاه مهارت افزایی در این دوره با استقبال روبرو شد؛ زیرا دانشجویان متقاضی یادگیری یک حرفه بودند. قصد داریم برای سال آینده برنامهای را برای اولین بار با عنوان برنامه مهارت افزایی دانشجویان شاهد و ایثارگر برگزار کنیم؛ به طوری که دانشجویان علاوه بر رشته تحصیلی و متخصص شدن در یک حوزه، بتوانند یک حرفه را بیاموزند. کارگاه مهارت افزایی در این راستا برگزار خواهد شد تا دانشجو پس از پایان تحصیلات با مشکلی همچون بیکاری مواجه نشود و بتوانند به سرعت در جامعه صاحب کسب و کار شود.
مدیرکل امور دانشجویان شاهد و ایثارگر سازمان امور دانشجویان اظهار داشت: یکی از برنامههای موثر ما در آینده امضای تفاهمنامه با سازمان ثبت اسناد به منظور ثبت مالکیت فکری و معنوی دانشجویان است، بر این اساس دانشجویان شاهد و ایثارگری که ایدهای دارند و میخواهند آن را ثبت کنند و پس از آن به تولید محصول بپردازند. میتوانند با امضای این تفاهم نامه بهراحتی به هدف خود دست یابند.
وی افزود: برگزاری دورههای آموزشی به منظور یادگیری چگونگی ثبت ایده و هموارسازی مسیر را نیز برعهد داریم و در این راستا به دانشجویان کمک خواهیم کرد، تا مالکیت فکری و معنوی خود را در کمترین زمان ممکن داشته باشند.
ارتقای سطح ۱۷ آزمایشگاه واحد علوم و تحقیقات
۱۷ آزمایشگاه واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، با توجه به ارزیابی و رتبهبندی از سوی شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری به سطح توانمند، ارتقا یافتند.
آزمایشگاههای NMR، IR، SEM، XRD، آب و فاضلاب، شیمی، فیزیک دریا، شیمی آلی، شیمی تجزیه، بیماریشناسی گیاهی، زراعت، بیوتکنولوژی، زیستشناسی جانوری، متالوگرافی، لایهنشانی مرکزی، مهندسی زیست فناوری، کروماتوگرافی و کروماتوگرافی۲ وابسته به واحد علوم و تحقیقات موفق به ارتقای سطح عضویت خود در این ارزیابی شدهاند.
در ارزیابی سال گذشته فقط آزمایشگاه نانوپلیمر موفق به ارتقای سطح عضویت توانمند شده بود، ولی در سال جاری، ۱۷ آزمایشگاه موفق به اخذ رتبه توانمند شدهاند. بر اساس این گزارش، در کل ۵۴ آزمایشگاه واحد علوم و تحقیقات، عضو شبکه آزمایشگاهی راهبردی بوده که ۱۸ عضو دارای سطح عضویت توانمند، ۳۰ آزمایشگاه فعال و مابقی آزمایشی هستند.
نظر شما