به گزارش ایرنا، نسخههای فراوانی در طول سالهای اخیر توسط مسوولان و کارشناسان امر برای حل مشکلات ناشی از خشکسالی در پهناورترین استان کشور یعنی سیستان و بلوچستان پیچیده شد که برخی از آنها در همان ابتدای امر با شکست مواجه شد و برخی نظیر آبرسانی سقایی با مشکلات فراوان هنوز هم به کار خود ادامه میدهد تا حداقل نیاز برخی روستاها در هر شبانهروز رفع شود.
در این رابطه سالهاست که سیستان و بلوچستان با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند و مردم استان دست به دعا برای نماز باران هستند با این حال با گذشت بیش از ۲۰ سال از خشکسالی در این دیار هنوز زیرساخت مناسب برای مهار آبهای حاصل از بارندگی در استان پیش بینی نشده و سهم مردم از بارندگیها تنها ویرانی خانهها و اختلال در ترددهایشان تا زمان فروکش کردن آب بارندگی است.
با گذشت بیش از ۲۰ سال از خشکسالی در سیستان و بلوچستان هنوز زیر ساخت مناسب برای مهار آبهای حاصل از بارندگی در استان پیش بینی نشده و سهم مردم از بارندگیها تنها ویرانی خانهها و اختلال در ترددهایشان تا زمان فروکش کردن آب بارندگی است
حال که سامانه بارشی در نقاط مختلف سیستان و بلوچستان شروع به باریدن کرده و آب حاصل از آن میتواند چارهای برای لبهای خشکیده استان باشد؛ اما خواسته یا ناخواسته آب بارندگی از ورودی شهر وارد روستای لار و پس از آن به کشور پاکستان وارد میشود.
این در حالیست که مهار کردن آب حاصل از باران تنها با سد سازی امکانپذیر بوده؛ اما در این سالها مورد غفلت واقع شده است.
منطقه لار را شاید کمتر کسی غیر از ساکنان محل بشناسند و یا آن را دیده باشد، محلی که از نظر طبیعت منطقه چیزی کمتر از مناطق گردشگری تمین و لادیز شهرمیرجاوه نداشته؛ بلکه دریاچهای که به واسطه تجمیع آب فاضلاب خانگی، آبهای سطحی و روان آبها در این منطقه ایجاد شده و نیزاری را تشکیل داده و حضور پرندگان آبی و کنار آبی و جانوران مختلف وحشی مناطق منحصر به فردی را تشکیل داده که به طور یقین اگر مردم از آن آگاهی داشته باشند، به هیچ عنوان برای تفریح مسافتهای طولانی را سپری نخواهند کرد.
با این وجود اما هدررفت آب بارندگی آن هم در شرایطی که سیستان و بلوچستان نیازمند آب برای رفع تنش آبی است میطلبد که متولیان امر تدابیری اتخاذ کرده تا این آب به راحتی هدر نرود و آب بارندگی سیستان و بلوچستان به کام دیگر کشورها نباشد.
ضرورت جلوگیری از خروج آبهای سطحی از کشور
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان و نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی گفت: با وجود خشکسالیهای مداوم چندین ساله، جلوگیری از خروج میلیونها مترمکعب آب ناشی از بارندگیها از سیستان و بلوچستان به سمت کشورهای همسایه ضروری است.
حسینعلی شهریاری در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در حالیکه مردم کشور بویژه استان سیستان و بلوچستان سالهاست با خشکسالی روبرو هستند و نیاز مبرم به آب دارند آب بارندگیها در حال خروج از مرز و ورود به کشورهای همسایه است یا به دریای عمان میریزد.
پیشنهاد مهار و کنترل آب را در سنوات گذشته چندین بار ارائه و حتی برای مهار آبهای سطحی درمنطقه لار کارشناس اعزام کردیم تا بررسی و کارشناسی کنند، حتی طرح پیشنهاد شد؛ ولی متاسفانه آن زمان گوش ندادند و طرح بی نتیجه ماند
وی با اشاره به بارندگیهای چند روز گذشته، افزود: با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان استانی کویری و خشکی است باید برای مهار آبهای سطحی طرحهای دقیق و کارشناسانهای ارائه و اجرا شود.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بیشتر آبهای ناشی از بارندگیها و سیلاب اخیر در زاهدان از منطقه لار خارج شده در حالیکه میتوانستیم از این آب با طرحهای آبخیزداری و کنترلی بهترین و بیشترین بهره را ببریم.
وی ادامه داد: پیشنهاد مهار و کنترل آب را در سالهای گذشته چندین بار ارائه و حتی برای مهار آبهای سطحی در منطقه لار کارشناس اعزام کردیم تا بررسی و کارشناسی کنند، حتی طرح پیشنهاد شد؛ ولی متاسفانه آن زمان گوش ندادند و طرح بی نتیجه ماند.
شهریاری تاکید کرد: بارندگیهای اخیر به زیرساختهای شهری خسارات زیادی وارد کرد و علت آن هم متاسفانه عدم برنامه ریزی صحیح و اجرای طرحهای مناسب بود، با اندک بارندگی خیابانها و معابر زاهدان دچار آبگرفتگی و به مانند رودخانه میشود.
وی اظهار کرد: آسفالت برخی معابر اصلی شهر دچار خرابی و شکستگی شده و به راههای برون شهری بویژه در حوزه جنوب سیستان و بلوچستان خسارات زیادی وارد شده است.
بیشتر بخوانید:
بارش باران و جاری شدن سیلاب در شهرستانهای ساحلی زرآباد و کنارک سیستان و بلوچستان
آماده باش هلالاحمر سیستان و بلوچستان برای مقابله با سیل احتمالی
بارندگی و جاری شدن سیلاب در نیکشهر
ذخیره سازی آب بارندگی در منطقه لار اولویت مسوولان باشد
سرپرست معاونت حقوق عامه دادستانی زاهدان گفت: بعد از مدتها خشکسالی، بارش باران الهی این رحمت و موهبت منجر به خوشحالی مردم در زاهدان و منطقه سیستان شد.
ابوالفضل احمدزاده در گفتوگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: متاسفانه خروج آب باران از این شهر و عدم مهار یا ذخیره سازی آن جای تاسف دارد که آب بارندگی این رحمت الهی به راحتی و به سادگی از شهر و استان سیستان و بلوچستان خارج میشود و در شهر و کشور دیگری مورد استفاده قرار میگیرد.
باید در زمینه مهار و مدیریت آب بارندگی در شهر و استان سیستان و بلوچستان تدابیری اندیشیده شود که این آب به سادگی از شهر خارج نشود
وی ادامه داد: چندین سال پیاپی خشکسالی داشتیم و اکنون به شدت به آب بارندگی احتیاج داریم آبی که رحمت الهی بوده نباید به سادگی از طریق کانالهای تعبیه شده به سمت منطقه لار و پس از آن از کشور و مرز ما خارج شود.
سرپرست معاونت حقوق عامه دادستانی زاهدان تاکید کرد: خروج آب بارندگی نعمت الهی در حالیست که با اندک بارش باران قسمت عمده شهر دچار آبگرفتگی معابر شده و در تردد مردم و خودروها اختلال ایجاد میکند در این زمینه هیچ یک از ارگانهای دخیل در این امر و ستاد بحران شهر زاهدان نیز ناظر نیستند.
وی افزود: باید در زمینه مهار و مدیریت آب بارندگی در شهر و استان سیستان و بلوچستان تدابیری اندیشیده شود که این آب به سادگی از شهر خارج نشود.
احمدزاده تاکید کرد: زیرساختهای این شهر و استان سیستان و بلوچستان نشان میدهد با اندک بارش باران مردم دچار گرفتاریهای زیادی میشوند، باید افراد دخیل تمهیداتی لازم بیندیشند تا ضمن مهار این آب و ذخیره سازی آن از جاری شدن آب بارندگی در مکانهایی که ساختمانهای نا ایمن دارد و خسارت وارد میکند جلوگیری کنند.
مدیریت روانابهای رودخانه لار تنش آبی مناطق بحران را حل خواهد کرد
سرپرست اداره کل حفاظت محیطزیست سیستان و بلوچستان بیان کرد: سالانه شاهد هدررفت میلیونها مترمکعب رواناب ناشی از بارش نزولات آسمانی در زاهدان از طریق رودخانه لار به سمت کشور پاکستان هستیم.
هدررفت میلیونها مترمکعب آب باران در مسیر رودخانه لار نعمتی است که در سو مدیریت به راحتی از دست میرود
محمدرضا علیمرادی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تصریح کرد: جاریشدن سیل و رواناب برای سیستان و بلوچستان که با خشکسالی دستوپنجه نرم میکند یک فرصت محسوب میشود که با مدیریت و برنامهریزی کنترل رواناب در مناطق بحرانی دچار تنش کن آبی، بخشی از نیاز مردم تأمین خواهد شد.
وی افزود: هدررفت میلیونها مترمکعب آب باران در مسیر رودخانه لار نعمتی است که در سو مدیریت به راحتی از دست میرود.
سرپرست اداره کل حفاظت محیطزیست سیستان و بلوچستان تأکید کرد: با ایجاد چند بند خاکی و بتنی استاندارد ذخیرهای و تغذیهای منابع آبهای زیرزمینی میتوان بخشی از این آب را مهار کرد و در بخش کشاورزی حاشیه شهر زاهدان و فضای سبز شهری مورد استفاده قرار داد.
نظر شما