به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از العربی الجدید، «عمر احمد» رئیس کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق در یک کنفرانس مطبوعاتی که در بغداد برگزار شد با اعلام اینکه « نتایج اعلامشده ۹۴.۴ درصد از کل نتایج است تاکید کرد که این کمیسیون موفق به اجرای قانون اساسی برای برگزاری انتخابات شوراهای استان شده است.
نیروها و احزاب عربی شیعه در این انتخابات به جز جنبش جریان صدری به رهبری مقتدا صدر که انتخابات را تحریم کرد، موفقت چشمگیری به ویژه در جنوب و مرکز عراق از جمله بغداد داشتند.
حزب « پیشرفت » به رهبری « محمد الحلبوسی » رئیس سابق مجلس بیشترین آرا را به دست آورد و پس از آن به ترتیب ائتلاف « نبنی» (ما می سازیم) به رهبری «هادی العامری» دبیرکل سازمان بدر و حزب «دولت قانون» به رهبری نوری المالکی نخست وزیر سابق بیشترین آرا را در بغداد پایتخت عراق به خود اختصاص دادند.
پس از آنها احزاب برجسته ای مانند « السیاده » و « عزم » توانستند اقبال عمومی مردم بغداد را جلب کنند.
در شهر کرکوک، احزاب عربی و ترکمانی شاهد موفقیت چشمگیری نسبت به نیروهای کُرد بودند که روند انتخاب فرماندار این شهر نفتخیز را بسیار پیچیده میکند به خصوص اینکه اگر ائتلاف بزرگی در شورای استان برای تعیین پست های اصلی شکل نگیرد.
در استان بصره در جنوب عراق ائتلاف « تصمیم » به رهبری «اسعد العیدانی» استاندار فعلی مقام اول را به دست آورد.
در استان های ذی قار و میسان ائتلاف «نبنی» به رهبری « هادی العامری بیشترین کرسی را به دست آورد در حالی که در استان المثنی ، ائتلاف «دولت قانون» به ریاست نوری المالکی نخست وزیر سابق بیشترین آرا را به خود اختصاص داد.
در استان های شمالی عراق، حزب «جماهیر» ( مردم ) و حزب «تقدم» (پیشرفت) توانستند بیشترین آرای استان صلاح الدین را به خود اختصاص دهند. در استان نینوا نیز ائتلاف «نینوی لاهلها» ( نیوا برای مردمش) رتبه نخست کسب آرا را به خود اختصاص داد و پس از آن حزب دموکرات کردستان در رتبه دوم قرار گرفت.
برجسته ترین بازندگان انتخابات شوراهای استان های عراق
بر اساس نتایج اعلام شده، ائتلاف «الاساس» به رهبری محسن المندلاوی رئیس موقت مجلس نمایندگان، ائتلاف «قیم» که شامل افراد با گرایش کمونیستی و گروهی از غیرنظامیان و جوانان نو اندیش که از دل میدان های اعتراضی بیرون آمدهاند، هستند و همچنین ائتلاف «بابلیون» به ریاست «ریان الکلدانی» و ائتلاف « الرئاسه» به رهبری « لیث شبر» سیاستمدار عراقی از برجسته ترین بازندگان انتخابات شوراهای استانی در عراق هستند.
درخواست شیاع السودانی از احزاب پیروز انتخابات
پس از اعلام نتایج، «محمد شیاع السودانی » نخست وزیر عراق به ائتلاف ها، احزاب و نامزدهای پیروز در این انتخابات تبریک گفت و از آنها خواست تا از طریق شوراهای استانی با برنامه های دولت تعامل داشته باشند.
در همین حال «عائد الهلالی» عضو چارچوب هماهنگی شیعی عراق با اشاره به اهمیت مشارکت مردم بر نتایج انتخابات، موفقیت در نتایج انتخابات را به معنای موفقیت دولت السودانی دانست.
انتخابات شوراهای استانی در عراق روز دوشنبه برای اولین بار پس از آوریل ۲۰۱۳ و پس از ۱۰ سال برگزار شد که سومین انتخابات در نوع خود پس از حمله آمریکا در سال ۲۰۰۳ میلادی است.
این انتخابات بدون مشارکت جریان صدر به رهبری «مقتدی صدر» که انتخابات را تحریم کرده است در ۱۵ استان از ۱۸ استان عراق برگزار شد.
در حالی که انتخابات شوراهای استانی در سه استان اقلیم کردستان عراق شامل اربیل، سلیمانیه و دهوک به اوایل سال آینده میلادی موکول شده است. انتخابات شوراهای استانی در کرکوک همزمان با سایر استان های عراق برای اولین بار از سال ۲۰۰۵ برگزار شد.
در انتخابات شوراهای استانی عراق ۲۹۶ حزب سیاسی در قالب ۵۰ ائتلاف و بیش از ۶۰ نامزد نیز در فهرستهای انفرادی به رقابت پرداختند.
نامزدهای انتخابات شوراهای استانی عراق برای ۲۷۵ کرسی که ۷۵ کرسی آن برای زنان و ۱۰ کرسی برای اقلیت های قومی و مذهبی اختصاص یافته است، با هم رقابت کردند.
شوراهای استانی در عراق وظیفه انتخاب استاندار و مقامات اجرایی استان را بر عهده دارند و بر اساس قانون اساسی این کشور مصوب در سال ۲۰۰۵ میلادی، شوراهای استانی صلاحیت عزل و نصب و تصویب برنامه ها و پروژه ها بر اساس بودجه مالی تخصیص یافته به استان از سوی دولت مرکزی در بغداد را دارند.
نظر شما