حجت الله بیرانوند روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: این تعداد کارخانه برای تولید آرد کامل اعلام آمادگی کرده اند چراکه ماشین آلات آنها به روز و درصد سبوس گیری آنها قابل تنظیم است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر قیمت آرد کامل (سبوس دار) آزاد است، ادامه داد: علاوه بر این، قیمت بالای آرد و نان سبوس دار، استقبال نانوایی ها را از این ماده غذایی سالم کم کرده است که اداره کل غله و خدمات بازرگانی آمادگی دارد در صورت مراجعه و درخواست نانوایی ها برای پخت نان سبوس دار، حمایت های لازم را انجام دهد.
وی تصریح کرد: هم اکنون تنها یک نانوایی در استان نان کامل تولید می کند که آرد مورد نیاز وی از استان های همجوار تامین می شود و همین امر منجر به افزایش قیمت نهایی نان شده است.
بیرانوند ادامه داد: در صورتیکه نانوایی های استان برای پخت نان کامل اعلام آمادگی کنند، آرد به طور عمده در استان تولید و با حذف هزینه های خرید و حمل از استان های دیگر، با قیمت دولتی در اختیار نانوایی ها قرار می گیرد، بنابراین افزایش قیمتی برای مردم نیز نخواهد داشت.
وی بیان کرد: در صورت تولید عمده، آرد سالم به صورت یارانه ای در اختیار نانوایی های استان قرار می گیرد، بنابراین افزایش سبوس آرد در نانواییها به منزله افزایش قیمت نان نیست و نان پخت شده با همان قیمت سابق به فروش میرسد، چراکه تجربه پخت این نان در استان وجود دارد و تنها باید اقدامات لازم برای آگاهی و افزایش استقبال مردم اجرایی شود.
وی یادآور شد: سال گذشته تنها ۲ نانوایی با آرد کامل سبوس دار در خرم آباد فعال و قیمت هر قرص نان سبوس دار حدود ۲۵ هزار ریال بود که یکی از این واحدها به دلیل قیمت بالای تمام شده نان و عدم استقبال شهروندان تعطیل شد، اما در صورت تولید انبوه آرد سبوس دار مورد نظر، حمایت های دولتی اعمال می شود، این نرخ به میزان نان های معمولی فعلی کاهش می یابد و قدرت خرید مردم افزایش خواهد یافت.
مصرف ماهانه ۲۵ هزار تن گندم و هدررفت سه هزار تن سبوس
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی لرستان همچنین سرانه مصرف نان در استان را ۱۲ کیلوگرم عنوان کرد و افزود: مصرف سالانه آرد نانوایی های استان ۲۷۸ هزار تن است که استفاده از نان کامل و گنجاندن آن در سبد غذایی مردم باید با فرهنگ سازی مصرف درست آغاز و با اقدامات علمی، جلب مشارکت عمومی شهروندان، برنامه ریزی مدون و در چارچوبهای تعیین شده دنبال شود.
بیرانوند تصریح کرد: ماهانه ۲۵ هزار تن گندم (سالانه ۳۰۰ هزار تن) در استان مصرف می شود که سه هزار تن سبوس آن گرفته و برای مصرف دام استفاده می شود، چراکه سبوس خام مصرف انسانی ندارد، در حالیکه می توان با سبوس گیری کمتری از آرد نانوایی، به ارزش غذایی نان های تولیدی اضافه کرد.
وی اضافه کرد: بیش از ۲ هزار واحد نانوایی در لرستان وجود دارد که نانوایی های لواش با بیش از یک هزار و ۲۰۰ باب، بیشترین سهم را به خود اختصاص داده اند و سهم نانوایی های نان کامل از این تعداد تنها یک واحد است، از طرفی با توجه به اینکه مردم استان نسبت به برخی مناطق، از نان بیشتری استفاده می کنند، باید در خصوص افزایش مولفه های سلامت این ماده غذایی اقدام جدی شود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی لرستان افزود: استاندارد تولید آرد در کشور ملی است که باید در آن تجدید نظر شود ، چراکه با شاخص های سازمان ملی استاندارد مغایرت دارد که در این راستا پیشنهاد می شود استانداردهای ملی به تدریج اصلاح و در آن تجدید نظر شود تا سالانه درصدی از سبوس گیری آرد کمتر و نان به سمت حفظ این ماده مقوی پیش رود.
ضرورت فرهنگ سازی برای تولید و خرید نان کامل
بیرانوند همچنین گفت: برای آگاهی مردم از فواید نان سبوس دار، اطلاع رسانی از طریق دستگاه هایی مانند علوم پزشکی، صدا و سیما و رسانه ها بسیار ضروری است، چراکه هم اکنون بیشتر مردم، رنگ روشن نان را دلیلی بر کیفیت آن می دانند، اما در واقع هرچه نان تیره تر باشد، سبوس بیشتری دارد و سالم تر است.
وی افزود: نان هایی که در قدیم پخت می شد با آرد کامل بود اما اکنون استفاده از آرد کامل ( سبوس دار) کمتر و از حالت عام خارج شده است و کار افزایش میزان سبوس نان، یک اقدام تدریجی و مرحله ای است تا آگاهی مردم افزایش و ذائقه آنها تغییر یابد.
وی با تاکید بر اینکه ذائقه مردم و تقاضای بازار برای تولید نان سبوس دار مهم است، تصریح کرد: ممکن است بسیاری از مردم نان های تیره تر را دوست نداشته و تقاضای نان سفید داشته باشند، اما باید فرهنگ سازی شود تا مردم بدانند که نان هر چه تیره تر باشد، به نفع سلامت آنهاست، بنابراین انتظار نداریم نان های با سبوس بالا طی مدت زمان کوتاه وارد بازار شود.
سبوس منبع غنی منیزیم و دارای انواع ویتامین های گروه "ب" است که این گروه های معدنی برای سلامت قلب، مغز، استخوانها، رشد مغزی کودکان، کنترل قند خون، تنظیم کلسترول خون و داشتن پوستی سالم مفید و حیاتی هستند.
نظر شما