واگذاری خانه «قزوینی‌های اصفهان» برای حفاظت از این اثر تاریخی است

اصفهان - ایرنا- سخنگوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: «خانه قزوینی ها»، خانه پدری میراث فرهنگی اصفهان است اما برای حفاظت از این مکان تاریخی در حالِ بررسی هستیم تا در صورتِ تمایلِ مجموعه هایی چون استانداری یا نهادهای فرهنگی در بهره برداری از این اثر به ما کمک کنند. 

به گزارش ایرنا، خانه قزوینی ها در «محله شهشهان» و قلبِ بافتِ تاریخی اصفهان قرار دارد که توسط بنیان گذار مرمت علمی کشور زنده یاد باقر آیت الله زاده شیرازی به عنوان اولین مکان شکل‌گیری نهادِ میراث فرهنگیِ اصفهان انتخاب شد و از این رو این مکان تاریخی بخش مهمی از شناسنانه شکل گیری اداره کل میراث فرهنگی استان است.

بسیاری از بخش های اداره کل میراث فرهنگی اصفهان از سال‌های پایانی دهه ۸۰ به مکان های دیگر منتقل شد و در سال ۱۴۰۰ هم بخش هایی از این خانه به «مرکز نوآوری و خلاقیت صنایع دستی» وابسته به «معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری» واگذار شد اما همواره برخی از کارشناسانِ میراث فرهنگی اصفهان بر این باور بوده اند که این خانه باید به عنوان خانه پدری یا اولین سنگر میراث فرهنگی اصفهان به جایگاه اولیه خود بازگردد.

حالا اما زمزمه ها حکایت از تخلیه خانه قزوینی ها و رایزنی برای واگذاری به بخش های فرهنگی دارد.

شهرام امیری سخنگوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان روز شنبه در گفت و گو با ایرنا در همین رابطه اظهار داشت: خانه قزوینی ها مجموعه بزرگی‌است و چنین بنایی با این عظمت اگر خالی بماند قطعا از بین خواهد رفت. در نتیجه با شرایط موجود و برای حفاظت از آن بهتر است در این خانه یک کاربری فرهنگی هم شان مستقر شود.

وی افزود: خانه قزوینی ها شامل ۴ خانه و درصد قابل توجهی از آن خالی است. این بنای تاریخی باید کاربری داشته باشد تا حفظ شود. در همین رابطه هم در چند وقت اخیر به همراهِ مهران زینلیان، معاونت عمرانی استانداری اصفهان از این خانه بازدید کردیم تا اگر کاربری فرهنگی یا حوزه ای متناسب با این موضوع داشته باشند، در بخش هایی از خانه قزوینی مستقر شود و این خانه از دست نرود.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا بخش هایی ازمعاونت کل میراث فرهنگی اصفهان در این مکان مستقر نمی شود، گفت: دسترسی و فضای اداری خانه قزوینی ها در خیابان ابن سینا به گونه‌ای است که امکان استقرار بخش‌های بیشتری از اداره کل یا معاونت میراث فرهنگی را در این مکان فراهم نمی کند.

امیری افزود: در این خانه باید فرهنگسرا، کتابخانه یا کاربری های فرهنگی متناسب مستقر شود چرا که مراجعه زیاد ارباب رجوع می تواند موجب فرسودگی آن شود.

وی ادامه داد: متاسفانه قسمتی از خانه قزوینی ها که کتابخانه و اسناد میراث فرهنگی مستقرهستند، وضعیت مناسبی ندارد و باید ساماندهی شود چرا که اسناد هم با این شرایط ازبین می روند ؛ این مکان باید مرمت و اسناد به روزرسانی شود و از این گذشته، فضای این مکان مناسب برای نگهداری اسناد نیست.

سخنگوی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان افزود: این اسناد هم ارزش مادی و هم ارزش معنوی دارند که در نبود امکانات امنیتی و بهداشتی و حفاظتی تهدید می شوند.

وی یادآور شد: درست است که خانه قزوینی ها جزو اولین مکان هایی است که «سازمان حفاظت از آثار باستانی» و بعد «سازمان میراث فرهنگی» حداقل تا سال ۸۹ در آنجا مستقر بوده است، اما با شرایط موجود و برای حفاظت از آن بهتر است در خانه قزوینی یک کاربری فرهنگی هم شان مستقر شود.

امیری افزود: خانه قزوینی‌ها از چهار خانه تشکیل شده است که دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، خریداری و به یک مجموعه و محل اولیه سازمان ملی حفاظت از آثار باستانی تبدیل شد.

سخنگوی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان خاطرنشان کرد: سه جبهه حیات اصلی خانه قزوینی ها زیرزمین دارد. یکی از این زیرزمین ها محل کتابخانه میراث فرهنگی است و زیر زمین جبهه دیگر در اختیار مرکز نوآوری و خلاقیت صنایع دستی است.

وی افزود: اصل خانه قزوینی ها، حیاط اصلیِ آن است. دو خانه از مجموعه خانه قزوینی ها محل مرکز نوآوری و خلاقیت صنایع دستی است و دفتر ثبت و حریم میراث فرهنگی هم در «خانه کهکشانی» که محل ورودی این مجموعه تاریخی است قرار دارد و هنوز به طور کامل به عمارت هنر و پیشه منتقل نشده است اما باید یک کاربری فرهنگی هم شان پیدا کند تا دچار ویرانی نشود.

امیری گفت: آزمایشگاه میراث فرهنگی در ساختمان الحاقی در مجاورت خانه قزوینی ها قرار دارد که آسیب های جدی دیده است و به همین دلیل باید تخلیه می شد تا تعمیرات انجام شود.

واگذاری خانه « قزوینی‌های اصفهان» برای حفاظت از این اثر تاریخی است

به گفته وی آزمایشگاه میراث فرهنگی اصفهان هم اکنون به ساختمانی در خیابان ۲۲ بهمن منتقل شده است.

وی افزود: مرکز ثبت و حرائم میراث فرهنگی اصفهان نیز که زیر مجموعه معاونت میراث فرهنگی است به همین دلیل به عمارت هنر و پیشه واقع در خیابان انقلاب منتقل می شود اما کتابخانه و مرکز اسناد میراث فرهنگی همچنان در خانه قزوینی ها مستقر هستند و مکانی برای انتقال آن نداریم.

امیری ادامه داد: مرکز خلاقیت و نوآوری صنایع دستی وابسته به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در ۲ حیات خانه قزوینی ها مستقر هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha