به گزارش روز یکشنبه ایرنا از رویترز، وزرای خارجه سه کشور چین، ژاپن و کره جنوبی روز یکشنبه در اولین دور از گفتوگوی وزرای خارجه خود در چهار سال گذشته، در اتفاقی نادر نشست خبری مشترک برگزار نکردند که میتواند نشاندهنده مواضع دیپلماتیک متفاوت در این منطقه از قاره آسیا باشد.
پارک جین، وزیر امور خارجه کره جنوبی در نشستی انفرادی پس از دیدار سه جانبه خود با همتایان ژاپنی و چینی خود، اظهار داشت: کشورها توافق خود را برای برگزاری اجلاس سران، بر گسترش چارچوب همکاری خود در اولین زمان مناسب برای سه طرف تأیید کردهاند.
یک منبع دولتی کره جنوبی که به دلیل حساسیت موضوع خواست نامش فاش نشود، به رادیو آسیای آزاد گفت: نشست خبری مشترک برگزار نشد زیرا وانگ یی وزیر امور خارجه چین، برنامههای از پیش تعیین شده داشت.
براساس این گزارش این منبع توضیح بیشتری نداد.
به گفته یک مقام دیگر در دولت کرهجنوبی که قبل از این نشست با رادیو آسیا صحبت کرده بود، هدف اولیه نشست وزیران تعیین تاریخ برای نشست سه جانبه روسای جمهور و نخست وزیران بود. آخرین نشست سه جانبه ژاپن، چین و کرهجنوبی در سال ۲۰۱۹ در چنگدو چین برگزار شد.
پارک بدون اشاره به تاریخ دقیق این نشست گفت: تلاشها برای اطمینان از برگزاری هر چه سریعتر این نشست انجام خواهد شد.
وزیر امور خارجه کره جنوبی از پیشنهاد خود برای فعال سازی مجدد سازوکار بین دولتی سه کشور به عنوان ابزاری برای تقویت چارچوب همکاری های سه جانبه یاد کرد. با این حال، وی توضیح نداد که آیا این پیشنهاد مورد موافقت همه طرف ها قرار گرفته است یا خیر.
اینکه آیا چین مایل به ادامه سازوکار اجلاس سه جانبه است، سوال برانگیز شده است زیرا ظهور این کشور به عنوان یک قدرت جهانی تمرکز آن را در منطقه به نسبت کاهش داده است. افزایش همکاری کره جنوبی و ژاپن در چارچوب سه جانبه با آمریکا نیز موجب ناراحتی پکن بوده است.
این سه وزیر همچنین نتوانستند بیانیه مشترکی در محکومیت اقدامات اخیر کره شمالی صادر کنند، در حالی که در جلسات قبلی وزرای خارجه سه کشور به طور معمول اجماع در مورد مسائل امنیتی در شبه جزیره کره وجود داشت.
پارک بدون اشاره به نتایج گفتوگو گفت: من تأکید کردم که پرتاب ماهوارههای شناسایی نظامی اخیر کره شمالی، همراه با پرتاب موشکهای بالستیک و توسعه هستهای آن، یکی از بزرگترین تهدیدها برای صلح و امنیت در منطقه است.
با وجود هشدارهای بین المللی، کره شمالی سه شنبه گذشته ماهواره ای را به فضا پرتاب کرد. فناوری این پرتاب می تواند هم برای ماهواره و هم برای موشک استفاده شود و به همین دلیل، سازمان ملل، کره شمالی را از پرتاب موشک بالستیک منع کرده حتی اگر این کشور بگوید که این پرتابها برای ارسال ماهواره است.
فقدان بیانیه مشترک در تضاد شدید با نشست سه جانبه وزیر امور خارجه آمریکا، کره جنوبی و ژاپن در سانفرانسیسکو است که در آن سه طرف همکاری نظامی بین پیونگ یانگ و مسکو از جمله کمکهای فناورانه روسیه برای کمک به کره شمالی را تهدیدی جدی برای صلح و ثبات بین المللی نامیدند.
برخلاف موارد قبلی، پکن از انتقاد عمومی از آخرین پرتاب موشک کره شمالی خودداری کرد، زیرا ارزش استراتژیک پیونگ یانگ به دلیل تشدید تنشها در روابط آمریکا و چین افزایش یافته است.
نظر شما