به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، «مهدی خان احمدی» در مورد آخرین وضعیت پیشرفت پروژههای جهاد آبرسانی افزود: در حال حاضر پیشرفت برنامهای پروژههای قرارداد محرومیتزدایی ۶۳ درصد و پیشرفت فیزیکی آنها ۴۴ درصد است که در برخی از استانها از قبیل البرز، زنجان، آذربایجان شرقی و قم در آستانه تکمیل کل پروژه هدف در قرارداد اول هستند.
وی ادامهداد: باتوجهبه آنکه روستاهای دیگری وجود دارد که واجد شرایط تعریف پروژه آبرسانی یا ارتقا پایداری آبرسانی هستند، اما در قرارداد اول ازقلمافتاده بودند، قرارداد دوم با هدف افزایش شمار پروژههای جهاد آبرسانی در دستور کار قرار گرفته است.
معاون مرکز جهاد آبرسانی درباره اعتبارات این طرح گفت: اعتباراتی که برای محرومیتزدایی پیشبینیشده است از محل اعتبارات مصوب بند ۳ جدول ۱۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ و همچنین تهاتر بندی تبصره ۱ در سال ۱۴۰۱ به میزان ۱۹۰ هزار میلیارد ریال در حال تأمین است.
خان احمدی در مورد استانهایی که بیشترین تعداد روستا در جهاد آبرسانی دارند، بیانداشت: استانهای سیستان و بلوچستان ۲۵درصد کل قرارداد را شامل میشود و بعد از آن استانهای گیلان، خوزستان، کرمان، هرمزگان و آذربایجان غربی دارای بیشترین روستاهای مواجه با تنش و یا فاقد آب را دارند که در قرارداد محرومیتزدایی لحاظ شده است.
وی در مورد ساختار تشکیلات طرح جهاد آبرسانی، اضافهکرد: طرح جهاد آبرسانی یک طرح ملی است که نیازمند توجه ویژه سازمان برنامه و بودجه در راستای تسهیلگری برای تأمین بهموقع اعتبارات و سایر وزارتخانهها بهویژه وزارت کشور، جهاد کشاورزی وزارت راه و شهرسازی و حفاظت محیطزیست وزارت نفت و... بهمنظور همکاری و همراهی در اجرای پروژه است.
معاون جهاد آبرسانی گفت: اکنون در استانها استاندار، بهعنوان رئیس استان متولی و حامی پروژه جهاد آبرسانی است که در رفع معارضات دولتی و حقیقی و اختلافات بین سازمانها بهویژه راه و شهرسازی، منابع طبیعی و سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت نفت با شرکت آب و فاضلاب استانها نقش کلیدی ایفا میکند.
وی با اشاره به نبود برنامه منسجم و جامع برای اجرای پروژههای آبرسانی روستایی پیش از آغاز طرح جهاد آبرسانی، خاطرنشانکرد: بهمنظور تسریع در فرایند اجرای پروژهها و نیز افزایش ضریب این مرکز اقدام به تهیه نقشه راه آب در قالب سند جامع آب روستایی کرده است که در آن وضعیت موجود و مطلوب همچنین برنامههای لازم برای رسیدن به نقطه مطلوب در آن لحاظ شده و در راستای آن تهیه بانک GIS تأسیسات آب روستایی در قالب نرمافزار در دستور کار قرار دارد.
این مسوول درباره تأکید وزیر نیرو بر لزوم استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان، گفت: با هدف استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان تفاهمنامهای با معاونت علمی فناوری و اقتصاددانش بنیان ریاستجمهوری امضا شد و مقرر شده است که از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان برای ارتقای کیفیت آب در ۲۰۰ روستای مواجه با تنش آبی استفاده شود.
خان احمدی در مورد تعامل با سازمان امور عشایر، گفت: به دلیل وجود اشتراکات زیادی که در برخی استانها با مناطق عشایری وجود دارد، در قالب پایلوت در استان خراسان جنوبی پروژههایی که قابلیت آبرسانی به مناطق روستایی و عشایری دارند را در دست تعریف داریم تا بتوانیم از ظرفیت سازمان امور عشایری در پروژههای جهاد آبرسانی استفاده کنیم.
وی همچنین درباره مهمترین چالش جدی که در بحث آبرسانی روستایی وجود دارد، تصریحکرد: مصرف بیرویه کشاورزی و آبیاری که منابع پایدار آبی کشور را با تهدید جدی مواجه کرده است، از جمله مهمترین چالشهای پیشروی طرح جهاد آبرسانی است که زنگ هشداری برای نابودی سفرههای آب زیرزمینی است و چالش دوم، مدیریت مصرف در روستاها است که بخش زیادی از روستاها بیش از الگوی مصرف برداشت آب دارند و مصرف عمده آنها مربوط به احشام و باغبانی است.
نظر شما