بهره‌وری محصول سیب تنها با نهاده دانش افزایش می‌یابد

مراغه- ایرنا- معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی با بیان اینکه رکورد تولید سیب درختی در استان ۱۷۰ تن در هکتار و متوسط آن ۲۳ تن است، گفت: بهره‌وری این محصول تنها با نهاده دانش افزایش می‌یابد. 

به گزارش ایرنا «اکبر کرامتی» روز پنج‌شنبه در اولین جشنواره رویش ایده‌های فناورانه سیب مراغه افزود: ۹۲ درصد ارقام سیب استان ارقام «رد» و «گلدن» است که در ردیف ارقام دیررس یا بسیاردیررس قرار دارد.

بهره‌وری محصول سیب تنها با نهاده دانش افزایش می‌یابد
اکبر کرامتی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی

وی اضافه کرد: بر همین اساس همه محصول سیب استان در یک بازه زمانی ۳۰ تا ۴۰ روزه برداشت شده و مسایل پشتیبانی، تامین کارگر، حمل و نقل و انبارداری دچار فشار زیادی می‌شود و حتی عرضه و تقاضا نیز در بازار به هم می‌خورد.

وی با تاکید بر اینکه استفاده از ارقام تجاری زودرس و میان‌رس کمک می‌کند تا این فشار از یک بازه زمانی محدود به گستره زمانی بیشتری انتقال یابد، بیان کرد: جانمایی درست باغات و افزایش تنوع ارقام نیز ضروری است.

به گفته وی بیشتر باغات سیب استان پایه بذری هستند و حجم سبز زیادی در باغات اشغال می‌کنند؛ علاوه بر دیررس بودن، راندمان تولید آنها در مقایسه با ارقام پاکوتاه پایین‌تر است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی تاکید کرد: اگر در اصلاح و حذف و جایگزینی باغات بتوانیم از ارقام پاکوتاه استفاده کنیم، راندمان تولید افزایش خواهد یافت؛ ضمن توجه به اینکه در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، توسعه باغات ممنوع است و نباید باغ‌های جدید ایجاد شود.

«کرامتی» از پژوهشگران درخواست کرد که در زمینه کاشت ارقام جدید وارد عرصه شوند تا باغات ما به باغ‌های اقتصادی تبدیل گردد.

وی به مدیریت به‌باغی نیز اشاره و بیان کرد: در باغات قدیمی، هزینه‌ها بالاست و استفاده از نهاده‌ها و پایین بودن نرخ مکانیزاسیون نیز این هزینه‌ها را افزایش داده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی به ضایعات مرحله برداشت سنتی هم اشاره کرد و افزود: استفاده از ارقامی که برداشت مناسب داشته باشد، بسیار حائز اهمیت است تا ضایعات به حداقل برسد.

«کرامتی» اضافه کرد: مرحله پس از برداشت هم الزاماتی دارد و نحوه بسته‌بندی، نحوه حمل به سردخانه و شرایط نگهداری در کیفیت محصول اثرگذار است.

وی با تاکید بر اینکه سردخانه‌های اتمسفر برای نگهداری سیب بسیار مناسب‌تر هستند، بیان کرد: این سردخانه‌ها گاز «اتیلن» را خارج می‌کنند و آسیب محصول کاهش می‌یابد اما هزینه‌های بسیار زیادی به باغدار تحمیل می‌کند.

به گفته وی در برخی از کشورها برای کنترل اتمسفر از تجهیزات جدید استفاده می‌شود و برای نمونه در کشور ترکیه، هزینه‌های نگهداری و آسیب‌ها به حداقل رسیده است.

«کرامتی» با بیان اینکه سیب در زمینه صنایع تبدیلی باید فرآورده‌های متنوعی داشته باشد، افزود: باید از فرآورده‌های جانبی بهره بگیریم تا اقتصاد کشاورزی استان را بهره‌مند کنیم.

وی این را هم بیان کرد که نحوه بسته‌بندی و بازاریابی سیب نیز با مشکلات متعددی مواجه است و با ظرفیت دانشگاه باید در این زمینه نیز گام برداشته شود.

ارتباط دانشگاه مراغه با فعالان بخش کشاورزی تقویت می‌شود

رییس دانشگاه مراغه گفت: دانشگاه مراغه به همت ۱۵۲ عضو هیئت علمی جوان و خلاق، گام‌های بلندی برای گسترش دانش برداشته و از حدود یک و نیم سال قبل ماموریتی در حوزه امنیت غذایی برای خودش تعریف کرده که نتیجه آن تقویت ارتباط دانشگاه با فعالان بخش کشاورزی است.

بهره‌وری محصول سیب تنها با نهاده دانش افزایش می‌یابد
محمد زادشکویان، رییس دانشگاه مراغه

«محمد زادشکویان» افزود: بر اساس این رویکرد، حل مسایل فعالان بخش کشاورزی در دستور کار قرار می‌گیرد تا دانشگاه بتواند به مسئولیت اجتماعی خودش عمل کند.

وی با بیان اینکه دانشگاه مراغه یک مرکز خدمات کشاورزی راه‌اندازی کرده که هدف آن ارایه خدمات به کشاورزان منطقه است، ابراز امیدواری کرد که راهکاری برای ایفای نقش دانشگاه در مسئولیت اجتماعی خوش باشد.

وی افزود: مراغه به دلیل این محصول با ارزش می‌تواند مرکز سرمایه‌گذاری محصول سیب باشد و امیدواریم این جشنواره راهکارهای جدیدی را پیش روی کشاورزان، تجار، سردخانه‌داران و دیگر افراد ذیربط قرار دهد.

«زادشکویان» تصریح کرد: دانشگاه مراغه سه‌هزار و ۲۰۰ دانشجو دارد و در بین دانشگاه‌های کوچک دنیا رتبه ۵۶، در بین دانشگاه‌های جوان رتبه ۲۵۱ تا ۳۰۰ و در بین کل دانشگاه‌های دنیا رتبه ۱۰۰۱ تا ۱۲۰۰ را دارد.

به گفته وی ۲ سال است که حدود ۴۰۰ دانشجوی غیرایرانی نیز در این دانشگاه تحصیل می‌کنند که ۹۰ درصد آنان در تحصیلات تکمیلی هستند.

کمیته امداد امام خمینی از ایده های فناورانه حمایت می‌کند

معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) آذربایجان‌شرقی نیز بیان کرد: آموزش‌های سنتی پاسخگوی نیاز مددجویان کمیته امداد نیست و بر همین اساس برای بهره‌گیری از طرح‌های دانش‌بنیان و به کارگیری ایده‌های فناورانه تلاش می‌شود.

بهره‌وری محصول سیب تنها با نهاده دانش افزایش می‌یابد
کریم پرویزی، معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) آذربایجان‌شرقی

«کریم پرویزی» افزود: جشنواره ایده‌های فناورانه سیب مراغه در حقیقت سومین رویداد فناورانه‌ای است که کمیته امداد امام خمنیی (ره) آذربایجان‌شرقی از آن حمایت می‌کند.

وی طرح «روستادوست» را یکی از رویدادهای فناورانه مورد حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) عنوان کرد و افزود: این رویداد پارسال به صورت ملی اجرا شد و ایده‌های خوبی به دست آمد که تا مرحله تجاری‌سازی محصول از آنها حمایت شد.

برگزیدگان اولین جشنواره ایده‌های فناورانه سیب مراغه معرفی شدند

دبیر اولین جشنواره رویش ایده‌های فناورانه سیب مراغه گفت: پنج ایده در این جشنواره برگزیده شد که مورد حمایت مالی قرار می‌گیرد.

بهره‌وری محصول سیب تنها با نهاده دانش افزایش می‌یابد
سینا صادق‌فام، دبیر اولین جشنواره رویش ایده‌های فناورانه سیب مراغه

«سینا صادق‌فام» بیان کرد: ۲ ایده دکتر «زهرا فتحی»، استادیار دانشگاه مراغه شامل «تولید آنزیم‌های پرمصرف پکتیناز و سلولز با استفاده از تفاله و ضایعات سیب مراغه» و «تولید اسید سیتریک از سیب‌های زیر درختی، ضایعات و تفاله سیب و همزمان تبدیل پسماند و باقیمانده به خوراک کامل دام و مکمل پروتئینی جهت استفاده به عنوان جایگزین سویا در خوراک دام و طیور و آبزیان» از جمله این ایده‌های برگزیده است.

به گفته وی «بهبود کشت سیب در خاک‌های آهکی و شرایط خشک و نیمه خشک: بهینه‌سازی کوددهی، مدیریت پس از برداشت و کاهش مصرف سموم» که توسط دکتر «حسن اعتصامی»، استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران ارایه شده بود از دیگر ایده‌های برگزیده است.

«صادق‌فام» اظهار داشت: ایده‌های «سبد خشک‌کن میوه مادون قرمز بر پایه گرافن» توسط «یلدا مرادپور»، «دستگاه صنعتی سه‌کاره پوست‌کنی و اسالیس و هسته‌گیری سیب توسط «عادل حسین‌پور» و «طراحی و پیاده‌سازی سیستم مدیریت هوشمند سردخانه نگهداری سیب با استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیاء توسط دکتر «شایسته طباطبایی» به دبیرخانه این جشنواره ارسال شده بود که در ردیف ایده‌های برگزیده قرار گرفتند.

وی با تاکید بر ایتکه استمرار برگزاری این جشنواره دغدغه اصلی است، تصریح کرد: در همین راستا با انجمن باغبانی ایران و پژوهشکده میوه‌های معتدل و سردسیری برای راه‌اندازی گروه تخصصی سیب مراغه و دبیرخانه دایمی جشنواره در دانشگاه مراغه توافق به عمل آمده است.

برگزاری جشنواره ایده‌های فناورانه سیب مراغه شایسته تجلیل است

نماینده مردم مراغه و عجب‌شیر در مجلس شورای اسلامی نیز برگزاری این جشنواره را شایسته تجلیل خواند و گفت: مراغه قطب تولید سیب آذربایجان‌شرقی به شمار می‌رود و معیشت بخش بزرگی از مردم مراغه با سیب گره خورده است.

بهره‌وری محصول سیب تنها با نهاده دانش افزایش می‌یابد
علی علیزاده، نماینده مردم مراغه و عجب‌شیر در مجلس شورای اسلامی

«علی علیزاده» افزود: نام مراغه با عظمت رصدخانه این شهر تداعی می‌شود و علاوه بر آن، مراغه شهر سیب هم خوانده می‌شود و توجه به این محصول صادراتی در حقیقت توجه به معیشت مردم این شهرستان است.

به گزارش ایرنا در این جشنواره «احمد عاشوری»، استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران نیز مطالبی با موضوع «نوآوری در حفاظت درختان در برابر سرما» ارایه کرد.

ویدئو

در این جشنواره با اهدای جوایزی چون کارت هدیه از طرف دانشگاه و تسهیلات قرض‌الحسنه ۳۰۰ میلیون تومانی از طرف کمیته امداد امام خمینی آذربایجان‌شرقی از ایده‌های برگزیده حمایت مالی شد.

گفتنی است اولین جشنواره رویش ایده‌های فناورانه سیب مراغه روز گذشته با برگزاری نشست‌های تخصصی کلید خورد و امروز، پنج‌شنبه با سخنرانی افراد صاحب‌نظر و تبادل اندیشه فعالان این بخش در حال برگزاری است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha