استاد دانشگاه شریف: دانشگاهها در توانمندسازی نیروی انسانی موفق عمل نکردند

مشهد-ایرنا- عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف تهران گفت: دانشگاه های کشور طی چند دهه اخیر در توانمندسازی نیروی انسانی برای جذب در محیط‌های کاری موفق عمل نکرده‌اند.

به گزارش ایرنا، سید هاشم اورعی روز پنجشنبه در همایش "بررسی چالشها و راهکارهای شناسایی، جذب، توانمندسازی و حفظ سرمایه انسانی" افزود: نتیجه آن وجود نیروی انسانی تحصیل کرده بیکار از سویی و وجود کارهای روی زمین مانده بسیار در جامعه است.

وی با ایراد گرفتن از معیارهای انتخاب معلم در کشور بیان کرد: تحصیل را به چشم هدف می بینیم، به این معنا که «ما درس می خوانیم به عنوان یک هدف که کار نکنیم و پشت یک میز بنشینیم» اما باید درس بخوانیم که بعدا مفیدتر کار کنیم.

رییس هیات مدیره اتحادیه انجمن های انرژی ایرانوی اظهار کرد: دروس ما در دانشگاه ها هیچ ارتباطی با واقعیات و نیازهای جامعه ندارد، واقعیت این است که دانشگاه باید برای ۲۰ سال آینده برنامه ریزی کند، اما با تغییرات مداوم روسای دانشگاه ها، سیستم مدیریتی آن را ناتوان می کنیم.

به گفته وی، در هیچ کجای دنیا رییس دانشگاه دولتی ربطی به دولت ندارد اما در کشور ما تا دولت تغییر می کند، روسای دانشگاه ها هم همگی تغییر می کنند.

اورعی گفت: نمی توانیم ادعا کنیم که در مسیر توانمندسازی نیروی انسانی کار کرده ایم، نتیجه عملکرد ما این بوده است که امروز جوانانی بی انگیزه و ناامید تحویل جامعه می دهیم، در حالی که در این کشور باید کار مقدس باشد، ثواب کار کردن بیشتر از چیزهای دیگر باشد، اگر هر وقت این موضوع را به معنای واقعی پیاده کردیم، می توانیم ادعا کنیم که در مسیر اقتصاد و اشتغال در کشور گام برداشته ایم.

وی با بیان اینکه واژه کاریابی ناقص است، اظهار کرد: کار سکه نیست که گم شده باشد تا دنبالش بگردیم، یک مهندس نه تنها باید برای خودش کار ایجاد کند بلکه باید برای ۵۰ نفر دیگر هم کار ایجاد نماید، قرار نیست که دانشجویان دنبال کار بگردند، قرار است دانشگاه محیطی برای تربیت کارآفرین باشد.

ناامیدی نسبت به آینده از دلایل مهاجرت است

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف بیان کرد: در شرایطی که جوانان تحصیل کرد بیکار در کشور زیاد است، همزمان کارها هم بر روی زمین مانده است، ماجرا وقتی سخت تر است که قضیه فرهنگی می شود، خیلی از جویندگان کار دنبال این هستند که اصلا کار نکنند.

اورعی افزود: چنین تفکری نتیجه شرایط نامطلوب جامعه که در آن مهاجرت رو به افزایش است، یکی از دلایل اصلی مهاجرت ناامیدی نسبت به آینده است.

وی اضافه کرد: این عدم تطابق در شمار جویندگان کار با کارهای روی زمین مانده در کشور، اسمش "بیکاری ساختاری" است که نشان از اشکال داشتن فونداسیون کار است، فونداسیون را از ابتدا اشتباه کار گذاشتیم.

استاد دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه دانشگاه ها در چند دهه گذشته به جای توانمندسازی نیروی انسانی ناتوان سازی داشته اند، گفت: کیفیت نیروی انسانی بویژه در بخش دولتی کاهش یافته است، لذا در بالا بردن کیفیت نیروی انسانی بویژه در بخش دولتی ناموفق بودیم.

اورعی ادامه داد: نظام انتخاب مدیران هم اشکالات اساسی دارد، در انتخاب یک مدیر باید توان وی در بالا بردن میزان ناخالص داخلی کشور یا نقش مفیدش در اقتصاد ملی ارزیابی شود.

وی بیان کرد: در حالی که کشورهای دیگر جذب نخبگان را افتخار می دانند اما ما فرار مغزها داریم، می گویند "فرار مغزها"، در حالی که اسم درستش، "فراری دادن مغزها" است.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی با اشاره به واقعیت هایی که کشور با آن مواجه است، گفت: شورمان حدود یک درصد از جمعیت و یک درصد از خشکی های جهان، ۹ درصد از نفت و ۱۷ درصد از گاز جهان را در اختیار دارد، در حالی که ۳۴ برابر منابع گازی و ۱۸ برابر منابع نفتی را نسبت به سایر کشورها در اختیار داریم اما سهم کشورمان از اقتصاد جهان ۳۸ صدم درصد و از تجارت جهانی ۲۸ صدم درصد است.

وی اضافه کرد: همدلی در جامعه را نمی بینیم، گروهی در کشور معتقدند که همه چیز "گل و بلبل" است، اما اکثریتی معتقدند که هیچ چیز جای خودش نیست.

اورعی بیان داشت: مملکت زمانی ساخته می شود که تا آخرین نفر آن سهمی در ساختن کشور داشته باشد، کشور ماشینی نیست که بشود با تعویض روغن و با تنظیم باد درستش کرد، بلکه تعمیر اساسی می خواهد، اگر بخواهیم مملکت را درست کنیم باید در گام نخست، یک بازنگری اساسی در تفکرمان و در سیستم و نظام حکمرانی مان داشته باشیم.

همایش بررسی چالشها و راهکارهای شناسایی، جذب، توانمندسازی و حفظ سرمایه انسانی امروز، ۲۳ آذرماه در محل دانشگاه صنعتی سجاد مشهد برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha