به گزارش ایرنا، محمدباقر قالیباف در این پیام که پنجشنبه شب پیش از اجرای بخش آیینی این همایش در روستای "باشتین" شهرستان داورزن قرائت شد، آورده است: ملت سلحشور ایران سرشار از جلوههای رشادت و ایثار و قیام علیه مستبدان و زورگویان و جور ظالمان بوده، که این امر در روحیه عدالت جویی و حق طلبی آنان عجین شده است و گنجینه افتخارات این مرز و بوم با حماسه آفرینی های بیشمار و در جغرافیای پهناور ایران زینت یافته است و قیام همیشه جاوید سربداران که با بهرهبندی از آموزهها و میراث ارزشمند دیانت و تشیع شکل گرفت از نمونههای درخشان و تاریخ ساز در سپهر فرهنگ مبارزاتی و غیرتمندی دیار همیشه قهرمان خراسان است.
رییس مجلس شورای اسلامی اضافه کرده است: نهضت سربداران در راستای مقابله با ناهمسانیها و نابسامانیهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آن دوران و استبداد حاکمان و کشمکشهای آنان بر سر منافع و مطامع با قیام سلحشوران و مبارزه با تسلط و اصطلاح بیگانگان و ایادی آنان از سوی اقشار مردم برپا گردید.
قالیباف افزوده است: مردم دیار غیور و ولایتمدار سبزوار که از ظلم و جور ظالمان به ستوه آمده بودند با تاسی به مبانی شیعی و محبت خاندان اهل بیت علیهم السلام و عقیده راسخ در مبارزه با ستمگران، جنبش سربداران را در نهایت اخلاص و ایثار و ازخودگذشتگی بنا نهادند و سرانجام نیز با گسترش این نهضت باشکوه بساط حکام ظلم و جور برچیده شد و بیرق سرخ حسینی برافراشته گردید.
وی گفته است: نهضت سرداران تحقق و تجلی عینی از روحیه جوانمردی ظلم ستیزی و اسلام خواهی و تکریم فضایل انسانی می باشد که ریشه در تار و پود این ملت سربلند داشته و ضرورت دارد ابعاد این قیام شیعی و روایت حماسی آن برای نسل جوان و آیندگان تبیین و ترسیم گردد.
رییس مجلس شورای اسلامی در پایان پیام خود "با گرامیداشت یاد و خاطره تمامی آزادگان مبارز نهضت تاریخساز سربداران در دیار سبزوار قهرمان"، از تلاشهای شورای سیاسی و دست اندرکاران برگزاری دومین کنگره ملی سربداران قدردانی و تشکر کرده است.
ظلمستیزی و عزّتطلبی از اصول جنبش سربداران بود
آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید نیز در پیامی که در این همایش قرائت شد، نوشت: ظلمستیزی، زیر بار ذلّت نرفتن و عزّتطلبی از اصول ارزنده قیام سربداران بود و این موارد در میان پیروان واقعی این جنبش شیعی نیز باید مورد توجه باشد.
به گزارش ایرنا در پیام وی آمده است: مردم سبزوار از گذشته دارای جایگاه تاریخی بودهاند و خدمات فراوانی به تشیع کردهاند و با تربیت علمای بزرگ و دانشمندان نامور در ترویج علم و فرهنگ و ادب اثرگذار بوده و در همین مسیر در ترویج فرهنگ اهل بیت (علیهم السلام) نیز موفقیت کسب کرده اند.
وی افزوده است: موضوع سربداران علاوه بر اینکه یک موضوع مهم در تاریخ شیعه است، شعار این جنبش عظیم نیز یک موضوع مهمتر است. شعاری که برگرفته از فرهنگ اهل بیت (ع) است و آن ظلمستیزی و زیر بار ذلّت نرفتن و عزّتطلبی است.
آیت الله نوری همدانی آورده است: عزّتطلبی یک اصل قرآنی است که دوری از آن زمینهساز ذلّت و خواری فرد و جامعه را در پی خواهد داشت، زمانی که ذلّت آمد، شرافت انسان از بین خواهد رفت و در این موقعیّت است که سقوط فراهم خواهد شد.
این مرجع تقلید اضافه کرده است: عزّت از آن خدا و رسول او و بندگان مطیع پروردگار است و مردم سبزوار در این موضوع پیشگام بوده اند و زمینه آنچنان در منطقه مهیا بوده است که مرحوم شهید رساله عملیه را برای آن دیار اهدا کرد و این فرهنگ تا به امروز نیز ادامه دارد و این مردم مجاهد همچنان با همان تفکر ارزشمند، مسیر خود را ادامه میدهند و پای انقلاب و عزّتطلبی و ظلمستیزی ایستادهاند.
وی در این پیام آورده است: جا دارد با تکریم خدمات ارزشمند علما و فرهیختگان در طول تاریخ آن دیار کهن، یاد و خاطره شهدا را نیز گرامی بداریم که در دوران انقلاب شکوهمند اسلامیِ امام (ره) و بعد از آن، دوران دفاع مقدس و تا به امروز در دفاع از امنیت و اندیشههای امام و حمایت از رهبر معظم انقلاب درخشیده اند.
به گزارش ایرنا، نهضت سربداران حرکت مردمی و آزادیبخش شیعیان خراسان در قرن هشتم هجری و در پی ۱۲۰ سال چیرگی قوم تاتار و مغول بر ایران و بسیاری از مناطق آسیا، از باشتین سبزوار آن روزگار علیه ستم بیگانگان مغول آغاز شد.
سربداران پس از تصرف سبزوار در سال ۷۳۸ هجری و تشکیل حکومت مستقل و مردمی شیعه، به مدت ۵۰ سال به پایتختی سبزوار بر این خطه حکم راندند که موجب تثبیت اعتقادات و باورهای شیعیان دوازده امامی برای دوران های بعد در این بخش از ایران شدند که دامنه حکومت آنان تا مازندران و گرگان توسعه یافت.
قیام سربداران از آن جهت در تاریخ ایران اهمیت دارد که پس از خود سبب شورش و ایستادگی مردم در برابر حکومت مغول شد و برخی مورخان استقرار دولت مرعشیان در مازندران را از بارزترین پیامدهای حکومت سربداران می دانند.
امرای سربداران در مدت کوتاه حکومت خود دست به آبادانی زده و توانستند تا حد زیادی ویرانگری های مغولان را جبران کنند، آنان در پی ارتقای زندگی روستاییان و طبقه محروم برآمده و به نوعی مساوات در تقسیم عواید و ثروت عمومی اعتقاد داشتند.
این نهضت به خاطر شعار فعالان آن مبنی بر اینکه 'اگر توفیق یابیم دفع ظلم ظالمان کرده باشیم وگرنه سر خود را بر دار ببینیم که دیگر تحمل تعدی و ظلم نداریم' با عنوان قیام "سربداران" معروف و در تاریخ ایران زمین ماندگار شد.
مرکز شهرستان داورزن در ۳۱۰ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
نظر شما