به گزارش ایرنا، درخت «انجیلی» بومی جنگلهای شمال ایران و باقیمانده از دوران سوم زمینشناسی است که از سواحل آستارا در شمال استان گیلان تا گلیداغ در شرق استان گلستان انتشار دارد و از جلگههای ساحلی دریای خزر تا ارتفاعات میانبند امتداد مییابد.
انجیلی از جمله زیباترین درختان جنگلهای شمال محسوب میشود که جلوهگری رنگهای گوناگونش به ویژه در فصل پاییزه هر بینندهای را به تامل وا میدارد و نیاز است بیش از پیش برای حفظ آن در کنار سایر گونهها جنگلی تلاش کرد.
جنگلهای هیرکانی در شمال ایران با وجود مساحت کم، تنوع گونهای بسیار زیادی دارد و از این عرصههای جنگلی منحصر به فرد سهم استان مازندران ۵۳ درصد، گیلان ۲۶ درصد و گلستان ۲۱ درصد است.
در حالی که به اعتقاد کارشناسان، طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهار سال با هدف حفاظت از جنگلها و جلوگیری از خسارات سیل و گسترش توفان گرد و خاک انجام میشود و دولتمردان تمام تمرکز خود را بر تحقق این مهم قرار دادند، عدهای همچنان به دنبال سوء استفاده از این عرصهها برای رسیدن به منافع شخصی خود هستند.
طرح مردمی کاشت چهارساله یک میلیارد درخت که از اواخر سال قبل در کشور آغاز شد ظرفیتی موثر برای جلوگیری از گسترش بیابان و ریزگردهاست و توجه به پوشش کامل و صحیح آن، خطر بیابان شدن را از چهره استان شمالی گلستان دور میکند و با توسعه جنگلهای شاهد کاهش خسارت سیل خواهیم بود.
این استان علاوه بر ۴۵۲ هزار هکتار جنگل، ۸۶۲ هزار هکتار مرتع دارد که بخش قابل توجهی از مراتع واقع در مناطق شمالی بهویژه در آققلا، گمیشان و گنبدکاووس در معرض بیابانی شدن و وقوع پدیده ریزگردهاست و میطلبد تا قبل از تبدیل شدن گرد و غبار به مهمان همیشگی مردم این دیار، سیاستهای کلان کشور برای توسعه فضای سبز مانند طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت به قوت بیشتری مورد اجرا قرار گیرد.
تولید بیش از ۱۰ میلیون اصله نهال در گلستان
به گفته مسوولان، امسال بیش از ۱۰ میلیون اصله نهال در گلستان تولید شده که سه میلیون مرتعی و بیابانی و بقیه جنگلی و فضای سبزی است که غرس آنها در حوزه حفظ پوشش گیاهی و بیابانزدایی در استان نقش مهمی ایفا میکند.
اجرای طرح تنفس جنگل، برخی مشکلات جنگلهای هیرکانی از جمله چرای بیرویه دام، تغییر کاربری، قاچاق چوب، ریختن زباله و تجاوز به حریم جنگلها را تا حدودی کاهش داد اما چشم طمع سودجویان به درختان با وجود تشدید نظارتها، داغ جگرسوز جنگلهای گلستان است که دستگیری همیشگی قاچاقچیان با الوارهای قطور، آن را تازه نگه میدارد.
همجواری روستاهای متعدد با جنگل، محصور نبودن همه محدودههای جنگلی، قیمت بالای چوب جنگل و وجود مشتری همیشگی برای آن در کنار آمار زیاد بیکاری، از جمله دلایل قاچاق چوب در گلستان است که موجب شده برخی افراد با تهیه ابزار قطع درخت مانند اره موتوری و استفاده از خودروهای شخصی اقدام به قاچاق آن کنند.
دستگیری یک متخلف در رابطه با قطع درختان جنگلی در رامیان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: یک متخلف در رابطه با قطع درختان در روستای شیرآباد شهرستان رامیان دستگیر شد و پیگیری برای شناسایی و دستگیری سایر متخلفان ادامه دارد.
حمید سلامتی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: به تازگی فیلمی در رابطه با قطع ۶ اصله درخت ارزشمند از نوع انجیلی در روستای شیرآباد رامیان در فضای مجازی انتشار یافت که بلافاصله بعد از اطلاع از موضوع پیگیریهای لازم در این رابطه آغاز شد.
سلامتی افزود: با دادستان، پلیس آگاهی و مسوولان محلی رامیان صحبت کردیم تا با افرادی که درختان را قطع کردند و کسانی که در فضای مجازی به تشویش ایجاد میکنند برخورد شود.
به گزارش ایرنا، همچنین اواخر آبان ماه هم علی محمد زنگانه استاندار گلستان درپی انتشار گزارش مردمی در خصوص قطع غیرمجاز ۱۷ اصله از درختان ارزشمند در روستای محمدآباد خانببین شهرستان رامیان دستور رسیدگی ویژه و برخورد قاطع با عاملان این حادثه و کوتاهی افراد مسوول را صادر کرد.
همان زمان طبق اعلام روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، به دستور مدیرکل این مجموعه یدالله رجبلو رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری رامیان برکنار شد.
شهرستان ۸۶ هزار نفری رامیان با ۳۶ هزار هکتار جنگل و ۲ هزار هکتار مرتع در شرق استان گلستان قرار دارد.
اراضی زیر پوشش اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان افزون بر یک میلیون و ۳۹۷ هزار هکتار است که ۴۵۲ هزار هکتار آن جنگل و ۸۶۲ هزار هکتار آن مرتع است.
به گفته کارشناسان مرتبط، قاچاق چوب جنگلی در گلستان معضل اساسی به شمار میرود که تامین امکانات و اعتبار مورد نیاز دستگاههای مرتبط در حفاظت از عرصههای جنگلی و اصلاح یا وضع قوانین جدید بازدارنده میتواند مانع دستاندازی بیشتر به این عرصهها شود.
نظر شما