به گزارش ایرنا از خانه کتاب و ادبیات ایران، اسماعیل جانعلیپور ضمن اعلام برنامههای هفته کتاب، عنوان کرد: امسال نهمین دوره روستاها و عشایر دوستدار کتاب را برگزار کردیم. با توجه به اینکه فهرست جامعی از شاخصهای ترویج کتاب و کتابخوانی را در سامانه این رویداد بارگذاری کردهایم، لازم بود تا فرایند ثبت نام روستاها در این سامانه کامل شود که حدود ۲۸۰ روستا در این دوره شرکت کردند. برخلاف سالهای گذشته که از ۱۰ روستا تقدیر میشد امسال با داوری متفاوت و عادلانه ۱۳ روستا در کنار یک آبادی جامعه عشایری به عنوان روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران، انتخاب شدند.
وی ادامه داد: در دورههای گذشته آیین اختتامیه رویداد روستاها و عشایر دوستدار کتاب در تهران و با حضور حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر شرکت کننده برگزار میشد در این دوره تصمیم گرفتیم مراسم پایانی این جشن را در تک تک روستاها و با جمعیتهای حدود ۱۰۰ نفر برگزار کنیم. این جشنها به صورت کاملاً مردمی و با حضور مسئولان برگزار میشود.
مدیرکل مجامع، تشکلها و فعالیتهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین از بستههای حمایتی که به روستاییان و عشایر در هفته کتاب تعلق میگیرد، خبر داد و افزود: به ارزش ۵۰ میلیون تومان برای هر روستا کتاب ارسال میکنیم. این اعتبار از سوی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای توسعه و ترویج طرحهای کتاب و کتابخوانی در روستاها و عشایر اختصاص یافته که به طور مستمر طی یک سال پرداخت میشود.
جانعلیپور گفت: نهاد کتابخانههای عمومی کشور برای هر روستا ۱۵میلیون تومان و شهرداریها و دهیاریهای کشور نیز ۱۵میلیون تومان اعتبار عمرانی تخصیص میدهد تا فضای کتابخانههای روستاها بهبود یابد. در هفته کتاب امسال با برگزاری جشن تکریم مردم روستای اورنگ در نیکشهر استان سیستان و بلوچستان آیین تکریم از روستاها شروع شد، در روز ۲۳ آبان هم در روستاهای کلج استان قزوین و دستچین استان زنجان این جشنهای مردمی برگزار شد و در روزهای هفته کتاب این تقدیرها ادامه خواهد داشت.
مقرر شد ۱۲ شهر به عنوان شهرهای دوستدار کتاب ایران معرفی و از آنها تقدیر شود
مدیرکل مجامع، تشکلها و فعالیتهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود در صحبت از رویداد پایتخت کتاب ایران، گفت: رویداد پایتخت کتاب ایران امسال با مشارکت ۱۰۵ شهر از ۲۶ استان، برگزار شد. با ارزیابیهای انجام شده مقرر شد ۱۲ شهر به عنوان شهرهای دوستدار کتاب ایران معرفی و از آنها تقدیر شود. در بررسیهای انجام شده، ۱۰ شهر به مرحله نهایی راه یافته و اعلام آمادگی کردند که مورد ارزیابی میدانی قرار بگیرند.
جانعلیپور مطرح کرد: کارنامه و برنامههای این ۱۰ شهر توسط تیمهای ارزیابی از وزارت کشور و نهاد کتابخانههای عمومی مورد ارزیابیهای میدانی قرار گرفت؛ ظرفیتهای حوزه کتابخوانی این شهرها و اینکه چقدر خلاقیت و نوآوری در اجرای طرحهای خود داشتند مورد توجه بود؛ همچنین این موضوع مدنظر بود که آیا این مدلها قابل تکثیر در سراسر کشور هست یا خیر. در واقع کاربردی و عملیاتی بودن طرحها برای انتخاب مورد توجه بود که چقدر در طرحهای مطالعه کتاب، اقشار مختلف مردم را درگیر موضوع میکنند.
وی افزود: همچنین توجه ویژه به ادبیات کودک و نوجوان، استفاده از ظرفیت خیرین و نیکوکاران، جلب مشارکت دانشگاهها، مراکز علمی و پژوهشی و هر ظرفیت دیگری که بتواند به فرهنگ کتابخوانی کمک کند در انتخاب شهر دوستدار کتاب ملاک عمل قرار گرفته است. این موارد باعث شد تا ۵ شهر به مرحله نهایی هیئت انتخاب که از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بررسیها را انجام میدادند، برسند. در نهایت هیئت انتخاب شهر سمنان را به عنوان شهر برگزیده دوستدار کتاب در سیویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، معرفی کرد.
مدیرکل مجامع، تشکلها و فعالیتهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اختتامیه پایتخت کتاب ایران روز سوم آذر (۱۴۰۲) در شهر سمنان به عنوان شهر منتخب رویداد «شهر دوستدار کتاب ایران» و «پایتخت کتاب ایران» به صورت جشن مردمی با حضور چندهزار نفری مردم، علاقهمندان کتاب و نخبگان برگزار خواهد شد. آئین دیگری در همان روز با حضور صدها نفر از نخبگان سیاسی، فرهنگی، هنری، ادبی و پیشکسوتان حوزه فرهنگ و هنر و جمعی از مقامات کشوری در حوزه فرهنگ و ادب، برگزار و طی آن به طور رسمی شهر سمنان به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی میشود.
جانعلیپور به امضای تفاهمنامه با استانداری استان سمنان اشاره کرد و ادامه داد: طی یکسال آینده مقرر است چندین برنامه ملی و بینالمللی در استان سمنان به عنوان پایتخت کتاب ایران اجرا کنیم. امیدواریم حیات پایتخت کتاب ایران را مستمر داشته باشیم و فضای پویایی را به مردم عزیز کشور و جامعه بینالمللی معرفی و نمایان کنیم.
رونمایی از سامانه «ترویج کتاب» و برگزاری «جام باشگاههای کتابخوانی»
مدیرکل مجامع، تشکلها و فعالیتهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرآیند و فعالیت کتابخانهها را دارای اشکال متعدد دانست و گفت: باشگاههای کتابخوانی از سالهای گذشته در ادبیات ترویجی، جدیتر شده است و امروز در سراسر کشور به صورت پراکنده اتفاقهایی در حال وقوع است.
او ادامه داد: اولین گام برای ساماندهی باشگاههای کتابخوانی راه اندازی سامانه «ترویج کتاب» که سامانه در هفته کتاب رونمایی میشود. در این سامانه، قابلیت دسترسی به همه رویدادهای کتابخوانی از جمله باشگاههای کتاب و کتابخوانی، رویداد پایتخت کتاب، رویداد روستاها و عشایر دوستدار کتاب و بسته آموزشی کتابخوانی و شیوههای ترویج آن، وجود دارد.
جانعلیپور از سهل شدن ثبت نام باشگاههای کتاب و کتابخوانی خبر داد و گفت: فضای ثبت نام مربیان و تسهیلگران فراهم است و هر مربی میتواند یک تا چندین باشگاه را برای خود به عنوان مربی و همچنین اعضای هر باشگاه را ثبت کنند و ما از تحلیل این دادهها میتوانیم برای مربیان باشگاهها، فضای آموزشی فراهم کرده و توانمندشان کنیم. پیرو علاقهمندیهای کودکان و نوجوانان برای آنها کتاب ارسال کنیم و در نهایت آنها را وارد فضای رقابتی و جذاب باشگاههای کتاب کنیم تا «جام باشگاههای کتابخوانی» بعد از این فرآیند برگزار شود.
۲۹۰ هزار معلم در دوره آموزشی کتابخوانی شرکت کردند
جانعلیپور در بخش دیگری از سخنان خود از برنامهها برای توانمندسازی معلمان و فرهنگیان سراسر کشور در موضوع ترویج کتاب خبر داد و گفت: امسال دوره آموزشی ترویج کتاب و شیوههای کتابخوانی را برای معلمان فراهم کردیم. ۲۹۰ هزار معلم بعد از گذراندن ۱۷ ساعت دوره آموزشی برابر با ۵ میلیون نفر ساعت در سراسر کشور، آموزش دیدند.
مدیرکل مجامع، تشکلها و فعالیتهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در هفته کتاب پروژه بسته آموزشی فرهنگیان را اصلاح و تکمیل میکنیم. دوره آموزش کتابخوانی و شیوههای ترویج را برای دانشجویان دانشگاه فرهنگیان آغاز کردیم. ۱۵هزار دانشجوی دانشگاه فرهنگیان استان تهران، مخاطب این دوره آموزشی خواهند شد.
وی افزود: در صورتیکه در دوره آموزش کتابخوانی و شیوههای ترویج آن در دانشگاه فرهنگیان تهران به کیفیت و اهداف مورد نظر دست یافتیم، آن را برای دیگر دانشگاههای کشور به ویژه به دانشگاههای فرهنگیان سراسر کشور تعمیم خواهیم داد. در این دورهها به فلسفه کتابخوانی، چگونگی انتخاب کتاب، مبانی کتابخوانی و چگونگی ایجاد باشگاه کتابخوانی میپردازیم.
اسماعیل جانعلیپور در پایان گفت: تا کمتر از دو سال آینده دانشجویان دانشگاه فرهنگیان وارد نظام آموزش و پرورش میشوند. در دوره آموزشی بر دانشجویان رشته آموزش ابتدایی متمرکز هستیم. دانشگاه فرهنگیان تا ۳۰ رشته تحصیلی دارد که آموزش ابتدایی آن برای ما بسیار مهم است.
سیویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «آینده خواندنی است» از بیستوسوم آبان آغاز به کار کرد و تا سیام آبان ۱۴۰۲ به کار خود ادامه میدهد.
نظر شما