حجتالاسلام غلامعلی کاظمی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این دوره های آموزش تخصصی مداحی، مقتل شناسی و روضه خوانی به همت اداره تبلیغات اسلامی و همکاری کانون بسیج مداحان و مدرسه علمیه ریحانه الرسول (س) خواهران قشم به مدت ۹ روز در سرزمین آب و آفتاب برگزار شد.
وی ادامه داد: در این سه دوره آموزشی به مدت ۸۰ ساعت فرهنگ عزاداری، آسیب شناسی عزاداران و چگونگی بالا بردن سطح آگاهی و معلومات دینی و تاریخی مداحان از سوی حجت الاسلام و المسلمین مهدی شجاع مدیرکل قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اوج هرمزی از استادان مداحی خواهران تبیین شد.
رییس تبلیغات اسلامی قشم توضیح داد: در این دوره های آموزشی ۴۵ نفر از مداحان برادر و ۴۰ نفر نیز مداح خواهر بودند.
کاظمی اضافه کرد: تاریخ تشیع، آشنایی با نغمه های موسیقی، ادبیات، اخلاق مداحی، آشنایی با ردیف ها، دستگاه ها و گوشه های آوازی از دیگر دوره مباحث آموزش تخصصی مداحی با حضور اساتید و مداحان برجسته کشور و استانی در جزیره قشم بود.
وی گفت: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری و علما در خصوص ضرورت ساماندهی مداحان و نیز براساس دستور سازمان تبلیغات اسلامی، اداره تبلیغات اسلامی قشم تصمیم به برگزاری این دوره های آموزشی و صدور مجوز برای آموزش مداحی کرده است.
رییس تبلیغات اسلامی قشم افزود: ارتقای علمی و دانش مداحان بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس در زمینه های دینی و مذهبی و آماده کردن بیشتر این قشر برای ارایه مطالب با محتوا و اثرگذار در آیین های ولادت و سوگواری ها مهم ترین هدف برگزاری این دوره های آموزشی است.
به گزارش ایرنا، در آیین های سوگواری اسلامی به خصوص در مذهب تشیع مداحی یکی از پر اهمیت ترین مقوله ها بوده، هست و خواهد بود.
اما مداحی چیست؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت، مداحی گونه ای از هنر خواندن بر بستری از اعتقادات است.
مداحی و ذکر مصیبت عضو جدایی ناپذیر از آیین ها و سوگواری های مذهبی در کشورهای شیعه و به خصوص ایران است. به اعتقاد برخی، مداحی یا روضه خوانی یکی از هنرهای نمایشی ملی و مذهبی ایرانیان همچون شبیهخوانی، پردهخوانی، نقالی است و به اعتقاد بسیاری دیگر این رسم و آیین فراتر از آن است که آنرا در زیر مجموعه هنر به شمار آوریم.
یکی از مهمترین علل بقای مداحی در تاریخ اسلام از آغاز تا امروز تشویقی است که از آن دوران در تاریخ به نام حسان ابن ثابت انصاری به ثبت رسیده و باقی مانده است.
حسان بن ثابت انصاری برای شعری که برای حادثه روز غدیر به نظم و شعر در آورد از پیغمبر اکرم تشویقیه دریافت کرد و در مقام تشویق او فرمودند: تا زمانی که با ما اهلبیت هستید به نفس قدسی (جبرئیل) موید باشید. این دعا مطلق و بی قید و شرط نیست؛ بلکه دعایی مشروط است و حسان بن ثابت انصاری بعد از رحلت پیامبر در کنار خلفا به ویژه خلیفه سوم عثمانی قرار گرفت.
مداحی بعد از پیامبر (ص) ادامه داشت ولی با فرازوفرودهایی همراه بود، گفته شده ائمه به کسانی که مدحی میسرودند میگفتند گمان نکنید شما را تشویق میکنیم چون برای مدح من شعر سرودهاید؛ بلکه به اعتبار حسن تعلم و یادگیری ادبیات، شما را تشویق میکنیم. مدح ائمه بعد از شهادت امام حسین (ع) و بعد از گذران دوران تقیه شدت یافت.
امام باقر (ع) و بعد از ایشان امام صادق (ع) مردم را به احیا و زنده نگهداری نام اباعبدالله (ع) و نظم و شعر درباره آن حضرت تشویق میکردند. شعرایی در محضر امام باقر (ع) و امام صادق (ع) شعر میخواندند و تشویق می شدند و چون شعر آنها شعر مصیبت بود، از خانواده خود دعوت میکردند پشت پرده حاضر شوند و در شنیدن مرثیه امام حسین (ع) شرکت کنند و طبعا بانوان رقت قلب بیشتری دارند؛ بنابراین زودتر به حالت گریه و زاری میافتند و گریه و زاری آنها مهیج گریه و زاری مردان میشود که این وضعیت تا دوران امام رضا (ع) ادامه داشت.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.
نظر شما