به گزارش ایرنا، محمدمهدی فداکار روز سهشنبه در آستانه روز دانشجو در جمع دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان حاضر شد و در نشستی مفصل و به شکل پرسش و پاسخ، با آنان مباحثه کرد.
وی با اشاره به تاثیرات حضور مستقیم دولت بین مردم افزود: یکی از مشکلات ما مسئولان این بوده که شنونده نبوده ایم لذا در بین مردم بودن مهم است.
استاندار کرمان همچنین با اشاره به دستاوردهای دولت به ویژه در عرصه های سیاسی گفت: عضویت در مجامع مهمی همچون شانگهای، بریکس و غیره موفقیت خوبی بود و صادرات را افزایش داد؛ دولت سیزدهم صادرات نفت را به قبل از برجام برگرداند.
فداکار با اشاره به اصلاح نگاه دولت سیزدهم نسبت به سیاست خارجی، تکیه به توان داخلی و بی توجهی به تهدیدات دشمن تصریح کرد: دولت همچنین راهبردهای ارتباط با همسایگان، گره نزدن زندگی مردم با اتفاقات خاص از جمله برجام و غیره را پیگیری کرد.
استاندار کرمان با اشاره به اینکه یکی از آرمانهای ما دفاع از مظلوم است، افزود: میبینیم در این زمینه دولت به خوبی منشا تصمیم گیری های خوب و اقدامات تحول آفرین است.
وی با بیان اینکه دولت از ابتدا چند کار مهم انجام داد و در وهله نخست سعی کرد نگاهش را اصلاح کند گفت: در این دولت در سیاست خارجی از چند کشور خارجی به همه دنیا نگاه و نگاه به داخل به عنوان یک اصل پذیرفته شد.
فداکار اظهار داشت: طی ۲ سال گذشته اتفاقات خوبی رقم خورد به طوری که باوجود مسائل مربوط به حذف ارز ترجیحی و دیگر مشکلات حوزه ارز، نرخ بیکاری در کشور کاهش یافت.
وی تصریح کرد: آمریکا بعد از اغتشاشات سال گذشته جنگ ارزی جدی علیه ایران راه انداخت اما دولت توانست اوضاع را تثبیت کند و جلو موفقیت دشمن را گرفت.
استاندار کرمان همچنین با اشاره به تحولات در این استان پهناور گفت: خدمت رسانی در استانی مانند کرمان با سه و نیم میلیون نفر جمعیت و ۲۵ شهرستان دشوار است.
وی تاکید کرد: همچنین در بخشی از شهرهای استان نیز عقب ماندگی های تاریخی وجود دارد که باوجود خدمات رسانی های زیاد اما هنوز چالش هایی نیز وجود دارد.
فداکار با اشاره به ظرفیت های استان کرمان مانند معادن مس و فولاد و تنوع مواد معدنی تصریح کرد: هشت میلیارد تن ذخیره معدنی در این استان وجود دارد که به نظر می آید این مقدار بسیار بیشتر باشد زیرا اکتشافات زیادی نداریم.
وی به ظرفیت بخش کشاورزی استان کرمان و وجود سه محصول صادراتی کرمان نیز اشاره کرد و افزود: در حوزه گردشگری بیشترین آثار ثبت جهانی را داریم اما بیشترین غفلت نیز در این بخش انجام شده است.
استاندار کرمان به ظرفیت های متنوع گردشگری استان کرمان اشاره کرد: اقداماتی در این زمینه انجام شده و در حال انجام است اما آنچه انجام شده در برابر آنچه باید باشد نزدیک به هیچ است.
وی ادامه داد: اشتغال در گردشگری ارزان تر است، ما در هر سه بخش میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در همه مناطق استان کرمان ظرفیت داریم.
استاندار کرمان به مشکلات استان نیز اشاره کرد و گفت: مهمترین مشکلات استان کرمان در حوزه آب است و ۹۴ درصد مصرف آب کرمان در حوزه کشاورزی مصرف می شود.
وی به وجود چند هزار چاه کشاورزی غیرمجاز در استان اشاره کرد و گفت: سال ها قبل این چاه ها حفر شده و اکنون باغ و مزارع را نمی توان ندید.
مشروح دیدار استاندار کرمان با دانشجویان
نشست سه ساعته استاندار کرمان با دانشجویان دانشگاه باهنر، جلسهای متفاوت، همراه با گلایه و نقد از زیرساخت های شهر گرفته تا بالا بودن نرخ بیکاری و ضرورت تعیین مسئولیت اجتماعی معادن در استان بود.
س:- نرخ بیکاری بانوان در پایان سال گذشته ۲۷ درصد اعلام شد، شما برای اشتغال بانوان نخبه و دانشجو چه اقداماتی انجام دادید؟ آیا نقش تربیتی بانوان در خانواده در انتخاب مشاغل آنان مدنظر قرار گرفته یا خیر؟
استاندار کرمان: فاصله آقایان و بانوان در نرخ بیکاری کرمان زیاد است زیرا اشتغال استان به صورت معدن پایه است و بیشاز ۴۰ هزار نفر در شرکت های معدنی ما اشتغال دارند و این موضع، ظرفیت کاری برای بانوان را تحت الشعاع قرار داده، ضمن آنکه بانوان علاقهای نیز به کار خشن و معدنی ندارند.
اشتغال حوزه گردشگری استان کرمان این فاصله را متناسب می کند، ما در برخی شهرستان ها مشکل جذب نیروی انسانی داریم، حتی نیروی کار برخی شهرستانها به صورت مهاجر وارد می شود و نیروی انسانی نیز عمدتا مهاجر میآید. خودروسازان شرق استان کرمان باوجود افزایش ظرفیت، نیروی انسانی ندارند، ضمن آنکه صنعت استان معدن پایه است و نرخ بیکاری آقایان به چهار درصد رسیده و اگر به سه برسد به وضعیت خوبی می رسیم اما در عین حال مشاغل باید متناسب با نیاز اشتغال بانوان توسعه پیدا کند.
- با توجه به لایحه عفاف و حجاب مسئولیتی برای نهادها تعریف شده و استان کرمان چه اقداماتی در رویکرد فرهنگی این لایحه انجام داده است؟
دشمن در راستای ضدیت با جمهوری اسلامی میخواست بیحجابی را در جامعه ترویج کند اما در این راه موفق نشد و در سالگرد این حوادث نیز می بینیم که دشمن به موفقیت نرسید زیرا مردم استقبال نکردند.
این اقدام (عدم رعایت عفاف و حجاب) دلایل مختلفی دارد، برخی به به عنوان مخالفت و برخی به دلیل بیتوجهی و غفلت این کار را انجام می دادند که به این افراد تذکر داده شد و همچنین ستادی در این راستا تشکیل شده و اقداماتی مانند پلمب برخی اماکن نیز انجام شده است.
البته در موضوع رعایت نکردن عفاف و حجاب موارد خاصی نیز عمد داشتند و تعدادی با پوشش زننده در کوچهها به صورت سازماندهی شده حضور می یافتند که با مسببین و مجرمان برخورد شد و در این راستا کار خیلی بهتر شده است زیرا جامعه ما عفیف است و این فعالیتها پذیرفته نیست و بیحجابی در کرمان جا نمیافتد.
- شما به عنوان ریلگذار اصلی و نماینده عالی دولت در استان کرمان، مسئولیت اجتماعی معادن را تشریح کنید؟ چگونه معدنی با چندین هزار میلیارد سود خالص در سه ماهه پارکی میسازد در این زمینه نحوه اولویتبندی استان چگونه بوده؟
عددی را سالانه مجمع عمومی برای مسئولیت اجتماعی معادن در نظر میگیرند و بنا به تقاضاها باید این عدد پرداخت شود که عمدتا در مناطق معدنی از آسفالت گرفته تا برنامههای فرهنگی هزینه میشود اما برخی در این اعتبار دخالت میکنند، این موضوع سازماندهی و ساختار ایجاد شده و اصل موضوع بر عهده هیات مدیره و مدیران شرکت است.
شرکت مس سال گذشته ۵۵ هزار میلیارد تومان(همت) سود خالص داشته که این رقم بسیار بزرگ است باید این اعتبار سازماندهی شود و به حوزههای مختلف بیاید و شرکتهای دانشبنیان راهاندازی و به سامان برسند.
ظرفیت مالیاتی این شرکتهای معدنی ظرفیت خوبی است، اما سهامداران این شرکتها عمدتا کرمان نیستند و ۵۵ همت سود این شرکت ها مربوط به استان نیست و به سهامداران میرسد.
در پارک سیرجان یکهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان (۱۲هزارمیلیارد ریال) از محل پول سهام دار هزینه شده که اتفاق خوبی است، در مورد پروژه فاضلاب سیرجان نیز این اتفاق افتاده که این جنس فعالیت ها برای مردم خوب است.
در ارتباط با حضور اتباع در استان تدابیری اندیشیده نشده است؟ چه زمانی ورود اتباع در کرمان مدیریت شود؟
ممنوعیت ورود اتباع به ۱۶ استان کشور مربوط به دهههای قبل است، خدانکند گرفتاری اتباع را ملتی داشته باشد و البته باید توجه داشت این افراد از سر ناچاری به اینجا پناه آورده اند، کرمان محل سکونت اتباع نیست و بخش زیادی مربوط به ترانزیت است لذا اتباع از سیستان و بلوچستان می آیند و از کرمان عبور می کنند که البته شاید رقم بالایی باشد.
بعضی از اتباع شاید در کرمان رسوب کنند و ایستگاه اولیه کرمان باشد اما تا اروپا می روند.
در کرمان جمعیت اتباع زیاد است اما در تعدادی از شهرهای شرق و جنوب به دلایل خاصی بودن شرایط، تعدادشان کمتر است و عمدتا در چند شهر شمالی استان کرمان مستقر هستند. اخیرا کارت مشخصی برای اتباع در نظر گرفته شده و با ثبت اثر انگشت اتباع این کارت صادر میشود لذا اتباع از طریق آن کارهای مختلفی از جمله اجاره مسکن، خرید و فروش و ایجاد حساب بانکی را انجام خواهند داد.
بیش از ۱۰۰ هزار نفر از اتباع در استان کرمان شناسایی شده و امیدوارم این کار تا پایان سال به اتمام برسد البته اتباع غیرمجاز نیز اخیرا نزدیک به ۲ ماه است که در حال بازگرداندن هستند. قرار نیست دعوایی بین ایرانی ها و اتباع ایجاد شود، دشمن به شدت در شرق کشور ما چمبره زده لذا باید مراقبت کنیم.
- ۱۰۹ هزار نفر بیکار در استان کرمان داریم که بیشتر در حوزه بانوان دیده میشود چرا با وجود ظرفیت های فراوان در حوزه معادن و کشاورزی باید این نرخ از بیکاری را داشته باشیم؟
اشتغال معادن و کشاورزی عمدتا زنانه نیست اما در گلخانهها امکان حضور بانوان وجود دارد، کیفیت اشتغال استان کرمان مردانه است و در مردان بیکاری کمتری داریم، راه اشتغال بانوان از سایر حوزه های خدمات و گردشگری است زیرا هیچ استانی اندازه کرمان از نظر آثار ثبت جهانی ظرفیت گردشگری ندارد.
در حوزه گردشگری خودروسازان بم در کویر فعالیتهایی را انجام میدهند، بوم گردیها نیز در حال جا افتادن هستند و شرکت ماهان و بخش خصوصی نیز در بخش گردشگری به شدت فعالیت میکند البته نرخ بیکاری استان کرمان از میانگین کشور بهتر است.
- با وجود اینکه دولت مردمی سرکار است اما چرا مسئولان دولت قبل هنوز در راس کار هستند؟
اگر همه مسئولان را تغییر دهیم کار پسندیده ای نیست در دولت نیز برخی افراد از دولت قبل حضور دارند در عین حال جابهجایی ها نیز در حال انجام است که البته فرایند بسیار طولانی دارد و در برخی ادارات موفق نمیشویم و شکستن این فضا سخت است و برخی جاها مخالفت میشود.
- آثار باستانی قلعه دختر و اردشیر کرمان در حال نابودی است و مسئولان به آثار باستانی کم لطفی کردند، مسئولان معماری دوران سلجوقی را به کاروانسرای گنجعلی خان وارد و این آثار را نابود کردند؟ نظر شما چیست؟
میراث فرهنگی در مرمت ها آنقدر سخت گیر است که گاهی داد مسئولان را درمی آورد که شرکت های اجرایی و طراحی باید خاص باشند. کرمان آثار باستانی زیادی دارد اما اعتبارات این حوزه اندک است و با توجه به کمبود اعتبارات میراث فرهنگی، خانههای زیادی را که از نظر میراث ارزش تاریخی دارند را نمیتواند بخرد و مرمت کند، البته استان کرمان مرمت و استفاده از این آثار را در اختیار بخش خصوصی گذاشته و برخی شرکتها چند واحد را در اختیار گرفته اند، باید در زمینه مرمت آثار تاریخی، شرکتهای خصوصی پای کار بیایند و بازسازی و مدیریت این بناها را آغاز کنند.
- حمل و نقل عمومی کاملا فرسوده شده و دانشگاه از آن تاثیر گرفته است؟ نظر شما چیست؟
شهرداری در حوزه حمل و نقل محدودیتهایی دارد اما تعدادی ون برای نقاط مختلف استان خریداری شده و تعدادی اتوبوس نیز گرفته اند اما این تعداد ناوگان با توجه به گسترش شهر پاسخگوی نیاز مردم نیست.
در حوزه حمل و نقل، تامین وسایل رفت و آمد به روستاها را که وظیفه شهرداریها نبود حذف کردند، شهرداری هم به علت وصول نشدن طلب هایش از دستگاههای اجرایی اعتبار ندارد.
- برای استفاده از ظرفیت دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه ها چه برنامههای مورد توجه قرار گرفته است؟
تعداد بانوان کرمانی در بخش کارمندی بیشتر است و امسال نیز سه هزار نفر جذب در استان صورت می گیرد، بانوان در دستگاههای اداری نقش زیادی دارند و در حوزه علوم انسانی ظرفیت اشتغال بیرونی دارند و ضرورت جذب در دستگاه های اجرایی وجود ندارد.
وی در پاسخ به شایسته گزینی و بررسی موارد امنیتی در استخدامها گفت: بخشی از شایسته گزینی ها، داشتن صلاحیت تخصصی است اما در همه دستگاه های اجرایی صلاحیت عمومی هم ذکر می شود، اما در مورد بررسی موارد امنیتی برای گزینش تاکنون نشنیدم اما باید حداقلهایی نیز رعایت شود.
- اوقاف عدم شفافیت دارد و معضلاتی در خرید و فروش به وجود آورده، حتی اوقاف در کاروانسرای خانه کلانتر مشکلاتی ایجاد کرده، شما چه تدابیری برای تعامل بیشتر و کم کردن مشکلات اوقاف دارید؟ چه زمانی اوقاف در فقرزدایی و عدالت اجتماعی گام برمی دارد؟
وقف پیچیدگی زیادی دارد و باید نیت واقف را در نظر بگیریم، مثلا واقف می گوید این هزینه در کجا خرج شود، از سال ۹۰ اوقاف سامانه نیت را احصا کرد که در آن زمان بیش از ۷۰۰ نیت ثبت شد.
با توجه به اصل نیت در وقف در گذشته، اکنون در برخی موقفهها مشاهده می شود بیش از نیاز واقف درآمد دارند اما نمی توانند در برخی بخش دیگر هزینه کنند. اوقاف سامانه ای را ایجاد کرده که مقداری امور را شفاف کرده و به تفکیک هزینه ها پرداخت انجام می شود.
- عدهای در استان کرمان طی یک ماه اخیر با کمبود گاز مایع روبرو شدند و قیمت آن نیز در ۲ هفته گذشته در برخی مناطق به ۳۰۰ هزار تومان رسید. کمبود بنزین و گازوییل در استان دیده می شود و گاهی گلخانه ها چند روز بدون بنزین می مانند که موجب وارد آمدن ضرر فراوان به گلخانه ها می شود؟ نظر شما در این مورد چیست؟
توزیع کپسول گاز در استان، جنوب و شمال ندارد و وضعیت توزیع کپسول گاز مایع مصوبه قانونی مجلس است و بر این اساس فقط افرادی می توانند در سامانه ثبت نام کنند که مکان فعالیت آنها گازکشی نشده باشد.اما برخی خارج از قاعده عمل می کنند و گلخانه ای که علمک گاز تا جلوی در آن رفته، چرا دنبال کپسول می رود؟ افرادی که می خواهند کپسول گاز را خارج از سامانه تامین کنند باید بیش از قیمت آن پرداخت کنند و علت گرانی نیز همین است.
مشکل بنزین و گازوییل چند ماهی است در کرمان رفع شده، ما در استان کرمان در معرض قاچاق هستیم لذا برخی افراد در پمپ بنزین، یکهزار لیتر سوخت درون یک مشک می زدند و حتی برخی باک را تخلیه مجدد سوخت گیری و پمپ بنزین ها را شلوغ می کردند ضمن آنکه جاده ها را هم ناامن و خطرناک می کردند، در واقع هر کدام از این افراد یک بمب محرک بود.
در این زمینه مجبور به اجرای طرح کدینگ شدیم لذا مصرف سوخت کم شد و در این زمینه اکنون کمبودی وجود ندارد و مشکل مردم رفع شده اما چهار ماه قبل مشکلات زیادی در سوخت داشتیم، برخی افراد نیز لاشه تراکتوری را به خاطر کارت سوخت می خرند اما این موضوع هم محدود شده است.
علمک گاز تا جلو برخی گلخانه ها رفته اما صاحبان گلخانه ها از گازکشی امتناع می کنند لذا پنج هزار لیتر سهمیه گازوییل می گیرند که بخشی از آن را مصرف می کنند و مابقی را میفروشند.
سواستفاده از ظرفیت سوخت تاحدودی کنترل شده است و شرکت نفت هم از آنسوی بام افتاده و خودروهای راهسازی ما ۱۵ روز است که گازوئیل ندارند و در این زمینه می توان به راه شهرستان راور اشاره کرد، اقداماتی انجام شده که این مشکل تا چند روز آینده رفع خواهد شد.
در جنوب استان کرمان به طور خاص گازکشی شده مثلا در شهرستان قلعه گنج با وجود اینکه دولت هزینه کرده و گاز را برده اما فقط ۶ درصد از آن استقبال کردند و ۹۴ درصد استقبالی نکردند و این افراد به سمت کپسول می روند.
دولت، گاز را تا در خانه ها برده اما مردم گازکشی نمی کنند لذا شرکتی برای ۲ شهر جنوب استان کرمان راه اندازی کردیم که گاز آنها تامین شود.
۹۴ درصد مردم شهرستان قلعه گنج گازکشی نمی کنند، ضمن آنکه در بم به خاطر زندگی در کانکس نمی توانند گازکشی کنند اما چهار هزار واحد مسکونی هم در شهرستان بم گازکشی نکردند و میخواهند گاز خود را از طریق کپسول تامین کنند.
- چرا زیرگذر آزادی فقط سه درصد از بار ترافیک را رفع کرده است؟
در مورد زیرگذر آزادی نظرات مختلفی وجود دارد که شکل دیگری میتوانست باشد، اما این زیرگذر در دوره تصدی بنده اتفاق نیفتاده و باید بررسی شود که چرا این زیرگذر آنطور که باید جواب نداده است.
- فعالیتهای گردشگری انجام شده در استان کدام است؟
یکی از بزرگترین فعالیتهای گردشگری استان کرمان در شهداد انجام شده و در این منطقه بوم گردی زیادی ایجاد شده البته کویر ظرفیت فوقالعادهی برای گردشگری است.
وضعیت میراث فرهنگی بیشتر به بی پولی مسئولان برمیگردد و بخش خصوصی باید پای کار بیاید و اماکن باستانی در اختیار بخش خصوصی قرار می گیرد.
- آیا پایتخت مقاومت شعار است؟ در حوزه اسکان زائران و پارکینگ گلزار شهدا مشکل داریم، برنامه شما چیست؟
سال گذشته بیش از ۱۰۰ هزار زائر حاج قاسم در استان کرمان اسکان داده شد، کارهای زیرساختی آب، برق و گاز انجام و امسال پیگیری شد. برای ساخت سرویس بهداشتی و زیرساختهای ضروری زحمات زیادی کشیده است و امسال در حوزه زیرساختها هیچ مشکلی ندارند البته در تامین برق، گاز و فیبر نوری نیز اصلاحاتی انجام شد.
طرح جامع گلزار شهدای کرمان در حال پیگیری است، هم اکنون در بخش مردمی حسینیه های برای اسکان ثبت نام می کنند، مزار شهدا قرار نیست محل اسکان باشد و فقط برنامه های فرهنگی در آن باید انجام شود، حداقلهایی برای اسکان اکنون ارائه میشود.
کرمان شهر بزرگی است و کارهایی در پایتخت مقاومت انجام میشود؛ اصلاح روشنایی شهر با اولویت رینگ شهر در حال انجام است، اما نگاهها با واقعیت فاصله زیادی دارد.
- چرا در تامین خوابگاه های دانشجویی قولهای برخی شرکتها عملیاتی نشده است؟
در این حوزه کمک کنیم و ظرفیت معادن نیز می توانیم استفاده کنیم اما دانشگاه از محل مولدسازی میتواند این مشکل را رفع کند.
اولویت در واگذاری خوابگاه با افراد متاهل است.
- وضعیت بازار قلعه محمود از نظر وجود اتباع بیگانه چطور است.
در بازار قلعه محمود و در بافت قدیم شهر کرمان اتباع بیگانه ساکن هستند و تدابیری اتخاذ شده که امیدوارم این وضعیت بهبود یابد.
- برای مترو و تامین آب کرمان فکری شده است؟
برای آبیاری در استان کرمان، کار بزرگی صورت گرفته که شاید طرح آن رویا بود اینکه یک روز آب از دریا میآید و معادن استفاده می کنند یک رویا بود و در این حوزه کار بزرگی صورت گرفته که البته کشت فراسرزمینی یک اصل است و رییس جمهور پیگیر آن هستند. خط اول انتقال آب خلیج فارس و ظرفیت آب شیرینکن تا بهمن راه اندازی می شود.
- ساختمان استانداری خوب و مجلل است اما در دانشگاه میگویند پول نداریم و ساختمانهای دانشگاه قدیمی و حتی امکانات فرسوده نیز شده است؟
امکان کمک مالی از دستگاه های دولتی به برخی جاها همچون دانشگاهها وجود ندارد و بودجه آنها ملی است و در برخی دستگاهها اعتبارات اینگونه هستند. دستگاه های دولتی بی پول هستند و مانند شرکت ها نیستند و پول آنها برای سهامدار است که از آنها خواهش کردیم تا حمایت کنند.
-آیا برای زنان سرپرست خانوار برنامههای تعریف شده است؟ چرا این افراد دچار چالشهای فراوانی از نظر رفاهی و معیشتی هستند؟
در این راستا بخشی دستگاههای حمایتی و مردمی کمک میکنند و این افراد برای مسکن در اولویت قرار دارند اما در امکان اشتغال مثل مابقی مردم هستند، فعالیت خود اشتغالی در حواشی شهر سازماندهی شده و شبکه مردمی خوبی در این حوزه شکل گرفته که از این افراد حمایت میکند.
- استان جنوب کرمان مصوبه رییس جمهور بود؟ چه زمانی جنوب، استان شود؟
چه زمانی جنوب استان کرمان استان می شود با خدا است و مجلس باید در این زمینه تصمیم بگیرد، دولت مصوب کرده و این لایحه باید به مجلس برود و تصمیم مجلس اجرایی میشود.
- صحبت رییس جمهور در مورد استان جنوب کرمان فراتر از قول بود و فرمودند تصویب شده است؟
پیشنهاد در کمیسیون ها مصوب می شود و هیات دولت آن را تصویب میکند و سپس به مجلس می رود و از اختیارات دولت خارج شده است.
- کیفیت و کمیت آب در شهرها و روستاها تاثیر گذاشته است؟
آبرسانی در روستاهای کرمان از اردیبهشت سال گذشته در ۶۶۹ روستا با یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان (۱۲ هزار میلیارد ریال) اعتبار در توافق با بسیج سازندگی اجرا و ۱۵۹ روستا تمام شده و این طرح سایر روستاها نیز تا پایان سال آینده تمام میشود.
گام بعدی یکهزار و ۵۰۰ روستای بالای ۲۰ خانوار در استان کرمان است که در قرارداد جدیدی با قرارگاه محرومیت زدایی انجام میشود، علاوه بر آب، راهسازی، مسکن و آبخیزداری نیز توافقاتی شده که کار پیش می رود. مشکل جدی کرمان کمبود آب است و تنها مرکز استان کشور است که به آبهای زیرزمینی متکی است.
نظر شما